9 Mart 2011 Çarşamba

etli pırasa sarması (pırasa dolması)

etli pırasa sarması

Eşim çocukluğunda pırasayla tramva yaşamış evde kokusunu bile duymak istemez. Ben de bu kış o kadar çok kullandım ki pırasayı özellikle böreklerde. Ama her şeye yakışıyor, lezzetine farklı bir şeyler eklediğiniz zaman..
Yemek günlüğüm de de olması gereken tariflerden biri olunca etli sarmasını pişirdim ve eşim de yedi gönül rahatlığıyla önerebileceğim bir ana yemek. Zor olacağını düşündüğüm bir yemekti yanılmışım hiç bir zorluğu yok. Zeytinyağlısını da yapabilirsiniz tercih sizlerin.

malzemeler
1 kg kalın pırasa
1 su bardağı dolusu pirinç
200 gr kıyma
bir tutam demet dereotu
bir tutam maydonoz
2 adet kuru soğan
1 ym kaşığı zeytinyağ
yarım su bardağı su
1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı kurunane
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
karabiber
tuz
hazırlanışı
Pırasaları yıkayın boylamasına ikiye ayırın kaynar suda hafif diriliği gidene kadar haşlayın. Boylarını kısaltmayın sararken kısaltın çünkü kısa keserseniz saramazsınız sardıkca boy ölçsüne karar verin uzunu her zaman kısaltabilirsiniz ama kısa elinizde patlayabilir:) İç harcı için Soğanların kabuklarını soyun yıkayın ve yemeklik doğrayın dereotu ve maydonozu yıkadıktan sonra ince kıyın ve diğer malzemelerle karıştırıp yoğurun. pırasaları resimde gösterildiği gibi muska şekinde sarın pişireceğiniz tencerede 2 ym kaşığı zeytinyağ ve 1 tatlı kaşığı salcayı kavurun ve sarmaları sıralayın. Üzerine  tuz serpin, sarmaların üzerini geçecek kadar su ekleyin üzerine tabak kapatıp orta ateşte pişirin.

6 yorum:

Unknown dedi ki...

Bak iste... pirasi dolmasini hiç duymamistim. Ne kadar lezziz gorunuyor ellerine saglik canim. hep pirasanin her türlûsûnü severim :)))

Armina dedi ki...

Pırasa dolması denemeyi çok istediğim dolmalardan biri. Ellerine sağlık görüntüsü enfesss.

Baharcicegi dedi ki...

Bizim evdede bir ben yerim nedense ev halki pek yemekten saymazlar
bugün arkadasimda yedim oda uzunlamasina incecik sarmis tadini bildigim icin nefis olmus diyorum ellerine saglik canim

Unknown dedi ki...

selam canım
bende zeytinyağlısını aynen bu şekilde yaparım çok severiz etlisini eşim sevmediğinden hiç yapmadım ama bana göre nefis olmuştur ellerine sağlık
sevgiler

Hayatın Tatları dedi ki...

ayyy çok şükür giriş yapabildim bloguna...ve eklediğin tariflerine bayıldım. hele bu pırasa dolmasına bayıldım. UYgun bir zamnda kesinlikle deniycem. ellerine sağlık canım.

akdenizkizi.blogspot.com dedi ki...

enfes bir sunum...bu şekilde bir tabağa bayılırım...ama bizde bazı sebzeleri bir tek ben yiyorum diye çok uğraşmıyorum...:(((....tek başıma yemeğide sevmiyorum...keşke eşlik eden olsa bunlardan da yapsam...ellerinize sağlık....

Special design for Yemek Bir Aşk by GeCe