26 Nisan 2014 Cumartesi

ton balıklı, 3 renkli közlenmiş biber salatası/mezesi

Ton balığıyla pek arası olanlardan değilim bende, burada virgül koyup ama istisnalar hariç demeliyim.Yemek davetine yaptığım kaparili ton balıklı anti pasti ve henüz paylaşmadım bir börek ve bu meze közlenmiş bibere çok yakışmıştı. Sofralarınıza değişik tarif arıyorsanız deneyebilirsiniz..
Afiyetle..
 
hazırlanışı
1 paket 3 renk dolmalık biber (sarı, kırmızı, yeşil)
1 kutu ton balığı (tuzlu su içinde olan)
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
1 su bardağı küçük doğranmış salatalık turşusu
1 demet taze soğan
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dere otu (isteğe bağlı)
yarım limonun suyu
karabiber
zeytin yağ
tuz
 
Dolmalık biberleri yıkayıp bir kaç yerinden delin ve 230C fırında közleyin. Kabuklarını soyup küçük doğrayın.
Ton balığının suyunu süzüp küçük parçalara ayırın.
Yeşillikleri ince kıyın hepsini karıştırın salatanın üzerine zeytin yağ gezdirin. Diğer malzemeleri de ekleyip karıştırın. Servis tabağına alıp dilediğiniz gibi süleyin..
 
 
 
 

21 Nisan 2014 Pazartesi

kırmızı pancarlı patates salatası

kırmızı pancarlı patates salatası

Çay daveti sofrası için hazırladığım bu salata sofra da rengarenk cıvıl cıvıl durdu :) Şimdi bahar sofralarınıza çok yakışacak bu salatayı yapmanızı önerebilirim. Malum kırmızı sebzelerin sağlığa faydası herkesçe biliniyor..
 
5-6 tane patates haşlanır doğranır. 2 tane haşlanmış kabukları soyulmuş pancarda doğranıp patateslerle  robota alınır üzerine 1/2 çay bardağı zeytin yağ, 1 tane limonun suyu, 3 yemek kaşığı mayonez, tuz, karabiber eklenerek robot çalıştırılarak püre yapılır.
 
4-5 tane taze soğan
1/2 demet taze nane
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dere otu
hepsi ince doğranır biraz tuz, 1 yemek kaşığı zeytin yağ ve limonla tatlandırılır.
 
yapışmaz pasta kalıbına (silikon kullandım)  patatesin yarısı boşaltılıp yayılır üzerine hazırlanan çeşni konur onun üzeri kalan patatesle kapatılır ve düzlenir. Buzdolabında bir kaç saat dinlendirilir.
 
Ben bu salatayı bir gün önceden yapıp zamandan tasarruf etmiştim davete 1-2 saat kala dolaptan çıkarıp oda ısısına gelmesi sağlanır..
Afiyetle

20 Nisan 2014 Pazar

imam sarığı pastası

imam sarığı pastası yada porsiyonluk pasta
 
Çay sofrasına yaptığım tatlılardan biri de bu sevimli pastacıklardı. İsmine çok uygun aslında görünümü çok yatkın ben çikolata sosunu çok yoğun döktüm kenarlarından taştı bence çok da yakıştı


malzemeler
4 tane yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
3 yemek kaşığı kakao
3 yemek kaşığı süt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Yumurta, şeker ve vanilyayı krema kıvamına gelene kadar çırpın. Diğer malzemeleri de ekleyip tekrar karıştırın. Fırın tepsisine yağlı kağıt serip karışımı üzerine döküp eşit yayın. 180C fırında pişirin. Soğuyunca çay bardağının ağzıyla kesin yuvarlaklar elde edin.
 
kreması için
3 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
1 tane yumurta sarısı
yarım su bardağı şeker
1 paket vanilya
Tüm malzemeyi çırpın. Orta ateşte karıştırarak pişirin. Mikserle 2-3 dk çırpın kıvamını alsın.
Küçük yuvarlak dilimlerden 1 tanesine krema sürün 2. dilimi kapatıp kenarlarına da kremadan sürün.
Yanlarını bolca Hindistan cevizine bulayın.
 
Tarifine göre 1 poşet çikolata sosunu pişirip pastacıkların üzerine dökün. Dinlendirerek servis yapın.
 

