15 Şubat 2011 Salı

ayşegül'ün çay daveti sofrası

Sevgili arkadaşım Ayşegül'ün çok özenle hazırladığı nefis çay daveti..  Arda ve Esra'da kanka olunca muhabbet ikiye katlanıyor. Esra Ayşegül'ün kızı sevimli cimcime Arda'nın en yakın arkadaşlarından, bizim için çok değerli yani:) Canı ne zaman sıkılsa anne Esra'ya gidelim der:) Esra'ya gittiğimiz bir günden fotoğraf... 
Çay sofralarınıza fikir vereceğini düşünüyorum, Hepside yapılabilecek lezzet pastane simidini mutlaka deneyin derim bizim burada Ayşegül'ün simidi çok popülerdir. Yoğurtlu patates salatasına ise yeni bir yorum katmış çok sevimli ve lezzetliydi..

menüde nelermi var
pastane simidi
etsiz çiğ köfte
turşu kavurması
kaldırık sarması
yoğurtlu top patates salatası
gerçek çarşaf böreği
etli karalahana sarması
yoğurtlu kabak kızartması
afyon kaymağı

pastane simidi

malzemeler
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 su bardağı sıvıyağ
1 pk yaşmaya
3 ym kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un

hazırlanışı
Bütün malzemeyi karıştırın. yumuşak hamur yapın ve mayalandırın. Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar kaparın tezgahın üzerinde iki elinizle ovalayarak uzatın kendi etrafında çevirerek  uçlarını birleştirip simit şekli verin. Bir yumurtayı iyice çırpın. Simidin iki tarafını yumurtaya bulayın ve susama batırın. Fırın kağıdı serili tepsiye yerleştirin 20 dk. kadar tepside bekletin biraz daha mayalansın. 200C fırında pişirin.
karalahana sarması
sunumunu ben çok beğendim
İç malzemesini: bol kurusoğan, pirinç, kıyma, maydonoz, kurunane, karabiber domates salçası olarak kullanmış.. Sarmaların ocaktan inmesine yakın tereyağda salçayı kavurup üzerine gezdirmiş. Ocaktan alıp demlenmeye bırakmış. Resimde anlatıyor çok lezzetliydi. Bu şekilde pişirebilirsiniz ve memnun kalacağınızı düşünüyorum..

etsiz çiğ köfte (sıkma kısır)

malzemeler(10 kişilik)
(kişi başına 1 çay bardağı ince bulgur)
Kısırlık ince bulgur
2 adet kuru soğan
1 ym kaşığı dolusu acı biber salçası
1 ym kaşığı dolusu domates salçası
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay bardağından biraz fazla zeytinyağ
1/2 çay ardağı nar ekşisi
yarım demet maydonoz
tuz

hazırlanışı
Bulguru yoğurma kabına alın. Soğanları çok ince doğrayın salçaları, baharatları da ekleyip az az soğuk su ekleyerek bulgur pişene kadar  yoğurun. Ağzınıza aldığınızda çıtırdamıyorsa kıvama gelmiştir:) arkadaşım püf noktası uygulamış, hamur yoğurma makinesinde hiç zaman kaybetmeden yoğurmuş:) güzel fikir. Zeytinyağını ve nar ekşisini ekleyip biraz daha yoğurun. İnce kıydığınız maydonozuda ekleyip karıştırın. Küçük parçalar koparıp elinizle sıkın. Yeşilliklerle servis yapın.

 yoğurtlu sarımsaklı kabak kızartması

Bildiğimiz klasik lezzet, ama farklı dokunuş. Kabakları ince dilimledikten sonra yağda kızartıp bol sarımsaklı yoğurtla servis yapın. Üzerine pul biber ve dereotu serpin.

kaldırık sarması
Ben daha önce hiç yemedim. Arkadaşım Samsun'lu ve o yöreye ait bir yemek. Kaldırık yine kara lahana pazı gibi bir sebze farklılığı ise içinin kavrulmamış mısır unundan hazırlanması. Bana çok değişik geldi. Yine bu sebzenin yada otun sap kısımlarından kavurma yapmıştı. O şekilde sap kısımlarını değerlendirmiş oluyorlar.
malzemeler
Beyaz mısır unu
tuz
kaldırık otu
3 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
hazırlanışı
Mısır ununu tuz biraz su ile yoğurun. Kaldırıkları sıcak suya sonra soğuk suya batırıp çıkarın. İçlerine mısır unu karışımından koyup sarın. Tencereye dizin. Üzerini geçmeyecek şekilde sıcak su ve tuz ekleyip pişirin. Ocaktan almaya yakın. Soğanları ve sarımsakları yemeklik doğrayın zeytinyağında kavurun, pulbiber de ekleyip kaldırıkların üzerine gezdirin. Biraz da beraber pişirip. Ocaktan alın. Dinlendirin.

kaldırık sapı kavurması
Aynı pazı yada ıspanak kavurur gibi nasıl derseniz; Doğranmış ve haşlanmış sapları bir kenara alın. 2 adet kuru soğanı piyazlık doğrayın. 4 yemek kaşığı zeytinyağında kavurun 1 su bardağı yazdan hazırladığınız doğranmış domatesleinizi ekleyin kavurun 2 diş sarımsak eklemeyi unutmayın. Sapları ekleyin ve beraber biraz daha kavurun.

kıymalı pırasalı çarşaf böreği
malzemeler
1 kilo 250 gr un
tuz
yoğurmak için ılık su
iç malzemesi
1 kilo pırasa
yarım kilo kıyma
1 adet kurusoğan
baharatlar (pulbiber, kırmızı tozbiber, karabiber)
tuz
Soğanları yemeklik doğrayın. Sıvıyağda soteleyin. Kıymayı ekleyin kavurun. İnce kıydığınız pırasaları da ilave edip pırasalar yumuşayana kadar kavurun. Baharatları ve tuzu ekleyip karıştırın ocaktan alın iç harcı soğutun.
Ayşegül yapım aşamalarını tek tek resimlemiş nede iyi olmuş:) böylelikle daha kolay anlaşılır..

