19 Eylül 2011 Pazartesi

yemekbirask 2011 yaz tatili CİDE...

Bu yaz neredeydim neler yaptım yediğim içtiğim benim  gördüğüm sizlerin olsun misali, bol çok bol resimli bir post hazırladım.. Karadenizin her köşesi ayrı güzel hepimiz biliyoruz artık bunu:) bu güzel kasabalardan biride Cide gitmediyseniz görmediyseniz mutlaka bir yaz sezonunda bir haftanızı ayırın ve Kastamonuya gidin. Şehir merkezini gezin içinde barındırdığı güzelliklere inanamayacaksınız.. Külliyelerine, camiilerine, insanlarına, evlerine hayran kalacaksınız.. Ilgaz dağında kayak yapıp, cesaretiniz varsa Valla konyonuna girip (dünyanın 2. büyük kanyonu), Loç vadisini gezip, küre dağlarında trekking yapıp, Eşsiz denizinde yüzüp, mağara ve şelalerini gezip akar sularında yüzüp,  Safranbolu evlerini gezip Cide sarı yazma Rıfat Ilgaz festivaline katılıp, Taş köprünün nefis sarımsaklarından almayı, Bizans, ceneviz, osmanlı hatta m.ö tarihi yerleri görüp olmazsa olması eşsiz Gideros manzarasında balık yemeyi sakın unutmayın. Farkettinizmi o kadar yapılacak şeyleri varki aslında tam tadını çıkarayım deseniz bir hafta bile yetmeyecek:)

eğer buraları görmek, temiz, konforlu güvenirlikli yemekbirask güvencesiyle kaliteli bir pansiyon isterseniz bu numarayı arayıp rezervasyon yapabilirsiniz 0366 866 20 69
biliyormusunuz? Cide karadenizin en uzun plajına sahip..

geçen seneki tatilde  Cide'dende bahsetmiştim ve kayınvalidemin büyük bahçesinden, gelen yorumlarda da keşke bahçeyide görüntüleseydin denmişti bu sefer biraz görüntüledim:)
burası bahçenin en arka kısmı ağaçların altından dere akıyor..
bahçenin önden görünüşü, evin önünde duran güller geçen sene ağaç gibiydiler bu sene budanmışlar..

bu kiraz ağacı oğlumun, Arda'yla beraber büyüyorlar..
buda kızımın

pembe ortanca, önceden bu çiçeğin farkında değildim şimdi çok hoşuma gidiyor:)

şu kedinin bana olan bakışlarına bakarmısınız hiiç oralı değil her yerin sahibi gibi evin emektarı yumoşun yemeğini yedi ve gidiyor..
arka balkondan görünüm..
soldaki ceviz ağacı ortadaki domates gibi olan hurma ağacı yanındakide kiraz arkadakiler ise erik ceviz galiba :) limon ağacını yüklememişim daha yavru sayılır zaten 1,5m. var yok arası..

bu sene bu yapraklardan toplayamadık.. seneye inşallah..
evin arkasından akan dere ben ilk defa bu sene gördüm gidip bakmamıştım ufak tefek su birikintisi sanıyordum gayet temiz berrak bir su akıyor hatta eşim çocukken yüzdüklerini söyledi..

evin bahçesinde aşağı yukarı tüm meyvelerin olduğunu yazmıştım geçen sene birazcık da o güzelim ağaçları görüntüledim.. narın güzelliğine bakarmısınız lütfen..
erken icirler dalından koparıp yeme şansımızda oldu.. ama kara incir zamanına kalamadık maalesef:)
çocuklar bu böğürtlenlere bayıldılar hele Melisa.. sanırım kendi toplayabildiği için.. sonrada reçel oldular taa buralara kadar geldiler:)

dut ağacı
elma ağacı
şeftali ağacı
fındık ağacı
erik ağacı

kara incir

güllerimiz
çam ağcı ve yol boyunca fındıklar hemen yanında kış armudu var

nanelerimiz..
bu güzelliklerde Hatice ablamın yetiştirdiği sebzeler Allah'ım sana şükürler olsun yarabbim nede güzel nimetler veriyorsun.. Hamdolsun sana..