19 Nisan 2014 Cumartesi

ananas salata

ananas salata
Çok uzun zamandır denemek istediğim salataydı. Çay daveti soframa hazırlamıştım. İstenilen her türlü salataya uyarlanabilir.  Ben 1 kavanoz garnitür, haşlanmış ve didiklenmiş yarım tavuk göğsü, 1 kase doğranmış salatalık turşusu bağlayana kadarda bir kaç kaşık mayonez kullanarak yaptım. Tüm malzemeyi karıştırıp servis tabağına ananas şekli vererek yerleştirdim. Üzerine de belli aralıklarla ceviz içi yerleştirdim. Taze soğanın yeşil kısımlarıyla da yapraklarını yapıyoruz.. Bu kadar basit ve şık sunumlu salatamız hazır :)

7 Mart 2014 Cuma

şeftali kurabiye

şeftali kurabiye

Görenleri mest eden, sunumu çok şık..
Çok uzun seneler önce teyzem kızlarıyla çok yapardı bu kurabiyeyi daha o zamanlar bloglar hayal bile edilmiyordu :) ne sükseli zamanlarıydı bu kurabiyenin o zamanlar.. Biraz nostalji oldu benim için.. Yaptım ama bir tane dahi tadına bakamadım.. Çocuklar beğendi ya bana o yeter.. Afiyetle..
 
Bu kurabiyeler için ceviz kabuklarını biriktirmiştim, isterseniz kabuk kullanmadan kurabiyenin içini bastırarak pişirebilirsiniz galiba çokta önemli değil..
 
malzemeler
250 gr tereyağı yada margarin
2 tane yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
aldığı kadar un (aşağı yukarı 4 su bardağı unu yiyor)
 
ayrıca
nutella
kırmızı gıda boyası
toz şeker
nane yaprağı
 
hazırlanışı
Malzemeleri karıştırıp kolay toparlanan yumuşak güzel hamur hazırlayın :) ceviz kabuğunun üstünü kopardığınız bir miktar hamurla kaplayın. Hamur bitene kadar ceviz kabuklarını kaplayın. Yağlı kağıt üzerinde 180C fırın da pişirin. Sıcakken cevizin kabuğundan ayırın. Çukurların içine nutella sürün. Uygun boyda olanları birbirine yapıştırın.
 
Bir tabağın içine su koyun kürdanın ucuyla kırmızı gıda boyası koyup karıştırın. Kurabiyeleri hızlı bir şekilde bu suya batırıp çıkarın.
 
Başka bir tabağa biraz toz şeker koyun kurabiyeleri nemini kaybetmeden şekere bulayıp servis tabağına alın. Nane yapraklarıyla süsleyin..
 
nutellalı şeftali kurabiye

6 Mart 2014 Perşembe

akşam davetine, çay sofrası

çay sofrası

Uzun zamandır akşam daveti vermemiştim. Genel de sabah kahvaltılarında misafir ağırladım ya da bahçede barbekü partileri oldu.. Akşam davetlerine gidince de ağırlama vakti bana çoktan gelmişti. Geçen ayı sırf misafirlerime ayırdım ve her hafta akşam daveti hazırladım. Çok da hoşuma gitti en azından ayda bir de olsa arkadaşlarımı ağırlamam lazım dedim çünkü ben sofra kurmasını gerçekten çok seviyorum.. Çok sevdiğim bir ablamla ve sevdiğim arkadaşlarımla bu masanın başında toplandık ve çok keyifli saatler geçirdik.. Ağız tadıyla sofralar ve muhabbetler diliyorum sizlere..
 
ikramlarım da ise;
ziron
Arnavut böreği
galeta unlu pastırmalı poğaça
etli kuru patlıcan yemeği
garnitürlü tavuk salatası
kırmızı pancarlı patates salatası
ezme
közlenmiş biberli ton balığı salatası
taze fasulye turşu kavurması
cacıklı köfte
kara lahana ve beyaz lahana sarması
şeftali kurabiye
imam sarığı pasta
üçgen baklava
 
 
 

3 Mart 2014 Pazartesi

kolay, lezzetli tava böreği

pratik, lezzetli, kolay tava böreği

Gerçekten de çok kolay ve lezzetli oluyor tava böreği. Bende pazar kahvaltısına  yapmıştım dakikalar içinde oluvermişti. Çat kapı gelen arkadaşlarınıza bir bardak çayın yanına koyuverebileceğiniz bir tarif. Vakit darlığınız varsa fırını beklemenize gerek kalmıyor. Afiyetle..

malzemeler
3 tane yufka
2 tane yumurta
2 su bardağı süt
yarım su bardağı sıvıyağ
(istediğiniz miktarda ve seçenek te peynir)
1 kase ezilmiş beyaz peynir
1 kase rendelenmiş kaşar peyniri yada dil peyniri

pişerken böylesine nefis kabarıyor..