Un, tuz ve ılık su ile ele yapışmayan yumuşak hamur hazırlayın. Üzerine nemli bez örterek 1 saat dinlendirin. 3 bezeye ayırın 30 dk daha dinlendirin. Bezelerden birini açarak üzerini komple sıvıyağla yağlayın. 15 dk dinlendirin. Dinlenme aşamaları size çok gelebilir ama sırrı burada. Temiz bir çarşaf yada sofra bezin üzerine alıp elinizle çekiştirerek açın, büyütebildiğiniz kadar açın. Hazırladığınız içi de üçe bölün iç harcı her yerine yayın ve sıvı yağ gezdirin. Örtünün iki ucundan yuvarlayıp ortada birleştirin. Buluşan yerin ortasından keserek iki rulo yapın. Tepsinin ortasından başlayarak sarın. 2 tepsi börek çıkıyor bu malzemeden tepsinin büyüklüğüne göre değişebilir. zerine yumurta sarısı sürün 200C fırında pişirin.
top top yoğurtlu patates salatası
malzemeler
7-8 adet orta boy patates
2 tane havuç
bir tutam maydonoz
1/2 çay bardağı zeytinyağ
pulbiber
karabiber
tuz
sos için
500gr yoğurt
2 diş sarımsak
tuz
hazırlanışı
Patatesleri soyun ve haşlayın. Derin bir kaba patatesleri alarak ezin, soyduğunuz havuçları rendenin ince yeriyle rendeleyin. Baharatları, yağı ince kıydığınız maydonozları ve tuzu ekleyip karıştırın. Servis tabağına fındık büyüklüğünde toplar yaparak dizin üzerine sarımsaklı yoğurdu döküp, 3 ym kaşığı zeytinyağında pulbiberli naneli sos yapıp üzerine gezdirin.
karışık turşu kavurması
Ayşegül'ün yaptığı acılı sarımsaklı nefis bir turşudan

Önce turşunun nasıl yapıldığını yazmak lazım hazır turşudan değil çünkü, çok özel bir lezzet olmuştu.

Lahana, havuç, biber, salatalık, kırmızı biber, yeşil domates geniş bir kaba doğranıp karıştırılır. Üzerine biraz sivrice şekilde tuzu  bir baş sarımsak (isteğe göre arttırılabilir) doğranıp eklenir ve karıştırılır. Büyük boy buzdolabı poşetlerine turşu harcı bölüştürülür.
Başka bir kapta su ve sirke karıştırılır. Sirke tadı baskın olacak şekilde. Hazırlanan su poşetlere dökülür sebzelerin biraz üzerini geçicek şekilde ağzı sıkıca bağlanır turşu kabına dizip üzerine tekrardan su, bir kaç diş bütün sarımsak ve sirke konur turşu kabının ağzı sıkıca kapatılır güneş almayan yerde bekletilir.
kavurması için
Tavaya zeytinyağ gezdirilir 1 tane soğan piyazlık doğranıp eklenir kavrulur 1 ym kaşığı salça konur beraber çevrilir. Turşunun suyu süzdürülür soğanlara eklenir karıştırılır 1 kepçede turşunun suyundan ilave edilir birkaç dakika pişirilir. Servis tabağına alınır.

afyon kaymağı
Tarifi yemek bir aşk'tan tekrar yazmama gerek yok sanırım. Buradan afyon kaymağından ulaşabilirsiniz.

14 Şubat 2011 Pazartesi

Kutlu Doğum ve Mevlid Kandili


Hayatın gayesi, yaratılışın mânâsı silinmiş, yok olmuştu. Herşey mânâsız başıboşluk ve hüzün örtülerine bürünmüştü.

Ruhlar birşey bekliyor, bir nurun zulmet perdesini yırtmasını içten içe hissediyordu.

O vahşet devrinde kâinat ufkundan bir güneş doğdu. Bu güneş âhirzaman Peygamberi Hz. Muhammmed Aleyhissalâtü Vesselam idi. Tarihin seyrini, hayatın akışını değiştiren bu eşsiz olay, dünyayı yerinden sarsan değişimlerin en büyüğü idi.

İşte insanlığın akıl ve kalbinde düğümlenen "Necisin, nereden geliyorsun, nereye gidiyorsun?" sorularını, düğümlerini çözüp kâinatın Sahibini ilân ve ispat edecek bir zatın teşrifi sadece insanların ruh ve kalbinde değil, diğer varlıklarda, hattâ cansız eşyada bile yansımasını bulacaktı.

Doğudan batıya bütün âlemin nurlara büründüğü, İlâhi değişimin tecelli ettiği o gece neler oldu neler?

Yahudi ileri gelenleri ve âlimleri kitaplarında daha önce rastladıkları işaret ve müjdelerin açığa çıktığını gördüler. Kimsenin haberi olmadan en önce onlar bu müjdeyi verdiler.

O gece Yahudi âlimleri semâya bakıp "Bu yıldızın doğduğu gece Ahmed doğmuştur" dediler.(1)

Bîr Yahudi İleri geleni Mekke'de Peygamberimizin doğduğu gece, içlerinde Hişam ve Velid bin Muğire, Utbe bin Rabia gibi Kureyş ileri gelenlerinin bulunduğu bir toplantıda,

- "Bu gece sizlerden birinin çocuğu oldu mu?" diye sordu.

- "Bilmiyoruz" diye cevap verdiler.

Yahudi, "Vallahi sizin bu ihmalinizden iğreniyorum!

"Bakın, ey Kureyş topluluğu, size ne söylüyorum, iyi dinleyin. Bu gece, bu ümmetin en son peygamberi Ahmed doğdu. Eğer yanlışım varsa, Filistin'in kudsiyetini inkâr etmiş olayım. Evet, onun iki küreği arasında kırmızımtırak, üzerinde tüyler bulunan bir ben var" dedi.

Toplantıda bulunanlar Yahudinin sözünden hayrete düştüler ve dağıldılar. Her birisi evlerine döndüğünde bu durumu ev halkına anlattılar. "Bu gece Abdülmuttalib'in oğlu Abdullah'ın bir oğlu doğdu. Adını Muhammed koydular." haberini aldılar.

