25 Ağustos 2011 Perşembe

ziyafet için tatlılar da hazır..

yemek davetinin tatlılarını yazmanın tam zamanı, bayrama bir kaç gün kalmışken.. Şu son günleri bir aksilik olmazsa tatlı tarifleri yazarak değerlendirmek istiyorum. Şerbetli tatlı arayanlara seçeneklerin artması için..
bonibonlu kurabiyeler
bu kurabiyeleri küçük misafirimiz ve evin iki küçük bireyini düşünerek yaptım, kurabiyeden çok üzerindeki smartisleri yemeyi tercih ettiler:)
malzemeler
200 gr margarin
1 su bardağı pudra şekeri
1 yumurta
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1 pk kabartma tozu
aldığı kadar un (3-4 bardak arası)

hazırlanışı
Tüm malzemeyi karıştırarak yoğurun. Yağlı kağıt serili tepsiye ceviz kadar yuvarlayarak dizin 200C fırında hafif pembeleşene kadar pişirin. Fırından çıkarır çıkarmaz bonibonları üzerine batırın.

not: sıcaklığıyla smartisleri kurabiyeler tutuyor, daha önce yaptığımda smartislerle beraber fırına verdim çikolatalar patladı ve renkleri değişti, böylesi çok daha iyi oldu..


kestaneli truf
ben bu trufları atıştırmalık olsun diye düşünerek yapmıştım çok da beğenildi, sizlerde bayram
çikolatası olarak yapabilirsiniz..

malzemeler
300 gr şekerli kestane püresi
çikolatalı pandsipanya yada kalan kekler değerlendirilir yoksa
bir kat çikolatalı pandispanya (paketlerde iki kat olur bir katı kullanılacak şekilde)
1/2 su bardağı çekilmiş badem
2 ym kaşığı kakao
200 ml krema
2 avuç pudra şekeri

Tüm malzemeyi karıştırın yoğurun fındık kadar yuvarlayıp kakaoya bulayın servis kağıtlarına yerleştirip biraz dinlendirin. Servise hazırdır.

kaymaklı cevizli muzlu incir tatlısı
kuruyemiş severler için biçilmiş kaftan deyiminde..

malzemeler
500 gr kuru incir
3 su bardağı demlenmiş çay
1,5 su bardağı şeker
bir kaç damla limon suyu

Çay, şeker, limon suyunu kaynatıp şerbet hazırlayın, yıkanmış incirleri ekleyip incirler şişip yumuşayana kadar pişirin.

iç harcı için
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
1 tane muz
4 ym kaşığı incirin şerbeti

Muzu ezin, ceviz ve şerbeti ekleyip karıştırın. İncirlerin göbeğini bıçakla kesip iç harçtan yerleştirip kalan boşluğa kaymak koyun. Servis tabağına alıp üzerine kalan şerbetten gezdirin.
muzlu şerbetli incir tatlısının süslemesinde altın çileği tercih ettim ve üzerlerine ceviz kırığı koydum.


profiterol
aşkı anlatan tek tatlı:)
bilindiği gibi profiterolün şu hamuru krema torbasına doldurulup sıkılarak şekli verilir, bu işlem bana zor geldiği için un ölçüsünü biraz fazla kullanıp elimle yuvarlayarak şekil verdim hamuruna yakın baktığınızda hiç bir farkının olmadığını göreceksiniz..

malzemeler
1,5 su bardağı su
2 su bardağı un
5 adet iri yumurta
1 çimdik tuz
1 çimdik şeker
100 gr margarin

hazırlanışı
Suyu kaynatın, margarini ekleyin eritin. Ocaktan alın un, şeker, tuz ekleyip mikserle çırpın. Hamur ılındığında teker teker yumurtaları kırın ve mikserle çırpmaya devam edin. Fırın kağıdı serili tepsiye fındıktan biraz büyük koparıp yuvarlayın 2 cm aralıklar yerleştirin. 180C fırında hafif pembeleşene kadar pişirin.

kreması için
2,5 su bardağı süt
5 ym kaşığı şeker
5 ym kaşığı un
1 pk vanilya
1 ym kaşığı dolusu margarin

Margarin hariç tüm malzemeyi karıştırın kremayı üzeri göz göz olana kadar karıştırarak pişirin. Ocaktan alın yağı ekleyin mikserle 1-2 dk çırpın. Şu hamurlarının göbeğinden bıçakla keserek aldığı kadar kreman koyun. Profiterolleri servis tabağına alın krema arttıysa aralarda kalacak şekilde üzerine dökün(çikolata sos geleceğinden gözükmüyor dahada lezzetli oluyor) 2 pk çikolata sosu tarifine gör hazırlayıp üzerine dökün. Bol çikolatalı sevmiyorsanız 1 pk hazırlayın..


dilber dudağı
işte bayram tatlısı, baklava, şekerpare dışında bir şey yapmak isterseniz dilber dudağını deneyebilirsiniz..

malzemeler
2 su bardağı un
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı sirke
1 çimdik tuz
(çok kalabalık olacaksanız ölçüleri 2 kata çıkarabilirsiniz)

Hepsini karıştırıp yumuşak hamur yoğurun. Yarım saat dinlendirin. Hamurdan 10 beze yapın tatlı tabağı boyunda açın. Aralarına nişasta koyun üstüste alıp yufka boyutunda açın. çay bardağının ağzıyla kesin içine yumurta akıyla karıştırılmış çekilmiş ceviz koyun ağzını kapatın tepsiye dizip 200 gr margarin tereyağ karışımını eritip üzerine dökün 200C fırında pişirin.

şerbeti için
2,5 su bardağı şeker
3 su bardağı su
kaynama noktasından sonra 15 dk. kaynatın birkaç damla limon suyu damlatıp 5 dk daha kaynatın.

Şerbet soğuk tatlı sıcak olarak haşlayın.

