1 Şubat 2011 Salı

beyti kebab

Mutfağımda pişenleri genelde yayınlıyorum çok özel tarifler yapamıyorum bu aralar, niyetinde de olsam da olmuyor.. Akşam yemekleri en azından kurtarıcım oluyor. Bu güzel yemeği biraz farklı yorumuyla sevgili eylem de yapmıştı onu anmadan da geçemiycem. Tariflerimiz aşağı yukarı aynı. Mutlaka deneyin diyorum, özel günlerinizde yada misafir ağırlarken. Erkeğin midesine dolayısıyla kalbine giden yol:) diyeceğim sizlere. Eşimden tam not aldım ... dışarıda yemek, yemek istemiyorum... demesi ise gönlümü almaya yetti :) 
malzemeler
500 gr yağlı kıyma
3 büyük soğan
2 adet kırmızı çarliston biber
3 ym kaşığı zeytinyağ
5 diş sarımsak
1/2 demet maydonoz
karabiber
tuz
isteğe bağlı pulbiber
Sebzeleri rondodan geçirin yada çok ince kıyın. Tüm malzemeyi karıştırın. Çok iyi  yoğurun.
Köftelerin her zaman lezzeti (malzeme hariç) çok iyi
yoğurmaktan geçer. Buzdolabında 2-3 saat dinlendirin. Fırın tepsisine uzun köfteler yaparak yerleştirin. Tepside köftelerin. üzerine elinizle bastırarak şekil verin. 200C fırında pişirin. İmkanınız varsa ızgarada da pişirebilirsiniz.
yufkalı köfte  ve pideli köfte tariflerine de bakabilirsiniz. Ben yufka ekmeklerini (lavaşlarını) kendim açtım. Çok lezzetli oldular. Ama pratiklik bakımından derseniz hazır yufkaya sararak da pişirebilir bu şekliylede soslayabilirsiniz. Beyti için pişmiş lavaşa sarılması lazım. Ve bu tarifle kebabçılarda yenen beytinin hiç bir farkı yok.

8 adet yufka ekmek için (lavaş için)
2 su bardağı un
1/2 pk maya
tuz
4/3 su bardağı su (1 bardak sudan dudak payı hariç 2 parmak eksik)
Tüm malzemeyi karıştırın ele yapışmayan yumuşak hamur yapın. 20 dk dinlendirin. Köfteler fırında pişerken tavanızın boyunda  lavaşlarınızı açın. Yağsız teflon tavada önlü arkalı pişirin. (yufkanızı kurutmayın pişme kıvamı her yeri pembeleşmeyecek oluşan kabarcıkların renginin dönmesi yeterli)

Bu esnada 120 gr tereyeğı eritin 1 ym kaşığı biber salçası 2 ym kaşığı dolusu domates salçasını kavurun. 2 su bardağı su ve tuz ekleyin kaynama noktasından sonra 5 dk. kaynatın.
Yufkayı pişen köftelerin tepsisinde bastırıp çıkarın yağlanmsını sağlayın. Köfteyi içine alıp rulo yapın. Keskin bıçakla yudumluk dilimleyin. Yemek tabağına alın. Kişi sayısına göre porsiyonlarınızı ayarlayın. Yanına mümkünse ev yapımı yoğurdunuzu (yakın zamanda nasıl yaptığımı yazacağım) koyun.  Hazırladığınız sostan bol miktarda üzerine gezdirin. Maydonoz ve közlediğiniz sebzelerle servis yapın.

34 yorum:

  1. off offf bu ne görüntü böyle arkadaşım.harika olmuş.ellerine sağlık.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  2. tam bizlik olmuş....ellerine sağlık canım. En kısa zamanda denencekler listesinde yerini aldı bile...

    YanıtlaSil
  3. değişik ve iştah açıcı bir et yemeği paylaşmışsınız,daha önce hiç görmedim doğrusu.et ile aram iyi olmasada babama bu yemeği yapabilirim belki .ellerinize sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Harika ,çok güzel ellerine sağlık,
    nefisss.

    YanıtlaSil
  5. offfffff...
    arkadaşım bu nasıl bir görüntü böyle.
    ellerine sağlık.
    gerçekten nefis görünüyor.pideni kendin açmış olmanı tebrik ediyorum.ben de bir gün deniycem inşallah.ellerine sağlık.sevgiler canım

    YanıtlaSil
  6. Canım,
    ellerine sağlık.Fazla et sevmeyen ben bile gözlerimi görüntüden ayıramadım. Nefis bir sunum . Renklerin canlılığı salçanın yoğurtla dansına bayıldım. Harika olmuş.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  7. of of şahane olmuş canım ellerine sağlık bayıldım inan bana ellerin dert görmesin afiyet bal olsun
    sevgiler

    YanıtlaSil
  8. ablaa çok harika görünüyo. Ellerine sağlık sosu nefis olmuş gelde yeme bu yemeği....

    YanıtlaSil
  9. nefis görünüyor mutlaka denemem gerek
    ellerine sağlık arkadaşım

    YanıtlaSil
  10. Sevalciğim çok et sevmememe rağmen bu görüntüye lezzete bayıldım ellerine sağlık canım afiyetler olsun yiyenlere sevgiler bizden...