Kapak kullanabileceğimiz bir tava tercih ediyoruz.
Tavayı çok az sıvıyağla her yerini yağlıyoruz. Birinci yufkayı kenarları dışarıda kalacak şekilde içine yerleştiriyoruz.
 
Yumurta, sıvıyağ, süt çok az tuz ekleyip iyice çırpın.
 
İkinci yufkayı gelişi düzel parçalayarak tavaya yerleştirin ve aralarına hazırladığınız sıvı karışımdan gezdirin. peynirleri üzerine serpin. Diğer yufkayı da aynı şekilde üzerine bölerek yerleştirip kalan sıvıyı gezdirin. Yufkanın dışarıda kalan kısmını üzerine kapatın. Orta ateşte kapağı kapalı olarak altını kızartın. Tepsi kullanarak alt üst edin tavaya tekrar az miktarda yağ damlatın ve yağı yayın. Böreğin pişmemiş tarafını tavaya bırakın kapağı kapatıp nar gibi kızartın. Sıcak olarak servis yapın..
 
 

2 Mart 2014 Pazar

patlıcan saksı kebabı



patlıcan saksı kebabı

Çoğu kişi gibi bende patlıcanı çok severim. Çocukluğumdan bu yana hiç bıkmadan sevdiğim bir sebzedir. Çok severim deyince de aklıma abimler geldi çocukken annem pişirdiği zaman çok mızmızlanırlar "damağım yandı" deyip çok şikayet ederlerdi.. Bende şaşkınlıkla izlerdim nasıl olur da böylesine nefis yemeği beğenmezler diye.. Davet sofralarınıza yakışacak yazdan kalma bir tarifim var bugün.. Beğenmeniz dileğiyle..

malzemeler
2 tane bostan patlıcanı (4 kişilik)
400 gr sotelik kuşbaşı et
2 tane kuru soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 tane sivribiber
2 tane domates
1 yemek kaşığı salça
karabiber
tuz
rende kaşar peyniri
 
hazırlanışı
Patlıcanları ortadan ikiye bölüp hazırladığınız tuzlu suda 20 dk. kadar bekletin. Suyu süzüp iyice yıkayın ve kurulayın. Derin küçük bir tavaya patlıcanları kaplayacak kadar sıvı yağ koyup kızdırın ve her tarafını kızartın. Fırın kabına alarak kaşıkla içine bastırarak çukurlaştırın.
 
Soğanları yemeklik küçük doğrayıp zeytinyağında soteleyin. Etleri ekleyip kavurun. Çekirdeklerini çıkardığınız biberleri küçük doğrayıp etlere ilave edin biraz daha kavurun. Kabuklarını soyduğunuz domatesleri de minik doğrayıp etlere ilave edin yumuşadığı zaman salçayı ekleyin. karıştırın. 1 su bardağı su ekleyip karabiber ve tuzla tatlandırın ve ocağın altını kısın. Etler suyu çekince ocaktan alın. Patlıcanlara eti bölüştürün.
 
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
tuz
Tereyağını eritin unu ekleyip 1-2 dakika unu kavurun. Sütü ekleyip koyulaşana kadar çırparak pişirin. Tuz ekleyip ocaktan alın.
 
Etlerin üzerini kaplayacak şekilde beşameli paylaştırın. En üste kaşar peyniri serpin. 1 su bardağı kaynamış suya 1 yemek kaşığı salçayı ekleyip salçayı çözdürün biraz tuz bir kaç damla zeytinyağı katıp karıştırın. Fırın kabına döküp önceden ısıtılmış 220C fırında peynirler eriyene kadar pişirin.
 
 
 
      

16 Şubat 2014 Pazar

fırında domates soslu tavuk but

Bugün herkesin yaptığı, anı kurtaran bir yemeğimiz var bloğumuzda.. Bir de benim dokunuşumla görün ve deneyin. Afiyetle..

malzemeler
1 kilo tavuk but
4 tane olgun domates
3 diş sarımsak
karabiber
3 yemek kaşığı zeytin yağı
1 çimdik kişniş
1 çimdik kekik
tuz
üzeri için domates dilimi ve sivri biber

Hazırlanışı
Butları temizleyip yıkayın fırın kabına yerleştirerek üzeri kızarana kadar 200C fırında pişirin. Rondo ya doğranmış domatesleri ve diğer malzemeleri ekleyip çalıştırın. Bu hazırladığınız sosu butların üzerine gezdirin. En son olarak domates dilimlerini ve biberleri koyup fırına tekrar verin. Sosun yarısını çekince fırından çıkarıp sıcak olarak servis yapın..

