15 Ağustos 2012 Çarşamba

klavyeyi kullanmayi unuttum sanirim!

oncelikle herkezden ozur diliyorum, merakda biraktigim icin...
Allah`a hamdolsun ki endiselenecek bir sey yok, sadece yazma istegim yok su aralar..
hayat devam ediyor...

Turkiye`deydim 15 gun once 3 hafta kaldim geri donus yerlesme fasli, okulun baslamasi her sey olagan sekliyle devam ediyor..

bloguma girdiginizde artik sikildiginizi biliyorum hatta karaormana gidesiniz varsa bile vazgectiniz gibi geliyor :)

iste sevgili dostlar sadece ses vermek adina yayin yapiyorum, sizleri merak da biraktigim icin tekrar ozur dilerim..

en kisa zaman da yeni yazilar da bulusmak uzere..

sevgilerimle
seval sagra

6 Mayıs 2012 Pazar

schwarzwald - karaorman gezisi

Geçen hafta klasik haftasonu gezintilerimizden birini Almanya güney schwarzwald feldberg'e yaptık. Bize en yakın kayak noktası olan feldberg (Alp dağlarından da yakın 60km. kadar) çevreninde en yüksek noktası. İsviçre'de yani Basel'de hava sıcaklığı 20C deydi bizde de yazlık kıyafetler feldberge çıktık hala kar var iyiki arabanın arkasında hırkalarımız varmış. Schwarzwalde gittiğiniz zaman mutlaka karaorman pastasınıda görüntüleyin diyen adaşım lezzet yağmurununda isteğini gerçekleştirip pastayı orjinal mekanında görüntüledim işimi nasıl bir aşkla yapıyorum görüyorsunuz hepsi sizler için.. Fazla lafa boğmadan sizleri resimlerle başbaşa bırakıyorum..


eriyen kar suları gümbür gümbür akıyordu :) çivi gibiydi su:)
otel tercih edilebileceği gibi bu tarz dağ evleride kiralanabiliyor
hala snowboard ve kayak yapanlar vardı yanımıza kızaklarımızı alsaydık bizide kimse tutamazdı:)



Feldbergin biraz aşağısında schluchsee'ye indik karaormanın güzel köylerinden biri


yazın gölde suyla ilgili aktiviteleri yapmak mümkün su kayağı, yüzmek gibi

gölün çevresi Abantı anımsattı bana

 Bu bizim ilk karaorman gezintimiz değil daha öncede gelmiştik ama farklı noktalarına, orman içine dalıp köylerini gezmiştik bu sefer daha farklı oldu. Göl kenarındaki bu dört yıldız oteli karaorman pastasını görüntülemek için gözüme kestirdim. Otel bir harika 2 yetişkin 2 çocuk oda+kahvaltı 130euro bilginize sunulur otelin diğer hizmetleride içinde sauna gibi, yazın hafta sonu kaçamağı yapmaya karar verdik ailecek gölde yüzülüyorda mis gibi daha ne olsun..

orjinal mekanında orjinal karaorman pastası
Seval'cim tarifini maalesef alamadım ama tecrübelerime dayanarak hemen anlatıyorum: klasik pandispanya yapmışlar yumurta, un, şeker, kakao, vanilya, kabartma tozu zannediyorum yumurta akını ve sarısını ayrı kullanmışlar yumurta akı kar yapılmış sarısı öyle eklenmiş. 

Pandispanyası çok yoğun kiraz rakısıyla ıslatılmış

Krema ve krema sertleştiricisi çırpılarak kullanılmış

ilk katında da vişne kompostosu jelatinle hazırlanmış

çikolata kırıkları ve dilimlerin üzerinde mevsimi olamamasına rağmen taze kiraz vardı..

umarım yardımcı olabilmişimdir:)

gölün yamaçları kayak noktası feldberg
sonrasında evin yolunu tuttuk ve güzel bir günü tamamladık yol üzerinde çok güzel doğa manzarasını görüntüleyemedim makine arabanın bagajındaydı başka sefere yeni bir postla anlatırım belki..