Ertesi gün Yahudiye vardılar:

"Bahsettiğin çocuğun bizim aramızda dünyaya geldiğini duydun mu?" dediler.

Yahudi "Onun doğumu benim size haber verdiğimden önce midir, sonra mıdır?" dedi.

Onlar, "Öncedir ve ismi Ahmed'dir" dediler. Yahudi, "Beni ona götürün" dedi.

Yahudi ile beraber kalkıp Hz. Âmine'nin evine gittiler, içeri girdiler.

Pegamberimizi Yahudinin yanına çıkardılar. Yahudi Peygamberimizin sırtındaki beni görünce, üzerine baygınlık geldi, fenalaştı. Kendine gelip ayıldığı sırada,

"Ne oldu sana, yazıklar olsun" dediler.

Yahudi, "Artık İsrailoğullarndan peygamberlik gitti. Ellerinden kitap da gitti. Artık Yahudi âlimlerinin kıymet ve itibarları da kalmadı. Araplar peygamberleriyle kurtuluşa ereceklerdir.

"Ey Kureyş topluluğu, ferahladınız mı? Vallahi size, doğudan batıya kadar ulaşacak bir güç, kuvvet ve bir üstünlük verilecektir" dedi.(2)

Kâinatın Efendisini dünyaya getiren bahtiyar annenin henüz dünyaya gelmeden görüp gördükleri çok manalıydı..

Peygamber Efendimize hamileyken rüyasında, "Sen, insanların en hayırlısına ve bu ümmetin efendisine hamile oldun. Onu dünyaya getirdiğin zaman 'Her hasetçinin şerrinden koruması için bir ve tek olana sığınırım' de, sonra ona Ahmed yahut Muhammed ismini ver."

Yine kendisinden çıkan bir nurun aydınlığında bütün doğuyu ve batiyi, Şam ve Busra saray ve çarşılarını, hattâ Busra'daki develerin uzanan boyunlarını gördüğünü Abdülmüttalib'e anlatmıştı.(3)

Aynı gece Hz. Âmine'nin yanında bulunan Osman ibn Âs'ın annesinin gördükleri de şöyle:

"O gece evin içi nurla doldu, yıldızların sanki üzerimize dökülecekmiş gibi sarktıklarını gördük."

Evet bu ulvî anı dile getiren Mevlid'in yazarı Süleyman Çelebi bütün bu hakikatleri şu beytiyle şiirleştirmiştir:

"Hem Muhammed gelmesi oldu yakin

Çok alâmetler belürdi gelmedin"

Rabiülevvel ayının 12. Pazartesi gecesi, yapılan hesaplamalara göre, Miladi takvime göre 20 Nisan'a denk gelen gece idi.

Dünyayı şereflendiren iki Cihan Serverinin üzerini o günün bir âdeti olarak bir çanakla kapattılar.

Araplara göre o zaman, gece doğan çocuğun üzerine bir çanak koymak ve gündüz olmadan ona bakmamak âdetti. Fakat bir de baktılar ki. Peygamber Efendimizin üzerine konulan çanak yarılarak ikiye ayrılmış, Efendimiz gözlerini gökyüzüne dikmiş, başparmağını emiyordu.(5)

Evet, bu işaret her türlü küfrün, zulmün, şirkin ve her türlü bâtıl inanç ve âdetlerin parçalanıp yok olması, imanın, nurun ve hidâyetin kâinatı aydınlatması için gönderilmiş bir Peygamber idi.

Aynı gece Kabe'de tapılmakta olan cansız putların çoğunun başaşağı devrildiği görüldü.

Aynı gece Kisra sarayının beşik gibi sallanıp on dört balkonunun parçalanıp yerlere düştüğü öğrenildi.

Sava'da mukaddes tanınan gölün suyunun çekilip gittiği görüldü.

Bin senedir yakılan ve söndürülmeyen mecusi ateşinin sönüverdiği müşahede edildi.

Bütün bunlar işaret ve alamettir ki, yeni dünyaya gelen zat ateşe tapmayı, puta tapmayı kaldırıp, Fars saltanatını parçalayarak Allah'ın izni olmadan kutsal tanınan şeylerin kutsallığını ortadan kaldıracaktır.(6)

İşte bu geceye Veladet-i Nebi gecesi diyor ve onun bütün kalbimizle, ruhumuzla her sene yeniden yâd edip kutluyoruz. Bütün kâinatla bu geceyi karşılayarak onun âleme teşrifine kıyam ediyoruz.

Getirdiği ebedi nura, açtığı saadet caddesine ve sünnet-i seniyyesine yeniden sımsıkı sarılmak ve Mevlid Kandilini vesile ederek ona yeniden biatimizi, bağlılığımızı tazelemek ne yüce bir şeref ve ne büyük bir saadettir.

Yüce Rabbim bizleri sevgili Resulünün şefaatine nail eylesin.


kaynak:
Mehmet Paksu, Mübarek Gün ve Geceler, Nesil Yayınları

not: Beni merak eden iyi dileklerini bırakan, bütün blokdostlarıma sonsuz teşekkür ediyorum. Şükür daha iyiyim. Sadece ilaç tedavisine devam edicem...




11 Şubat 2011 Cuma

çikolatalı muffin (çikolatalı top kek)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
malzemeler

 2 yumurta
1 su bardağı şeker
1 pk kabartma tozu
1 çubuk vanilya yada paket
3 ym kaşığı kakao
2 su bardağı un
1 su bardağı süt
1 çay bardağı çekilmiş badem, fındıkta olabilir
1/2 çay bardağı sıvıyağ
ortasına koymak için birer dilim çikolata çikolata
(200 gr çikolatadan biraz arttı)


 Hazırlanışı
Önce yumurta, vanilya ve şekeri krema kıvamına gelinceye kadar çırpın. Çikolata parçacıkları hariç tüm malzemeyi karıştırın. İyice birbirine karışsınlar. Muffin kağıtlarına yarıya kadar karışımdan koyun üzerine bir dilim çikolata ve  tekrar karışımdan koyun. Kalıpları fazla doldurmayın taşma tehlikesi olmasın. 180C fırında pişirin. Soğuduktan sonra 1pk krem şantiyi tarifine göre hazırlayın sıkma torbasına alıp keklerin üzerine sıkın. Yarısına da çikolata eritip üzerine döktüm ve öyle süsledim.


