8 Temmuz 2011 Cuma

bütün kızlar bende toplandık ve çay keyfi yaptık

Uzun zamandır kendi sofralarımı yayınlayamamıştım sıra ancak geldi. Ramazan da çay sofraları olmayacak tabiki ama o sofralara tatlıları, salataları ile yön verebilir belki bu rengarenk ve lezzet cümbüşü  sofram.. mütavaziliği de kimselere bırakmıyorum:)
galeta unlu poğaça
bu nefis poğaçalar Ayşe yengemin tarifidir galiba bir on yıla dayanır bizdeki bu tarif oda bir arkadaşında yemiş hemen kendisi evde denemiş ve ardından bize de galeta unlu poğaçalarından getirmişti ben o gün tadına bakmadığımı hatırlıyorum yengem ise ısrarla nefis olduğunu söylemişti tarifinide yazmıştı halen aynı kağıtta o tarif durur..
velhasıl yemek sayfası yazmaya başlayınca farklı tariflere yöneliyorsunuz ve aklıma bu poğaçalar geldi bir yapayım da göreyim dedim o gün çok methedilen bu poğaçaları yaptım ve hiç abartısız çok beğenildi. Hatta arkadaşlarım "sen bunu hemen yayınlamazsın tarifini ver biz yapalım" dediler (gerçektende öyle oldu hemen yayınlayamadım:) o hafta 4-5 kez yapıldı.. garantili tariflerden yani:)

malzemeler
250 gr margarin
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 pk kabartma tozu
tuz
aldığı kadar un

içi için
peynir maydonoz karışımı

hazırlanışı
Tüm malzemeyi karıştırın yumuşak ele yapışmayan hamur yoğurun. Ceviz kadar parçalar koparın iç harcından koyarak yuvarlayın galeta ununa bulayıp tercihen fırın kağıdı serili tepsiye dizerek pişirin. (orjinal tarifinde maydonoz yerine dereotu kullanılmış birde yuvarlak değil parmak şeklinde hazırlanmış) 

cheesecake üzerini süsleyen bu güzel güllerin evde olmasnın bir manası var..

tavuklu bezelye salatası

malzemeler
2 büyük tavuk bacağı (göğüs daha iyi olur ben evde olanı tercih ettim)
(yada 1 tavuk göğsü)
1 su bardağı haşlanmış bezelye
3 tane taze soğan
1 çay bardağı kırılmış ceviz
500 gr suyu süzdürülmüş yoğurt
bir kaç damla zeytinyağ
bir kaç damla limon suyu
bir tutam dereotu
karabiber
tuz

hazırlanışı

Tavuğu haşlayın küçük parçalara bölün dereotu ve taze soğanı ince kıyın diğer malzemelerle karıştırıp servis tabağına alın. Dilediğiniz gibi süsleyin yada benim gibi kenarlarına ince dilimlediğiniz salatalık dilimleri, orta kısmına maydonoz yaprakları ve üzerine gezdireceğiniz kuru naneyle süsleyebilirsiniz..
mercimekli milföy böreği
denenmesi gereken lezzetlerden biri bence milföyle yapabileceğiniz gibi hazır yada kendi açtığınız yufka ilede yapabilirsiniz ikiside eminim nefis olur yufka kullancaksanız baklavalık yufkayı önerebilirim..

malzemeler
2 tane kuru soğan
1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek
1 tatlı kaşığı biber salçası
bir tutam maydonoz
3 ym kaşığı zeytinyağ
kuru nane
karabiber
tuz
milföy

hazırlanışı
Soğanları çok ince yemeklik kıyın. Zeytinyağında soteleyin. Suyunu süzdüğünüz çok iyi haşlanmış mercimeği ekleyin beraber soteleyin salçayı ilave edin beraber kavurun ince kıdığınız maydonozu baharatları ve tuzu ekleyin karıştırın ocaktan alın iç malzemeyi soğuk olarak kullanın.

Milföyü iyice çözdürün. İç malzemeyi ucuna yayarak rulo yapın ruloyu esneterek kendi etrafında çevirin uçları birleştirin. (kendi etrafında çevirmeniz  yani burmanız simit şekli olması için) Üzerine yumurta sarısı sürerek 200C fırında pişirin.