2 Mayıs 2012 Çarşamba

beyaz çikolatalı çilekli tart

beyaz çikolatalı çilekli tart
Baharla  beraber çilekde geldi.. Kıpkırmızı rengiyle, mis kokusuyla benimde sevdiğim meyvedir çilek.. Girdiği    her tatlıya rengiyle görünümüyle çok yakışır benimde bu sefer tartımı şenlendirdi..
Tart hamuru kıtır kıtır bisküvi kıvamında, tart seviyorsanız beğeneceğinizi düşünüyorum.. Hamurunu yoğururken  robotu kullandım. Soğuk tereyağla unu toparlamak zor oluyor unla beraber soğuk tereyağını  robotta çektim önce çok dağıldı toparlanmayacak sandım biraz daha çekince toparlanmaya başladı en son yoğurma kabına aldım biraz yoğurunca hamur tamamen toparlandı 5 dakikada tart hamurunu hazırlamış oldum..
beyaz çikolatalı çilekli tart

malzemeler
125 gr soğuk tereyağ
1/2 çay bardağı şeker
1 tane yumurta
250 gr un

Hepsini robota koyup çalıştırın toparlandığı zaman yoğurma kabına alın yoğurun. 15 dk buzdolabında dinlendirin.

200 ml krema
2 tane yumurta sarısı
200 gr beyaz çikolata

Kremayı küçük kaba alın içine çikolatayı kırın ocakta çikolatalar eriyene kadar tutun. Ilındığı zaman yumurta sarılarını ekleyip karıştırın. 

Fırını 180C'de ısıtın. Hamuru açın 26 cm.lik kalıba yayın. (iki fırın kağıdının arasında açarsanız daha kolay açılır kağıtla beraber kalıba kolay yerleştirirsiniz) çatalla her yerini delin.

Hazırladığınız kremayı hamurun üzerine dökün fırında yaklaşık 35 dk. pişirin.  (kendi fırınınıza göre pişirme süresi değişebilir. Kalıbı salladığınızda krema sallanıyor olacak beklerken çikolata kıvam alıyor önemli olan hamurun pişmesi) pişerken kabaran yerleri oldu kaşıkla üzerine bastırıp pişirmeye devam ettim:)

Tart soğudukdan sonra dilimlediğiniz çilekleri üzerine yerleştirin. Ben üzerine tart jölesi kullanmadım isterseniz  tarifine göre tart jölesini hazırlayıp üzerine dökün donunca servis yapın.



23 Nisan 2012 Pazartesi

17 nisan bizbize yemek sofrası

Hep misafire güzel sofralar hazırlanılmazki değil mi? Bazen özel günlerimiz olur  davet sofrası kadar özenilmiş masalar hazırlarız.. Öyle günlerden birinde çekirdek ailemi şaşırttığım akşam yemeğimiz.. Eşim solana girince "aa hayırdır kim yemeğe geliyor dedi" arada şaşırtmak lazım :)

Tarifleri, bu postta yayınlamayacağım bu şekilde çok hoş olsada arşiv birbirine girmiş durumda pasta linki tıklanıyor mezeler, et yemekleri çıkıyor yaz tatilinde kumsalda ayıklama hayalleri kuruyorum:)

Daha sonra linkleri altına iliştiririm.. Çeşit olarak az ve öz hazırladıklarım..


kıymalı kuru patlıcan kuru biber dolması
kendi kuruttuğum dolmalıklardan yaptım domates, dolmalık biber, dolmalık patlıcan nasıl kurutulur bu linkten nasıl kuruttuğuma ulaşabilirsiniz..


humus
bizim evde çok seviliyor humus, çok sıkda yaparım özel gün beklenilmez..Üzerindeki zeytinyağ çok gözükebilir gözünüze, kaşıkla servis yapılmaya başladıkca yağ dağılıyor nohut yağı emiyor ve kuru olmuyor tercihe bağlı üzerine istediğiniz kadar yağ ısıtabilirsiniz (yakmıyoruz, ısıtıyoruz:) tarifi burada

kurutulmuş kabak ve patlıcan sote
yazdan kayınvalidem kurutmuştu hiç zorluğu yok mutlaka sizlerde kurutun..