11 Şubat 2014 Salı

meze meze meze

Geçen ay bir restoran için mezeler hazırlamıştım her biri bloğumda olsada hepsini bir arada görüntülemişken yayınlamak istedim. Daha sonra linklerini ekleyeceğim..
 *linklerini vereceğim dedim ama çok istek üzerine  tam 1 sene sonra tariflerini yazıyorum..
 
çerkez tavuğu

malzemeler
1 tane bütün tavuk temizlenir tuzlu suda haşlanır etleri didiklenir ve suyu süzülür bir kaba alınır.
3-4 tane tost ekmeği yada bayat ekmek içi
3-4 diş ezilmiş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı toz kırmızı biber
1 su bardağı ceviz içi

hazırlanışı
Tavuk etlerini karabiber serpip karıştırın servis tabağına alın. Rondoya tost ekmeklerini sarımsağı zeytinyağı, kırmızı toz biberi,  ceviz içi  ve süzdüğünüz tavuk suyundan ekleyerek boza kıvamına gelecek sekil de öğütün. Tavukların üzerine yayın kırmızı toz biber ve ceviz içi serpin üzerine zeytinyağı gezdirerek servis yapın..


 humus

Ben 1 kutu haşlanmış nohut kullandım 2 su bardağı haşlanmış nohut da kullanabilirsiniz..

1 kutu haşlanmış nohut net 480gr.dı
3 diş sarımsak
3-4 yemek kaşığı tahin
1 su bardağı süt
yarım limonun suyu
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
tuz

hazırlanışı
Nohutu rondoya alın diğer malzemeleri de ekleyerek çalıştırıp iyice öğütün. Kıvamını daha akıcı olsun isterseniz sütü daha fazla koyu kıvamlı olsun derseniz az tutun.
Servis tabağına alın. 1 çay bardağı zeytinyağını kızdırın. Humusun üzerini kuru nane, kimyon, karabiber, kırmızı toz biber ve karabiberle süsleyip kızgın yağı üzerine döküp servis yapın.


patlıcan söğürtme

1kilo patlıcan
yarım kilo kırmızı biber
yarım demet maydanoz
3 tane kuru soğan
2 tane domates
zeytinyağ
tuz

hazırlanışı
Patlıcanları ve biberleri közleyin. Kabuklarını soyun küçük doğrayın. Karıştırma kabına alın. Soğanları piyazlık doğrayın 1 çay kaşığı tuzla iyice ovarak yıkayın ve güzelce süzdürün. Maydanozu ince kıyın. Domateslerin kabuğunu soyup küçük doğrayın. Üzerine arzuya göre zeytinyağı gezdirip tuz serpin karıştırıp servis tabağına alın. Ben üzerini kuru domates ve biberle süsledim çok yakıştı..




rus salatası

Bu resimde gördüğünüz buranın hazır rus salatası garnitürü. İçinde börülce tarzı ince fasulye de kullanıyorlar. Ben bu salatayı üç türlü de yapıyorum buranın hazır garnitürü yada bizim hazır kavanoz garnitürü daha çok da kendim hazırlıyorum.. Doğal yoldan.. Evde ki malzemeye ve zamana göre bu sıralama değişiyor. Evde kendiniz hazırlayacaksanız 3 patatesi soyup yıkayın yarım cm.lik yuvarlaklara ayırıp pommes yapar gibi bölün sonrada minik küp doğrayın. Aynı işlemi 2 tane havuca yapın. tencereye alın üzerine 1 su bardağı bezelye (donmuşu da olur) ekleyip tuzlu suda hepsini bir haşlayın. Süzüp üzerine soğuk su şoku uygulayıp tekrar süzün.

malzemeler
1 kavanoz hazır garnitür
1 kase kornişon salatalık turşusu minik doğrayın
yarım limon suyu
tuz
mayonez

hazırlanışı
Garnitürün suyunu döküp tel süzgeçte yıkayın suyu süzülsün. Turşuyu, limon suyunu, ağız tadınıza göre tuzunu ayarlayın. Mayonezi 4-5 yemek kaşığı koyarak karıştırın. Mayonez miktarı yine sizin ağız tadınıza bağlı. Miktarıyla istediğiniz gibi oynayın. koyu yada cıvık.. Servis tabağına alıp istediğiniz gibi süsleyin..


havuç tarator

1 kilo havuç
3 diş sarımsak ezilmiş
1 kutu yoğurt (500gr)
1 çay bardağı zeytinyağı
3 yemek kaşığı mayonez
tuz