bu fasulyelere bayıldım hem tadıda güzeldi hemde maşaallah öyle olmuşlardıki neredeyse merdiven dayamak gerekecek boyuna ulaşmak için.. oy karadeniz, oy karadenizzz..
kabak çiçekleri bu sene dolma olmak için elimden kurtuldunuz ama seneye
 tencereye dizileceksiniz haberiniz ola:)


ay ay bunlarda salatalık olacaklardı oldu da bitti maşallah olmuşturlar şimdiye tabi..

karadenizin sarı incisi mısır..
patlıcanlar daha çiçek halindeydi kadife güzellik sana sayfalar dolusu şiirler yazılabilir
 o kadar nazik ve güzelsin ki

Hatice ablam bunun bamya olduğunu ve kızartmasının yapıldığını söyledi ama unuttuk...


komşunun tavuğu, aslında bizimkilerin bende yetiştirmesini istiyorum tazecik yumurtası için..
kayınvalidem biraz titizdir bahçede istemiyor hem bakımı zor hemde ortalık çok batıyor diye ee haklıda..
komşunun çiçeği buda:)

vee sıra geldi Gideros'a

Fatih Sultan Mehmet Han Amasra'yı gördüğü zaman lalasına dönüp şöyle demiş: Lala cennet burası olsa gerek.. Ben bunu kesinlikle Gideros için söylediğini düşünüyorum.. Amasra ve Gideros arası çok yakın çünkü tepeden aşağıya bakıldığı zaman Gideros bu övgüyü kesinlikle hak ediyor..
Gideros çok şirin ve güzel bir koy.. Yakın zamanda da sit alanı yapılmış.. Cenevizliler döneminde korsanlar tarafından  kullanılmış.. Mağarası ve sanırım bizanstan kalma hamamı var.. Küçük minicik bir köyü ve tarihi camisi  bir iki tanede pansiyonu var.. sabahı ayrı güzel akşamı gün batımı ayrı bir güzel hele balıkları heleki   çarpan balığı bol yeşil salatayla keyfine diyecek yok yani:)
bunlar kara üzüm olacak sonra.. oldu oldu:) hımm mis gibide kokar çok da şifalıdır kendisi
bilmem hatırlarmısınız yıllar önce trt1 de inanç dünyası adlı program vardı onun fragmanında gösterilirdi Gideros..
kayık kiralayabilirsiniz..
gerçektende mavinin ve yeşilin buluştuğu eşsiz yerlerden biri Cide..
kıssadan hisse doğayı, gezmeyi, yemeyi, içmeyi insanı seviyorsanız doğru yere geldiniz demektir..

7 Eylül 2011 Çarşamba

tahinli cevizli kurabiye

tahinli cevizli kurabiye
Bu kurabiyelerde fındıklı tarçınlı kurabiyeler gibi benim ilk öğrendiğim kurabiyelerdendir. İkiside sevgili Ayşe yengemin tarifidir.. Laf aramızda ben, yukarıda linkini verdiğim fındıklı tarçınlı kurabiyeye bayılırım.. Bu kötümü, katiyyen değil helva seviyorsanız kurabiye ağızda dağıldıkca tahinin tadına varıp helva yermişcesine tat alıyorsunuz vee, lezzetli güzel bir kurabiye..
Çocuk konseptine gelince, onları düşünerek bayramda yaptım bu kurabiyeleri genelde her çocuk kurabiyeyi sever bizdede özellikle oğlum sever.. Abur cubur yemesinden çok daha iyi olduğunu düşünüyorum:)

tahinli cevizli kurabiye
malzemeler
1 su bardağı tahin
1 su bardağı şeker
250 gr margarin yada tereyağ
1 pk vanilya
1/2 paket kabartma tozu
1 tane yumurta (sarısı içine beyazı dışında kullanılacak)
aldığı kadar un
çekilmiş ceviz

hazırlanışı
Kullanıcağınız yağ çok yumuşak olmalı 4-5 saat öncesinden buzdolabından çıkarın. Yumurta akı ve ceviz hariç tüm malzemeyi karıştırarak yoğurun.
Yağsız tepsiye ceviz büyüklüğünde koparıp yuvarlayıp dizin.
Yumurta beyazını iyice çırpın.
Hazırladığınız kurabiyeleri önce yumurta akına sonra cevize bulayın. 200C fırında hafif kızarana kadar pişirin.
(Fırında pişerken kontrolü elden bırakmayın, tahinden olduğunu düşünüyorum rengi döner dönmez yanmaya başlıyor:)

ayrıca sevgili Yelda hayata dair her şey beni mimlemiş konusuda çok şirin:) vizyona girecek olan flimi sabırsızlıkla bekliyorum zaten, çocukluğumdan bu yana acaba o oynarken büyükmüydüm ben:) ne farkeder halen seviyorum ben onları ve seyrediyorum.. evet çok uzattım konusu siz hangi şirinsiniz? Ben hangi şirinim yada bana yakın olan. Ben öfkeli şirinim, bu ara pimi çekilmiş haldeyim neden demeyin bende bilmiyorum:)

