Geçen haftalarda Cemile teyzemizin evinde bütün kızlar toplandık. Cemile teyzemiz bize tadına doyum olmayan velibahlarından, katmerlerinden ve gözlemelerinden yaptı. Memleket havasında nefis bir kahvaltı yapmış olduk kendisine, gelinlerine ve kızına buradan tekrar çok teşekkür ediyorum..
Ben hepsini mayalı hamurdan yaptığını sandım yanılmışım, hamurunda sadece un, su ve tuz varmış. İstediğiniz miktarda un kullanabilirsiniz ister yarım kilo ister 1 kilo yada daha çok.
bir kilo una 1 tatlı kaşığı tuz atıp azar azar su ekleyip ele yapışmayan hamur yoğurun 1-2 saat dinlendirin.
katmer için
Margarini eritin. Limon büyüklüğünde hazırlanmış hamur bezelerinden bir tanesini tezgaha koyup üzerine az miktarda un serperek açın. Erittiğiniz margarinden sürerek (bu aşamada istenirse haşhaşlı katmerler de yapılır aşcının notu haşhaşın içine biraz sıvıyağ konursa daha iyi olurmuş) katlanır (orta kısmında buluşurmak suretiyle her ucu katlanır ve kare şekli verilir) biraz dinlendirilir ve tekrar açılır. Kalın teflon tavada yada sac da pişirilir.
gözleme için
(istenilen iç harç hazırlanır)
patatesli için
3-4 büyük patatesi haşlayın rendeleyin tuz karabiber biraz da sıvıyağ ekleyerek karıştırın.
peynirli için
250 gr beyaz peyniri ezin yarım tutam maydonozu ince kıyın karıştırın.
kıymalı için
1 büyük soğanı ve bir tutam maydonozu ince doğrayın 250 gr kıyma, tuz, karabiber ekleyip karıştırın. (ister çiğden ister kavurarak kullanın ben çiğ olanı tercih ediyorum)
ıspanaklı için
yarım kilo ıspanak yapraklarını temizleyin yıkayın ve suyunu süzdürün ince kıyın 200 gr peyniri ezip karıştırın tuz atılmaz peynirin tuzu yeterli gelecektir.(tuzunu kontrol edin:)
Bir beze alınır hafif unlanarak yuvarlak açılır yufkanın yarısına kadar iç harcı yayılır diğer uç kapatılır teflon yada sacda pişirilir sıcakken üzerine (eritilmeden) margarin sürülür.
velibah
velibah için
3-4 tane büyük patatesi haşlayın kabuklarını soyun, ezin, tuz, karabiber ve toz kırmızıbiber ekleyip karıştırın. Hazırlanan bezeyi çok az açıp ceviz kadar patatesten koyup patatesler kapanacak şekilde hamuru birleştirin yuvarlayın ve yuvarlak açın. Teflon yada sac da pişirin üzerine margarin sürün.
19 yorum:
bayılırım böreklere...ellerinize sağlık...makarnamın tarifinide bu sabah eklemiştim ama bir sorun mu var acaba tekrar bakarmısınız?
yapanların eline koluna sağlık, çok imrendirici olmuş:)
velibah var yaa benim en favori yöresllerimdendir. ben beceremem ama halamlar çok yaparlar bide onlar dına ölübah diyolar..adından hoşlanmıyordum bu isim daha iyi velibah..
Cemile teyzenizin ellerine sağlık süppper görünüyor afiyet bal şeker olsun
hepside birbirinden leziz gözüküyor.cemile teyzenin ellerine saglık.
Velibah yapmıştım bir kere tadına doyamamıştık. Gözlemeye özellikle de haşhaşlısına bayılırım. Cemile teyzenin ellerine sağlık. Hepsi nefis..
hepsi birbirinden güzel özellikle katmere bayılırım..
Nasılda güzeller Cemile teyzenin ve senin ellerine sağlık canım öpüyorum.
canım enfes olmuş,ellerine sağlık...
of of of bir damak patlaması hatta çatlaması yaşanmış bizim de gözlerimiz bayram etti afiyet olsun
oooh harika!!! :)) yapanlarin ellerine saglik yiyenlere afiyet sekerler olsun :)
canim bundan böyle bana www.hasretlilezzetler.com adresinden ulasabilirsin! sicacik sevgiler...
Üçü de harika hamurişleri canım ellerine sağlık sevgilerimle...
bayılırım gözlemeye hemde her çeşidine süper olmuş...
Ohh mis gibi afiyet şeker olsun:)))
offff çok güzel,nefis diyorum.ellerinize sağlık.
Selam canım
hepsi nefis olmuş yapanların ellerine sağlık yiyenlere de afiyet olsun bende velibah yaparım çok da severiz tarifini çerkez bir arkadaşımdan almıştım zaten çerkezlere ait bir hamur işidir velibah
afiyetle canım
sevgiler
hepsi güzel mama ben patatesliden alayım:)))
ellerine sağlık canım
annecim ellerine saglik cok guzellerdi her zaman ki gibi tatina doyum olmuyo (((:
canim annem ellerine saglik cok nefisti yaptiklarin herzamanki gibi
Yorum Gönder