Hazırlanışı
Havucu soyup rendenin kalın tarafıyla rendeleyin. Tavaya zeytinyağını koyup ısıtın. Sarımsakla beraber güzelce soteleyin. Yoğurdu çırpın mayonezle beraber soğuyan havuçlara dökün. Tuzunu ayarlayın. Karıştırın. Servis tabağına alıp üzerini ceviz ve kuru naneyle süsleyin.


babagannuş

malzemeler
1 kilo patlıcan közlenmiş ve küçük doğranmış
3 diş sarımsak ezilmiş
yarım limon suyu
2 su bardağı yoğurt (sulu yoğurt olmasın)
3 yemek kaşığı zeytinyağı
4 yemek kaşığı tahin
tuz

hazırlanışı

Patlıcanları bir kaba alın üzerine limon suyunu gezdirip karıştırın. Tüm malzemeyi karıştırın. Çatalla biraz çırpın özleşsin. Servis tabağına alıp üzerine zeytinyağı gezdirin. Nane yapraklarıyla süsleyin.


muhammara

Bu muhammarayı ilk defa yapmıştım not almadığım için tarifini yazamayacağım.. Bunu başka sefer tekrar yaptığım zaman eklerim..


haydari

en basit mezelerimizden yapım çok kolay

bir kalıp beyaz peynir (250 gr civarı az yada çok farketmez)
500 gr süzme yoğurt
3 diş ezilmiş sarımsak
3 yemek kaşığı zeytinyağ
yarım demet dereotu
tuz

hazırlanışı
Beyaz peyniri iyice ezin. Dereotunu ince kıyın. Tüm malzemeyi katın. Tuzunu ayarlayın çok az kullanın yada hiç yoğurt tuzu kaldırmaz Karıştırın servis tabağına alın üzerine zeytinyağı gezdirin.
Dereotuyla süsleyin..

soyalı mantar kavurma ve sultani bezelyeli çoban salata

soyalı, kapya biberli mantar mezesi

Bu rengi soyadan mı aldı kahverengi mantar mı kullandım hatırlamıyorum ama meze olarak sofralarınıza yakışacağını düşünüyorum.. Tabak da gözükenler kadar hazırladım miktarlarla oynayabilirsiniz damak tadınıza göre ölçüye gerek yok yani..
1 kase kadar mantar temizlenir suyunu salmasına izin vermeden kızgın yağda sotelenir. Közlenmiş kırmızı biber temizlenip içine eklenir. Taze kekik, karabiber ve soya sosuyla tatlandırılır. Sıcak yada soğuk servis yapılır..
 

zeytinyağlı barbunya kıvamı yerinde olduğu zaman bayılırım :)

sultani bezelye yatağında çoban salata

Mutlaka seveni vardır ama benim damak tadıma uymadı.. Bu bezelyeleri kendim yetiştirdim baya da verimli oluyor hep döktü konu komşuya da verdim.. Bu sene ekmeyeceğim  boşuna uğraşmayayım diyorum.. Sultani bezelyeyi bir tek uzak doğu mutfağına yakıştırıyorum oda içinde tek tük olduğundan galiba.. Neyse tarife geçecek olursak Bir miktar bezelyeyi haşladım sirke, sarımsak, zeytinyağ ve tuzla tatlandırıp servis tabağına aldım üzerine de ayrıca hazırladığım çoban salatasını koydum.. Bu kadar basit şayet seviyorsanız deneyin derim..  

10 Şubat 2014 Pazartesi

damat sofrası

Niçin damat sofrası? Arkadaşımın kızını evlendirdik geçtiğimiz aylarda, adettendir diyerek de damadı yemek de ağırlamak istedim. Kalabalık bir şekilde masa başında toplandık yemeğimizi yedik.. Allah herkesin evine mutluluk ve bolluk daim etsin..  Sıcak başlangıcı çorbayla yaptım, ana yemek olarak Hasan Paşa Köftesi, pirinç pilavı ikram ettim. Soğuk olarak ise
soyalı mantar kavurma
sultani bezelye üstünde çoban salata
peynirli kapya biber sarması
kabak tarator
barbunya pilaki
Karışık dolma ve sarma
ıspanaklı börek
tatlı olarak
kayısı soslu cheesecake
cevizli ev baklavası
 
 
 

6 Kasım 2013 Çarşamba

dogum gunu pastaları

Çocuklarıma ve arkadaşlarıma yaptığım doğum günü pastaları.. Amatörce olsa da kendim yaptığım için bana pek hoş gözüküyorlar :)




 






10 Ekim 2013 Perşembe

patlıcan graten

Geçen gün akşam yemeğinin yanına garnitür olarak yaptım. Ben patlıcanı çok ama çok severim her halini. Bu haliyle de fena olmadı beşamel işin içine girince lezzette katlanıyor haliyle..
Kızartma olmadığından da daha hafif oluyor. Beşamelden önce tavuk sote, kıymalı harç yada kuşbaşı etle yaparsanız ana yemeğe dönüşecektir.

