8 Mart 2011 Salı

karnabahar mücveri / ıspanaklı çılbır / kıymalı pırasa yemeği

Kışın sultan sebzeleri; karnabahar, ıspanak, pırasa, kereviz, lahana ve brokoli bugün sizlerle karnabaharı, ıspanağı ve pırasayı paylaşacağım. başka bir postta ise diğer sultanları..
Bu, blogger da yaşanan sorunlardan sonra com.a geçtiğim ilk postum uğurlu gelir inşallah. Blogger gerçekten de aile gibiydi ayrılmak çok buruk oldu. Yine buradayım umarım yalnız com olmam:)
karnabahar mücveri
karnabahar sevmeyen ve yemeyenlere bile severek yedirebileceğiniz bir lezzet

malzemeler
1 küçük karnabahar (700gr.dı)
2 küçük patates
1 adet kırmızı çarliston
2 adet taze soğan
yarım demet dereotu
2 büyük yumurta
1 su bardağı galete unu
1 tatlı kaşığı kuru nane (ayrıca taze de kullanbilirsiniz)
karabiber
tuz

karnabahar mücveri

hazırlanışı
Karnabaharı yıkayın küçük budaklara ayırın ve  buharda haşlayın vitamin değerlerinin kaybolmaması için. Aparatınız yoksa tencereye su koyun üzerine süzgeci oturtun ve sebzelerinizi haşlayın en üste kapak kapatırsanız daha hızlı haşlanır. Patatesin kabuklarını soyun yıkayın ve rendeleyin suyunu süzün. Kırmızı biberin çekirdeklerini çıkarın şeritlere ayırarak küçük doğrayın. Dereotunu yıkadıktan sonra ince kıyın.  Karnabaharlar haşlanınca çatal yada patates ezeceği ile ezin içine diğer hazırlanmış sebzeleri ve malzemeleri ekleyin karıştırın. Buzdolabında 1-2 saat dinlendirin. Tavaya sıvıyağ koyup ısıtın ve elinizle köfteler hazırlayıp tavada kızartın kızartma olurken harcı tekrar dolaba kaldırın çözülmesin. Hafif ele yapışıyor içine tekrardan galete unu eklemeyin sebzelerin tadı öne çıksın. sıcak yada soğuk servis yapın.

yoğurt soslu ıspanaklı çılbır

malzemeler
1 kg. ıspanak
3 ym kaşığı zeytinyağ
tuz
5 tane yumurta
1 çay bardağı sirke
1,5 lt su
2 kase yoğurt
2 diş srımsak
1 ym kaşığı tereyağ
1 çay kaşığı kırmızı toz biber

hazırlanışı

Ispanakları temizleyin yıkayın ve sadece yaprak kısımlarını kullanın (Kökleri salata, çorba yada yemek yaparak değerlendirilir) Ispanakların suyunu iyice süzdürün hatta varsa salata kurutucusunda çekerek suyunu atın. Sıvıyağda tuzla beraber kavurun.

Yumurtaları hazırlamak için tencereye 1,5 lt suyu alın tuz ve sirkeyi ekleyin kaynadığı zaman yumurtaları suya yakın yerden içine kırın beyazları sertleşip sarıları kayısı olacak şekilde pişirin. Bu kıvam nasıl anlaşılır zaten beyazlar piştiği anda sarısı da otomatik bu kıvamı alıyor. Daha önceden hazırladığınız soğuk suya pişen yumurtaları delikli kepçeyle alıp koyun şoklama işleminden sonra sudan çıkarın.

Yoğurda ezilmiş sarımsak ve tuz ekleyip karıştırın. Yemek tabağına pişen ıspanaktan ıspanağın çevresine sarımsaklı yoğurttan ve üzerine pişirilen yumurtaları koyup tereyağında kızdırılan toz kırmızı biberi gezdirin. Yoğurt soslu ıspnaklı çılbır servise hazır..


kıymalı pırasa yemeği

malzemeler
yarım kilo pırasa
200 gr kıyma
1 adet havuç
2 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı pirinç
1 yemek kaşığı dolusu salça
3 ym kaşığı zeytinyağ
tuz

hazırlanışı
Pıarasaları temizleyip çok iyi yıkayın. Özellikle yeşil kısımla beyaz kısımın birleştiği yer gizli şekilde çamurlu olur bu kısım da çamur kalmaması için tek tek ayırıp yıkayın. Pırasaları ikiye bölün ve ince şekilde doğrayın. Soğanları temizleyip yıkadıktan sonra ince yemeklik doğrayın. Havucu küçük zar şeklinde doğrayın soğanla berabe 1-2 dk soteleyin. Kıymayı ekleyip beraber kavurun. Salçayı da ekleyip çevirin pırasaları, pirinci, tuzu üzerini hafif geçecek şekilde suda ekleyip pirinçler yumuşayana kadar pişirin. Pirinç suyu fazla çekerse biraz daha su ekleyin. Çok sulu olamaması için azar azar kullanın.

0 yorum:

Special design for Yemek Bir Aşk by GeCe