23 Ağustos 2011 Salı

çok özenilmiş bir yemek daveti

Tatile çıkmama az bir süre kala evimde ilk defa ağırlayacağım özel misafirlerim için hazırladığım sofram.. İftar sofrası olmasada son iftar davet sofralarınıza yemekleriyle tatlılarıyla fikir verebilir umarım..
sebzeli kaşar peynirli fırında antrikot
Ana yemek olarak sebzeli antrikotu tercih ettim bu sefer, tamamen doğaçlama olarak hazırladım sonuç ise çok zevkli bir yemek oldu..

malzemeler
500 gr biftek (antrikot yumuşak olduğu için kullandım)
1 büyük kabak
3 renk paprika (kırmızı, yeşil, sarı)
kaşar yada dil peyniri


hazırlanışı
Etleri bir kaç saat öncaden marine edin. Bunun için 2 diş ezilmiş sarımsak, 1 ym kaşığı sirke, yarım çay bardağından biraz fazla zeytinyağ, mümkünse birer tutam taze kekik, biberiye birazda kişniş ve tuz, etleri bulayın ve buzdolabında dinlendirin. Tavada yağ eklemeden önlü arkalı kurutmadan kızartın. Fırın kabına yerleştirin.

Sebzeleri kibrit çöpü şeklinde(jülyen) doğrayın. 1/2 çay bardağı zeytinyağında soteleyin. Kekik, karabiber ve tuzla tatlandırın. Ocaktan alıp etlerin üzerine yayın.

En son olarak rendelediğiniz peyniri üzerine yayın Peynirler eriyip biraz renk değiştirince fırından çıkarın.
mantı
Çorba yerine başlangıç olarak mantı ikram ettim. Miktarları siz kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Mantının yapım aşamalarını daha önce yayınlamıştım buradan görebilir ve çerkez kızı Figen'in sofrasını anımsamış olursunuz:)

malzemeler
1 kg. un
400 ml su
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta

Malzemeleri karıştırarak yoğurun. Diğer hamurlara nazar yumuşak değil biraz daha sert tutulur mantının hamuru. 3 bezeye ayırın zemini unlayarak açın dilediğiniz boyutta kesin iç harcını koyarak üçgen yada dört ucunu toplayarak bohça şeklinde kapatın.

iç malzemesi
250 gr kıyma
1 orta boy kuru soğan, çok ince doğra
bir tutam ince kıyılmış maydonoz
birer çimdik; 7 bahar, kırmızı toz biber
kuru nane, karabiber ve istediğiniz kadar tuz

tüm malzemeyi yoğurun.

Mantıları Kaynar tuzlu suda haşlayın. (suyu bol tutun ister suyuna et bulyon kullanın ister et suyu kullanın) Mantılar suyun üzerine çıkmaya başlayacaktır piştiği zaman. Bütn servis tabağına alarak sofraya getirebilir yada yemek tabaklarına bölüştürerek sarımsaklı tuzu ayarlanmış yoğurt üzerine dökülür.

sosu için
(tamamen kullanacağınız ölçüler size aittir, sarımsaklı yoğurtta olduğu gibi)
5 ym kaşığı tereyağ eritilir içine 1 ym kaşığı salça konur kavrulur. 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber atılır karıştırılır ocaktan alınır. Yoğurdun üzerine kaşıkla gezdirilir. İsteğe bağlı kuru nane serpiştirilir.
Soframızın renkli salatasında; havuç, turp rendesi, ince kıyılmış atom salata kullandım. Üzerinede dilimlenmiş salatalık, şili biber, maydonoz serptim.
Ara sıcak olarak tercihim güveçte karides oldu. En çok beğenilen lezzetlerden biriydi.

malzemeler (bu malzemeden 6 güveç çıkıyor)
750 gr karides temizlenmiş (en küçük boyları)
3 su bardağı doğranmış domates
3 tane çekirdekleri temizlenmiş sivri biber
5 diş ezilmiş sarımsak
4 ym kaşığı zeytinyağ
köri
kekik
karabiber,tuz
rendelenmiş kaşar peyniri

hazırlanışı
Sivri biberi ince kıyın sarımsakla beraber yağda soteleyin. Karidesleri ekleyip 4-5 dakika karıştırarak kavurun. Domatesleri ekleyip çeviirin. Tuz ve baharatları ekleyin 5-10 dakika pişirin. Ocaktan alın güveç kaplarına bölüştürün. Üzerine peyniiri serpin 200C fırında Kaşarlar eriyene kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

yoğurtlu kurutulmuş biber borani
Annemin yazdan kuruttuğu sivri biberlerden yaptığım yoğurtlu biber borani. Çok basit bir tarif..
İstediğiniz miktarda kurutulmuş biberler kaynar suda haşlanır. Süzülür. İçine orantısı kadar yoğurt, 1 diş ezilmiş sarımsak ve tuz eklenir bir kaç damla zeytinyağı damlatılır karıştırılır servis tabağına alınarak dereotuyla süslenir..

çerkez tavuğu
Çerkez tavuğunu ben çok severim ve davet sofralarına çok yakıştırırm. Denemediyseniz mutlaka deneyin. Sofrada en çabuk biten mezelerden biriydi. Daha önce yayınladığım için tarifini tekrar yazmıyorum buradan kırmızı pancar salatası tarifiyle beraber ulaşabilirsiniz.

haydari
Sofradaki lezzetleri birazcık olsun dengelemek ara geçişleri rahatlatmak amaçlı yaptığım meze haydari.. O kadar pratikki hemen yapılabilecek mezelerden..

malzemeler
yarım kilo süzme yoğurt
200 gr sert beyaz peynir, ezilmiş
yarım demet ince kıyılmış dereotu
2 diş ezilmiş sarımsak
2 ym kaşığı zeytinyağ
tuz

Hepsini karıştırın servis tabağına alın. İsteğe bağlı üzerine zeytinyağ damlatın.

