Çok daha önceleri bu börek odun ateşinde pişirilirdi. Bazı mutfaklarda halen ocaklar var yada özellikle ocak yaptırıyorlar. Orada pişen yemeklerin, ekmeklerin tadınada doyum olmaz. Bizim börek aygazda pişirildi yinede çok güzeldi. Sadece yufkaları hazırlarken bahçede odun ateşinde pişirilmiş. Biz o kısmı kaçırdık yoksa daha tazeyken, elde açılmış, odunda pişirilmiş, hıımm sıcacıkken üzerine tereyağ sürüp yemek vardı :)
malzemeler
10 adet kuru yufka
6 adet kuru soğan
300 gr kıyma
yarım demet maydonoz
karabiber
tuz
hazırlanışı
- Kıymayı suyunu salıp çekene kadar kavurun. (kendine has çiğ kokusu gitmesi için)
- Soğanları yemeklik doğrayıp 1 çay bardağı yağda kavurun. (soğanların ayrı kavrulmasının sebebi, kıymaya sonradan eklenirse diri kalacaktır. önce konursa kıyma yeteri kadar suyunu salmayacaktır.)
- Soğanların içine kıyma eklenir biraz da beraber kavrulur.
- En son maydonoz, karabiber, tuz ilave edilir ve karıştırılır. İç harcı soğumaya bırakılır.
- Yufkalar temiz bir sofra bezinin üzerine ıslatılıp yayılır. Bir süre bekletilir kabarması için.
- Börek tavasının içine yarım çay bardağı sıvı yağ gezdirilir. Islatılmış yufkadan tavaya konur bir sıra yufka bir sıra iç harç yayılır.
- Alt tarafı kızarınca ters yüz edilir tekrar yarım çay bardağı sıvı yağ konur iki tarafıda nar gibi kızarıncaya kadar pişirilir.
Masanın üzerine kuru yufka konur onun üzerine börek aktarılır tekrar kuru yufka konur. Bu işlem böreğin yumuşamaması için yapılır. Biraz dinlendirildikten sonra dilimlenip sıcak olarak servis yapılır.
12 yorum:
Mmmm,harika görünüyor!
Kuru yufka ile yapılan börekler başka oluyor.Nasıl tatlı,nasıl lezzetli:)
Ellerinize,emeğinize sağlık Seçil'ciğim.
Cici cumalar
Ramazanda hemen hemen her sahurda hazırladığımız bir börektir. Çok lezzetli ve tok tutucudur. Tabi hazırlığımızı önceden yapıyoruz. Ellerinize sağlık. Çok leziz görünüyor.
Saygılarımla.
Ellerine saglik. tadini merak ettim ama bizim köyde evimizde daha kullandigimiz eski bir tandir (firin) var, gittigimde orda denicem.
her yerde görüyorum duyuyorum şu kuru yufkaları da bizm burda ne yapan var ne bilen.Ne şanslısınız ellerinize sağlık
Pepelacım çok teşekkür ederim çok naziksin :)hayırlı cumalar :)
sevgiler..
Fuat Bey teşekkür ederim bizim evdede her sahurda pılıçka yapılırdı babam için yorumunuz onu hatırlattı bana :)
sevgiler...
Emine Hanım merhaba,
bence çok şanslısınız tandırda pişen ekmeğin tadı çok daha başka olur :)
Aylin Hanım teşekkürler :)
aslında hiç bir zorluğu yok açarken şekilleri bile bozuk olsa hiç önemi yok tavada pişerken zaten bölerek yapılıyor genelde tavanın boyuna göre :)
sevgiler..
sevgiler..
ooff offf yengem yapardı ıspanaklı bazen patatesli tepsinin hepi benim olsun isterdim..
arika görünüyor canımm..
kastamonuda hala yapılıyor bu ocaklar yeni evlere ama orada yapılanın tadı hiçbişeye benzemiyor:)
Yufka bulduğum zaman çok sık yaparım ve çok severim.Ellerine sağlık, çok güzel olmuş sevgi ile öptüm......
Denizcim teşekkür ederim. ıspanaklı ve patatesli hımm nefis olur. Evet yeni evlere bile ocak yapıyorlar çok da hoş oluyor. Keşke benimde burda olsa mutfağımda :)
Zehra Hanım teşekkür ederim :)Ama gerçekten çok lezzetli oluyor :)
sevgiler..
Bundan belki de 30-35 yıl önce filan yemişimdir, kuru yufka ile yapılan böreği... Rahmetli babaannemin elinden. Ama tadı hala damağımda, sizin börekte nefis olmuş... Kuru yufka bulup hemen denemeli...
Ellerinize, emeğinize sağlık, sevgiler...
teşekkür ederim Aslı hanım...
eminimki babannenizin eli değdiğinden o tadı yakalamıştır börek Allah rahmet etsin öyle çok özleniyorlarki...
Merhaba. Annem de bu şekilde börekler yapardı, çok severdim. Ellerinize sağlık, nefis görünüyor. Nereli olduğunuzu çok merak ettim; kuru yufka ve haşlanmış etle yapılan yemeğe Zonguldak dışında "ıslama" diyen başka bir il var mı, bilmiyorum. Yemekler ve isimleri çok tanıdık geldi de. Islamayı ayrıca biz bayat ekmekleri dilimleyerek de yapardık. Çocukluğumun vazgeçilmez lezzetleri arasındaydı. Afiyetler olsun.
Sevgilerimle...
merhabalar birsel ve irem beğendiğinize çok sevindim
sevgiler..
Yorum Gönder