köfte dürüm
Tüm olayı başalatan şey, bu tabaktır.. Yanına bir iki bir şey daha yapayım derken soframız ortaya çıktı dürüm ekmekler için burayı tıklayabilirsiniz..

bayat ekmekli, cevizli çiğ köfte
çok çok pratik her şeyi robotta yapıyorsunuz mutlaka deneyin tarifi burada
havuçlu tarator
hepimizin bildiği bir tarif ben nasıl yapmışım buradan bakabilirsiniz..

taze frambuazlı kremalı pasta
maalesef dilimlenmiş resmi yok eşim ve çocuklar ben dahil olmak üzere çok beğendik tüm malzeme taze olunca pasta başka bir lezzetliydi:)

22 Nisan 2012 Pazar

taze soğanlı zeytinyağlı bakla

taze soğanlı zeytinyağlı bakla

Nihayet bakla pişirebildim. Türk bakkalına ne zaman gitsem beklemekten sararmış kötüleşmiş bakla oluyor, körpesine denk gelemiyordum. Baklanın bu halini de sevsem asıl pişirme şeklim salçalı ve kimyonlu olanıdır onu yoğurtlu bunu sade sunarım.. Evde kimyonum kalmadığı için taze soğanlı pişirdim ikinci bulduğumuda kimyonlu pişireceğim..

malzemeler
yarım kilo taze bakla
3 tane taze soğan
2 tane kurusoğan
4 ym kaşığı zeytinyağ
1 ym kaşığı un
1 tatlı kaşığı toz şeker
tuz

hazırlanışı
Baklaları yıkayın. Bir kabın içine  yarım limon suyu, 1 ym kaşığı unla su hazırlayın. Yıkadığınız baklaları kenarlarını temizleyip varsa kılçıklarını çıkarın. Baklanın boyuna göre iki yada üçe bölün unlu, limonlu suya bırakın. (bu işlemi yaparsanız baklalarınız piştiği zaman çok kararmaz resimdeki gibi olur)

Taze soğanları kıyın,  Kuru soğanı ince yemeklik doğrayın. Zeytinyağında kavurun. Unu ekleyip soğanları çevirin. Un tencereye sarmadan suyun içinden baklaları çıkarıp soğanların üzerine koyun beraber çevirin. Taze soğanı, şekeri, tuzu ekleyip baklaların üzerine kadar su ekleyin. Su kaynadığı zaman ocağın altını kısın. Suyunu çekene kadar pişirin. Ocaktan aldıktan sonra ince kıyım dereotu serpin.. Benimki hafif sulu kaldı baklalar karışıktı taze ve kartı vardı suyu kaldıracağını düşünüp biraz daha fazla koydum ama hemencik pişip beni yanılttılar yinede ben çok beğendim tam kıvamlı zeytinyağlı olmuştu umarım sizlerde beğenirsiniz.. Afiyetle..


tazesoğanlı zeytinyağlı taze bakla yemeği

21 Nisan 2012 Cumartesi

streusel-plaumen kæsekuchen

erikli streuselli cheesecake

Haftasonu keyif saatinize uygun bir tatlımız var bugün. Zeytinli börülce salatasıyla beraber arkadaşımın evindeki mevlüde yapıp götürmüştüm ikisinide, maalesef zaman darlığından pekde güzel resimleyemedim ama gerçekten çok beğenildi.. Alışagelmiş cheesecakelerin dışına çıkmak isterseniz deneyin derim..

alt tabanı ve streuseli için
300 gr un
150 gr şeker
1 pk vanilya
1 çimdik tuz
175 gr tereyağ
1 tane yumurta

Hepsini karıştırıp yoğurun. 30dk buzdolabında dinlendirin. Hamuru ikiye bölün bir tanesini biraz daha büyük tutun.  Büyük tuttuğunuz hamuru fırın kağıdının üzerinde 26cm.lik kelepçeli kalıbın tabanı kadar açın kağıtla beraber kalıba yerleştirin. (bu şekilde kolay oluyor isterseniz direk tabana elinizle yayın) Diğer parçayı buzdolabından çıkarmayın.