    YanıtlaSil
  11. Canım ellerine sağlık harika bir tarif.Eşim dışarda yemek yersek mutlaka beyti ister muhakkak deneyeceğim İzmirden sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Beytinin evde yapılabileceğini bilmiyordum. Eşim çok sever teşekkürler tatlım tarif için. Hafta sonu mutlaka yapacağım :) Ellerine sağlık enfes görünüyor.

    YanıtlaSil
  13. harika iş yerinde öğle yemeğine çıkacağım bunu görmem kötü oldu yemekhanedeki yemeği yiyemeyeceğim ellerine sağlık harika görünüyor..

    YanıtlaSil
  14. Canım bu bana yapılırmı enfes görü
    nüyor ellerine sağlık öpüyorum.

    YanıtlaSil
  15. dün aklımdaydı bunu yapmak vazgeçtim ama aklımda yapıcam:))) ellerine sağlık canım harika görünüyor

    YanıtlaSil
  16. harika olmus. Ellerine saglik

    YanıtlaSil
  17. elleri dert görmesin arkadaşım zahmetli ama muhteşem bir yemek olmuş.olsa da yesek:)
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  18. Çok kötüüüsüüün! :)
    Önce pasta,şimdi beyti,mahfettin beni..

    (Fotoğraflar da çok hoş! Makineni değiştirdin sanırım.Ellerine / gönlüne sağlık gülüm)
    Kalbi selamlarımla

    YanıtlaSil
  19. Selam canım
    kebapçılara taş çıkarmışsın maşallah
    bu ne marifet böyle.
    ev yapımı gibiside yok ayrıca
    ellerine sağlık
    sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  20. Karnim toktu ama bu nefis beyti kebabi görünce acikti birden gözleride mideleride bayram ettirir ellerine saglik canim cok lezzetli nefis bir kebab olmus
    canim arayi actigimi biliyorum eskisi gibi girmiyorum bloguma tarif var eklenecek ama ben bu aralar cok tembelim cok....

    YanıtlaSil
  21. görüntü aldı götürdü beni.çok güzel olmuş.ellerine yüreğine sağlık..

    YanıtlaSil
  22. yemek yedi ama görüntü fenaaaaaaaa!!! bir harika olmuş - tam olmuş! iştah açıcı:) afiyet olsun ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  23. Allah kısmet ederse bu haftasonu ben bunu yapıcam.. canım nasıl istedi resimlere baka baka yutkundum..

    YanıtlaSil
  24. Gece gece iştah açan bir görüntü.Bu görüntünün altındaki lezzeti düşünemiyorum bile.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  25. Gece vakti bittim öldüm bende istiyorum. Ellerine sağlık canım harika olmuş bu.

    YanıtlaSil
  26. Harika olmus insanin uzanasi alasi geliyor
    Sevgiler
    Sefa

    YanıtlaSil
  27. Keşke sayfanı aç karına açmasaydım. Bu ne görüntü böyle. Afiyetler olsun. Sağlık ve sevgi dileklerimle..

    YanıtlaSil
  28. Benim ve eşimin en sevdiği yemek türü:) kebap tarzı evde yapılan mmm ellerine sağlık canım.Bende lavaşını hep hazır alırım seninki ameinim katmerli lezzet olmuştur:)

    YanıtlaSil
  29. Goruntu enfes.. Lavasini da evde yapinca artik o lezzet nasil tavan yapmistir bilemiyorm;)
    Ellerine saglik.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  30. ellerinize sağlık.. bayılırım, bayılırım beytiye

    YanıtlaSil
  31. Ellerine sağlık canım. Bayılırım beytiye. Hele birde evde yapılmışsa doya doya yenir.

    YanıtlaSil
  32. En güzel yemek evde yapılandır bence..Dışarda yediklerimizden çok daha güzel olmuş..Bende deneyeceğim inşallah..Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  33. Bu tarifinizi denedim soğanı fazla geldi ve soğanın acı tadından dolayı pek sevilmedi birde lavaşınıda kendim hazırladım o kadar zahnet ve malzememe yazık oldu

    YanıtlaSil
  34. deniz hanım bir bilseniz nasıl üzüldüm.. tarifi tekrar tekrar okudum acaba bir yanlışlık mı var diye.. köfteleri resimde de görüyorsunuz ev yapımı ve sebzelerin bolluğu belli oluyor. inanın biz yaptık yedik ve eşim o kadar çok yemek seçerki çok da beğenerek yedi.. emeğinize, bütçenize üzüldüm.. bazı soğanlar çok çok acı olur soğanlarınız öylemi denk geldi bilemiyorum.. tariflerin yapılması ve beğenildiği zaman olumlu mesajların gelmesi sevindirici böyle mesajlar gelincede doğal olarak üzülüyorum keşke dönüşü olabilse.. sırf sizin için aynı malzemelerle tekrar yapıcam ve sizinle durumu paylaşıcam.. sevgiler..

    YanıtlaSil