(4-5 kişilik)
2 tane bostan patlıcan
3 tane domates
2 ym kaşığı zeytin yağ
karabiber
tuz

Patlıcanları yıkayın ince dilimleyin sahan tencereye yerleştirin. Üzerine rendelediğiniz domatesleri ve diğerlerini koyarak kısık ateşte patlıcanlar yumuşayana kadar pişirin.
 
beşamel sos
3 ym kaşığı tereyağ
4 ym kaşığı un
1,5 su bardağı süt
tuz
Tereyağı eritin unu ekleyip kavurun. süt ve tuz ekleyip çırpma teliyle karıştırarak boza kıvamına gelene kadar pişirin.
 
Patlıcanları fırın kabına yayın üzerine hazırladığınız beşamel sosunu dökün en üste 1 su bardağı kadar rendelediğiniz kaşar peynirini serpin isteğe bağlı kiraz domateslerle süsleyip 220C fırında peynir kızarana kadar pişirin.
 

tavuklu, kuskuslu girit kabağı dolması

tavuklu, kuskuslu Girit kabağı dolması
Gün sofram için düşündüğüm minik kabak dolmalarım. İllaki Girit kabağı olmak zorunda değil minik körpe sakız kabağı da kullanabilirsiniz. Ama bu kabaklar da daha bir şık duruyor o da gerçek. Havalar soğudu ama maşallah benim hala bahçemde tek tek de olsa da hala çıkıyor. Baya bir de içlerini oyarak dolmalık hazırlayıp buzluğa kaldırdım. Allah nasip ederse kışın bol bol dolma yapacağım. Daha önce de söylemiştim bu gün sofrasına farklı tarifler yapmaya çalışmıştım. Dolma da bu şekilde ortaya çıktı. Çok da başarılı oldu. Tavsiye ederim efendim..

İç o kadar güzeldi ki salata olarak da yenebilir. Bir daha ki sefere bu şekilde biraz daha zenginleştirerek salata yapacağım..

1 kilo girit kabağı
yarım tavuk göğsü
bir demet dereotu ince kıyın
1 demet taze nane "    "
1 demet maydanoz  " "
1 tatlı kaşığı kuru nane " "
1 tatlı kaşığı karabiber
her dolmalık için 1 yemek kaşığı kuskus
2 tane kuru soğan
2 tane domates rendesi
tuz
4 yemek kaşığı zeytin yağ

Tavuğu yıkayıp oldukça minik doğrayın. Soğanları rondo da geçin. Zeytinyağında biraz çevirin tavukları ekleyip tavukları pişirin. Rendelenmiş domatesi ve diğer malzemeleri ekleyip karıştırın.  Makarna gibi haşladığınız kuskusu ekleyin. Çok güzel karıştırın.
 
Kabakların içini oyun. Kaynar tuzlu suda 2-3 dk. haşlayın. Soğuk suya atıp şoklayın. İçlerini kuskusla doldurup fırın kabına dizin.
 
2 yemek kaşığı salçayı 1,5 su bardağı suyla çözün, tuz, 3 ym kaşığı zeytin yağ karabiber ekleyip karıştırın dolmaların üzerine denk gelecek şekilde üzerine dökün. Kiraz domatesle ağızlarını kapatarak. 220C fırın da pişirin.


 
 

9 Ekim 2013 Çarşamba

sebzeli, tavuklu patates (pasta) salatası, karışık kızartmalı, yoğurtlu semizotu salatası

tavuklu, sebzeli patates (pasta) salatası
Bildik tat değil de farklı bir şey olmalı dedim kendi kendime, misafirlerimin beğeneceği bir şey olmalı dedim. Dediğimle de kalmadım dilim dilim servis edildiğinden hem görünümü hem tadı bakımından beni mahcup etmedi.. Başlı başına bir öğün oluşturabilecek bir yemek.. Buna benzer salatalar bloglar da var buda benim imzamla oldu :)
 
 
1. 5-6 tane patates
2-3 tane taze soğan
bir tutam maydonoz
2 ym kaşığı mayonez
2 ym kaşığı zeytinyağ
karabiber
limon suyu (ekşiliğini ağız tadınıza göre ayarlayın)
tuz

 
Patatesleri yıkayıp haşlayın. Kabuklarını soyup ezin yeşillik hariç tüm malzemeleri ekleyip ezmeye devam edin. Yeşillikleri kıyın patateslere ekleyip karıştırın.
 