Birde sevgili arkadaşım Gülcan gelibolu17 çay, kahve bahane etkinliği düzenledi. O çayı demledi bende kurabiyeleri alıp gidiyorum sizleride bekliyor gelibolunun üzerine tık tık yaparak kapısını çalabilirsiniz:)


5 Eylül 2011 Pazartesi

iftar sofrası

İftar sofraları bitele günler oldu... Ben bu sene iftar veremedim, çok geç saatte olduğundan dolayı, ve bir iftar sofrasına misafir olabildim.. Ramazanın son cumartesisi sevgili Emine'nin iftar sofrasına davetliydik her zamanki gibi her şey çok güzeldi..
sebzeli sulu köfte
başlangıcı çorba yerine küçük yuvarlanmış sulu köfteyle yaptı, bende çok severim köftenin bu halini onun elinin lezzetiyle daha  başka bir tatdaydı bayıldım:)

sebzeli sulu köfte
malzemeler
yarım kilo kıyma
3 tane rendelenmiş kurusoğan
1 diş ezilmiş sarımsak
1/2 çay bardağı kısırlık bulgur
1 çay bardağı galeta unu
1/2 çay kaşığı kimyon
1/2 çay kaşığı karabiber
1 ym kaşığı zeytinyağ
bir tutam ince kıyım maydonoz
tuz

tüm malzemeyi 10-15 dk çok iyi yoğurun nohut kadar köfteler hazırlayın ve sıvıyağda kızartın.

2 tane orta boy patates
1 tane büyük boy havuç

Patatesin kabuklarını soyun küçük küp şeklinde doğrayın nişastası gidene kadar yıkayın süzün kurulayın. Havucuda soyup küçük küp şeklinde doğrayın. Sıvıyağı kızdırıp patatesleri ve havuçları kızartın.

Tencerede 2 ym kaşığı zeytinyağıyla 1 ym kaşığı salçayı kavurun. Köfteyi, patatesi, havucu ekleyip üzerine kadar sıcak su ekleyip tuzunu atın kıvam alıncaya kadar pişirin.
mantar mantısı (mantar borani)
sofranın göz bebeği bu paneli, sarımsaklı yoğurtlu mantarlardı, eşim tarifini mutlaka alıp evde de yapmamı istemişti, bende beğendim mutlaka deneyin.

paneli mantar mantısı
malzemeler
500 gr mantar
4 tane iri yumurta
karabiber
tuz
galeta unu

Mantarları temizleyin. Yumurtalara tuz, karabiber ekleyerek çırpın. Galeta ununu azar azar ekleyerek boza kıvamına getirin (kek hamuru kıvamında) Temizlenmiş mantarları hazırladığınız bozanın içine batırıp her yerini bulayın ve sıvıyağda kızartın.

750 gr yoğurda 4 diş ezilmiş sarımsağı ekleyin( miktar size bağlı azaltıp çoğaltabilirsiniz ama sarımsak çok yakışıyor) tuz ekleyin güzelce çırpın. Servis tabağına pane mantarlarınızı alın üzerine bol sarımsaklı yoğurdu dökün.