herheze sağlık ve sıhhat diliyorum
sevgilerimle





7 Şubat 2011 Pazartesi

fındıklı çikolatalı beze


Çok yoğun geçen bir haftanın ardından herkeze merhabalar.. Önce oğlum ardından kızım arada ben hastalandık dahada bitti diyemem ama hamdolsun daha iyiyiz.. Güncel koşuşturmalar derken biraz ara uzadı ama buradayım geldim:) Hemde süper bir lezzetle, çeşnici başının deyimiyle bir yarışmaya girsem birinci olurmuşum..
ozlemin gunlugunün düzenlediği çikolata aşkım etkinliğine bu aşk dolu sevgi dolu kurabiyelerimi yolluyorum:)

malzemeler
5 tane yumurta beyazı
250 gr pudra şekeri
1 ym kaşığı dolusu nişasta
150 gr çekilmiş fındık yada badem
1/2 çay kaşığı tarçın
ayrıca
nutella
150 gr  kuvertür çikolata
hazırlanışı

Yumurta aklarını kar olana kadar mikserle çırpın. Diğer malzemeleri de ekleyip iyice köpüğe yedirin.
Fırın tepsisine fırın kağıdı yayıp sıkma torbasının içine aldığınız beze hamurunu aralıklarla sıkın.
(sıkma torbasına doldurdum ama sıkmadı benim duylarımın ucu çok geniş değil. tatlı kaşığı ile tepsiye bölüştürdüm) 180C fırında pişirin.
Soğumasını bekleyin.


Çikolatayı benmari şekli eritin. Bezelerin her bir yüzüne nutella sürün ve birbirine yapıştırın.
Kurabiyelerinizi çikolataya batırın. İsterseniz komple çikolataya bulayabilir isterseniz yarı beline kadar batırabilirsiniz.
Nefis kurabiyeleriniz servis hazır..
Bu kurabiyeleri kızımın kinderhort partisi için yaptım ayrıca küüçük hanımın ilk partisiydi:) tek tek ambalajlayıp cici cici kurdelelerle bağladım. Pek şirin oldular o şekliyle resimleyemedim hayal gücünüze bırakıyorum. Hayal kurmak ne güzel birşey.. çocukluğum ve 20'li yaşlarıma kadar hayal kurdum.. sonra  bitti..
bu güzel kurabiyelerimin görücüye çıkması lazım ama değilmi işte şans:) tuz biber dergisinin cupcake kurabiye tarifleri ödüllü etkinlik yarışmasına yolluyorum...

2 Şubat 2011 Çarşamba

zeytinyağlı pırasa

Kış sebzelerinin en asillerindendir bence pırasa kişlere, böreklere, sarmalara, çorbalara saymakla bitmez her şeye çok yakışır. Benim mutfağımda bu sefer zeytinyağlı olarak pişti. Kıymalısını da pişirdim gerçi bu hafta onu da sonra yayınlayacağım. Sarması da sırada:)

malzemeler
500 gr pırasa
2 adet havuç
1 çay bardağı pirinç (pirinçli bol sevmiyorsanız yarım bardak)
1 büyük kuru soğan
1/2 çay bardağı zeytinyağ
tuz

hazırlanışı
Soğanları ince yemeklik doğrayın. Havuçları temizleyin ve dilimleyin, soğanlarla beraber soteleyin. Pırasaları temizleyip yıkadıktan sonra 1cm kalınlığında doğrayın. Soğanlara ekleyip karıştırın. Sebzelerin üzerini geçmeyecek kadar su ekleyin. Pirinci temizleyip yıkadıktan sonra pırasalara ekleyin. 1,5 su bardağı su ekleyip kaynadıktan sonra altını kısarak pirinçler yumuşayana kadar pişirin. Tencenin kapağını açarak soğutun. Soğuk ve limon dilimiyle servis yapın. 


1 Şubat 2011 Salı

beyti kebab

Mutfağımda pişenleri genelde yayınlıyorum çok özel tarifler yapamıyorum bu aralar, niyetinde de olsam da olmuyor.. Akşam yemekleri en azından kurtarıcım oluyor. Bu güzel yemeği biraz farklı yorumuyla sevgili eylem de yapmıştı onu anmadan da geçemiycem. Tariflerimiz aşağı yukarı aynı. Mutlaka deneyin diyorum, özel günlerinizde yada misafir ağırlarken. Erkeğin midesine dolayısıyla kalbine giden yol:) diyeceğim sizlere. Eşimden tam not aldım ... dışarıda yemek, yemek istemiyorum... demesi ise gönlümü almaya yetti :) 
malzemeler
500 gr yağlı kıyma
3 büyük soğan
2 adet kırmızı çarliston biber
3 ym kaşığı zeytinyağ
5 diş sarımsak
1/2 demet maydonoz
karabiber
tuz
isteğe bağlı pulbiber
Sebzeleri rondodan geçirin yada çok ince kıyın. Tüm malzemeyi karıştırın. Çok iyi  yoğurun.
Köftelerin her zaman lezzeti (malzeme hariç) çok iyi
yoğurmaktan geçer. Buzdolabında 2-3 saat dinlendirin. Fırın tepsisine uzun köfteler yaparak yerleştirin. Tepside köftelerin. üzerine elinizle bastırarak şekil verin. 200C fırında pişirin. İmkanınız varsa ızgarada da pişirebilirsiniz.
yufkalı köfte  ve pideli köfte tariflerine de bakabilirsiniz. Ben yufka ekmeklerini (lavaşlarını) kendim açtım. Çok lezzetli oldular. Ama pratiklik bakımından derseniz hazır yufkaya sararak da pişirebilir bu şekliylede soslayabilirsiniz. Beyti için pişmiş lavaşa sarılması lazım. Ve bu tarifle kebabçılarda yenen beytinin hiç bir farkı yok.