2. 1 tane tavuk göğsü
1 ym kaşığı mayonez
1 ym kaşığı zeytinyağ
3 ym kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı limon suyu
karabiber
tuz
 
Tavuk göğsünü yıkayıp tuzla beraber haşlayın. Suyunu süzün küçük küçük doğrayın. Diğer malzemeleri de ekleyip karıştırın.
 
3. 1 tane iri boy kereviz
3-4 ym kaşığı yoğurt
1 ym kaşığı zeytinyağ
1tatlı kaşığı limon
karabiber
tuz
 
Kerevizin kabuğunu soyun yıkayıp rendeleyin. Diğer malzemeleri ekleyip karıştırın.
 
4. 2 tane kırmızı pancar
1 ym kaşığı limon suyu
1 ym kaşığı zeytinyağ
karabiber
tuz
 
Pancarın kabuğunu soyun, yıkayıp rendeleyin. Diğer malzemeleri ekleyip karıştırın.
 
Silikon kalıbın ilk katına ince kıydığınız maydanozları serpin. Bir bardak iri kıydığınız cevizleri serpin. (cevizim kalmadığından yapamadım)
Pancarı maydanozların üzerine yayın.
kerevizi, tavuğu ve en üste patatesi yayın. Buzdolabına kaldırın bir kaç saat dinlendirin.
Ben bir gün önceden yaptım bir gün beklemiş oldu. Hepimiz biliriz ki son gün baya bir telaşlı olur önden ne kadar işimizi hafifletirsek o kadar iyi olur:)
Bir de orta da kalan boşluğa kereviz yaprakları yerleştirdim.
 
karışık kızartmalı, yoğurtlu semiz otu salatası
 
2 tane patlıcan
2 tane kabak
3-4 tane sivri biber
2 tane patates
(miktar isteğinize bağlı, çokta önemli değil)
 
Hepsini küp küp doğrayın sıvıyağda kızartın.
 
1 bağ semiz otu
yoğurt
2-3 diş sarımsak
tuz
zeytinyağ
 
Semiz otunu temizleyin budak budak ayırın Karıştırma kabına alarak çırpılmış yoğurt, tuz ezilmiş sarımsak ve üzerine biraz zeytinyağ gezdirerek karıştırın. Servis tabağına alın. Tuzunu ayarladığınız kızartmayı üzerine alın. Kaşık kaşık yoğurt koyarak süsleyin..
 
 
 
 
 
 
 

8 Ekim 2013 Salı

gün sofrası

Geçen ay gün sırası bendeydi. Düşün, düşün, düşün ne yapsam ki işin içinden çıkama :) Yine her zaman ki gibi hamur işine çok yönelmeden salatalara ağırlık vererek soframı kurdum. Sofrayı tamamen bahçemdeki zerzevata göre ayarladım. Sadece salata da kullandığım patates ve börek de ki patlıcanlar hariç hepsii benim yetiştirdiğim sebzeler, duymaktan bıktınız artık biliyorum ama öyle bir duygu ki aramız da oluşan bağdan dolayı neredeyse koparıp yiyemeyecek hale gelecektim :) Bu ilk senem olduğu için baya bir zamanım bahçede geçti ama gelecek yaz bu şekilde olur  mu bilmem hevesim kırılmaz inşallah..

yoğurtlu bakla salatası
Bu sene baklaya Elhamdülillah doduk. Allah nasip ederse bahar da tekrar dikicem. Biliyorum tr.de çok daha erken dikiyorlar ama hava burada daha farklı..