3 yemek kaşığı tereyağını küçük bir kapta ocakta eritin 1 tatlı kaşığı salçayı koyup kavurun pul biber ekleyip çevirin. Yoğurdun üzerine dökün.


fırında domates soslu patlıcan kızartması
çok daha hafif bir lezzet için mutlaka denenecek mezelerden, hem de pratik tavanın başında geçireceğiniz zamanı diğer yemeklerinize ayracaksınız zaten fırından patlıcanlarınız domates sosuyla kızarıyor olacak..

fırında domates soslu patlıcan kızartması
malzemeler
(malzemeleri istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz)
3-4 tane patlıcan
4-5 tane domates
2 diş sarımsak
3-4 yemek kaşığı zeytinyağ
tuz

hazırlanışı
Patlıcanları alacalı soyun yuvarlak yada parmak boyunda dilimleyin tuzlu suda bekletin yıkayın kurulayın. Domatesleri rendeleyin yada rondoda geçin. Tuz, zeytinyağ ezilmiş sarımsak ekleyip karıştırın. Patlıcanlara döküp tekrar karıştırın. Fırın tepsisine yayarak 200C fırında pişirin. (domates sosunda maydonozda kullanmıştı)
ayrıca fırında mücver de soframızdaydı tarifine buradan bakabilirsiniz benim yayınladığım tarif de
rendelenmiş havuç var bunda ise patates var üçünü bir arada da kullanabilirsiniz.
Oldukca pratik lezzetlerden biri.

salatamızda, tamamen bahçeden organik sebzelerle yapılmış tadına doyulmayan bir salataydı, domateslerin kokusunu alarak yemek daha bir güzeldi.
ana yemek tabağımızda da, mantar soslu antrekot, fırında tavuk baget ve şehriyeli pilav vardı

mantar soslu antrekot

malzemeler
1 kilo biftek
2 kase doğranmış mantar
2 ym kaşığı zeytinyağ
1 poşet hazır et sosu
tercihen braten sos

Mantarları z.yağında soteleyin üzerine sosu döküp tarifindeki ölçüde sıvı döküp (genelde su oluyor kremada eklenebiliyor) pişirin.

Biftekleri sıvıyağda önlü arkalı kızartın. Üzerine hazırladığınız mantar sosundan döküp kızarmış biberle servis yapın.

hintpare tatlısı
Emine şerbette hintpareleri az tutmayı tercih etmiş isterseniz şerbetin içinde daha çok bırakabilirsiniz

hintpare tatlısı
malzemeler
2 tane yumurta
250 gr eritilmiş margarin (sıcak olmasın)
1 pk kabartma tozu
1 çay bardağı hindistan cevizi
aldığı kadar un

Tüm malzemeyi karıştırarak yoğurun ceviz kadar koparıp oval şekil verin hafif yağladığınız tepsiye dizin. 200C fırında pişirin.

şerbeti için
3,5 su bardağı su
3,5 su bardağı şeker
birkaç damla limon suyu

Şekeri, suyu karıştırıp kaynatın, limon suyunu da ekleyip 5 dk. daha kaynatın. Tatlı sıcak şerbet soğuk olacak şekilde hintpareleri şerbetin içine alın 2 dk bekletin ve çıkarın. Servis tabağına dizip üzerine hindistan cevizi dökün.

mascarponeli böğürtlen soslu  irmik tatlısı
mascarpone yerine labne yada krem  peynirde kullanabilirsiniz
böğürtlen yerinede herhangi kırmızı meyveyi tercih edebilirsiniz.

mascarponrli böğürtlenli irmik tatlısı
malzemeler
1 lt süt
9 ym kaşığı irmik
3 ym kaşığı nişasta
8 ym kaşığı şeker
1 pk vanilya
Tüm malzemeyi karıştırarak ocakta muhallebi kıvamında pişirin. Kalıbı soğuk suyla çalkalayıp suyu dökün. İrmik tatlısını içine dökün. her tarafına eşit yayın.

Üzerine 250 gr mascarponeyle 200 ml kremayı çırparak yayın. 250 gr böğürtleni 1 çay bardağı şekerle pişirip tatlının üzerine yayın. (ev sahibi böğürtlen reçelini tercih etmiş bu sefer) kalan böğürtlenlerle üzerini süsleyin. Buzdolabında 4-5 saat dinlendirip servis yapın.

buda, nacizane benim yapıp götürdüğüm çilekli tiramisu pastası
tarifi burada diğerinden farkı adındanda anlaşılacağı gibi ara katında dilimlenmiş çilek var. Çok da yakıştı başka bir zamanda muzlusunu denemek istiyorum onunda yakışacağını düşünüyorum..

ilkbaharda yeşeren,  pembe pembe çiçek veren kiraz ağacı gibi:) güzel bir hafta başlangıcı diliyorum...

bir sonraki soframızda inşallah bayram sofrası olacak, sevgilerimle...

Special design for Yemek Bir Aşk by GeCe