8 Aralık 2011 Perşembe

bifteğe değişik dokunuş

 Bazen farklı tatlar ararız ya hani işte öyle bir akşamda böyle bir yemek çıktı mutfağımdan.Yemek dergilerinde gördüğümüz "provencal usulü biftek" o tarz yemekleri andırdı bana:) tadı da bence harikaydı zaten oldum olası böyle yemekleri zevkli bulurum.. Yanına buharda haşlanmış sebzeninde yakışacağını düşünüyorum o zaman tamamen şık davet yemeği olacaktır.. 

malzemeler
2 tane kuru soğan
3 diş sarımsak
300 gr mantar
500 gr biftek
2 ym kaşığı zeytinyağ
4 ym kaşığı soya sosu
kekik
karabiber
tuz

hazırlanışı
Biftekleri dikdörtgen şeklinde (2*4cm gibi) doğrayın. 2 ym kaşığı zeytinyağında  soteleyin.  Bir tabağa etleri alın. Aynı tavaya yağ kalmadıysa 1-2 ym kaşığı zeytinyağ ekleyin piyazlık doğradığınız soğanları, kıydığınız sarımsakları ekleyip soteleyin. Mantarları kıyın soğanlara ekleyin bir kaç dakika kavurun. Etleri ekleyin karıştırın. Soya sosunu, baharatları katın. Tuzunu kontrol edin soya sosunun tuzu yeterli gelmezse tuz ekleyin. 5 dk. daha pişirin. İçinde suyunu tam çektirmedim kalan suyu nefis sosunu oluşturdu isterseniz tamamen suyunu çekene kadar pişirebilirsiniz.. Braten sos havasında oldu.. Umarım sizlerde beğenirsiniz..

yanınada bildik tanıdık, fırında baharatlı patates dilimleri hazırladım

6 tane patates
yarım çay bardağı sıvıyağ
köri
biberiye
toz kırmızı biber
toz acı kırmızı biber
kekik
karabiber
kişniş
tuz

Eğer patatesler taze ise kabuklarını soymayın. yıkayın kurulayın elma dilimi gibi dilimleyin. Yukarıdaki tüm malzemeleri karıştırarak fırın kabına yayın. 220C fırında pişirin.

7 Aralık 2011 Çarşamba

aşure

aşure
Aşurenin rengi beyaz, kıvamı biraz koyu olmalıdır benim için ve üzerinde mutlaka nar taneleri olmalı. Ya sizin? Eğer aynı tadı ve kıvamı seviyorsanız bu tarif tam sizlik. Yaparken her şeyin ölçüsünü aldım ilk defa yapacaksanız tamamen işinizi kolaylaştıracağını düşünüyorum. Benim bildiğim içinde en az 7 çeşit olurmuş ve 7 kişiye dağıtılırmış.
üzerine konan mavi kelebek oğlum doğduğunda kapıyı süslediğim mavi tülün üzerindeki süs, bahar havası verdi biraz kanımca:)
Pişirirken kurutulmuş erik, iç bakla, kestane ekleyebilirsiniz ben tercih etmiyorum ama içine fındık, fıstık, badem, ceviz gibi kuru yemişlerde katılabiliyor. Benim tercihim üzerinde kullanmak hem yumuşamaması hemde karartmaması için.
3 su bardağı buğdaydan 25 kase gibi aşure çıkıyor. Daha fazla düşünüyorsanız ölçüyü arttırabilirsiniz.

malzemeler
3 su bardağı aşurelik buğday
1 gece önceden 5-6 kez sıcak suyla yıkayın süzün. Üzerine 10 su bardağı su koyarak kaynatın ocağın altını kapatın ve ertesi güne kadar bekletin.

1,5 su bardağı  kuru fasulye
1,5 su bardağı  nohut
yine bir gece önceden  ıslatın ertesi gün yumuşayana kadar çok iyi pişirin suyunu süzün.

10 tane inciri bütün olarak haşlayın suyunu süzün ve dörde bölün.

1 kase kayısıyı sıcak suda 10 dk. bekletin suyunu süzün ve küçük doğrayın.

1 tane büyük portakalın kabuğunu rendeleyin kalın soyarak beyaz kısımlarından ayırın ve minik minik doğrayın.

1 tane büyük elmanın kabuğunu soyun minik minik doğrayın (bu işlemi tencereye ekleyeceğiniz zaman yapın ki kararmasın)

1 türk kahve fincanı kuş üzümünü 10 dk. sıcak suda bekletin ve süzün.