pırasalı kıymalı çarşaf böreği
Sofradaki böreğim çarşaf böreğiydi. İki küçük tepside iki iç kullanıldı.  Kıymalı pırasalı ve beyaz peynir.. Daha önce sayfamda yapım aşamalarıyla beraber yayınladığım için tarifine buradan bakabilir va Ayşegül'ün sofrasını hatırlamış olursunuz:)

zeytinyağlı fıstıklı üzümlü biber dolması
Bu biber dolmalarının içide zeytinyağlı yaprak sarmasının içi ile doğal olarak aynı link vermeden yapım aşamasını aynı şekilde aktaracağım.

malzemeler


4 adet kuru soğan
1,5 su bardağı pirinç
1 su bardağı zeytinyağ
1 ym kaşığı dolu dolu tarçın
1 ym kaşığı dolu dolu yeni bahar
2 ym kaşığı dolu dolu kuru nane
1 ym kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay bardağı kuş üzümü
1 çay bardağı çam fıstığı
1/2 çay bardağı limon suyu
yarım demet maydonoz
tuz

Dolmalık biber, temizlenmiş
hazırlanışı
Soğanlar ince ve küçük doğranır zeytinyağında fıstıklarla beraber kavrulur. Pirinçler 3-4 defa yıkanır soğanlara eklenir kavrulmaya devam eder 1 su bardağı su ve üzümler eklenir ocağın altı kısılır suyunu çekince tüm baharatlar, yarım çay bardağı limon suyu, 1 ym kaşığı şeker konur karıştırılır. Maydonozlar ince kıyılır iç harca eklenir karıştırılır. Demlenmeye bırakılır, derin sahan bir tencereye biberlerin içi doldurularak yerleştirilir Zeytinyağ gezdirilir, tuzu eklenir sıcak su yarı beline kadar konur orta ateşte pişirilir. Servis tabağına dizilir üzerine limon dilimleri ve maydonoz yerleştirilir.

masamızda ayrıca; kurufasulye köftesi, muhammara, közlenmiş patlıcan salatası vardı genel masa resminde görünselerde teker teker yayınlamayacağım resimlerini beğenmedim çünkü..

ve tatlılar


bir sonraki postta yani arkası yarın misali:)


20 Ağustos 2011 Cumartesi

çaya bendeyiz..

Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba! Dünyamızda ve ülkemizde yaşanan çok acı olaylardan dolayı içimden yazmak gelmiyor.. İnsanlar Somali'de açlıkla boğuşurken ülkemde her gün gencecik insanlar haince öldürülürken ne kadar doğru böyle şaaşalı sofralar yayınlamak bilemedim. Acı ama gerçek hayat devam ediyor..
Sayfamı güncellemem gerektiği ise bir gerçek.. Buda yayınlanmayı bekleyen çok uzun zaman önce kurduğum sofralardan biri, anlaşıldığı gibi daha sırada bir kaç tane  daha var..
Sevdiğim ablalarımdan Sevgi ablam Türkiye tatilinde görüştüğümüzde yarı sitemle  "Ramazanda her gün yeni bir tarif istiyorum, sitene girdiğimde ay bu kız yine birşeyler yayınlamamış deyip kızıyorum" demişti. Bende söz verip her güne ayrı bir lezzet demiştim. Olmadı.
Güzel ülkemden döndük, oğlum kinder gartena başladı. Temizlik yerleşmek derken bir hafta gelip geçiverdi. Umut ediyorum ki bu kadar uzun ara bir daha olmaz:)
etimekli mayonezli tavuk salatası

Bende, kurduğum sofralarda salatalara çok önem veriyorum ve değişik olsun istiyorum. Böylelikle salata arşivim inanılmaz genişledi. Nede iyi oldu:)

etimekli mayonezli tavuk salatası  için gereken
malzemeler

1 tane haşlanmış kemiksiz tavuk göğsü
4 tane orta boy haşlanmış patates
2 tane taze soğan
1 kase kornişon (salatalık) turşu
250gr suyu süzdürülmüş yoğurt
2 ym kaşığı mayonez
bir tutam maydonoz
karabiber
tuz
servis tabağının alt tabanına yayacak kadar etimek

hazırlanışı
Patatesi, tavuğu, taze soğanı, kornişonu ve maydonozu  küçük doğrayın karıştırma kabına alıp etimek hariç diğer malzemelerle karıştırın. Servis tabağına bir kaç parçaya böldüğünüz etimekleri hafif sütle ıslatarak yerleştirin üzerine karışımı dökün.  
2 adet kırmızı biberi haşlayın kabuğunu soyun çekirdeklerini temizleyin uzun şeritler halinde kesin. Salatanın üzerine şekilli yerleştirin orta kısımlarını da dereotu ve tane mısırla süsleyin.

brokoli salatası

malzemeler
yarım kilo brokoli
5 adet marine edilmiş kuru domates
2 tane haşlanmış temizlenmiş kırmızı biber
1 küçük kase mısır tanesi
1 tane taze soğan
sos için
4 diş ezilmiş sarımsak
4 yemek kaşığı zeytinyağ
2 ym kaşığı su
tuz
isteğe bağlı mix salata baharatı
hepsini çırpın

hazırlanışı
Brokoliyi küçük parçalara bölün buharda yada suda haşlayın süzün karıştırma kabına alın. Kırmızı biberi ve taze soğanı doğrayın karıştırma kabına alın sosu ekleyip karıştırın. Servis tabağına alın mısırları üzerine serpin.


cevizli kıymalı örgü milföy böreği

Sunumu çok şık oluyor bu şekliyle mutlaka deneyin ceviz de ayrı bir lezzet katmıştı istediğiniz iç harçla deneyebilirsiniz..