8 adet yufka ekmek için (lavaş için)
2 su bardağı un
1/2 pk maya
tuz
4/3 su bardağı su (1 bardak sudan dudak payı hariç 2 parmak eksik)
Tüm malzemeyi karıştırın ele yapışmayan yumuşak hamur yapın. 20 dk dinlendirin. Köfteler fırında pişerken tavanızın boyunda  lavaşlarınızı açın. Yağsız teflon tavada önlü arkalı pişirin. (yufkanızı kurutmayın pişme kıvamı her yeri pembeleşmeyecek oluşan kabarcıkların renginin dönmesi yeterli)

Bu esnada 120 gr tereyeğı eritin 1 ym kaşığı biber salçası 2 ym kaşığı dolusu domates salçasını kavurun. 2 su bardağı su ve tuz ekleyin kaynama noktasından sonra 5 dk. kaynatın.
Yufkayı pişen köftelerin tepsisinde bastırıp çıkarın yağlanmsını sağlayın. Köfteyi içine alıp rulo yapın. Keskin bıçakla yudumluk dilimleyin. Yemek tabağına alın. Kişi sayısına göre porsiyonlarınızı ayarlayın. Yanına mümkünse ev yapımı yoğurdunuzu (yakın zamanda nasıl yaptığımı yazacağım) koyun.  Hazırladığınız sostan bol miktarda üzerine gezdirin. Maydonoz ve közlediğiniz sebzelerle servis yapın.

30 Ocak 2011 Pazar

bal kabaklı pasta ve şerbetli hamur tatlısı

Bal kabağının pastaya bu kadar yakışacağını düşünmemiştim. Mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden. Özellikle kaymak tadında şantiyle denemenizi öneriyorum çok yakıştı... Pastamı düş bahçesi kadar güzel bir bloğa Selmaya gönderiyorum. Baştan çıkartan lezzetleri görmek için mutlaka uğrayın...


bal kabaklı fındık krokanlı pasta
malzemeler

pandispanya için

4 adet yumurta
4 tk fincanı şeker
4 tk fincanı un
1 pk kabartma tozu
1 pk vanilya şekeri
Yumurta, vanilya şekeri ve toz şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın. Elediğiniz un ve kabartma tozunu ekleyip üzeri göz göz olana dek tekrar çırpın. 20 yada 22cmlik kalıbı hafif yağlayarak karışımı dökün ve 180C fırında pişirin.

bal kabağı püresi için
(su tadı olmasını istemediğim için, bal kabağı tatlısı gibi pişirdim)
1 kg. bal kabağı
1 su bardağı şeker
1/2 çay bardağı su

ayrıca
2 poşet kaymak tadında kremşanti
1 su bardağı çekilmiş ceviz
yan kaplaması için fındık krokan

Kabakların kabuğunu soyup küçük parçalar halinde doğrayın. Şekeri ve suyu ekleyip şekeri eritin. Kısık ateşte kabakları pişirin.  kabakları başka bir kaba çıkarın ve ezin. 1 poşet şantiyi ekleyip karıştırın.

Kalan 1 poşet şantiyi tarifine göre hazırlayın. Pandispanya soğuduğu zaman ikiye bölün. Sütle iki katıda ıslatın. Hazırladığınız balkabağı püresinden 4 ym kaşığı ayırıp geri kalan püreyi pandispanyanın ara katına sürün cevizi serpin. İkinci katı kapatıp hazırladığınız şantiyle kaplayın. Yan çevresini fındık krokanla sıvayın. Ayırdığınız kabak püresini pastanın üzerine aralıklarla sıkın. (benim duylarım sıkmadı tıkandı. bende iki tatlı kaşığı yardımıyla yerleştirdim) İsteğe bağlı inci şekerlerle süsleyip buzdolabında bir kaç saat dinlendirip servis yapın.
şerbetli hamur tatlısı
malzemeler
4 su bardağı un
1 çay bardağı sıvıyağ
200 gr margarin
2 ym kaşığı yoğurt
1 yumurta
1 pk kabartma tozu

hazırlanışı
Tüm malzemeyi karıştırıp ele yapışmayan hamur hazırlayın. Ceviz büyüklüğünde koparıp içine ceviz parçacıkları koyun ve yuvarlayın. (Bazılarınıda oval yaptım)  derin yuvarlak tepsiye yerleştirin (fırın tepsisi kullanmadım şerbeti dökeceğim için) 200C fırında kızarana dek pişirin.
Şerbeti için
3 su bardağı su
2,5 su bardağı şeker
bir kaç damla limon suyu

Tencerenin kapağı kapalı şekilde, taşma tehlikesi olursa yarım kapalı şekilde 20 dk şeker ve suyu kaynatın. Limon suyunu ekleyip 5 dk. daha kaynatın. İkisinden biri sıcak, soğuk olacak şekilde haşlayın. Soğuduktan sonra üzerine hindistan cevizi serpin.

27 Ocak 2011 Perşembe

çay daveti

Türkiye'den gelen, arkadaşımın annesi için zevkle hazırladığım çay sofrası... Bu vesileyle de diğer arkadaşlarımızla bir araya gelmiş olduk.. Güzel bir günün ardından yüzde kalan tebessümler en güzeliydi..

neler mi hazırladım..

patates hamurlu, peynirli ay çöreği
nar ekşili, nohutlu kuru bamya
mercimekli, bulgurlu sarma
tavuklu mayonezli mor lahana salatası
el açması pırasalı peynirli börek
şerbetli cevizli hamur tatlısı
bal kabaklı pasta

patates hamurlu peynirli ay çöreği (poğaça)

malzemeler
3 adet orta boy haşlanmış patates
120 gr yumuşak margarin
1 adet yumurta
100 ml süt
1 pk maya (kuru yada yaş)
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un (550 gr kadar kullandım)

içi için
peynir
maydonoz
1 adet yumurtanın akı

üzerine
1 yumurta sarısı
1 ym kaşığı sıvıyağ

hazırlanışı
Patatesler sıcakken püre kıvamında ezin. Diğer hamur malzemelerini ekleyin karıştırın yumuşak ele yapışmayan hamur hazırlayın. Hamuru 30 dk mayalandırın. Ceviz büyüklüğünde bezeler hazırlayın çay tabağı büyüklüğünde açın. İçine maydonoz, peynir yumurta akı karışımından koyun. Sarın ve ay şekli verin. Üzerine yumurta sarısı sürün. 180C fırında pişirin.