1 su bardağı kuru üzümü sıcak suda bekletin ve süzün.

Ertesi gün buğdaylar suyunu çekmiş olacaktır üzerine 5 lt. su ve 1 çay bardağı yıkanmış pirinç ekleyip orta ateşte 1 saat pişirin. Bazıları aşurenin karıştırılmayacağını söylesede tahta kaşıkla karıştırarak altının tutmasını engelleyin. Hepsini bir anda alacak tencereniz yoksa ikiye bölerek en büyük boy tencerenizde de pişirebilirsiniz.

1 saat sonra yukarıda yazılan tüm malzemeleri (incir hariç) ekleyin 15 dk. daha pişirin.

1 kilo + 2 su bardağı şeker, 8 tane karanfil ekleyin son kez 15 dk. daha pişirin ocaktan alır almaz inciri ekleyin ve karıştırın. Toplamda 1,5 saat pişmiş olacak buğdaydan farkedebilirmi pişme süresi bilemiycem oda sanırım akşamdan ıslattığınızda sabah anlayabilirsiniz baya bir açılmış olmaları gerekli. İsteğe bağlı 1 tk. fincanı gül suyu ekleyebilirsiniz ocaktan aldıktan sonra ben maalesef ekleyemedim gül suyum olmadığı için.

Kaselere bölmeden önce 10 dk. tencerede bekletin. sonra porsiyonlara ayırın. Üzerine tarçın serpin ve dilediğiniz gibi süsleyin. Benim aşurelerimin üzerinde, kavrulmuş kıyılmış badem, nar, çekilmiş antep fıstığı ince kesilmiş kayısı/incir var. Fındık fıstık, ceviz, kiraz şekerlemesi, hindistan cevizi, hatta kavrulmuş susamla istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz..

Bu kaselerde dağıtılmak üzere hazırladıklarım. Bu şekilde tercih ettim kapaklarıda var dağıtırken kolaylık oluyor hem karşı taraf kabın iadesinde zorluk yaşamıyor..

bir iki notcuk:
Bu su ölçüsüyle piştiği zaman hafif sulu oluyor ertesi gün  suyunu çekiyor ama rahatsız edici değilde tam kıvamlı bir aşure oluyor. Eğer hafif sulu isterseniz 2-3 su bardağı suyu fazla tutun. Şekeri ona göre arttırın.

1 kilo+2 su bardağı şeker ölçüsü bence tam kıvamında oluyor ağızda ve boğazda yakıcı şeker tadı bırakmıyor ama hafif biraz daha belirgin olsun isterseniz 1 su bardağı daha katabilirsiniz..

6 Aralık 2011 Salı

5. yaş günü partisi

Sarı civcivim, tatlı oğlum, aşkitomun 5. yaşını benim ve onun arkadaşlarıyla çok güzel bir doğum günü partisiyle kutladık. Zamana inanabilmek mümkün değil hiç anlayamadan koskoca beş yıl nasıl da akıp geçti bilemiyorum. Kaç güz, kaç bahar geride bıraktık oğlumla daha şimdiden yolun başındayken ne fırtınalar yaşadık, beraber ağladık, öfkelendik birbirimize, ne çok da seviştik.. "Annem, seni çok seviyorum" dediğinde göz yaşlarımı tutamadığım anlar çok oldu. Evin en küçük bireyini baya bir hırpalarkende Ardaaaa deyişim evin içinde çınlandı.. İşte böyle geçivermiş günler baya bir büyümüş benim minik prensim, okula başlamış, hobileri oluşmuş, odasını artık kendi toplar yaşa gelivermiş.. Sağlıkla, mutlulukla nice çok çok uzun senelere canım oğlum...

kornişonlu mantar salata
Bu salatayı bu aralar çok yaptım, pratik ve evde her zaman olan malzeme içerdiğinden tercih ediyorum. Şipşak tariflerden biri..