3 renk paprikalı karnabahar salatası

malzemeler
1 küçük karnabahar
1/2 adet 3 renk paprika
1 su bardağı haşlanmış mısır tanesi
1 çay bardağı kırılmış ceviz
yarım demet kıyılmış maydonoz

sosu için
1/2 çay bardağı zeytinyağ
yarım limon suyu
1 ym kaşığı sirke
karabiber
1 diş ezilmiş sarımsak
tuz
tüm malzemeyi karıştırın.

hazırlanışı
Karnabaharı küçük parçalara ayırın tercihen buharda haşlayın. Yarım biberleri jülyen doğrayın tüm malzemeleri karıştırarak servis tabağına alın.

cevizli kıymalı börek
baklava hamuru iki tepsilik olunca hamurun yarısını börek yaptım ister aynı hamuru iki tepsi börek yada 2 tepsi baklava olarak kullanın.

malzemeler
1 çay bardağı un
1çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
bir çimdik tuz
1 ym kaşığı sirke
aldığı kadar un

hamur malzemelerini karıştırıp yumuşak hamur yoğurun 20 dakika üzerini örterek dinlendirin.

iç malzemesi için
yarım kilo kıyma
3 adet kuru soğan
1 su bardağı kırılmış ceviz
1/2 çay bardağı sıvıyağ
yarım demet maydonoz ince kıyılmış
karabiber
tuz
soğanı ince yemeklik doğrayın sıvıyağda sotelein kıymayı ekleyin kavurun diğer melzemeleri ekleyip karıştırın ocaktan alın ve soğutun.

İkiye böldüğünüz hamurdan (yarısı baklava yada börek) bezeler yapın. İki bezeyi yemek tabağı boyunda açın arasına un serperek ikili açın. Açtığınız hamuru ortadan ikiye bölün uç kısmına iç harçtan yayın. rulo yapın. porsiyonluk dilimler kesip tepsiye dizin. 150 gr margarin tereyağ karışımını eritip çok yakmadan kızdırın ve böreklerin üzerine dökün. 200C fırında pişirin.

yumurtalı çiğ köfte yada kısır
Ben bu köfteyi çok ama çok severim. Arşivimde bulunan mercimek köftelerinin tarifini aldığım Urfa'lı arkadaşımın annesinde yemiştim ilk defa yıllar önce.. ogün bugün çok severim:) tarif onun değil ama bundan pek farkının olduğunu sanmıyorum belki bulguru yoğurarak yapmış olabilir.

malzemeler
2 su bardağı ince bulgur
5-6 tane yumurta
1 su bardağı zeytinyağ
2 ym kaşığı acı biber salçası
1 demet maydonoz
1 demet taze soğan
karabiber
kimyon
toz kırmızıbiber

hazırlanışı
İnce bulgurun üzerine 2 su bardağı sıcak su ekleyin suyu tamamen çeksin. Yumurtaları başka bir kaba kırın tuz ekleyin iyice cırpın. Tavaya yağı alın ısıtın yumurtaları akıtın ve pişirin. Bulgurun üzerine pişen yumurtayı düşürmeden yağı akıtın. Yeşillikler hariç diğer malzemeleri de ekleyin iyice yoğurun. Yumurtayı ekleyin iri parçalara bölün ince kıydığınız yeşillikleri ekleyin yumurtayı ve yeşillikleri çok hırpalamadan karıştırın. İster büyük top top hazırlayın yada servis tabağına alıp kaşıkla servis yapın.


galeta unlu patatesli patlıcan rulo
7-8 sene öncesi bir yemek dergisinde gördüğüm ve o günden beri denemek istediğim bir tarifti. Sanırım lezzet dergisiydi.. Çok beğenilen bir salata oldu. Meze ve garnitür olarak da kullanılabilir. Tarifin yayınlanmasını beklenmeyen lezzetlerden biriydi..

malzemeler
3 büyük patlıcan
3 tane yumurta
galeta unu
tuz
Patlıcanları soymadan boylamasına çok ince yada kalın olmadan dilimleyin. Tuzlu suda 10-15 dakika bekletin. Yıkayın ve kurulayın. Yumurtaya tuz ekleyip çırpın. Patlıcanları önce yumurtaya sonra galeta ununa bulayıp sıvıyağda kızartın.
Kolay rulo olabilmesi için üzerini kapatıp 1 gece buzdolabında bekletin.