çoban salata
muhteşem tek başına bile yeterli kızlar dibind kalan suyu için kapıştılar :) şifa şifa :)
sofrada olup ama resmi olmayan diğer tarifimde zeytinyağlı taze fasulye.

mayalı ekmek
kiraz domates, peynir ve sivri biberli

Allah ne verdiyse salatası
çok mu karışık gözüküyor yok yok inanın lezzet fışkırıyordu :)

yoğurtlu, karışık sebze kızartmalı semiz otu salatası
mutlaka deneyin, yoğurdunu bol kullanın


köz patlıcanlı el açması börek

muhteşemmm el açması böreklerim
ağzınıza  attığınız anda helva gibi eriyen bir hamur olmuştu. Evet olmuştu diyorum çünkü tarifini yazdığım kağıdı kaybettim üzgünüm hamura ne koydum nasıl yaptım aradan zaman geçtiği için hatırlamıyorum ama deneyeceğim tekrar merak etmeyin.
iç harcında: pırasa, taze soğan, kuru soğan, ıspanak ve pazı kullandım. Nefisti gerçekten.
 
 
içli köfte
eveeett ben yaptım inanması çok zor olsa da. İlk defa denedim ilk denemeye göre çok başarılıydı.
 
 
Girit kabağından tavuklu, kuskuslu dolma. yemek bir aşk menşeelidir kendisi.. Ama deneyin gerçekten beğeneceksiniz..
 
tatlı olarak baklava yufkasın da kadayıf tatlısı servis ettim çok kötüyüm biliyorum bayrama ne kaldı ve ben resmini bloğum için çekmedim. Benim için kayıp..
 
kayısı soslu cheseecake ve onun da resmi yok ama geçen gün yemek davetim vardı tekrar yaptım ve resmini çektim sonrasında yayınlayacağım..
 
Çok istesem de aynı postun altına tarifleri yayınlamayı, yapamıyorum bütün kategoriler birbirine giriyor.  Sırasıyla yayınlayacağım.. Mutlu, sağlıklı gün diliyorum
 

7 Ekim 2013 Pazartesi

yaz pizzası/sebzeli pizza

Yazdan kalma tarif olduğu için otomatikman adını da oradan alıyor. Bu basit tarifi neden yayınladım sorusu oluyorsa efendim hemen naçizane fikirlerimi sizlerle paylaşmak olduğu için cevabını verebilirim..
Oğlum, arkadaşının doğum günü partisi için, Ünlü bir pizzacıya davetliydi. 9 ufak çocuk pizza pişirip, yedi. Sonrasında ufak tefek süprizler ve oyunlarla günü tamamladılar.

Bende uzaktan takip ettiğim kadarıyla kendimce bir sırlarını öğrendim:mısır unu

O altının nar gibi kızarık olmasının sebebi mısır unuymuş.

(laf aramızda benimkinin unu az geldi ama lezzetini hemen almıştı)
Pizza hamuru ne kadar ince ve iyi mayalanmış olursa o kadar iyi bir pizzanız olur.
Domates rendesi ve salçası kullanın. Domates rendesi lezzetini arttıracak.
Sosun içine halis zeytinyağ kullanın.
Sarımsağı biraz tuzla döverek kullanın. Özü, kokusu, tadı daha iyi olacaktır.
olmazsa olmazı kekik. Taze kekik hem görsellik hemde tat için daha iyi sonuç verecektir.
Tepsiyi  kağıtla değil de zeytinyağıyla yağlayarak kullanın.



orta boy tepsi için
3 su bardağı beyaz un
1 paket yaş maya (daha iyi sonuç verir)
tuz
aldığı kadar su
açmak için mısır unu
(yada fırından alacağınız ekmek hamuru, benim burada öyle bir şansım yok:)

Mayayı bir kase suda iyice ezin. Unu derin kaba alın mayayı ekleyin az az su ekleyerek yoğurun. En son tuz ekleyip tekrar yoğurun. (tuz, mayanın yapısını bozmamak için işlem bittikten sonra eklenir)
 
Üzerini mutfak bezi örterek hamurun kabarması, mayalanması beklenir.
 
Büyük kaseye 2-3 tane domates rendelenir, üzerine 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası konur salça içinde  ezilir. bir kaç diş ezilmiş sarımsak, tuz, karabiber, kekik, bir kaç yemek kaşığı zeytinyağ ve koyu boza kıvamını alacak kadar su ekleyip karıştırın.
 
Mayalanmış hamuru yuvarlayın. Tezgaha mısır unu dökün üzerine hamuru koyarak yarım cm. kalınlığında açın. Tepsiyi zeytinyağıyla yağlayın. Açtığınız hamuru elinizle tepsiye yayın kenarlarını oluşturun. İçine sosu dökün her tarafına yayın. 200C fırında kabuk tutana kadar pişirin. Fırından çıkarın 200 gr rende kaşar peyniri yada mozzarella serpin. Dilimlenmiş kabak, mantar, biber, zeytin yerleştirin. Altın rengi olana kadar fırında kızartın.
 
 

Special design for Yemek Bir Aşk by GeCe