Yarım kilo mantarı temizleyin dörde bölün kaynar suda haşlayın, haşlarken bir kaç damla limon suyu damlatın ki kararmasın. Yine 2 tane kırmızı biberi haşlayın çekirdeklerini temizleyin küçük doğrayın. 1 kase kornişonu küp küp doğrayın. Yarım tutam dereotunu ince kıyın. Karıştırma kabına alarak, 1 kase mısır, zeytinyağ, limon suyu, tuz ilave edip karıştırın servis tabağına alın.

bulgurlu, havuçlu kabak salatası
yine yemekbirask çıkartmasıdır.. Kısır havasında oldu biraz ama çok beğenildi.

malzemeler
4 tane büyük boy kabak
3 tane havuç
1 çay bardağı ince bulgur
yarım demet taze soğan
yarım demet dereotu
yarım demet maydonoz
1 tane limon suyu
karabiber
1 tatlı kaşığı kuru nane tazede olabilir
1 çay bardağı zeytinyağ
tuz

hazırlanışı
Havucu ve kabağı rendeleyin beraber zeytinyağında soteleyin. (zeytinyağı biraz daha fazla kullandım havuç yağı çekiyor tercih sizin) Sıcakken kısırlık bulguru ekleyin karıştırın, tavanın üzerine kapak kapatın buharıyla bulgur yumuşasın. Soğudu zaman ince kıydığınız yeşillikleri, limon suyunu, tuzu, karabiberi ekleyin karıştırın servis tabağına alın.

peynirli biber dilimleri
Güzel bir lezzet ama doğum gününe uygun değil sanırım sonradan pek yakıştıramadım. Kahvaltı sofralarına gidecek bir tarif yinede son karar sizlerin.

3 renk küçük boy paprikayı yıkayın üst kısmından kesin çekirdeklerini temizleyin. 200 gr sert peyniri ezin (feta kullandım) bir tutam dereotunu ince kıyın, biraz pulbiber ve zeytinyağıda ekleyip karıştırın. Biberlerin içini doldurun iyice bastırın. Buzdolabında 1 saat dinlendirip çıkarın yarım cm. kalınlığında dilimleyin. Ortalarına çörekotu serpin.
kurabiye tabaklarımız
(fotoğraflar bu kadar bozuk değil ama kolaj yaparken ayarlayamadım)


kalbura bastı ve balparmak tatlısı

doğumgünü pastaları: erdbeertorte, portakal aromalı çikolatalı  pasta ve tiramisu pasta

ah ahhh diyorum soldaki pasta sözüm ona mcqueen araba pasta olacaktı şeklini verdim ama kaplaması bir felaket olunca neredeyse çöpe gidecekti tadından çok emin olduğum için atamadım üzerindeki marzipanı sıyırıp,  üst  kısımlarındaki parça kekleri temizledim kaplaması çok kötü kaldı marzipan silip süpürdü krema yapmaya halim kalmadı, kremşanti evde yok napsam derken 1 kutu çikolata parçasını üzerine döktüm ayıcık şekerleriyle süsledim.. Çocuklar tadını çok sevdi :)

sepet peynirli, sucuklu börek
çok beğenilen böreklerden oldu, sanırım sucuk ve sepet peyniri değişik bir tat verdi..

hamuru için
3,5 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
aldığı kadar su
Yumuşak hamur yoğurun, bir saat dinlendirin. Limon kadar bezeler yapın. Unlayarak yufka boyunda açın.

sosu için
1 su bardağı yoğurt
3 tane yumurta
1su bardağı svıyağ
hepsini çırpın

iç harcı için
ince kıyılmış sepet peyniri
küçük doğranmış sucuk
karıştırın

Açılan yufkanın her yerine sosdan sürün. Yufkayı 8'e bölün geniş şekilde sararak yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine kalan sosdan sürüp, susam serpin. 200C fırında pişirin.

bürüksel lahana salatası

malzemeler
1 kilo bürüksel lahanası
1 tane eksi elma
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
bir tutam maydonoz
bir tutam dereotu

sosu için
1 çay bardağı zeytinyağ
2 ym kaşığı limon suyu
2 ym kaşığı kırmızı üzüm sirkesi
1 diş ezilmiş sarımsak
1 ym kaşığı salata baharatı (isteğe bağlı)
hepsini karıştırın

Lahanaların kök ve dış yapraklarını temizleyin, yıkayın robotta rendeleyin. Yeşilliği ince kıyıp diğer malzemelerle beraber karıştırın. Servis tabağına alıp istediğiniz şekilde süsleyin.

kıymalı ve peynirli pideler
kuşbaşılı, peynirli yada kıymalı pidelerin tarifine linkin üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz..