500 gr erik (mürdüm eriği yada büyük eriklerden, 5 tane büyük erikten kullandım)
500 gr labne peynir
250 gr suyu süzdürülmüş tam yağlı yoğurt
3 tane yumurta
yarım limonun suyu
1 pk toz halinde puding (vanilyalı)
3 ym kaşığı erik reçeli (çilek kullandım)
100 gr şeker

hazırlanışı
Labneyi, suyu çok iyi süzdürülmüş yoğurdu, şekeri, limon suyunu ve vanilyayı çok iyi mikserle çırpın. Yumurtaları kırıp içine ekleyin tekrar çok iyi çırpın. Pudingi toz halinde karışıma ekleyin tekrar homojen karışım olana kadar çırpın. Kalıptaki hamurun üzerine reçelin tanesiz kısımlarından sürün. Üzerine karışımı dökün eriklerin çekirdeklerini çıkarıp karışımın üzerine bastırmadan dizin. Dolaptan hamuru çıkarıp eriklerin üzerine minik mink koparıp streuselini yapın. Önceden ısıtılmış 180C fırında yaklaşık 45 dk. pişirin. 1 gece buzdolabında bekletin. Servis yapacağınız zaman üzerine pudra şekeri eleyin.

erikli cheesecake

* orjinali 500gr labne yerine magerquark ve 250 gr mascarpone bulabilirseniz bu malzemeler ulaşamazsanız yukarıda ki malzemelerle gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz..

20 Nisan 2012 Cuma

sucuklu kaşarlı pide

Geçen hafta ve ondan önceki hafta okullar ostern tatilindeydi ve hayat durmuş gibiydi buralarda.. Daha öncesi havalar okadar güzeldiki muhteşem bir bahar yaşıyorduk çocuklar tatile çıktı hava bozuldu:) soğuk, yağmur bir şey yapmak pek mümkün olmadı..
Çocuklarda çok sıkıldı bu durumdan bir şeyler yapsak da çok keyifli zaman geçirdiler diyemem tatilde.. Sucuklu pideleride tatilde öğlen yemeği olarak yapmıştım onlara..
Üstüste sebze yemeklerinden sonra biraz mutlu olsunlar dedim:)  Ölçüyü az tuttum 3 kişiyiz diye ama yinede 14 tane pidemiz oldu. Çıtır çerez yerine ince ve kıvamlı pideler ayranla beraber keyifli yemek oldular..

malzemeler
2 su bardağı un
1/2 pk maya
1 çay bardağı süt (tam dolu)
yarım su bardağından biraz fazla ılık su
1/2 çay kaşığı tuz

hazırlanışı
Mayayı ılık suda ezin diğer malzemeleride ekleyin yumuşak hamur yoğurun. 30 dk dinlendirin.


Hamuru ceviz büyüklüğünde  parçalara ayırın. Oval şekilde açın.
İç malzeme 
yarım kangal sucuk
600-700 gr arası rendelenmiş kaşar
1 yumurta
2 ym kaşığı zetinyağ

Sucuğu dilim doğrayın actığınız hamura peyniri yayın üzerine sucuk dilimlerini koyun kenarlarını kapatın. Yumurtayı zeytinyağ ile çırpın pidenin kenarlarına sürün susam serpin. Fırın kağıdı serdiğiniz tepsiye dizin. 250C önceden ısıtılmış fırında pişirin. İkinci tepsiyi sucuksuz yaptım. İstediğiniz iç malzemeyi kullanabilirsiniz..


sucuklu kaşarlı pide

19 Nisan 2012 Perşembe

yeşil zeytinli börülce salatası

bol otlu, yeşil zeytinli kuru börülce salatası

Bugün nefis bir salata paylaşacağım sizlerle, kuru börülceyi sırf bu salatayı yapmak için almıştım ve çok uzun zamandır bekliyordu cesaret edememiştim tazesini çok sevsemde kurusunu sevmeyeceğimi düşündüm. O yüzden de yapımını hep erteledim. Gerçekten de nefis oldu.. Yeşilliği kesinlikle kaldırıyor ne kadar bol kullanırsanız görüntüsüde lezzetide çok daha iyi olacaktır..