3 tane patatesi haşlayın kabuklarını soyun ve ezin. 1 kutu krem peynir ilave edin. Kırılmış ceviz, bir kaç damla zeytinyağ, tuz, karabiber ve ince kıyılmış maydonoz ekleyip karıştırın.  Patlıcanların uç kısmına harçtan koyarak rulo yapın. taze soğanın yeşil kısmıyla sarıp servis yapın.
birde soframızda özel istekle yaptığım benim osmanlı sarması dediğim fıstıklı üzümlü yaprak sarmaları vardı
tarifine buradan ulaşabilirsiniz..


patates topları

malzemeler
3 orta boy patates
3 ym kaşığı mayonez
2 ym kaşığı krem peynir
1-2 ym kaşığı zeytinyağ
karabiber
tuz

hazırlanışı
Patatesleri haşlayın kabuklarını soyun ve ezin. Diğer malzemeleri de ekleyin karıştırın top top yuvarlayın dilediğiniz malzemeyle dışını kaplayın. Örneğin: maydonoz, dereotu, kekik, nane, pulbiber, tozkırmızı biber vs.

browni kurabiye (ıslak kurabiye)
Bu kurabiyeler enfes birşey.. Tadı damakta patlıyor tek kelimeyle yada damaklar şenleniyor mu diyelim..
tarifini ninodan aldım hala denemediyseniz mutlaka deneyin..

malzemeler

4 ym kaşığı kakao
(kakao tadını yoğun istemiyorsanız 3ym kaşığı)
1/2 paket yumuşak margarin
1 tane yumurta
1 pk kabartma tozu
1 pk vanilya
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı şeker
aldığı kadar un
çekilmiş antep fıstığı yada hindistan cevizi (Üzerini süslemek için)

(tam hatırlamıyorum ama galiba ben sıvıyağ kullanmadım)

şurubu için
3 çay bardagi şeker
3 çay bardagi su

hazırlanışı
Hamur malzemelerini karıştırıp aldığı kadar un ekleyip rahat toparlanan hamur yoğurun ve hepsini ceviz büyüklüğnde yuvarlayın.
Şerbeti için malzemeleri karıştırıp koyulaşana kadar pişirin ve soğutun.
Kurabiyeleri fırın kağıdının üzerine dizin hafifce üzerine bastırıp 200C fırında üzeri çatlayana kadar pişirin.
Sıcak kurabiyeleri soğuk şerbete batırıp çıkarın. Antep fıstığıyla süsleyin bir gece dinlendirip servis yapın.
gerdan baklava
bu baklavayı benim çocukluğumda annanecim yapardı.. nede güzel olurdu..
eh benimkilerde oldu da fırında unutup kurutmasaydım çok daha iyi olcaktı:) beğenilmedi mi? hemde çok beğenildi:)

malzemeler
(yukarıdaki börekle aynı ama yinede kolaylık olması için kopyalıyorum)

malzemeler

1 çay bardağı yoğurt
1çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
bir çimdik tuz
1 ym kaşığı sirke
aldığı kadar un
hamur malzemelerini karıştırıp yumuşak hamur yoğurun 20 dakika üzerini örterek dinlendirin.

Küçük küçük bezeler yapın açabildiğiniz kadar incelikte nişastayla açın. Hem alttan hem üstten büzdürerek ortada buluşturun. Tekrar açın iri çekilmiş cevizden serperek tekrar hem üstten hem alttan yufkayı büzdürün ortada da buluşturun. dört parmak kalınlığında keserek (dikdörtgen borcam tepsi kullandım) tepsiye yerleştirin. 200 gr margarin tereyağ karışımını eritip kızdırın gerdan baklavanın üzerine dökün. 200C fırında unutmadan kızarana kadar pişirin.

şerbeti için
3 su bardağı şeker
4 su bardağı su
birkaç damla limon suyu

Şeker ve suyu karıştırın kaynadıktan sonra 20 dk kaynatın. Limon suyunu ekleyin 5 dk daha kaynatın ocaktan alın. İkisinden bir sıcak olarak haşlayın.  Soğuk olarak servis yapın. Dondurmaylada servis yapabilirsiniz..


portakallı cheesecake
Kesinlikle çöpe atmayı düşünmüştüm olmadı işte fırınım yine harladı her yerini kavurdu dedim falan filan biraz traşlayayım dedim kırpık kıpık oldu..  Ama yine aynı şeyi söylemiş olucam ama gerçekten çok beğenildi:) hatta yapılacak mevlüde yapmam istenildi.. Aman efendim ne demek seve seve:)
bu tarif  limonlu cheesecaken biraz değiştirilmiş hali
malzemeler

· 1,5 paket eti burçak
· 100 gr tereyağı
· 3 paket krem peynir 
· 1 su bardağı toz şeker
· 1 paket vanilya
· 2 yumurta
· 200 ml. bir küçük kutu sıvı krema
· 3 çorba kaşığı un
· 1 portakalın suyu ve rendesi

hazırlanışı
Büskuvileri rondodan geçirin. Tereyağını eritin ve büskuviler ile iyice karıştırın. Kalıbın zeminine bastırarak yayın buzdolabında dinlendirin.

Yumurta ve şekeri mikser ile iyice çırpın. Vanilyayı katıp tekrar çırpın. Unu ekleyip tekrar çırpın. Peynirler hariç diğer malzemeride katıp çırpın. En son peynirleri ekleyip homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpın.