malzemeler
kare milföy
200gr kıyma
1 çay bardağı kırılmış ceviz
bir tutam maydonoz
1 tane kuru soğan
2 ym kaşığı zeytinyağ
karabiber
tuz

hazırlanışı
Soğanı yemeklik doğrayın zeytinyağında soteleyin. Kıymayı ekleyip kavurun. Diğer malzemeleri de ekleyip karıştırın ocaktan alıp soğutun.
Milföy biraz yumuşadığı zaman kenarlarınadan 1 cm aralıklarla şeritler açın iç  malzemeyi ortaya koyarak saç örgüsü gibi toplayın. Yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. 200C fırında pişirin.
cevizli kıymalı örgü milföy böreğinin yapım aşaması
 arap kurabiye
portakal ağacında görüp bir kaç kez yaptığım arap kurabiyeleri çok fazla bekletmeden tüketmek gerekiyor. Yumurta sarısı ve margarinden dolayı üzerindeki kaplama dökülüyor ve hoş olmuyor.. Tarifi aynı şekilde aktarıyorum..

malzemeler

3 tane haşlanmış yumurta sarısı
1 paket oda sıcaklığında margarin
1 paket vanilya
aldığı kadar un

üzerine:
yarım su bardağı pudra şekeri
yarım su bardağı nesquik
yarım su bardağı kakao (veya çekilmiş filtre kahve)

not: kabartma tozu eklemiyorsunuz.

hazırlanışı

1.haşlanmış yumurta sarılarını elle iyice ufalayın. margarini katın. iyice bulamaç haline getirin. vanilyayı ekleyin.


2.aldığı kadar un ekleyip yoğurun. unu yavaş yavaş ekleyin. cevizden biraz küçük koparıp elin içinde top yapın. kolaylıkla şekil alıyorsa daha fazla un koymayın.

3.fındık kadar (veya cevizden biraz küçük) top yapın. 170 derecede 15 dakika pişirin.
4.pudra şekeri,kakao ve nesquik'i bir kapta karıştırın. (küçük bir leğen gibi geniş bir kap olursa daha iyi oluyor) fırından çıkan sıcak kurabiyeler hemen bu karışıma bulayın. soğuyunca servis yapın.
mantarlı milföy böreği

malzemeler
300 gr kültür mantarı
1 tane kuru soğan
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
2 ym kaşığı zeytinyağ
karabiber
tuz
bir çimdik kimyon
kare milföy

hazırlanışı
Mantarları temizleyip küçük doğrayın. Soğanı yemeklik doğrayın zeytinyağında soteleyin. Mantarları ilave edin suyunu çektiği zaman salça ve baharatları ekleyip 1-2 dk. daha kavurun ocaktan alın soğutun. Milföyleri yumuşatın. Elinizle çekiştirerek uzatın uç kısmına harcı  koyarak rulo yapın uç kısımlarını birleştirerek tepsiye yerleştirin. üzerine yumurta sarısı sürüp haşhaş tohumu serpin. 200C fırında pişirin.
bulgurlu nohut salatası yada tabule

malzemeler
1 su bardağı kısırlık bulgur
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 demet dereotu
1 demet taze soğan
1 demet maydonoz
1 demet taze nane
1 ym kaşığı nar ekşisi
1 büyük limonun suyu
1,5 çay bardağı zeytinyağ
pul biber yada isot
kimyon
kuru nane
karabiber
tuz

hazırlanışı
Bulguru 1 su bardağı sıcak su ile ıslayın suyu çekip kabardığı zaman içine ince kıydığınız tüm yeşillikleri ve diğer malzemeleri ekleyip karıştırın. servis tabağına alıp limon dilimi ve yeşillikle süsleyin.

çeşnili patates salatası

malzemeler
7 tane orta boy haşlanmış patates
3 ym kaşığı mayonez
3 ym kaşığı yoğurt
1 ym kaşığı limon suyu
karabiber
tuz

patatesleri ezin diğer malzemeleri ekleyip karıştırın.

çeşnisi için
2 tane taze soğan
bir tutam maydonoz
bir tutam dereotu
5-6 tane marine edilmiş kuru domates
bir kaç damla zeytinyağ
bir kaç damla limon suyu

domatesi ve yeşillikleri doğrayıp diğer malzemelerle karıştırın.

20-22 cm.lik silikon kalıba patates püresinin yarısını yayın orta kısmına hazırladığınız çeşniyi yayın üzerine patates püresini yayın. 1 gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün servis tabağına çıkarın havuç dilimleriyle süsleyin.
peynirli tuzlu kurabiye
malzemeler
125 gr margarin
1 yumura akı içine sarısı üzerine
1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir
1 adet limon kabuğunun rendesi
aldığı kadar un

hazırlanışı
Margarini eritin diğer malzemeleri de ekleyip yumuşak hamur yoğurun. Merdaneyle açarak şekilli kalıplarla kesin yada benim gibi saş örgüsü yapın. Üzerine ayırdığınız yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin 180C fırında pişirin.
cacıklı arap köfte

Bu güzel yemek şu sıcak günlerde iyi bir alternatif olabilir sofralarınıza altına yapacağınız istediğiniz sebzeden cacığı (semizotu, çekirdeği çıkarılmış salatalık ıspanak vs) ferahlık verecektir. Cacıklı arap köfteyi bir ara televizyonda çok sık görmüştüm sonrasında sevgili pepelada da gördüm, bulgurlu lezzetleri sevdiğim içinde  uyguladım. Benim hazırlığım çok olduğundan üşendim ve biraz şişirdim benim köftelerimden neredeyse 3 köfte daha çıkacak siz yaparsanız şayet iri nohut tanesi kadar yuvarlayın:)

malzemeler
2 su bardağı kısırlık bulgur
2 su bardağı kaynar su
2 tane kuru soğan rendelenmiş
400 gr kıyma
3 ym kaşığı irmik
1,5 ym kaşığı acı biber salçası
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı karabiber
tuz

hazırlanışı
Bulguru sıcak su ile haşlayın suyunu çekince diğer malzemeleri ekleyin iyice yoğurun. İri nohut tanesi kadar yuvarlayın. Hzırladığınız köfteleri buharda yada et bulyonlu suda haşlayın.

cacığı için
1 bağ pazı
500gr süzme yoğurt
3 diş sarımsak, bir çimdik tuzla ezilmiş
tuz

Pazıyı küçük doğrayıp haşlayın süzün diğer malzemelerle karıştırın servis tabağına alın.