nar ekşili, nohutlu kuru bamya

malzemeler
1 kase limonlu kaynar suda haşlanmış kuru bamya
200 gr haşlanmış nohut
2 adet kabukları soyulmuş domates
3 adet kuru soğan
1 ym kaşığı biber salçası
1 ym kaşığı domates salçası
3 ym kaşığı zeytinyağ

sos için
3 ym kaşığı zeytinyağ
1 ym kaşığı nar ekşisi
1 ym kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı pulbiber

hazırlanışı
Soğanları çok ince doğrayın. Zeytinyağında soteleyin. Küçük doğranmış domatesleri ilave edin. Kavurun. Salçaları ekleyin biraz daha kavurun. Bamyayı nohutu ekleyin.  Bamyaların hizasına kadar sıcak su  bir kaç damla limon suyu sıkın, pişirin.  Sos malzemelerini karıştırın yağ kızınca bamyalara ekleyin. Biraz daha pişirin. Servis tabağına alın isteğe bağlı süsleyin kırmızı biber ve maydonozla süsledim. Bu yemeği kuşbaşı et veya minik köftelerle de hazırlayabilirsiniz.

pırasalı, peynirli el açması börek
(mayalı olmasına rağmen yarı milföy kıvamında nefis börekler olmuştu)
malzemeler
1 pk maya
2 çay bardağı sıvıyağ
3 çay bardağı süt
1 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un (yaklaşık 3,5 su bardağı)

iç harcı için
1 kilo pırasa
200 gr beyaz peynir
1/2 çay bardağı zeytinyağ zeytinyağ
1 adet kuru soğan
karabiber
tuz

ayrıca açarken margarin

hazırlanışı
Hamur malzemelerini karıştırp yoğurun. Pırasaları çok ince minik doğrayın. Soğanı çok ince doğrayın z.yağında soteleyin. Pırasaları ekleyin kavurun. Tuz karabiber ekleyip karıştırın. Ilınınca ufalanmış peyniri ekleyin karıştırın. İç harcı soğuk olarak kullanın.
Hamuru eşit iki parçaya ayırın. Merdaneyle yufka boyunda açın. Üzerine her yerine gelecek şekilde margarin sürün 8 parçaya bölün iç harçtan bol koyup sarın. Fırın kağıdı serili olan tepsiye yerleştirip 30 dk. mayalandırın. Üzerine yumurta sarısı sürün 200 C fırında pişirin.

yeşil mercimekli bulgurlu sarma

malzemeler
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
1 su bardağı ince bulgur
3 adet kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağ
1 ym kaşığı biber salçası
1 ym kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
1 /2 demet ince kıyılmış maydonoz
kuru nane
karabiber
pulbiber
asma yaprağı (yaklaşık 300 gr.dı sanırım pet şişeden taze yaprak kullandım)

hazırlanışı
Soğanları  yemeklik doğrayın z.yağında soteleyin salçaları ekleyip biraz daha kavurun. Mercimek ve bulguru ekleyip karıştırın. 1 çay bardağı sıcak su ekleyin çektirin. Diğer malzemeleride ekleyip karıştırın. Yaprakları ince sararak tencereye yerleştirin. (ben ayrıca sos yaptım üzerine döküp öyle pişirdim. sos için 1 adet kuru soğanı ince doğrayıp zeytinyağında soteledim 1 ym kaşığı biber salçası ekleyip kavurdum. 1 bardak su ve tuz ekledim sarmaların üzerine döktüm) sarmaların üzerine gelecek kadar su ekleyin üzerine tabak kapatıp orta ateşte pişirin.
tavuklu mayonezli kırmızı lahana salatası
malzemeler
1 adet tavuk göğsü
1 adet kırmızı lahana
250 gr süzdürülmüş yoğurt
3-4 adet kornişon turşu
isteğe bağlı tane mısır
2 ym kaşığı mayonez
karabiber
tuz
hazırlanışı
Tavuğu haşlayın küçük parçalara ayırın. Kırmızı lahanayı robotta rendeleyin. kornişon turşuları minik doğrayın. Tüm malzemeyi karıştırın servis tabağına alın maydonozla süsleyin.

tatlı ve pastayı bu postla yayınlamak istemedim, onlar bir sonraki postta...

24 Ocak 2011 Pazartesi

kuzu tandır kıvamında

Evde yemek yoksa hazırda ette varsa en pratik yoldan pişirdiğim kuzu tandır yemeği. Gerçektende çok lezzetli oluyor. Patates püresi üzerinde de servis yaptığım bu leziz yemeği meyhane pilavı ilede servis yapabilirsiniz.
malzemeler
500 gr parça kuzu eti
1 kase arpacık soğan yada 2 adet bölünmüş kurusoğan
3 ym kaşığı zeytinyağ
3 diş sarımsak
kekik
tuz
1 su bardağı su

hazırlanışı
Etleri düdüklü tencereye soğan ve sarımsakla beraber alın. Etler suyunu salıp çekene kadar pişirin. Suyunu çekince zeytinyağı ekleyin 1 dk. kadar kavurun. Su, tuz ve kekik ekleyip düdüklü tencerenin kapağını kapatın. Buharı çıkınca ocağın altını kısın 30 dk. pişirin.

