26 Ağustos 2011 Cuma

sarı burma (büzme baklava)

Bu enfes tatlıyı bu bayram mutlaka deneyin derim yedikce yenen nefis bir tatlı.. Kayınvalidemin yardımcısı Hatice ablamın ellerinden.. Biz gelmeden önce yapıp şerbetleyip dipfrize kaldırmışlar, Baya büyük bir saklama kabının içi ful doluydu, ilk zaman pek dikkatimi çekmedi kazara azıma götürdüğümde müptelası oldum:) Koca kabı tek başıma bitirdim diyebilirim. Kap boşaldı ben hala resmini çekmedim bir tembellik sormayın gitsin:) ufak bir yerde bir kaç tane kaldığını görünce iş ciddiye binmiş yani hemen resimledim:) Kıssadan hisse: Buzluktan çıktığı halde kıyır kıyır enfes bir tatlı:)


sarı burma / büzme baklava

malzemeler
1 su bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 aida çay bardağı sıvıyağ
3 yumurta
1/2 paket kabartma tozu
yarım limonun suyu
1 ym kaşığı sirke
aldığı kadar un

hazıranışı
Limon suyu ile kabartma tozunu karıştırın. Diğer malzemeleri de ekleyip kulak memesi kıvamı denilen yumuşaklıkta hamur yoğurun yarım saat dinlendirin.

Küçük bezeler yapın. Yemek tabağı boyuna gelene kadar unla açın sonrasında nişasta kullanarak yufkayı büyütün. Üzerine bol çekilmiş ceviz serpin. Oklavaya sıkıca sarın oklavayı çıkarmadan iki elinizle ittirerek orta buluşturun. Yani büzün.  Oklavayı çekin porsiyonluk dilimleyin (2-3 cm gibi) Tepsinin ortasından başlayarak gül böreği gibi sarın. Tüm bezelere aynı işlemi uygulayın.

Tepsi dolduktan sonra kuru bir ortamda hiç bir şey yapmadan 2 gün sarı burma baklavanızı bekletin. (özelliği bu kıyır kıyır olması için)

250 gr tereyağ yada margarin yada ikisinin karışımını eritin yakmadan kızdırın baklavanın üzerine gezdirin.
200C fırında nar gibi olana dek kızartın.

şerbeti için
11 su bardağı su
10 su bardağı şeker
yarım limon suyu
şerbeti kaynatın şerbeti biraz kepçeyle karıştırarak havalandırın. Soğuk tatlının üzereine gezdirin.

not: bu ölçü en büyük davul fırın tepsisine ideal ölçülermiş. öyle fırın her evde bulunmayacağı için ölçüyü yarım tutarak 1 tepsi baklava tam tutarakda 2 tepsi baklava elde edersiniz..


sarı burma / büzme baklava

Herkezin bu özel gecesini kutluyorum.. Kadir gecesi tüm müslüğümanlığa hayırlar getirir inşallah..

ayrıca bu enfes tatlıyı gelibolu17 ve cafemisin düzenlediği ramazan yemekleri etkinliğine gönderiyorum.. birbirinden özel seçme tarifleri orada görebilirsiniz:)

18 yorum:

xcelis dedi ki...

Ebett bizim buralardada her bayram bu tatlıdan yapılır.Hatice ablanızın ellerine sağlık nefis görünüyor.Kadir geceniz mübarek olsun.Şimdiden iyi bayramlar diliyorum
Sevgiler.

Erguvan Vakti dedi ki...

Görüntüsü şahane de yapımı meşakkatli galiba,bir cesaret gelirse deneyebilirim.Kadir geceniz mübarek olsun,sevgiler.

Unknown dedi ki...

Normal baklavadan daha çok severim. Çıtır çıtır. Ellerine sağlık canım. Kadir gecen mübarek olsun..

nesrin dedi ki...

Yapanin ellerine saglik, nefis görünüyor. Kadir gecen mubarek olsun.

Unknown dedi ki...

Ama arkadaşım yapılırmı bu bana,uzanıp alamıyorum üstelik,neyse iftardan sonra uğrarım tabğı kaçırırım.Ellerine sağlık hazırlyan ablanın,
kadir gecen mübarek olsun.

Bol dua ile inş.

sevgilerimle...

Hayatın Tatları dedi ki...

off ben bayılırım ama böyle açmayı beceremiyorum tabii. hazır yufkadan yapıyorum. Ama şerbetleyip buzluğa atma fikri enteresan deniycem mutlaka...senin de gecen hayırlı olsun canım

akdenizkizi.blogspot.com dedi ki...

ben annemi özledim...:(....annem hep bu tatlıdan yapar ve bayramda gidemesem bile gönderir....ellerinize sağlık...en az anneminki kadar leziz görünüyor...bu tarifin güzel olduğu resminden belli...

mutfagabuyrun dedi ki...

nefis görnüyor canım.kıyır kıyır.yapan arkadaşın ellerine sağlık.hayırlı kandiller.

Unknown dedi ki...

Lezzeti be kıyırlığı görüntüsünden belli..
Çok sevdiğim bir tatlı..
Nasıl güzel görünüyor yaa..
Ellerine sağlık canım
Kandilin mübarek olsun.

gelibolu17 dedi ki...

canım çok teşekkür ederim,ellerine sağlık,Kadir gecen mubarek olsun...Tatlı tarifini yarın kısmetse yayınlamak istiyorum sence mahzuru olmaz demi canım...Birde ufak bir ricam olacak,cafemis ile beraber yayınlıyoruz tariflerinizi,onunda ismini yazarmısın,cafemis.com...çok teşekkürler,selamlar :)

Armina dedi ki...

Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi'nde, kâinatın yaratıcısı ve âlemlerin Rabbi bağışlayıcı ve acıyıcı yüce Allah tüm dualarınızı kabul etsin.

Serap Uzun. Karakazandan dedi ki...

Bayrama bu tatlıyı yapmayı düşünüyordum baklavanın yanına. Süper görünüyor eline sağlık cnm.
Hayırlı kandiller...

gelibolu17 dedi ki...

merhaba canım,bu güzel tatlın şimdi yayında,ellerine sağlık çook teşekkürler,gene bekliyorum ama bak :) sevgiler,selamlar olsun....

Nil dedi ki...

Sarı burma eskiden bayramlarda gelin evine giderken yapılırmış. kaynanalar gelinlerine yaparmış. ben el yapımı hiç yemedim ama burdaki bir pastanede tatmıştım tadının baklavadan pek bir farkı yok. kesinlikle çok nefis.

otuzundansonra dedi ki...

nefis görünüyor,Afiyet Olsun

cafemis dedi ki...

Ellerine sağlık arkadaşım,muhteşem bir tatlı olmuş,135.sırada yayına girdi,bayram yaklaşıyor,şimdiden bayramın kutlu olsun,üstteki tatlını da alabilirmiyiz sakıncası yoksa,bayram için güzel bir tatlı olur,her sey gonlunce olsun,sevgıler
http://cafemis.com

Adsız dedi ki...

Merhba yapılıyor şekil verilip yağlanmadan mı iki gün bekliyor üstü açıkmı kapalımı

Adsız dedi ki...

Ablacim 2 gün dışarda bozulmaz mi ? Bide tatli soğuk şerbet sıcak mi ılık mi dökülecek?

Special design for Yemek Bir Aşk by GeCe