4 yemek kaşığı tereyağını eritin 1 yemek kaşığı pulbiber ekleyip köfteleri soteleyin cacığın üzerine alıp sıcak olarak servis yapın.

tatlı ve tuzlu kurabiye tabağı

başemelli tavuklu börek / başemelli tavuklu kırma böreği

Bu enfes böreğin kaynağını buradan aldım mutlaka deneyin nefis bir lezzet diyebilirsinizki resmi hiçde öyle söylemiyor haklısınız çünkü üzerindeki peynir fondü peyniri evde kaşar peynirinin kalmadığını böreği fırına vereceğim zaman gördüm buzlukta sadece fondü peyniri vardı (halen bir fondü ve raclet resmi yayınlayacağım) yapılacak bir şey kalmadı fondüyle buluşup pişti.  Kaşar yada dil peyniri olsaydı  daha nasıl olurdu bilemiyorum damak çatlatanlardan olurdu:)

börek için
3 tane yufka
1 su bardağı yoğurt
1/2 çay bardağı süt
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta

iç harcı için
5 tane haşlanmış tavuk butu
minik doğranmış
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
1 tatlı kaşığı kişniş
karabiber
tuz
 
başemel sos için
2 ym kaşığı tereyağ
2 su bardağı süt
4 ym kaşığı un
1 diş sarımsak
tuz
 
ayrıca kaşar yada dil peyniri rendesi
 
hazırlanışı
İç harç malzemesini bir kaba alıp güzelce karıştırın.


Başemel sosu hazırlamak için tereyağını eritip unu kavurun, üzerine sütü ekleyip kısık  ateşte karıştırarak koyulaşana kadar pişirin. Ateşten alıp dövülmüş sarımsağı ekleyin ve tekrar karıştırıp bir kenara kaldırın.

Ayrı bir tencerede börek için gereken yağı eritin, bir yemek kasigi ayırıp fırın tepsisini yağlayın. Geri kalan yağa yumurta sarısını, sütü ve yoğurdu ekleyip karıştırın.

Yagladığınız tepsiye 1. yufkayı büzdürerek yayın. Hazırladığınız yoğurt sosundan sürün 2. ve 3. yufkayada aynı işlemleri uygulayın.

Tavuklu karışımı yufkaların üzerine yayın.

En üste başemel sosu dokün, kasar peynirini sosun her yerini örtecek sekilde serpin.

180C fırında üzeri nar gibi kızarana dek pişirin.
 
yapım aşamaları uzun gibi gözüksede çok yorucu değil, bir okadar lezzetli börektir kendileri:)
Kalıp olarak dikdörtgen büyük boy fırın kabı kullandım.
 
orman meyveli labneli pasta
 
söze ne hacet fotoğraf kendini anlatmıyormu?:)
 
malzemeler
4 tane yumurta
1 su bardağı şeker
4 ym kaşığı margarin
3 ym kaşığı kakao
1 pk kabartma tozu
1,5 su bardağı un
 
hazırlanışı
Margarin, şeker ve yumurtayı krema oluncaya kadar çırpın. Un, kakao ve kabartma tozunu eleyerek ekleyin üzeri göz göz olana kadar çırpın. Yağladığınız dikdörtgen kalıba karışımı dökün 200C fırında pişirin.
 
kreması için
2 kutu labne peyniri
250 gr süzme yoğurt (quark)
1 su bardağı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı limon suyu
 
homojen karışım olana kadar iyice çırpın.
 
kekin üzerine yayın.
 
500 gr dondurulmuş yada taze orman meyvelerini kremanın üzerine yayın. 2 pk tart jölesini (çilekli) tarifine göre hazırlayıp meyvelerin üzerine dökün 4-5 saat buzdolabında dinlendirip dilimleyerek servis yapın.
 
porsiyonluk cevizli tel kadayıf tatlısı
 
Gerçekten çok lezzetli ve bir okadarda hafif olmuştu. Hatta misafirlerimden biri kadayıf sevmediğini ama bu şeklini beğendiğini söylemişti.
 
malzemeler
400 gr kadayıf (10 adet için)
1,5 su bardağı iri çekilmiş ceviz
200gr tereyağ ve margarin karışımı, eritilmiş
 
Yağla kadayıfı karıştırın tüm yağı kadayıfın yemesini sağlayın çekiştire çekiştire koparın.
 
Küçük kasenin içine kadayıf alarak ortasına ceviz koyun. Üzerine tekrar kadayıf koyarak kapatın bastırın.
Fırın kabına yerleştirerek 180C fırında nar gibi olana kadar pişirin.
 
Şerbeti için
4 su bardağı su
3,5 su bardağı şeker
1 ym kaşığı limon suyu
 
Su ve şekeri karıştırın. Kaynadıkdan sonra ocağı kısarak 15 dk kaynatın limon suyunu ekleyip 5 dk daha kaynatın.
 
Şerbet sıcak kadayıf soğuk olacak şekilde haşlayın üzerine tepsi örterek demlendirin.
 
 
en kısa zamanda tekrardan görüşmek dileğiyle:)
 

4 Ağustos 2011 Perşembe

kremalı ıspanaklı kek

Tarif eklemekten ziyade o kadar resimlerin arasından resim seçmek onlarla uğraşmak çok zor geldiği için  sayfamı çok ihmal ettim.. Gelen tepkilere daha fazla dayanamadım ve huzurlarınızda kremalı ıspanaklı kek..
Bu kek benim mutfağımdan değil, sevgili Arzu'nun Türkiye tatilinden önce bizi ağırladığı günden.. Tarifini almıştım kaybettim sanırım sadece atmosfer değişsin diyerek ekliyorum..
Çünkü bu postu kendi laptopumdan yazmıyorum dolayısıyla resimlerimde yanımda değil picasada kayıtlı olan resmi tercih ettim..
Sunumunu ben çok şık buluyorum bu şekilde kek olarak yada hafif nemlendirip iki kat arası krema sürüp pasta olarak servis yapabilirsiniz..
Ayrıca inanan herkezin ağız tadıyla ramazan geçirmesini diliyorum..