Buzdolabından kalıbı çıkarın. Portakallı karışımı büskuvilerin üzerine dökün. Önceden ısıttığınız 200C fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Piştikten sonra tezgahta ılınmasını bekleyin.


sosu için
1 çay bardağı portakal suyu
1/2 çay bardağı şeker
1 çay kaşığı nişasta
Hepsini kaynatın soğuyan kekin üzerine dökün. Ertesi gün kalıptan çıkarın çok ince dilimlediğiniz portakal dilimlerini kenarlarına yerleştirin. üzerine çikolata parçaları serpin soğuk olarak servis yapın.


benden bu seferlik bu kadar.. sizleri hafta sonu bu muhteşem lezzetlerle başbaşa bırakıyorum:)
hayırlı, güzel cumalar hep beraber inşaallah...



4 Temmuz 2011 Pazartesi

tas kebabı

tas kebabı

hazır taze patatesin mevsimiyken bu tarif tam sırası bence:) et ve patates ikilisine kim hayır derki.. (vejeteryan olmadıkca)

malzemeler
yarım kilo kuşbaşı et (kuzu yada dana)
1-2 tane sivri biber
2 tane  domates
2 tane kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
2 diş sarımsak
3 ym kaşığı zeytinyağ
karabiber
tuz
1 su bardağı su
patates kızartmalı, tas kebabı

hazırlanışı

Eti tencereye alın kapağını kapatarak et suyunu salıp çekene kadar orta ateşte pişirin. İnce kıydığınız soğan ve sarımsağı zeytinyağı ile soteleyin. Küçük doğradığınız biber ve domatesi de ekleyip kavurun. En son salçayı ekleyin 1-2 dk daha kavurun. Su, tuz, karabiber ekleyerek etler yumuşayana kadar pişirin. Suyunu çekerse bir çay bardağı ekleyin. Fazla sulu olmamasına dikkat edin.

Kişi sayına göre patates soyun yıkayın küp küp doğrayın nişastası gitmesi için bir kaç defa tekrar yıkayın kurulayın ve kızartın yemek tabaklarına patates kızartmasını koyun üzerine pişirdiğiniz etten koyun sıcak olarak servis yapın.

29 Haziran 2011 Çarşamba

sevgili yıldız'ın kahvaltı sofrası...

havuçlu cezerye
Son kahvaltı masamla beraberiz.. Yıldız'cığımın bizler için hazırladığı yine muhteşem bir sofra.. Tatlıları hep sonlara eklerim bu sefer değişiklik yaptım ve başa aldım..  Sözü uzatmadan sizleri bu özel tarif ve görüntülerle başbaşa bırakıyorum..

havuçlu cezerye

malzemeler
1 kilo havuç
1 su bardağı toz şeker
1 çay kaşığı tarçın
200 gr bötibör bisküvi
çekilmiş fındık, ceviz (miktar isteğe bağlı 1 su bardağından az olmasın)

hazırlanışı
Havuçları rendeleyin şekerle beraber suyunu çekene kadar pişirin. Elde ufaladığınız bisküvileri ve tarçını havuçlara ekleyin kaşıkla ezerek birbirine yedirin. İçine çekilmiş fındık, ceviz ekleyin karıştırın. Düz bir kaba biraz hindistan cevizi serpin üzerine havucu yayın (çok fazla kalın olmasın) tekrar üzerine hindistan cevizi serpin. Mutlaka 1 yada 2 gece buzdolabında dinlendirin. dilimleyip isteğe bağlı üzerine fındık koyarak servis yapın.

kayısılı tart

malzemeler
2 adet yumurta
100 gr yumuşak margarin
1 su bardağı toz şeker
1 ym kaşığı yoğurt
1/2 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı kabartma tozu
aldığı kadar un

iç harcı için
400 gr kayısı kurusu
1 yumurta
2 ym kaşığı toz şeker
100 gr bitter çikolata
file fındık

hazırlanışı
Hamur malzemelerini karıştırarak yoğurun. Tart kalıbına hamuru yayın. Kayısıları ıslatın biraz yumuşadığında küçük küçük doğrayın fındık, şeker ve yumurtayla karıştırın. Hamurun üzerine iç harcı yayın. 180C fırında pişirin. Bitter çikolatayı benmari olarak eritin. (Bir tencereye sıcak su konur üzerine başka bir kap oturtulur içine kırılmış çikolata konur içine su girmeyecek şekilde çikolata eritilir) Erimiş çikolatayı tartın üzerine gezdirin.
soframızdan genel görünüm


