22 Mart 2012 Perşembe

köfteli patlıcan kebabı ve süzme mercimek çorbası

ev yapımı köfteli patlıcan kebabı
İtiraf etmeliyimki kor ateşin üzerinde pişen patlıcan kebabı gibi olmuyor evde yapılanı. Kötü mü derseniz katiyen değil resimde anlatıyor zaten lezzetini ama o tütsülenmiş kokusunu alamıyorsunuz ve biraz daha yumuşak oluyor patlıcanları.. Ama evde denemediyseniz sizde pişirin, sevdiklerinize  değişik bir yemek pişirmenin keyfine varın..
 beyti kebabı, tire köfte, pideli köfte bu kebabları görmek içinde tıklayabilirsiniz..
Yanında olmazsa olmaz bulgur pilavını hazırladım, çok da güzel oldu özel bir tarifi yok sadece içine faydası çok bilinen zerdeçalı ekledim aromasını yansıtmış oldukca lezzetliydi..

1 tane büyük soğanı yemeklik doğradım 2 yemek kaşığı tereyağda soteledim 1 yemek kaşığı salça ekledim beraber kavurdum 2 su bardağı bulguru ekleyip kavurmaya devam ettim. 4 su bardağı su, tuz, 1 çay kaşığı dolusu zerdeçal, 1 yemek kaşığı kuru nane ekleyip karıştırdım. Kaynama noktasından sonra altını kıstım üzeri göz göz olana kadar pişirdim.. 10-15 dk. demlendikden sonra servis yaptım..

ev yapımı köfteli patlıcan kebabı

malzemeler
1 kilo patlıcan (kemer patlıcanı)
yarım kilo kuzu-dana karışık kıyma
yarım demet maydonoz
4-5 diş sarımsak
1 tane büyük kuru soğan
2 ym kaşığı zeytinyağ
karabiber
tuz

garnitürü için: domates, sivribiber

hazırlanışı
Patlıcanların kabuklarını soymadan 3 parmak genişliğinde doğrayın fırın kabını bir kaç damla zeytinyağla yağlayın patlıcanların şeklini bozmadan (patlıcanlar bölünmemiş gibi) fırın kabına dizin 40 dk 230C fırında pişirin. (patlıcanların inceliğine ve fırının pişirme hızına göre pişirme süresi değişiklik gösterebilir, benim kullandığım patlıcanlar kalın olduğu için bu sürede anca piştiler)
Soğanı, maydonozu ve sarımsakları rondaya alıp ince kıyın. Kıymayı ve diğer malzemeleri ekleyip çok iyi yoğurun.
Cevizden biraz büyük köfteler hazırlayın, patlıcan dilimlerinin arasına yerleştirin patlıcanları birbirine yaslayın şekil alsın. 2-3 tane domatesi ortadan bölün kalan boşluklara domates ve sivri biber yerleştirin tekrar fırına verin 220C de köfteler pişene kadar tutun.  Sıcak olarak servis yapın.
süzme mercimek çorbası
blendır çıktı mertlik bozuldu.. Hatırlıyorum rahmetli babannecim yapardı süzme mercimek çorbasını gerçektende süzmeydi altın sarısı rengi olurdu çorbanın. İçine sebze koymaz çorbanın sululuğuna göre tereyağda un kavurur çorbaya ekler karıştıra karıştıra kıvamını bulurdu. Blendır tabi yok ama bu iş için aleti vardı galiba hala eminönünde satılıyor. Küçük el süzgeci gibi üzerinde bir materyali var çorbayı içine döktüğünde üstteki sapı çevirdiğinde çorba aşağı akıyor ve öğütülüyordu olmadı süzgeçten geçerdi bu çorba.  Hey gidi günler hey.. bir varmış bir yokmuş misali gibi değil mi? rüyamıydı gerçekmiydi o günler. ömür, kelebek misali..

Ben şimdi un kavurup yapmıyorum bu şekliyle de yapabilirsiniz sanırım gerçek süzme çorbası budur. İste, çocuklarda içeceği için içinde sebzeside olsun faydalansın diye. İşin içine patatesde girince nişastasından dolayı una gerek kalmıyor. Bolu Bey'ine benden selam olsun silah çıktı mertlik bozuldu dercesine süzmek için uğraşmıycaz tabi blendırı alıcaz elimize zırt,tırt  anında öğütücez ve içireceğiz çocuklarımıza, sevdiklerimize..
sebzeli süzme mercimek çorbası

1 su bardağı kırmızı mercimek
3 ym kaşığı pirinç
1 tane büyük boy havuç
1 tane büyük boy patates
1 tane büyük boy soğan
2 diş sarımsak
2 ym kaşığı zeytinyağ
2 ym kaşığı tereyağ
1 tane kemik yada et bulyon yada et suyu (yada hiçbiri:)
tuz

Sebzeleri temizledikden sonra iri parçalar halinde doğrayın. Zeytinyağında soğan ve havuçları soteleyin. Havucu mutlaka zeytinyağında soteliyoruz içine girdiği her yemekde, A vitami ancak bu şekilde çözülüyor. Mercimeği 4-5 su çok iyi yıkayın çorbanın taşmaması için önemli kural. Pirinci de çok iyi yıkayın 2 lt su ve diğer malzemeleride ekleyin karıştırın. mercimekler dağılıp pirinçler yumuşayana kadar pişirin. Blendırdan geçirin. Küçük tavada tereyağı eritip çorbaya dökün ve dumanı üzerinde servis yapın.
İlikli kemik kullanacaksanız blendırdan geçirmeden önce kemiği çıkarın. Çocuklarınız varsa mutlaka ilikli kemiği kullanın. Çorba ertesi güne kaldığında koyulaşabilir biraz sıcak su takviyesiyle koyuluğunu açabilirsiniz tadı kaçmasın diye tuzunu da kontrol etmeliyiz.