Biz hala Türkiye'deyiz yaklaşık bir hafta sonra araba yolculuğuyla dönüyoruz..

Kimseleri ziyaret edemedim bir miskinlik bir miskinlik, merak eden soran tüm arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum..


malzemeler
3 tane yumurta
1,5 su bardağı şeker
2 su bardağı un
1,5 su bardağı sıvıyağ
1,5 su bardağı ıspanak püresi
1 pk kabartma tozu
1 pk vanilya

hazırlanışı
(ıspanak püresi için: ıspanakların sadece yaprak kısmını alıp yıkayın çok az suda haşlayın. robotta püre haline getirin) Yumurtayı şeker ve vanilya ile krema olana kadar çırpın. Diğer malzemeleri de ekleyip önceden ısıtılmış 180C fırında pişirin. Kek soğuduktan sonra yanlarından ve üzerinden traşlayın. Çıkan kek parçalarını rondoda un haline getirin.
1 paket kremşantiyi tarifine göre hazırlayıp kekin üzerine ve yanlarına sürün. Kek kırıntılarını pastanın üzerine serpin. Buzdolapda 1-2 saat dinlendirip servis yapın.

8 Temmuz 2011 Cuma

bütün kızlar bende toplandık ve çay keyfi yaptık

Uzun zamandır kendi sofralarımı yayınlayamamıştım sıra ancak geldi. Ramazan da çay sofraları olmayacak tabiki ama o sofralara tatlıları, salataları ile yön verebilir belki bu rengarenk ve lezzet cümbüşü  sofram.. mütavaziliği de kimselere bırakmıyorum:)
galeta unlu poğaça
bu nefis poğaçalar Ayşe yengemin tarifidir galiba bir on yıla dayanır bizdeki bu tarif oda bir arkadaşında yemiş hemen kendisi evde denemiş ve ardından bize de galeta unlu poğaçalarından getirmişti ben o gün tadına bakmadığımı hatırlıyorum yengem ise ısrarla nefis olduğunu söylemişti tarifinide yazmıştı halen aynı kağıtta o tarif durur..
velhasıl yemek sayfası yazmaya başlayınca farklı tariflere yöneliyorsunuz ve aklıma bu poğaçalar geldi bir yapayım da göreyim dedim o gün çok methedilen bu poğaçaları yaptım ve hiç abartısız çok beğenildi. Hatta arkadaşlarım "sen bunu hemen yayınlamazsın tarifini ver biz yapalım" dediler (gerçektende öyle oldu hemen yayınlayamadım:) o hafta 4-5 kez yapıldı.. garantili tariflerden yani:)

malzemeler
250 gr margarin
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 pk kabartma tozu
tuz
aldığı kadar un

içi için
peynir maydonoz karışımı

hazırlanışı
Tüm malzemeyi karıştırın yumuşak ele yapışmayan hamur yoğurun. Ceviz kadar parçalar koparın iç harcından koyarak yuvarlayın galeta ununa bulayıp tercihen fırın kağıdı serili tepsiye dizerek pişirin. (orjinal tarifinde maydonoz yerine dereotu kullanılmış birde yuvarlak değil parmak şeklinde hazırlanmış) 

cheesecake üzerini süsleyen bu güzel güllerin evde olmasnın bir manası var..

tavuklu bezelye salatası

malzemeler
2 büyük tavuk bacağı (göğüs daha iyi olur ben evde olanı tercih ettim)
(yada 1 tavuk göğsü)
1 su bardağı haşlanmış bezelye
3 tane taze soğan
1 çay bardağı kırılmış ceviz
500 gr suyu süzdürülmüş yoğurt
bir kaç damla zeytinyağ
bir kaç damla limon suyu
bir tutam dereotu
karabiber
tuz

hazırlanışı

Tavuğu haşlayın küçük parçalara bölün dereotu ve taze soğanı ince kıyın diğer malzemelerle karıştırıp servis tabağına alın. Dilediğiniz gibi süsleyin yada benim gibi kenarlarına ince dilimlediğiniz salatalık dilimleri, orta kısmına maydonoz yaprakları ve üzerine gezdireceğiniz kuru naneyle süsleyebilirsiniz..
mercimekli milföy böreği
denenmesi gereken lezzetlerden biri bence milföyle yapabileceğiniz gibi hazır yada kendi açtığınız yufka ilede yapabilirsiniz ikiside eminim nefis olur yufka kullancaksanız baklavalık yufkayı önerebilirim..

malzemeler
2 tane kuru soğan
1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek
1 tatlı kaşığı biber salçası
bir tutam maydonoz
3 ym kaşığı zeytinyağ
kuru nane
karabiber
tuz
milföy

hazırlanışı
Soğanları çok ince yemeklik kıyın. Zeytinyağında soteleyin. Suyunu süzdüğünüz çok iyi haşlanmış mercimeği ekleyin beraber soteleyin salçayı ilave edin beraber kavurun ince kıdığınız maydonozu baharatları ve tuzu ekleyin karıştırın ocaktan alın iç malzemeyi soğuk olarak kullanın.

Milföyü iyice çözdürün. İç malzemeyi ucuna yayarak rulo yapın ruloyu esneterek kendi etrafında çevirin uçları birleştirin. (kendi etrafında çevirmeniz  yani burmanız simit şekli olması için) Üzerine yumurta sarısı sürerek 200C fırında pişirin.