kırmızı pancar salatası

malzemeler
yarım kilo kırmızı pancar
yarım demet maydonoz
1 su bardağı iiri çekilmiş ceviz

sosu için
(bürüksel lahanası ile aynı sos)
1/2 çay bardağı zeytinyağ

1 ym kaşığı limon suyu
1 ym kaşığı kırmızı üzüm sirkesi
1 diş ezilmiş sarımsak
1/2 ym kaşığı salata baharatı (isteğe bağlı)
hepsini karıştırın

Pancarın kabuklarını ince soyun. Kaynar suda ezilmeden diri kalacak şekilde haşlayın. Suyunu süzün soğuduktan sonra rendeleyin. İnce kıydığınız maydonozu ve diğer malzemeleri ekleyip karıştırın.

bol yeşillikli sade patates salatası

1kilo patatesin kabuklarını soyun haşlayın. Süzün Kuşbaşı doğrayın. 1 demet taze soğan, 1 demet maydonoz, 1 demet dereotu varsa kuzu kulağı hepsini ince kıyın. 1,5 tane limonun suyunu, zeytinyağı ve tuz ekleyerek karıştırın. (patates zeytinyağını çeker az kullanmayın, 1,5 çay bardağı kullandım)
havuç tarator/mayonezli havuç salatası
bildik bir tarif ben nasıl yapmışım buradan bakabilirsiniz..


soframızın  genel görüntüsü

sokak simidi
Yiyen herkezin mest olduğu nefis sokak simitleri, tarifini sonra yazacağım..

ve doğum günlerimin vazgeçilmez tatlısı cheseecake..
Bu sefer değişiklik yaparak porsiyonluk yaptım çok cici bişey oldular..

orman meyveli, tek kişilik cheseecake

malzemeler
300 gr krem peynir
1 çay bardağı süzme yoğurt (quark)
1 tane yumurta
3 ym kaşığı un
1 pk vanilya
1 tane limonun kabuğunun rendesi ve suyu
yarım su bardağından biraz fazla toz şeker
1 çay bardağı krema
1 kase orman meyvesi

alt tabanı için
yarım paket burçak bisküvi
2 ym kaşığı dolusu tereyağ
bisküvileri rondada çekin, tereyağı eritip karıştırın.

hazırlanışı
Minik kek kalıplarının tabanına paylaştırarak döşeyin.Yumurta, şeker ve vanilyayı özleşene kadar mikserle çırpın. Meyveler hariç diğer malzemeleride ekeleyerek çırpın. Hazırladığınız  kek kalıplarına paylaştırın, üzerine orman meyvelerinden serpin. 180C fırında 40-45 dk. pişirin. Fırından ılındığı zaman çıkarın Buzdolabında 4-5 saat dinlendirin, üzerine pudra şekeri eleyin.

ayrıca masamızda sirkeli yoğurt soslu salatalık salatası, kısır, poğaça ve sarma vardı.. Sizlere fikir verebildiysem ne mutlu bana:)

2 Aralık 2011 Cuma

vişneli etimekli kremalı tatlı

vişneli etimekli kremalı tatlı
Yine Türkiye'de yaz tatilinde, denizden çıktıktan sonra ferah ferah yenmesi için yaptığım muhteşem vişneli tatlım.. Bu kadar iddalı yazıyorum, vişneyi sevdiğimden de olabilir ama vişneyle krema birleşince etimek de doygunluğunu verince gerçekten çok hoş bir tatlı oldu. Ben mevsiminden dolayı taze vişneyle yaptım tabiki dondurulmuşuda olur. Bu tatlıyı canım arkadaşım Carmen yapardı yıllar öncesinde, damağımda kalan lezzeti hatırlayıncada benim mutfağımdan çıktı herkez tatlısını yerken ben maziye daldım yüzümdeki gizli gülümsemeyle:)
yeşilmutfaktantarifler özlemcim çay etkinliğine davet ediyor bizleri, tatlımızı alıp hemen yola çıkıyoruz..

 
malzemeler
yarım kilo vişne
2 su bardağı su
1 su bardağı şeker
Vişnelerin çekirdeklerini çıkarıp üzerine şekeri dökün. Karıştırın vişneler şekeri emdiği zaman ocağa alıp 5 dk. kadar pişirin. Suyu ekleyin 10 dk. daha kaynatın 1 pk tuzsuz etimeği dikdörtgen borcama dizin. Üzerine hazırladığınız şurubu dökün. Etimeklerin ortasına vişnelerden koyun.


kreması için
1 lt süt
7 ym kaşığı nişasta
7 ym kaşığı şeker
Tüm malzemeyi karıştırın. Muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin. Vişneli etimeğin üzerine hazırladığınız kremayı yayın ve soğutun.