20 Ocak 2011 Perşembe

kıymalı karnabahar

Kış sebzelerimizden karnabaharın basit tencere yemeği tarifini paylaşmak istiyorum. Arama motorlarında, önemsemesekde tencere yemekleri de çok aranıyor. Bloğumu ilk açtığım zamanlarda annemin tarifiyle  paylaştığım karnabahar musakka tarifine de bakabilirsiniz.
kıymalı karnabahar

malzemeler
1 adet orta boy karnabahar
200 gr kıyma
1 adet havuç
2 adet kurusoğan
4 ym kaşığı zeytinyağ
2 ym kaşığı salça
tuz
isteğe bağlı acıbiber

hazırlanışı
Karnabaharı budak budak küçük parçalara ayırıp yıkayın. Soğanları yemeklik doğrayın. Havucu soyup küp küp doğrayın. Zeytinyağında soğan ve havucu beraber soteleyin. Havucun A vitamini çözülebilmesi için yağda kavrulması çok önemli. Kıymayı ekleyip hep beraber kavurun. Salçayı da ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun. Karnabaharı ekleyip güzelce karıştırın. Sebzelerin üstünü geçmeyecek kadar su  ve tuz ekleyin. Sebzeleri çok eritmeden pişirin.

19 Ocak 2011 Çarşamba

dostlarla, pazar çay sofrası

Çok önceden haberim olmadığı için çok özel hazırlanamadım. Haftasonu olunca malum eşimde evde, heleki şu mutfak olayı, o evde olmayınca hazırlanmam lazım. Çok kızıyor mutfakta geçirdiğim zamana:) Yani, ortadan çok kaybolmadan birşeyler hazırlamam lazımdı. Arkadaşımı kuru bir çay, bir dilim pastayla ağırlayamazdım:) Arada derede denildiği gibi hazırlandım:) neden anlatıyorum, benim gibi  olanlar anlar halimi:) Hep sevdim mutfakta zaman geçirmeyi, yedi yaşından beri mutfakla gerçek anlamda haşır neşirim:) bu yaştan sonra da vazgeçemem azalacağına dahada tutkuyla bağlanıyorum:)
yalancı tavukgöğsü sarması
malzemeler
muhallebisi için
1lt süt
1 su bardağı un
1 su bardağı şeker
1 pk vanilya şekeri
1 ym kaşığı margarin

ara katı için
1 su bardağı iri çekilmi ceviz içi

üst kaplaması için
1 pk kakaolu bisküvi, rondoda geçirin

hazırlanışı
Tüm muhallebi malzemelerini karıştırıp pişirin. Bir tepsiye yağlı kağıt serip üzerine bisküviyi yayın. Onun üzerine muhallebiyi yayın ve soğumaya bırakın.Uç kısmına cevizi yayın. Kağıdı kaldırarak rulo yapın. Servis zamanına kadar buzdolabında dinlendirin. Maalesef ne yaparsanız yapın çatlamalar oluyor. Bunun önüne geçen varsa bana çözümünü mail atsın lütfen :)
karışık dolma tabağı
sotelenmiş yoğurtlu mayonezli havuç salatası
malzemeler
500 gr rendelenmiş havuç
3 ym kaşığı mayonez
4 ym kaşığı zeytinyağ
1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi
bir tutam ince kıyım maydonoz
(isteğe bağlı sarımsak)
1 su bardağı yoğurt
tuz
hazırlanışı
Zeytinyağında havuçları soteleyin.(sarımsak kullanacaksanız beraber soteleyin) Karıştırma kabına alıp, tuz, mayonez ve yoğurdu ekleyip karıştırın. Servis tabağına alıp ceviz ve maydonozla süsleyin.

pandispanyalı baklava
Hazır yufka kullanarak yaptım. Ama en kısa zamanda kendim açarak yapmak istiyorum. Ben bu hazır baklavalık yufkaya henüz alışamadım:) Takii arkadaşımda yediğim burma baklavaya gelinceye kadar, demekki yapmasını bilmek lazımmış:) Canikomun sofrasını tariflerine ulaştığım anda yayınlayacağım. Son günlerde gördüğüm en güzel sofraydı. Açık büfe olarak hazırlanmış nefis bir doğumgünü sofrası...

malzemeler
20 adet baklavalık yufka

pandispanyası için
4 yumurta
1 su bardağı un
1 su bardağı şeker
1 pk vanilya
1/2 pk kabartma tozu
1 su bardağı çekilmiş ceviz

200 gr margarin yada tereyağ

hazırlanışı
Pandispanyanın tüm malzemelerini karıştırıp göz göz olana dek çırpın. (Yufkaların 10 tanesi altta 10 tanesi üstte ara katında pandispanya olacak şekilde hazırlıyoruz) Fırın kabına 2 adet baklavalık yufkayı serip üzerine fırça yardımıyla yağ sürün. 10 tane yufkayı bu şekilde hazırlayın. Pandispanyayı döküp kalan 10 yufkayı dışarıda hazırlayın pandispanya sizi zorlamasın. Hazırladığınız yufkaları pandispanyanın üzerine koyun ve dilimleyin. 180C fırında pişirin.

şerbeti için
4 su bardağı su
4 su bardağı şeker
çeyrek limon suyu
20 dk. su ve şekeri karıştırıp kaynatın. Limon suyunu ekleyip 5 dk. daha kaynatın. Şerbet soğuk baklava sıcak olarak haşlayın.

 katmer poğaça
Aşağı yukarı herkezin bloğunda var o zaman sıra bende:)

malzemeler
1 yumurta (yumurtanın akı hamuruna, sarısı üzerine)
1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
aldığı kadar un (3 su bardağı bana yeterli geldi)
1 çay kaşığı tuz
1 pk kuru maya
ara katlarına sürmek için margarin

hazırlanışı
Sıvı malzemelerle mayayı karıştırıp diğer malzemeleride ekleyip ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun.  8 parçaya ayırın yemek tabağı boyutunda açın. Her bir yufkanın üzerine margarin elinizle sürün. Yufkaları üstüste alıp yufka büyüklğünde açın. Sigara böreği gibi kesip 16 parçaya ayırın. İçine maydonozlu peynirden koyup rulo yapın. Yağlı kağıt üzeri yada yağlanmış tepsiye dizin. 20 dk kadar mayalandırın. Üzerine yumurta sarısı sürüp 180C pişirin.
patates pizzası
malzemeler
5 adet patates
5 ym kaşığı doğranmış domates
istenilen miktarda doğranmış sucuk
2 adet biber çekirdekleri çıkarılmış doğranmış
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
2 ym kaşığı margarin
tuz
karabiber

hazırlanışı
Patatesleri kabuklarını soyun, haşlayın sıcaklığıyla ezin içine margarini, tuzu, karabiberi koyup karıştırın. Fırın kabına alıp düzleştirin. Üzerine domatesleri yayın. Sucukları ve biberleri ekleyip kaşar peyniri serpin. Peynirler eriyene kadar fırında 180C fırında pişirin.

mutlu masal nilaycım gülümseten blog ödülü hediyesini benimle de paylaşmış. Hediyemi alıyorum hem kalbime hem bloğuma ekliyorum. Çok teşekkür ederim Nilay'cım.