3 renk paprikalı karnabahar salatası

malzemeler
1 küçük karnabahar
1/2 adet 3 renk paprika
1 su bardağı haşlanmış mısır tanesi
1 çay bardağı kırılmış ceviz
yarım demet kıyılmış maydonoz

sosu için
1/2 çay bardağı zeytinyağ
yarım limon suyu
1 ym kaşığı sirke
karabiber
1 diş ezilmiş sarımsak
tuz
tüm malzemeyi karıştırın.

hazırlanışı
Karnabaharı küçük parçalara ayırın tercihen buharda haşlayın. Yarım biberleri jülyen doğrayın tüm malzemeleri karıştırarak servis tabağına alın.

cevizli kıymalı börek
baklava hamuru iki tepsilik olunca hamurun yarısını börek yaptım ister aynı hamuru iki tepsi börek yada 2 tepsi baklava olarak kullanın.

malzemeler
1 çay bardağı un
1çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
bir çimdik tuz
1 ym kaşığı sirke
aldığı kadar un

hamur malzemelerini karıştırıp yumuşak hamur yoğurun 20 dakika üzerini örterek dinlendirin.

iç malzemesi için
yarım kilo kıyma
3 adet kuru soğan
1 su bardağı kırılmış ceviz
1/2 çay bardağı sıvıyağ
yarım demet maydonoz ince kıyılmış
karabiber
tuz
soğanı ince yemeklik doğrayın sıvıyağda sotelein kıymayı ekleyin kavurun diğer melzemeleri ekleyip karıştırın ocaktan alın ve soğutun.

İkiye böldüğünüz hamurdan (yarısı baklava yada börek) bezeler yapın. İki bezeyi yemek tabağı boyunda açın arasına un serperek ikili açın. Açtığınız hamuru ortadan ikiye bölün uç kısmına iç harçtan yayın. rulo yapın. porsiyonluk dilimler kesip tepsiye dizin. 150 gr margarin tereyağ karışımını eritip çok yakmadan kızdırın ve böreklerin üzerine dökün. 200C fırında pişirin.

yumurtalı çiğ köfte yada kısır
Ben bu köfteyi çok ama çok severim. Arşivimde bulunan mercimek köftelerinin tarifini aldığım Urfa'lı arkadaşımın annesinde yemiştim ilk defa yıllar önce.. ogün bugün çok severim:) tarif onun değil ama bundan pek farkının olduğunu sanmıyorum belki bulguru yoğurarak yapmış olabilir.

malzemeler
2 su bardağı ince bulgur
5-6 tane yumurta
1 su bardağı zeytinyağ
2 ym kaşığı acı biber salçası
1 demet maydonoz
1 demet taze soğan
karabiber
kimyon
toz kırmızıbiber

hazırlanışı
İnce bulgurun üzerine 2 su bardağı sıcak su ekleyin suyu tamamen çeksin. Yumurtaları başka bir kaba kırın tuz ekleyin iyice cırpın. Tavaya yağı alın ısıtın yumurtaları akıtın ve pişirin. Bulgurun üzerine pişen yumurtayı düşürmeden yağı akıtın. Yeşillikler hariç diğer malzemeleri de ekleyin iyice yoğurun. Yumurtayı ekleyin iri parçalara bölün ince kıydığınız yeşillikleri ekleyin yumurtayı ve yeşillikleri çok hırpalamadan karıştırın. İster büyük top top hazırlayın yada servis tabağına alıp kaşıkla servis yapın.


galeta unlu patatesli patlıcan rulo
7-8 sene öncesi bir yemek dergisinde gördüğüm ve o günden beri denemek istediğim bir tarifti. Sanırım lezzet dergisiydi.. Çok beğenilen bir salata oldu. Meze ve garnitür olarak da kullanılabilir. Tarifin yayınlanmasını beklenmeyen lezzetlerden biriydi..

malzemeler
3 büyük patlıcan
3 tane yumurta
galeta unu
tuz
Patlıcanları soymadan boylamasına çok ince yada kalın olmadan dilimleyin. Tuzlu suda 10-15 dakika bekletin. Yıkayın ve kurulayın. Yumurtaya tuz ekleyip çırpın. Patlıcanları önce yumurtaya sonra galeta ununa bulayıp sıvıyağda kızartın.
Kolay rulo olabilmesi için üzerini kapatıp 1 gece buzdolabında bekletin.

3 tane patatesi haşlayın kabuklarını soyun ve ezin. 1 kutu krem peynir ilave edin. Kırılmış ceviz, bir kaç damla zeytinyağ, tuz, karabiber ve ince kıyılmış maydonoz ekleyip karıştırın.  Patlıcanların uç kısmına harçtan koyarak rulo yapın. taze soğanın yeşil kısmıyla sarıp servis yapın.
birde soframızda özel istekle yaptığım benim osmanlı sarması dediğim fıstıklı üzümlü yaprak sarmaları vardı
tarifine buradan ulaşabilirsiniz..


patates topları

malzemeler
3 orta boy patates
3 ym kaşığı mayonez
2 ym kaşığı krem peynir
1-2 ym kaşığı zeytinyağ
karabiber
tuz

hazırlanışı
Patatesleri haşlayın kabuklarını soyun ve ezin. Diğer malzemeleri de ekleyin karıştırın top top yuvarlayın dilediğiniz malzemeyle dışını kaplayın. Örneğin: maydonoz, dereotu, kekik, nane, pulbiber, tozkırmızı biber vs.

browni kurabiye (ıslak kurabiye)
Bu kurabiyeler enfes birşey.. Tadı damakta patlıyor tek kelimeyle yada damaklar şenleniyor mu diyelim..
tarifini ninodan aldım hala denemediyseniz mutlaka deneyin..

malzemeler

4 ym kaşığı kakao
(kakao tadını yoğun istemiyorsanız 3ym kaşığı)
1/2 paket yumuşak margarin
1 tane yumurta
1 pk kabartma tozu
1 pk vanilya
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı şeker
aldığı kadar un
çekilmiş antep fıstığı yada hindistan cevizi (Üzerini süslemek için)