Tatlı soğuduktan sonra 1 poşet kremşantiyi tarifine göre hazırlayın kremanın üzerine yayın. En üste hindistan cevizi serpip buzdolabına kaldırın. 3-4 saat soğutup servis yapın.



1 Aralık 2011 Perşembe

sevgili hatice'nin kahvaltı sofrası

Sevgili arkadaşım Hatice'nin çok özenilmiş nefis kahvaltı sofrası. Güzel ev sahibeliği ve güler yüzü için  diğer arkadaşlarım ve kendi adıma tekrar teşekkür ediyorum.. Her şey güzeldi ama benim gözümü ve elimi alamadığım tek şey pastane poğaçalarıydı. Herkez diyet telaşındayken, ben kaç tane yedim hatırlamıyorum. Önemlide değil zaten bilerek ve isteyerek poğaçalara teslim oldum:)

kırmızı biber boranisi

Yarım kilo kırmızı biber yıkanıp çekirdekleri temizlenir ve kaynar suda haşlanır. Suyu süzülür küçük küçük doğranır. yarım kilo yoğurt tuzla çırpılır içine biberler eklenir karıştırılır servis tabağına alınır. 2-3 ym kaşığı zeytinyağ küçük tavaya alınır toz kırmızı biber eklenip kızdırılır yoğurtlunun üzerine gezdirilir.
Aynı şekilde havuç yoğurtlusu da masamızda vardı..
mercimekli börek

malzemeler
4 tane yufka
2 su bardağı haşlanmış mercimek
1 tane kuru soğan
4 ym kaşığı zeytinyağ
pulbiber
karabiber
tuz
Soğan yemeklik doğranır z.yağda kavrulur, mercimek ve baharatlar eklenir karıştırılır ve soğumaya bırakılır.

sosu için
1 su bardağı süt
2 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
hepsi çırpılır

Yufka dörde bölünür iç harç yerleştirilir sigara böreği gibi sarılır. Önce sosa batırılır sonra galeta ununa, fırın kağıdı serili tepsiye yerleştirip 200C fırında pişirilir.
pırasalı börek
sevgili Hatice yufkasını kendi açmış isterseniz hazır yufkada kullanabilirsiniz. Borcamın yuvarlak tepsisine 3 yufka kafi gelmiş. Hamuruna sadece un,su, tuz kullanmış..

3 tane yufka
yarım kilo pırasayı ince doğrayın 3-4 ym kaşığı zeytinyağında 1 tane ince kıyılmış soğanla beraber soteleyin. Karabiber, pulbiber ve tuz ekleyip ocaktan alın. İç harcı soğutun.

Mercimekli böreğin sosundan hazırlayın. Yufkayı ortadan ikiye bölün sosdan her yerine sürün iç harcı kenarına yayın rulo yapıp yağlanmıştepsiye döşeyin. Üzerine kalan sosu sürün 200C fırında pişirin.

bol yeşillikli nefis patates salatası.. İnce kıyım mor lahana çok yakışmıştı..
pastane poğaçası

malzemeler
250 gr margarin yada tereyağ
1/2 su bardağı sıvıyağ
1/2 su bardağı yoğurt
1 pk kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
2 ym kaşığı sirke
2 tane yumurta akı hamuruna sarısı üzerine
aldığı kadar un

Tüm malzemeyi karıştırın yumuşak kıvamlı hamur yoğurun. Yarım saat dinlendirin. Cevizden büyük parçalar koparıp yuvarlayın içine peynir koyup kapatıp tekrar yuvarlayın. Üzerine yumurta sarısı sürüp 200C fırında pişirin.

30 Kasım 2011 Çarşamba

taratorlu deniz börülce salatası

Yazdan kalma tariflerimden bir tane daha kaç mevsim tezgahlarda satılıyor bilmiyorum, belki hala vardır. Hani hep bilinen haşlıyorsun, sirke, sarımsak, yağ servise hazır. Farklı nasıl olur, taratorlu mu denesem acep derken yapmaya koyulmuşum bile.. Hiç bir zorluğu olmayan bu değerli sebzeyi, davet sofralarına çıkaracak kadar özel kıldı üzerindeki tarator sosu..

Bir bağ deniz börülcesinin çamurlu köklerini kesin kökten çok budak budak ayırmadan çok iyi yıkayın ve bütün halde kaynar suda haşlayın. Kökden tutup çektiğinizde kolayca sıyrılıyorsa kılçığından, haşlanmış demektir.