haşhaşlı bükme / haşhaşlı çörek
bu ne güzel tattır böyle, yedikce yenesi gelen lezzetlerden

malzemeler
1 su bardağı süt
2 su bardağı su
tuz
aldığı kadar un
1 pk yaş maya

içi için
sıvıyağ tereyağ karışımı
haşhaş
haşhaşlı çörek

hazırlanışı
Hamur malzemelerini karıştırıp yumuşak hamur yoğurun ve mayalanmaya bırakın. Hamur iki katı olunca (mayalanınca) 3'erli bezeler hazırlayın. Her 3 bezeyi yemek tabağından biraz büyük açıp haşhaşlı karışımdan sürün bezeleri üst üste koyarak büyütebildiğiniz kadar elinizle açın rulo yapın elinide bükün. Burgu burgu olsun. Üstüne yumurta sarısı sürün 200C fırında pişirin.
kuru domatesli taze soğanlı omlet

bu omletin kuru domateslerini arkadaşımın kayınvalidesi kurutmuş

İstenildiği kadar kuru domatesler suya bastırılır 10-15 dk sonra suyu süzülür küçük doğranır 1-2 tane sivri biber  1-2 tane taze soğan ince kıyılır hepsi tereyağında sotelenir yumurtalar kırılır tuz karabiber ilave edilir çırpılır sebzelere istenilen baharatlar eklenir karıştırılır çırpılmış yumurta üzerine dökülür kaşar rendesi serpilir kısık ateşte pişirilir..

bu güzel simitlerin tarifini sonra ekleyeceğim  Yıldızcım bu tarifi yazarken atlamış:) Tr'ye gelmediyse yazıp yollayacağını düşünüyorum geldiyse ağustos 15den sonra:)

kapalı simit

kaşarlı sucuklu simit
sade ve sucuklu kaşarlı simit
kahvaltı piyazı tarifi için üzerine tıklayın..
bu piyaz nefis bir şey oluyor kahvaltılarınıza yada günlerinize çok rahat yapabilirsiniz.. yumurtaları da yanında sunmayı tercih etmiş Yıldız..
su böreği

malzemeler
4 yumurta
1/2 çay bardağı süt
1/2 çay bardağı yoğurt
tuz
aldığı kadar un

ayrıca arasına
sert beyaz peynir
ince kıyım maydonoz

hazırlanışı
Hamur malzemelerini karıştırarak iyice yoğurun ve sert hamur elde edin. 8 eşit parçaya ayırın. Bezeleri unlayarak yufka açın. Kaynar suda haşlayın. Soğuk suya alıp soğutun. Tepsiyi yağlayın yufkaların üzerine 1 ym kaşığı sıvıyağ gezdirip 4 yufkayı üstüste dizin arasına maydonozlu peynir serpin aynı işlemi kalan 4 bezeye de uygulayın en üstüne sıvıyağ sürüp 200C fırında pişirin.
cevizli kete

malzemeler
1/2 su bardağı sıvıyağ
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı su
1 ym kaşığı sirke
1 adet yumurta
1/2 pk yaş maya
aldığı kadar un

içi için
2 ym kaşığı tereyağ
4 ym kaşığı un
iri çekilmiş ceviz

hazırlanışı
Tereyağla unu kavurun cevizi ekleyip karıştırın. Hamur malzemelerini karıştırarak yumuşak hamur hazırlayın. Cevizden büyük bezeler hazırlayın yemek tabağı kadar açın ayrı bir kapta  tereyağ eritip içine sıvıyağ koyun, açtığınız bezelerin üzerine yayın. Açılan bir bezeyi üçe bölün parçaları üstüste koyarak parmağınızın etrafında dolayın. Parmağınızı çektiğinizde kalan boş yere cevizli içten koyup ağzını kapatın tepside bu şekilde 15 dk dinlendirin sonra elinizle biraz bastırın yumurta sarısı sürün 200C fırında pişirin.  

25 Haziran 2011 Cumartesi

kıbrıs köftesi ve kurufasulye piyazı

kıbrıs köftesi

Köfte severlere alternatif bir köfte.. İçine rendelenmiş patatesiyle köfte patates ikilisine tek hamlede çözüm:)

malzemeler
yarım kilo kıyma
1 adet büyük soğan rendelenmiş
3 adet küçük boy patates rendelenmiş
1 adet yumurta
bir tutam ince kıyım maydonoz
1/2 su bardağı galeta unu
1 tatlı kaşığı tuz
birer çimdik;
karabier
pul biber
kırmızı toz biber
kimyon
tarçın
1 ym kaşığı zeytinyağ
kıbrıs köftesi
hazırlanışı