malzemeler
2 su bardağı kuru börülce
1 demet taze soğan
2 demet maydonoz
1 demet dereotu
1 demet taze nane
200 gr çekirdeksiz yeşil zeytin
2 kase kornişon turşu
2 ym kaşığı nar ekşisi
1 çay bardağı zeytinyağ
yarım limonun suyu
kişniş
pulbiber
karabiber
kimyon
sumak
tuz

hazırlanışı
Börülceyi akşamdan ıslatın sabah haşlayın suyunu süzün. Tüm yeşillikleri ince kıyın. Kornişon turşuları küp, zeytini dilim doğrayın tüm malzemeyi harmanlayın. Baharatları, limon suyu, nar ekşisi, zeytinyağ ve tuzu ekleyin (Baharatları,ekşiliği kendi damak tadınıza göre ayarlayabilisiniz) karıştırıp servis tabağına alın..

börülce salatası

17 Nisan 2012 Salı

ev yapımı linzer torte

linzer torte

Yakın çevrem bilir, market reyonlarında hazır olan ürünü kullanmam çok ekstra birşey olmalı kullanacağım zaman. Özellikle çorba tozları, paketlenmiş marmelatlı kekler bunları hiç, eve bile sokmam linzer tortede market reyonlarını süsleyen ürünlerden kayısılısı da var. Kahvenin yanında bir dilimde çok iyi olur değil mi? O zaman evde yapma vakti gelmiş demektir..

malzemeler
450 gr un
100 gr şeker
250 gr badem tozu
(bademi rondoda kendim çektim, aksilik badem de 200gr. kadardı üzerini fındıkla tamamladım)
250 gr oda ısısında bekletilmiş tereyağ
1 yumurta
tarçın (çay kaşığının ucu ile)
karanfil tozu (çay kaşığının ucu ile)


hazırlanışı
Un hariç tüm malzemeyi karıştırıp yoğurun. Unu ekleyip hamuru toparlayın. Hamuru buzdolabında 30 dk. dinlendirin. Hamuru iki parçaya bölün Hamurun bir tanesini biraz daha büyük tutun. İki yağlı kağıt arasında biraz büyük olan hamuru yarım cm. kalınlığında açın kağıdıyla beraber tart kalıbının içine yerleştirin. Çatalla her yerini delin.

İki yağlı kağıt arasında açmak işimizi kolaylaştırır. tart hamuru genelde hemen kırılır. Bu işlemle ne kadar kolaylaştığını göreceksiniz.

Hamurun kalıptan taşan kısımlarını mümkünse tırtıklı bıçakla kesip alın. İçine 400 gr frambuaz marmeladı yayın.

Diğer hamuru yine iki yağlı kağıt arasında açın şeritlere ayırın yine çatalla her yerini delin ve tartın üzerine döşeyin. 180C fırında pişirin. (Pişirme ayarını fırınınıza göre ayarlayın, her fırının pişirme ayarı ve süresi farklıdır)Soğuduğu zaman üzerine pudra şekeri serpin.


linzer torte

15 Nisan 2012 Pazar

etli pırasalı nohut yemeği

etli pırasalı nohut yemeği

Bahar çok güzel giderken hava inanılmaz değişti, sulu kara geçiş yaptı dolayısıyla pırasa kapıyı çaldı:) 1 kilo pırasadan 3 çeşit yemek yaptığımı yazmıştım bu sonuncusu nohutlu olanı, pırasalar besin değerini suya verdiği için kendini yemeselerde nohutla beraber suyunu yiyeceklerini düşünerek yapmıştım.. Pırasayı kerevize çok yakıştırmıştım nohuttada fena değildi denemek isterseniz tarifi aşağıda:)

malzemeler
1 büyük kuru soğan
250 gr kuşbaşı et
3 tane ince pırasa
1 su bardağı nohut
3 ym kaşığı zeytinyağ
1 ym kaşığı salça
(1 ym kaşığı püre yapılmış kırmızı biber de kullandım)
1 tane havuç

hazırlanışı
Soğanı yemeklik, havucu küp  doğrayın zeytinyağında soteleyin. Kuşbaşı eti ekleyerek  beraber kavurun. Salçayı ekleyip kokusunu salana kadar çevirin. Pırasaları temizleyip yuvarlak doğrayın tencereye alın karıştırın. Akşamdan ıslattığınız ve haşladığınız nohutu suyuyla beraber tencereye ekleyin tuzunu ayarlayın pırasalar yumuşayana kadar pişirin. (Nohutun suyu az gelirse sebzelerin hizasına kadar su ekleyin)