Temizlenmiş börülceleri Salataya döktüğünüz kadar sirke,zeytinyağ ve tuzla tatlandırarak karıştırın servis tabağına alın.

taratoru için
2 dilim bayat ekmeğin iç kısmını ıslatın sıkın rondoya alın çalıştırın biraz ufalansın. Üzerine 1 su bardağı ceviz dökün, 3 diş sarımsak, yarım  çaybardağı sirke, 1 çay bardağı zeytinyağ, tuz ekleyip rondoyu çalıştırın. Çok koyu kıvamlı olursa az su ekleyerek tekrar çalıştırın. Servis tabağındaki deniz börülcesinin üzerine yayın.
buda klasik hali
haşladıktan sonra sirke, ezilmiş  sarımsak, zeytinyağ, tuz sosu çırpıp üzerine döküp karıştırdım biraz iri dövülmüş cevizle servis yaptım.. 



29 Kasım 2011 Salı

peynirli yumurtalı patlıcan kızartması

Çanakkale'nin en sevilen yemeklerinden biridir peynirli yumurtalı patlıcan kızartması bende, çok ama çok severim:) Annemde sevdiğimi bildiği için ben yanındayken mutlaka yapar istememi beklemez, kaç yaşında olursam olayım onun halen başak renkli, saçları lacivert kurdelalı minik küçük kızıyım ben.. Bizler içinde öyle değilmi çocuklarımız gözlerimizde hiç büyümüyor dünya onların ekseninde dönüyor.. Onların çocukları da onlara öyle ocak bu düzen böyle devam edecek:)

Tarifi çok kolay bizim patlıcanlarımız 1 kiloydu 3 büyük yumurta ve 200 gr kadar yağsız beyaz peynir kullandık miktarı istediğiniz şekilde kullanın. Börek kıvamında nefis bir lezzet. İsterseniz sosda yapabilirsiniz. Yoğurdun susuz kısmını kullanıp bir iki diş ezilmiş sarımsak ince kıyım dereotu, taze nane, biraz köri, bir kaç damla zeytinyağ ve tuz bu kadar..

Patlıcanları yıkayın alacalı soyun birer santim kalınlığında doğrayın. Sonunu tam kesmeden ayrılmayacak şekilde ikiye bölün. Tuzlu suda bekletin hırpalamadan durulayıp kurulayın. İçine ezilmiş maydonozlu yağsız peyniri yerleştirin. Patlıcanın üzerine hafif bastırın.

Çırpılmış yumurtaya bulayarak sıvıyağda kızartın.  Sıcak olarak servis yapın.

28 Kasım 2011 Pazartesi

patlıcan islim kebabı ve yemek daveti

Kime niyet kime kısmet derler ya hani, işte bu sofrada aynen öyle oldu. Hazırlıklarımı neredeyse bitirmişken (mutlaka bir gün önceden çoğu hazırlığımı yapmaya çalışıyorum çünkü ufak çocuklar olunca çıkan son dakika aksiliklerine tedbir olabilmesi için) gelmelerine bir kaç saat kala telefon geldi ufak çocukları ateşlenmiş çok özür dileyerek gelemiyeceklerini söylediler.. Yani ne diyebilirimki sonuçta hastalık bu yapılabilecek hiç bir şey yok.. Biz de en kısa zamanda bekliyoruz dedik, üzüldükde hem evde hem dışarıda programda yapmıştık çocuklar için.. sağlık olsun:) Sonrasında yakın görüştüğüm arkadaşımı aradım çoluk çocuk cümbüşlü güzel bir akşam yemeği yemiş olduk.. kime niyet, kime kısmet işte bu yüzden...
mahluta çorbası

malzemeler
1 tane kuru soğan
1 su bardağı kırmızı mercimek
1/2 su bardağı pirinç
2 ym kaşığı zeytinyağ
1 yemek kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı kişniş
2 diş sarımsak
1 ym kaşığı dolusu tereyağ
1,5 lt et/tavuk suyu yada bulyon
karabiber
tuz