15 Ocak 2011 Cumartesi

kağıtta çupra

Tadı damakta kalan bir fırın yemeğini paylaşmak istiyorum sizlerle, kağıtta çupra. Levrek, çupra gibi balıkları tavada sevmiyorum ızgara yada böyle değişik alternatifleri olmalı. Aslında balık buğlama da sevmem hani yapılır ya palamut buğlama, hamsi buğlama, sulu balık sevmediğimi keşfettim. Ama bu kağıttaki balık bir başka lezzetliydi ve sırrını yakaladım, sarımsaktan alıyordu bu lezzeti. Eğer fırında balık yapacaksanız mutlaka 2-3 saat sarımsaklı marinede bekletin, yüzünüzü güldürsün.

malzemeler
Kişi sayısına göre çupra (3 büyük çupra kullandım)
5 adet küçük boy patates
4 diş sarımsak
zeytinyağ
tuz
taze baharat: biberiye, kekik
karabiber
6 ym kaşığı doğranmış domates (hazır doğranmış yada yazdan hazırladığınız domateslerden)
3 adet fırın kağıdı

hazırlanışı
Çupraları iyice temizleyin bol suda yıkayın ve suyunu süzdürün. Üzerini bıçakla çaprazlamasına kesin. Derin kaba alarak üzerine zeytinyağ gezdirin. Ezdiğiniz sarımsakları ince doğradığınız taze baharatı (isteğe bağlı, elinizin altında varsa) tuz ve karabiber serpip karıştırın balıklar iyice marineye bulansın. Buzdolabına kaldırın 2-3 saat dinledirin.

Patateslerin kabuklarını soyun ve yuvarlak ince dilimler halinde doğrayın. Dolaptan çıkardığınız çupraları başka bir kaba alın. Fırın kağıdının içine balıkların miktarına göre eşit böldüğünüz patatesleri yerleştirin tuz karabiber serpin, üzerine çuprayı koyun onun üzerine balıkların kalan sosunda karıştırdığınız domateslerden 2 ym kaşığı koyun. Pişirme kağıdını katlayarak balıkları ambalajlayın. Geri kalan balıklarada aynı işlemi uygulayın. Önce 250 derece fırında 10 dk. pişirin. Isıyı 200 dereceye düşürüp 20 dk. daha pişirin. Bu sürede benim çupralarım ve patateslerim pişmişti. Patateslerinizi kontrol edip pişmediyse pişme süresini uzatın. 
Çupranın lokum gibi nasıl piştiğini göstermek istedim sizlere. Davet sofralarınıza gönül rahatlığıyla hazırlayabileceğiniz bir ana yemek.

7 Ocak 2011 Cuma

ayıcıklı doğum günü pastası

Arkadaşımın oğlu için yaptığım doğum günü pastası 2 ocak ta hep beraber kutladık. Artık nezaketen mi gerçekten mi bilemiycem çok lezzetli olduğu söylendi çok beğenildi:) 1.5 kilo şeker hamuru yoğurmama rağmen kullanamadım. Açarken masaya yapıştı kaldı. Zorunlu olarak pazar günü açık market arayarak marzipan buldum ve dış kaplamasını marzipanla yaptım. Çok farklı düşncelerim varken ortaya çıkan pasta buydu. Yinede beğenildi çok mutlu oldum:) doğruyu söylemek gerekirse benim içime sinen bir doğum günü pastası olmadı bu kadar uğraşa çok daha hoş birşeyler olabilirdi. annekiz mutfaktayizın düzenlediği pastalar etkinliğine misafir olarak yolluyorum ayıcıklarımı:)
pandispanyası için: 1. katına; 26cm'lik kalıp kullanarak

3 su bardağı un
1,5 su bardağı şeker
4 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 pk kabartma tozu
5 ym kaşığı kakao

Yukarıdaki malzemeleri kullanarak pandispanyasını hazırladım. 2. katını ise 20 cm.lik kalıp kullanıp ölçüleri azaltarak aynı malzemeyi kullandım. 3'e bölerek ara katlarını sütle ıslatarak, kremşanti ve bol muz dilimleri koydum. Dış kaplaması da söylediğim gibi bolca marzipan kullandım.

6 Ocak 2011 Perşembe

salçalı biftek

Güzel bir ana yemek. Davet sofralarına da çok yakışıyor bence. Kereviz salatasıylada servisini yaptığım salçalı bifteği bu sefer patates püresiyle servis yaptım.

malzemeler (kişi sayısına göre dilimler arttırılabilir yada azaltılabilir)
6 dilim biftek
1,5 ym kaşığı salca
1 tatlı kaşığı un
1 adet soğan
2 diş sarımsak
karabiber
kekik
tuz
toz hardal (isteğe bağlı)

hazırlanışı
Biftekleri düdüklü tencerede 3-4 ym kaşığı zeytinyağında renk değiştirene kadar kızartın. aynı anda kabukları soyulmuş  soğanı ve sarımsakları da ekleyin. 1 kase suda salçayla beraber unu ezin. Bifteklerin üzerine dökün. 1 su bardağı su, tuz ve baharatlarını ekleyip düdüklünün kapağını kapatın. buharı çıkınca 20-25 dk. pişirin. Daha sonra isterseniz fırın kabına alıp 10-15 dk fırında da pişirebilirsiniz.
Bu şekliyle bence yeterli oluyor düdüklüde piştiği için et ne keder sert olursa olsun lokum gibi pişiyor..
Soğanı ve sarımsakları çıkarıp, patates püresi ile servis yapın.
salçalı biftek

Special design for Yemek Bir Aşk by GeCe