(tam hatırlamıyorum ama galiba ben sıvıyağ kullanmadım)

şurubu için
3 çay bardagi şeker
3 çay bardagi su

hazırlanışı
Hamur malzemelerini karıştırıp aldığı kadar un ekleyip rahat toparlanan hamur yoğurun ve hepsini ceviz büyüklüğnde yuvarlayın.
Şerbeti için malzemeleri karıştırıp koyulaşana kadar pişirin ve soğutun.
Kurabiyeleri fırın kağıdının üzerine dizin hafifce üzerine bastırıp 200C fırında üzeri çatlayana kadar pişirin.
Sıcak kurabiyeleri soğuk şerbete batırıp çıkarın. Antep fıstığıyla süsleyin bir gece dinlendirip servis yapın.
gerdan baklava
bu baklavayı benim çocukluğumda annanecim yapardı.. nede güzel olurdu..
eh benimkilerde oldu da fırında unutup kurutmasaydım çok daha iyi olcaktı:) beğenilmedi mi? hemde çok beğenildi:)

malzemeler
(yukarıdaki börekle aynı ama yinede kolaylık olması için kopyalıyorum)

malzemeler

1 çay bardağı yoğurt
1çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
bir çimdik tuz
1 ym kaşığı sirke
aldığı kadar un
hamur malzemelerini karıştırıp yumuşak hamur yoğurun 20 dakika üzerini örterek dinlendirin.

Küçük küçük bezeler yapın açabildiğiniz kadar incelikte nişastayla açın. Hem alttan hem üstten büzdürerek ortada buluşturun. Tekrar açın iri çekilmiş cevizden serperek tekrar hem üstten hem alttan yufkayı büzdürün ortada da buluşturun. dört parmak kalınlığında keserek (dikdörtgen borcam tepsi kullandım) tepsiye yerleştirin. 200 gr margarin tereyağ karışımını eritip kızdırın gerdan baklavanın üzerine dökün. 200C fırında unutmadan kızarana kadar pişirin.

şerbeti için
3 su bardağı şeker
4 su bardağı su
birkaç damla limon suyu

Şeker ve suyu karıştırın kaynadıktan sonra 20 dk kaynatın. Limon suyunu ekleyin 5 dk daha kaynatın ocaktan alın. İkisinden bir sıcak olarak haşlayın.  Soğuk olarak servis yapın. Dondurmaylada servis yapabilirsiniz..


portakallı cheesecake
Kesinlikle çöpe atmayı düşünmüştüm olmadı işte fırınım yine harladı her yerini kavurdu dedim falan filan biraz traşlayayım dedim kırpık kıpık oldu..  Ama yine aynı şeyi söylemiş olucam ama gerçekten çok beğenildi:) hatta yapılacak mevlüde yapmam istenildi.. Aman efendim ne demek seve seve:)
bu tarif  limonlu cheesecaken biraz değiştirilmiş hali
malzemeler

· 1,5 paket eti burçak
· 100 gr tereyağı
· 3 paket krem peynir 
· 1 su bardağı toz şeker
· 1 paket vanilya
· 2 yumurta
· 200 ml. bir küçük kutu sıvı krema
· 3 çorba kaşığı un
· 1 portakalın suyu ve rendesi

hazırlanışı
Büskuvileri rondodan geçirin. Tereyağını eritin ve büskuviler ile iyice karıştırın. Kalıbın zeminine bastırarak yayın buzdolabında dinlendirin.

Yumurta ve şekeri mikser ile iyice çırpın. Vanilyayı katıp tekrar çırpın. Unu ekleyip tekrar çırpın. Peynirler hariç diğer malzemeride katıp çırpın. En son peynirleri ekleyip homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpın.

Buzdolabından kalıbı çıkarın. Portakallı karışımı büskuvilerin üzerine dökün. Önceden ısıttığınız 200C fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Piştikten sonra tezgahta ılınmasını bekleyin.


sosu için
1 çay bardağı portakal suyu
1/2 çay bardağı şeker
1 çay kaşığı nişasta
Hepsini kaynatın soğuyan kekin üzerine dökün. Ertesi gün kalıptan çıkarın çok ince dilimlediğiniz portakal dilimlerini kenarlarına yerleştirin. üzerine çikolata parçaları serpin soğuk olarak servis yapın.


benden bu seferlik bu kadar.. sizleri hafta sonu bu muhteşem lezzetlerle başbaşa bırakıyorum:)
hayırlı, güzel cumalar hep beraber inşaallah...



4 Temmuz 2011 Pazartesi

tas kebabı

tas kebabı

hazır taze patatesin mevsimiyken bu tarif tam sırası bence:) et ve patates ikilisine kim hayır derki.. (vejeteryan olmadıkca)

malzemeler
yarım kilo kuşbaşı et (kuzu yada dana)
1-2 tane sivri biber
2 tane  domates
2 tane kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
2 diş sarımsak
3 ym kaşığı zeytinyağ
karabiber
tuz
1 su bardağı su
patates kızartmalı, tas kebabı

hazırlanışı

Eti tencereye alın kapağını kapatarak et suyunu salıp çekene kadar orta ateşte pişirin. İnce kıydığınız soğan ve sarımsağı zeytinyağı ile soteleyin. Küçük doğradığınız biber ve domatesi de ekleyip kavurun. En son salçayı ekleyin 1-2 dk daha kavurun. Su, tuz, karabiber ekleyerek etler yumuşayana kadar pişirin. Suyunu çekerse bir çay bardağı ekleyin. Fazla sulu olmamasına dikkat edin.

Kişi sayına göre patates soyun yıkayın küp küp doğrayın nişastası gitmesi için bir kaç defa tekrar yıkayın kurulayın ve kızartın yemek tabaklarına patates kızartmasını koyun üzerine pişirdiğiniz etten koyun sıcak olarak servis yapın.

Special design for Yemek Bir Aşk by GeCe