hazırlanışı
Zeytinyağında yemeklik doğradığınız soğanları ve sarımsağı kavurun. Mercimeği ve pirinci ekleyip et suyunu koyarak karıştırın bakliyatlar yumuşayana kadar pişirin. Blendırdan geçirin. Baharatları ve tuzu ekleyin. Tereyağı eritip çorbanın üzerine gezdirin. Çorbanın kıvamı koyulaşırsa bir miktar su ile açın. Unutulmaması gereken bu çorbanın mercimek çorbasından çıkıp mahluta olabilmesi için baharatların önemi, kişniş ve kimyonun kullanılması..
pastırmalı humus
humus tarifiyle aynı farkı üzerine 100 gr pastırma doğrayıp zeytinyağında kavurdum hazırladığım humusun üzerine döktüm denemediyseniz deneyin derim harika bir lezzet..
salata olarak atom salatanın üzerine füme somon, parmesan peyniri, kırmızı biber, havuç ve basilikum(büyük yapraklı fesleğen) sos olarak kırmızı üzüm sikesi, limon, zeytinyağ, sarımsak, tuz kullandım
mantar salatası
Yarım kilo mantarı temizledim, dörde böldüm limonlu kaynar suya atıp haşladım. 2 tane kırmızı biberi yine kaynar suda haşladım çekirdeklerini temizleyip küçük doğradım. 1 kase kornişon turşuyu da minik doğrayıp suyunu süzdüğüm mantarlarla hepsini karıştırıp bir tutam maydonoz doğradım. Limon, zeytinyağ ve tuzla tatlandırdım.

güveçte zeytinyağlı türlü

malzemeler
2 tane kuru soğan
3 diş sarımsak
2 tane patlıcan
1 tane patates
2 tane kabak
2 tane sivribiber (isteğe bağlı)
1 avuç taze fasulye
3 tane domates
1,5 ym kaşığı biber salçası
5 ym kaşığı zetinyağ
karabiber
tuz

hazırlanışı
Soğanları yemeklik doğrayıp zeytinyağında güvecin içinde soteleyin. Biberlerin çekirdeklerini çıkarıp soğana ekleyin biraz daha kavurun. Salçayı ekleyin 1 dk. kadar karıştırarak kavurun. Domatesin kabuklarını soyup minik doğrayın güvece ekleyin biraz kavurun. Diğer sebzeleride yıkayıp temizledikden sonra küp küp doğrayın güvece ekleyin karıştırarak biraz daha kavurun sebzelerin hizasına kadar su koyup karabiber ve tuzunu ekleyin ağır ateşte pişirin.
el açması peynirli ıspanaklı rulo börek
kıyır kıyır nefis bir börek oldu

hamuru için
yarım kilo un
2 ym kaşığı sirke
2 ym kaşığı sıvıyağ
tuz
1 su bardağı su + bir avuç su
tüm malzemeyi karıştırıp yoğurun yarım saat dinlendirip 16 beze yapın.

100 gr tereyağı eritin 1 çay bardağı sıvıyağ ile karıştırın.

1 kilo ıspanağın yaprak kısımlarını temizleyip doğrayın ve 100/200 gr beyaz peyniri ezip karıştırın peynirin tuzu az gelirse tuz ilave edin.

Bezeleri tatlı tabağı kadar açıp yağlayıp 4'lü dizin en üst yufkayı yağlamayın kolay açılabilmesi için. Yufka boyunda açın ortadan ikiye bölün uç kısmına peynirli ıspanağı koyup sarıp rulo yapın.

Tepsiyi yağlayıp ortadan başlayarak sarın. Diğer yufkalarada aynı işlemi yapın lana yağa yumurta kırıp çırpın ve üzerine sürün. 200C fırında pişirin.
patlıcan islim kebabı yada çöp kebab
Bir kaç aşamalı olsada yapımı çok kolay bir davet yemeği bazen üzerine kaşar dilimi koyup o şekilde fırında pişirdiğimde oluyor..

patlıcan islim kebabı
içine her zaman yaptığınız köfte tarifini uygulayabilirsiniz..

malzemeler
1,5 kilo uzun kemer patlıcanı

500 gr kıyma
1 büyük kuru soğanın rendesi
karabiber
2 dilim bayat ekmek içi ufalanmış
bir tutam ince kıyım maydonoz
2 ym kaşığı zeytinyağ
tuz
Tüm malzemeyi karıştırıp iyice yoğurun ceviz büyüklüğünde yuvarlayın 200C fırında yağsız tepsiye dizerek pişirin.