14 Nisan 2012 Cumartesi

zucchini fittata

kabaklı patatesli omlet

Evde, yemeğim olmadığı bir akşam kolay ve pratik bir yemek yapmam lazım dediğimde pişirmiştim bu kabak fittatayı. Aslında çiftci kahvaltısıymış ve içinde şarküteri ürünü olmuyor ben, benim iki miniğimi düşünerek içine sosis ekledim bir nebze cazip hale gelir ve yerler diye..
O akşamda arkadaşlarında yemeğe kalınca babada akşam nöbetinde olunca bir tava fittata bana kaldı. Yani yemek telaşına gerek yokmuş ben peynir ekmekle de geçiştirebilirdim akşam yemeğini.. O mutfakda harcadığım zamanı hazır evde sukunet varken elime alacağım kahvemle geçirebilirdim:)


hafta sonu kahvaltılarınıza alternatif olarak yapabilirsiniz,içine istediğiniz bir şarküteri ürünü koyabilir yada eklemiyebilirsiniz..

malzemeler
2 tane kabak
2 tane patates
2 tane uzun sosis (isteğe bağlı)
1 tane soğan (kırmızı soğan kullandım)
3 ym kaşığı zeytinyağ
5 tane yumurta
3 ym kaşığı süt
1 diş sarımsak
karabiber
tuz

hazırlanışı
Patateslerin kabuklarını soyun yıkayın ve tuzlu suda haşlayın. Soğuyunca ince dilimlere bölün.

Kabağı temizleyin olabildiğince ince dilimlere ayırın.

Soğanı yemeklik doğrayın, sarımsağı ezin zeytinyağında soteleyin. Halka doğradığınız sosileri ve kabakları ilave edin beraber kavurun. (kabaklar ince olduğu için hemen kavruluyor, çokda pişmemeli hafif dişe gelmeli)
Patatesleri ilave edin biraz çevirin.

Yumurtaları ayrı bir kaba kırın, süt, karabiber ve tuz ekleyip çırpın. Sebzelerin üzerine dökün. Omletin altı pişince tavadan yanları ayrılmaya başlayınca ya ters yüz yapın 3 dk. üst kısmını pişirin. yada benim gibi tavayı fırına vererek 5-6 dk. üst kısmını pişirin.

13 Nisan 2012 Cuma

cevizli elmalı muffins

cevizli elmalı kek

Peşpeşe sulu yemeklerden sonra sayfanın görüntüsünü değiştirme vakti gelmiş.. Bugün nohutlu pırasa tarifyle gelecektim oda başka sefere kalsın.. Çay kahve keyfinin yanına bu minik atıştırmalık kekler çok iyi gidiyor bol cevizli..

malzemeler
1 tane yumurta
125 gr şeker
125 gr tereyağ
2 tane elma
100 gr saure sahne(ekşi krema) yoksa suyu süzdürülmüş yoğurt
1 pk kabartma tozu
1 pk vanilya şekeri
200 gr un
1/2 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı toz karanfil (isteğe bağlı)
1 aida çay bardağı çekilmiş ceviz


elmalı  cevizli muffins

hazırlanışı
Yumurta ve şekeri mikserle çırpın. Krema ve tereyağı ekleyip özleşene kadar tekrar çırpın. Elmaların kabuklarını soyun çekirdeklerini çıkarıp rondoda püre yapın (rende de yapabilirsiniz) Püreyi karışıma ekleyin karıştırın. Diğer malzemeleride ekleyip muffins kalıplarına paylaştırın üzerine birer tane düzgün seçtiğiniz cevizlerden batırın. 180C fırında pişirin. 15 dk.  ellemeden kalıpta bekletin servis yapacağınız zaman üzerine pudra şekeri eleyin.. Bu ölçülerden 14 adet muffis çıkıyor

elmalı cevizli kek

Special design for Yemek Bir Aşk by GeCe