Tüm malzemeyi çok iyi yoğurun. Ceviz büyüklüğünde koparıp oval köfteler hazırlayın. Buzdolabında yarım saat kadar dinlendirin. Sıvıyağda kızartın.


kuru fasulye piyazı

herkezin kendine göre bir tarifi vardır piyazda, herkez kendince içine bir şeyler katar, buda benim şeklim:)


malzemeler
2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
2 adet büyük kuru soğan
bir demet ince kıyım maydonoz
2 adet rendelenmiş havuç
1-2 tane sivri biber
1 çay bardağı zeytinyağ
1/2 çay bardağı limon suyu ve sirke karışımı
tuz
pulbiber

Soğanı piyazlık doğrayın üzerine tuz serperek ovun yıkayın suyunu süzün. Diğer malzemeleri de ekleyerek karıştırın. Servis tabağına alın yada direk porsiyonlara ayırın. Üzerine haşlanmış yumurta dilimleri koyarak servis yapın.

hayırlı, güzel, sağlıklı hafta sonu diliyorum.. esen kalın

23 Haziran 2011 Perşembe

güveçte mantar sote/tavuk şinitzel patates püresi/ıspanaklı patates çorbası

güveçte mantar

Bir günün menüsünü oluşturmuşum farkında olmadan bir tatlı eksik kalmış, onuda artık sütlü tatlılar veya şerbetli tatlı linklerinden seçebilirsiniz:) Tatildeyim biliyorsunuz, arşivim de bitmek üzere mutfağa girip bir şeyler yapmam lazım artık, yoksa durum vahim:) Gün nasıl bitiyor anlamıyorum iki ufak çocukla her şey çok daha kısıtlı oluyor. İsviçre'de her şeye vakit bulurken burada maalesef bulamıyorum günü iyi kullanamıyorum sanırım..
Üç tarifde çok lezzetli denediğinizde memnun kalacağınızı düşünüyorum...

malzemeler
1 kilo mantar (kültür)
2 adet kuru soğan yemeklik doğranmış
2 adet sivri biber ince kıylmış
2 adet olgun domates kabukları soyulmuş minik doğranmış
1 ym kaşığı domates salçası
3 ym kaşığı zeytinyağ
1 çay kaşığı toz kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı kekik
karabiber
tuz

mantar güveç

hazırlanışı
Mantarların dış kabuğunu soyun yada çok iyi şekilde yıkayın. Yarım ay doğrayın. Soğanı, sivri biberle beraber zeytinyağında soteleyin. Domatesi ekleyin suyunu salana kadar çevirin. Salçayı ekleyin biraz kavurun. Mantarları ekleyip suyunu salıp çekene kadar pişirin. Baharatları ve tuzu ekleyip ocaktan alın. Güveç kaplarına bölüştürüp üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin. 200C fırında peynirler eriyene kadar tutun. Sıcak olarak servis yapın.

tavuk şinitzel ve patates püresi

malzemeler
500 gr şinitzel hazırlanmış tavuk göğsü
1 yumurta
1/2 çay bardağı süt
galeta unu
un
karabiber
tuz

hazırlanışı
Yumurta ve süte biraz tuz  ve karabiber atarak çırpın. Şinitzelleri önce una sonra yumurtaya en son galeta ununa bulayıp sıvıyağda önlü arkalı kızartın.

Patates püresi için
4 tane patatesi haşlayıp kabuklarını soyun. Rendeleyin. Ocakta bir kabın içinde 1 yemek kaşığı tereyağı eritin. 2 çay bardağı sütü rendelediğiniz patatesleri ekleyip tuzu da katın hızlı hızlı karıştırın ocaktan alın.

Şinitzeli patates püresi ile servis yapın..

ıspanaklı patates çorbası

malzemeler
1 tane kuru soğan
2 diş sarımsak
2 ym kaşığı zeytinyağ
1 büyük patates
1 lt su yada et suyu
tuz
karabiber
yarım demet ıspanak yaprağı ince kıyım

terbiyesi için
5 ym kaşığı doulusu yoğurt
1 çay bardağı su
2 ym kaşığı un



ıspanaklı patates çorbası

hazırlanışı

yemeklik doğradığınız soğanı ezilmiş sarımsakla beraber soteleyin. Kuşbaşı doğradınız patatesi ekleyip beraber biraz kavurun. 1lt su ekleyip kaynatın patatesler yumuşayana kadar pişirin. Blendırdan geçirin. Terbiye malzemelerini çırpın çorbadan 1 kepçe alıp terbiyeye ekleyin karıştırıp çorbaya dökün kaynayıp kıvam alıca ıspanak yapraklarını ekleyin. 1-2 dk beraber pişirin. 1 ym kaşığı tereyağında pulbiber yada kırmızı tozbiberi kızdırıp çorbaya dökün sıcak olarak servis yapın..