15 yorum:

Unknown dedi ki...

Canım kebapçılardaki tabaklar gibi
olmuş sunum dehşet ellerine sağlık.
Çorbasız bir hayat düşünemem zaten sevgilerimle...

YEMEK SEVDAM (ELİF) dedi ki...

İki tarif de nefis görünüyor canım. Patlıcan kebabını deneyeceğim inşallah. Fotoğraflar iştah kabartıyor. Nasıl dayanılır ki. Ellerine sağlık. Sevgiler...

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Allahim bu ne güzel lezzetler,bendeki asiri yeme istegi tavan yapti,tarti bozuldu diye hic orali olmadim,yarin yenisi geliyor,bakalim kac kiloyum,cok severim patlicanli kebebi,birkac kez yaptim,esim alisik olmadigindan her seferinde birsey söyleyip beni sinir etti,Adanali arkadasim ise bu kadar lezzetlisini yemedigini...biliyorum esime degisik tadlari bir türlü alistiramiyorum,Egeli oldugundan kebab tanimiyor sanki!öptüm seni!

GÖNÜL dedi ki...

sevalciğim senin siteye ne zaman bakacak olsam acıkıyorum ne kadar güzel görünüyor şimdi canım istedi akşama yapabilirmiyim acaba yada hafta sonuna bırakıyım biraz zaman istiyor ellerine sağlık öptüm

Adsız dedi ki...

zahide

köfteler ve patlıcanları aynı anda pişirsek olmuyor mu..birde hiç su ilavesi falan yapmıycakmıyız

yemekbiraşk dedi ki...

ZAHİDE HANIM MERHABA

PATLICANI 40 DK ÖNCE PİŞİRMENİZ LAZIM KÖFTE HEMEN PİŞİYOR PATLICANLA BERABER PİŞİRİRSENİZ PATLICANLAR PİŞENE KADAR KÖFTELER KURUR VEYA YANAR BU PİŞİRME SÜRESİ PATLICANINA VEYA FIRIN SÜRESİNE GÖREDE DEĞİŞEBİLİR KÖRPE İNCE PATLICANSA DAHA KISA SÜRE TUTABİLİRSİNİZ..

SU KOYMUYORUZ PATLICANLARI DİREK HAFİF YAĞLADIĞIMIZ KABA DİZİP PİŞİRİYORUZ, KÖFTELER VE DOMATES İSTEMESEKDE KENDİ SUYUNU FIRIN KABINA SALIYOR..

SEVGİLER..
SEVAL

u.aydin dedi ki...

yaaaa bayiliyorum senin mutfaginda gezmeye.harika yemekler bunlar,bu kebabi dedigin gibi patlicanlari kozde kozleyince lezzetli oluyor.yazin koyde bahcemde topladigim patlicanlarla yaparim bu kebabi.bize gelen adiyamanli bir ahcidan ogrenmistim ogun bugun yaparim hep.seninkinin tadi goruntusunden belli hayatim,muhtesem.corban da cabasi,ellerine saglik,sevgilerle.

Bulbulunyeri dedi ki...

Canım,
ellerine sağlık. Bütün lezzetler harika görünüyor. Nasıl da iştah açıcılar. Hepsinin görüntüsüne bayıldım.
Sevgiyle kal.

reyhan kokulu mutfağım dedi ki...

annemde köfteli patlıcanı yapar ve çok lezzetli olur eminim seninki de harika olmuştur sevalciğim çorban da harika görünüyor elllerine emeklerine sağlık...

Ferkay dedi ki...

Anlaşıldıki bahar gelmiş yazda geliyor. Bloglarda patlıcanlı tarifler başladı. Harika bir tarif bizde çok seviyoruz.
Ellerine sağlık canım..
Sevgiler..

pastabahçem dedi ki...

harika görünüyorr ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

Kebapçılarda yediğimiz türden çok hoş bir kebap olmuş belli. Ellerine sağlık.

Oglak Kizlari dedi ki...

Ellerine sağlık.

Diyecek bişey bulamayan anne Çiğdem

Erguvan Vakti dedi ki...

Görüntüsünden belli gayet leziz görünüyor,yaz geliyor bizim evde en çok talep edilen yemeklerden biri:)
Ben de un koymadan patatesle kıvam veriyorum ve blendır tabii ki:))
Sevgiler.

sarımutfak-hande dedi ki...

ikiside güzel olmuş ama bence kebap bi harika
ellerin dert görmesin canım
sevgiler

Special design for Yemek Bir Aşk by GeCe