5 Haziran 2010 Cumartesi

fırınlanmış zeytinyağlı biber dolması ve nohut piyazı

kızımın doğum günü partisinden menü 5
Zeytinyağlı dolmalarda ve sarmalarda bilinirki lezzeti bol soğan ve zeytinyağ verir. Benimde reçetelerimde miktarları yüksek yeni yemek yapmaya başlayanların garipsememesi için bu ayrıntıyı belirtmek istedim. (Bu dolma klasik zeytinyağlı gibi değil fırınlandığı için acı ve salçalı. Yaprak sarması fıstıklı üzümlü onuda yayınlayacağım)

zeytinyağlı biber dolma

malzemeler
1 kg dolmalık büyük boy biber (ve olabildiğince aynı boyda)
1 kg soğan küçük yemeklik doğranmış
1/2 yarım demet ince kıyım maydonoz
1/2 yarım demet ince kıyım dereotu
1/2 yarım demet ince kıyım taze nane
1 ym kaşığı dolu dolu acı biber salçası
1 tatlı kaşığı karabiber
2 ym kaşığı kuru nane
1,5 su bardağı zeytinyağ
1.5 su bardağı pirinç
dolmalara kapak için domates
tuz

hazırlanışı
Z.yağında soğanlar kavrulur içine iyice yıkanmış pirinçler eklenir 2-3 dk daha kavrulur. Salçası eklenir tavaya sardırılmadan bir iki çevrilir 1 su bardağı su konur suyunu çekince baharatları eklenir karıştırılır. Ocağın altı kapatıldıktan sonra yeşillikler eklenir karıştırılır. ve demlenmeye bırakılır. Biber salçası tuzlu olduğundan iç harcına tuz konulmaz. Salça tuzsuz ise konulur.

Temizlenmiş biberlerin içine hazırlanan harçtan konur ağzına kadar doldurmayın pirinç şiştikçe taşıcaktır. domatesteleri ağzına kapattıktan sonra fırınada girebilen yayvan bir tencereye tek sıra dizilir. Tencereye 1/2 çay bardağı zeytinyağ gezdirilir tuz miktarı ağız tadına göre ayarlanıp biberlerin yarı beline kadar su konur önce harlı sonra kısık ateşte pişirilir. Biberler  diriliğini pek kaybetmeden 220 derece fırında sadece üst pişirme kısmı ayarlanarak biberler kızarana kadar pişirilir.

nohut piyazı

malzemeler
500 gr haşlanmış nohut
3 dal taze soğan ince doğranmış
yarım demet taze nane ince doğranmış
yarım demet maydonoz ince doğranmış
1 kase kornişon turşu minik doğranmış
1 adet çekirdekleri alınmış ve minik doğranmış domates
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay bardağı zeytinyağ
tuz

hazırlanışı
Tüm malzemeler karıştırılır servis tabağına alınır üzeri zeytin ve süs biber turşusuyla süslenir.

4 yorum:

zeytin dedi ki...

Çok güzel görünüyorlar ellerinize sağlık...

yemekbiraşk dedi ki...

:) çok teşekkür ederim. Sizinde isminiz çok güzelmiş :)

ebruliyemektarifleri dedi ki...

abla ellerinesağlık. Dolmalar harika zaten bayılıyorum biber dolmasına...
dolmalara bakarken ilk olarak gözüme takılan yazı dolamaların acı ve salçalı olmasıydı işte bu benim yemeğimmm....

yemekbiraşk dedi ki...

hımmmm :)) zevkler aynı yani :) öptüm canım.

Special design for Yemek Bir Aşk by GeCe