Patlıcanları alacalı soyup uzun uzun dilimleyin tuzlu suya basın biraz bekletin yıkayın kurulayın sıvıyağda kızartın. İki patlıcanı artı şeklinde üstüste koyun ortasına pişen köfteyi koyup patlıcanların uçlarını üstte toplayıp dilimlenmiş domates kızarmış biber ve kürdanla tutturun bu aşamada üzerlerine kaşar peyniri dilimi koyabilirsiniz. Patlıcanları fırın kabına dizin. 1 ym kaşığı salçayı bir kase suda ezin tuz bir kaç damla zeytinyağı katıp karıştırın. Fırın kabına boşaltın. 200C fırında domatesler pişene kadar fırında tutun.

tatlısız olmaz elbet, tatlı olarak gül baklava ikram ettim. (bayramdan kalanları buzluğa kaldırmıştım bir gün öncede buzluktan çıkarıp, buzdolabına kaldırıp ertesi gün davet masasında servis yaptım)


26 Kasım 2011 Cumartesi

süt dosyasımı desem

Çanakkale'de kaldığım süre içinde yakın köyden haftada iki kez 5 kilo süt aldım. Süt o kadar güzeldi ki hatta anneme acaba bi hinlik yapıyorlarmıdır diye de sormadan edemedim süt kaynadığı zaman neredeyse yarısı kaymak oluyordu. Sütün kaymağını direk olarak ben tüketemem aksine de valide sultanım çok sever biraz onun gönlünü yaptık biraz benim. Süt kaynayınca kaymağını saklama kabına alarak buzdolapda sakladım biraz birikince de kaymağı işledim. Kaymakla tereyağ arası birşey oldu. Hem ekmek üstü yaptım. Üzerinede çilek reçeli sürdüm. Hemde pilav ve çorbada kullandım denemenizi tavsiye ediyorum. Lezzete lezzet katıyor..
krema
Biriktirdiğiniz soğuk kaymakları karıştırma kabına alıp mikserle toparlanmaya başlayana kadar çırpın. Kapaklı kaba alarak tekrar dolaba kaldırın. Eğer hemen tüketmeyecekseniz buzluğa kaldırın. tadı acılaşır ve bozulur.

acılı lor
Edası havası tamamen Antakya acılı çökeleğine benzedi.. Ben zaten Antakya mutfağını çok severim, annemin yakın arkadaşı Zübeyde ablam Antakya'lı çocukluğumdan itibaren onun muhteşem el lezzetiyle bu güzel mutfak buluşunca müthiş yemekler ortaya çıkar bende bayıla bayıla yerdim. Ne yapsa başka güzel mercimekli patlıcanı ise mükemmeldi. Ever evet ben sıla hasreti çekiyorum galiba:) Zahterli çökeleği onun sayesinde çok sevdim üzerine birde oradan getirdiği koyu yeşil renkde zeytinyağını gezdirirdi aman Allah'ım, Zübişim kahvaltılarını özledim... Bu şeklinide kocası Antakyalı bir arkadaşımda yemiştim.
Buzdolabının ücra köşelerinde kalan unutulmuş süt bozulunca hemen kaynadı ve peynir oluverdi (ev zaten küçük bir mandıra gibiydi) miktar olarak net bişey veremiycem ama yoğurt içine girdiği anda kesiliyor zaten.

Sanırım 1,5 kilo süt vardı çelik tencereye alarak ocakta kaynattım 2 kase kadar yoğurdu içine döktüm karıştırdım anında kesildi. Ocaktan alıp temiz sırf bu işler için kullanılan tülbenti süzgeçe yerleştirip kesilen sütü içine döktüm. Tülbentin kenarlarını toplayıp biraz sıktırdım suyunu damlatması için mutfak çeşmesinin üzerine bağladım hem suyu damlayarak lavobaya aktı hem asılı kaldı. 

Ertesi gün 1ym kaşığı acı biber salçası, 1 tatlı kaşığı kekik, biraz zeytinyağı, bir çimdik kimyon karıştırdım saklama poşetine alıp sıkıştırarak bağladım o şekilde  şeklini almış oldu.
Sonra bu dilimlerin üzerine zeytinyağ gezdirip servis yaptım. Deneyin derim peynir seviyorsanız bu şeklini seveceğinizi düşünüyorum..ev yapımı ricotta peynirinin tarifine de bakabilirsiniz..

evet eksik kalan yoğurdumuz.. onuda her zaman yapmama rağmen bir türlü resimleyemedim.. iki şekilde yapıyorum onuda paylaşacağım inşallah diyorum ve son söz, güzel bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle..

Special design for Yemek Bir Aşk by GeCe