19 Haziran 2011 Pazar

falafel

falafel
İçine katılan baharatlar ve nohutun lezzeti birleşince bu nefis köfteler ortaya çıkıyor. Lübnan mutfağının önemli yemeklerinden biri olan falafel burada da yapılan etkinliklerde en çok tüketilen yemeklerden biridir. Kendi ülkesinde nasıl yenir bilemiycem ama burada her yemek de olduğu gibi illaki sosla yenir.
nohut köftesi/falafel
İsterseniz yeşilliklerle beraber pita ekmeklerinin içinde de servis yapabilirsiniz. İster sandaviç olarak ister tabakda servis yapabilirsiniz nasıl tercih ederseniz.. 
Ben sos olarak süzme yoğurdu tercih ettim.(quark) Süzme yoğurt, sarımsak, köri(mutlaka kullanın yoğurda çok yakışıyor) bir kaç dal dereotu, zeytinyağ, tuz ve toz kırmızı biberden hazırladım..

malzemeler
2 su bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı nohutun haşlama suyundan
1 büyük kuru soğan
1 yumurta
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz kişniş varsa bir tutam taze kişniş
1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kekik
1 çimdik tarçın
1 tatlı kaşığı pulbiber
bir tutam ince kıyım maydonoz
kıvamı bağlamak için un yaklaşık 3 ym kaşığı kadar aldı..

hazırlanışı
Tüm malzemeyi rondoya alın ve çalıştırın öğütünce karıştırma kabına alın biraz yoğurun fındıktan biraz büyük yuvarlayıp yağda kızartın istediğiniz garnitür ve sosla servis yapın.
nohut köftesi
İçine aldığı un miktarını bence robotunuz belirliyor öğütmesine bağlı çok ince çekerse un miktarını arttırabilirsiniz sonuçta ele yapışmadan yuvarlanması lazım. Eğer kalın kıyıyorsa un miktarı çok bile gelebilir..
Birde orjinal yapımında  nohutlar haşlanmadan sadece ıslanarak yapılıyormuş sanırım. Ben bu yöntemi tercih etmedim çiğ kokmaması için..

18 Haziran 2011 Cumartesi

düriye ablamın muhteşem kahvaltısı

Yine yeniden çok süslü, çok seçenekli muhteşem bir kahvaltıyla aranızdayım.. Aslında kendi hazırladığım sofralarımdan birini yayınlamak istesemde arkadaşlarımın sofralarını da aksatmak istemiyorum sonra şikayetler geliyor.. Resimleri çekiyorsun çekiyorsun ama yayınlamıyorsun diye.. Bu sefer hepsini şaşırttım ve peşpeşe yayınladım:) bir sofra kaldı sadece onuda aksilik olmazsa hafta başlangıcında yayınlarım sahibine duyurulur:)
rulo patates salatası sofraya çok yakışan, sunumuyla tadıyla nefis bir salata

malzemeler
3 tane haşlanmış  büyük boy patates
1 tane haşlanmış havuç
3 yemek kaşığı haşlanmış bezelye
3 ym kaşığı mısır
1 tane haşlanmış yumurta
3-4 tane kornişon turşu
1 tutam maydonoz
1 ym kaşığı zeytinyağ
yarım limon suyu
pulbiber
karabiber
tuz

hazırlanışı

Kabukları soyulmuş patatesi rendeleyin içine zeytinyağ, karabiber, limon suyu ve tuz koyup karıştırın. Strecin üzerine patates hamurunu yayın.
İç harcı için yumurtayı, havucu, kornişonu küçük doğrayın z.yağ, limon suyu, pulbiber, karabiber tuzla tatlandırın patatesin uç kısmına boydan boya yayın. strecle beraber patatesi rulo yapın. buzdolabında bu şekilde biraz dinlendirin.
Servis zamanı tabağa alıp üzerine ince kıydığınız maydonoz serpin
bol domates soslu biber kızartması
peynir topları

malzemeler
1 kase rendelenmiş beyz peynir
1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
1 tane çok ince kıyılmış taze soğan
1 diş ezilmiş sarımsak
bir kaç dal maydonoz ve taze nane ince kıyılmış
toz kırmızıbiber

hazırlanışı
Tüm malzemeyi karıştırın. Fındık büyklüğünde koparıp yuvarlayın
susam
hindistanceviz
çekilmiş fındık
ayrı ayrı hazırladığınız topları bulayın.

sunumu çok şık bu haşlanmış yumurtalar sofralarınıza ilham verebilir belki:)
bir süs bir püs:) kalıplarla kesilmiş peynirler
salatalık ve kiraz domates ikramı
kendi yaptığı incir reçeli
(tarifini almamışım ağustos 15den sonra yazacağım)


bol domatesli tam kıvamlı zeytinyağlı fasulye:)
nişasta havucu
Samsun'a özel bir yemek, kendi yaptıkları ev nişastasından yapılan akıtma..

malzemeler
Bir avuç dolusu nişasta ve üzerini kaplayacak kadar su
(nişastayı karıştırın hemen eriyormuş)
3 tane yumurta
1 su bardağı süt
tuz

Tüm malzemeyi karıştırın. (sıvı oluyormuş) Tavaya biraz sıvıyağ koyun 4 kepçe havuçtan koyun kısık ateşte pişirin. (kabardığı yerden baloncukları delin, açılan yerlere akıtmayı yayın, püf noktası buymuş) önlü arkalı kızartın.


ev yapımı nişasta


Vee muhteşem bir börek, yufka ve milföyden yapılan yemeye doyulmayan bir börek tarifi buradan bakabilirsiniz benim tarifim peynirliydi Düriye Abla kıymalı pırasalı içten hazırlamıştı.. Mutlaka yapılması denenmesi gereken lezzetlerden.
(not:
kendi yaptığım böreğin resmini eski makinemle çektiğim için kaldırdım tarifini buraya ekliyorum)

malzemeler

tepsinin altını ve üstünü kaplayacak kadar milföy
2 adet yufka
200 gr beyaz sert peynir
bir tutam maydonoz
1/2 su bardağı zeytinyağ
3 yumurta
1,5 su bardağı soda

hazırlanışı
(kalıp olarak bu ölçülere borcamın dikdörtgen tepsisi ideal oluyor)

Tepsinin tabanına milföyü yayın her yerini çatalla delin. Üzerine bir yufkayı bölerek eşit şekilde yerleştirin. Peyniri ezin, ince kıydığınız maydonozla karıştırın yufkaların üzerine serpin. Peynirlerin üzerine ikinci yufkayı bölerek yerleştirin. En üste ikinci milföyü yerleştirin. Böreği dilimlere ayırın. Soda, sıvıyağ ve yumurtaları çırpın. Böreğin üzerine dökün 200C fırında pişirin. Ve nefis böreğinizi sıcak sıcak servis yapın.

Nefis kurabiyeler sunumu da öyle güzeldiki baştan çıkaran görünümler.. Maalesef bu harika kurabiyeleri iyi resimleyemediğimi düşünüyorum çok şıktılar, galiba karelere yansıtamadım bu güzelliği...

malzemeler
250 gr yumuşak margarin
2 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
3 su bardağı nişasta
1 pk kabartma tozu

hazırlanışı
Tüm malzemeleri birbirine karıştırın güzelce yoğurun. Kulak memesi kıvamında hamur hazırlayın. Hamuru merdaneyle 1cm kalınlığında açın kalıplarla kesin yağlı kağıdın üzerine dizin 15-20 dk 200C fırında pişirin.
250 gr kadar bitter çikolatayı benmari şeklinde eritin kurabiyeleri yarı beline kadar çikolataya batırın sonra fındık tozu yadaantep fıstığına bulayın.


bisküvili irmik tatlısı
yaz günleri için ideal hem fazla vakit almıyor, hem pratik, hem de hafif...
bisküvili irmik tatlısı

malzemeler
5 su bardağı süt
12 ym kaşığı şeker
10 ym kaşığı irmik
1 tatlı kaşığı tereyağ
2 pk kakaolu bisküvi
hindistan cevizi

ayrıca
250 gr böğürtlen
1 çay bardağı şeker
2 ym kaşığı hindistan cevizi kalıbın altına ve üstüne
hepsini beraber pişirin sos hazırlayın.

Şekeri, irmiği, sütü, tereyağı tencereye alın karıştırın orta ateşte koyulaşana kadar pişirin. Hazırlayacağınız kaba ilk önce hindistan cevizi serpin 1 sıra biküvi dizin krema yayın tekrar bisküvi dizin 4 sıra bu işlemi uygulayın. Hazırladığınız sosu kremanın üzerine dökün hindistan cevizi serpin. Buzdolabında dinlendirip soğuk olarak servis yapın.


Sevgili Düriye Abla'ya buradan tekrar çok teşekkür ediyorum.
Böylesine hoş bir sofrayla bizi evinde ağırladığı için güzel ev sahipliği için...

Special design for Yemek Bir Aşk by GeCe