28 Mart 2011 Pazartesi

inegöl köftesi ve fırında elma dilimi patates

inegöl köfte

Köfte arşivine bir köfte daha.. Yapım aşamasında hiç bir zorluğu olmayan sadece bir gece buzdolabında bekletilmesi gereken nefis inegöl köfteleri.. Çoban salata ve fırında dilim patatesle servis yaptım. Pilav, patates kızartması ve közlenmiş sebzelerlede servis yapabilirsiniz.

malzemeler
500 gr döş yerinden kıyma
1 çay bardağı ufalanmış ekmek içi
1 tatlı kaşığı tuz

hepsini özleşene kadar iyice yoğurun. Buzdolaba kaldırın bir gece bekletin. Ertesi gün dolaptan çıkarın

2 tane kuru soğan
1 tatlı kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı limon suyu

Soğanı rendeleyin Karbonatı limon suyunda karıştırın hepsini yoğrulmuş kıymaya ilave edin çok iyi yoğurun. Bir tabağa az zeytinyağ koyup elinizi ıslatıp ceviz büyüklüğünde koparın, yuvarlayın üzerine bastırın. Tabağa dizin servis zamanına kadar tekrar dolaba kaldırın. Izgara da yada tavada kızartarak servis sıcak olarak servis yapın.

fırında dilim patates

malzemeler
(patates miktarı isteğe bağlı)

yarım kilo patates
1/2 çay bardağı zeytinyağ
köri
sarımsak tozu yada ezilmiş sarımsak
karabiber
kekik
miktarları damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz

Patatesler körpeyse kabuklarını soymanıza gerek yok. Çok iyi şekilde yıkayın elma dilimler gibi dilimleyin. Malzemeleri üzerine ekleip karıştırın fırın torbasına alarak torbanın ağzını bağlayıp bir kaç yerinden delin. 200C fırında pişirin.



22 Mart 2011 Salı

spaghetti carbonara

spaghetti carbonara

Farklı bir spaghetti tarifi arayanlar için, carbonara... İçinde speck denen pastırma tarzında şarküteri ürünü kullanılıyor. Bizim ürünlerimiz de böyle birşey yok, çok ince dilimlenmiş yağlı çemensiz pastırma kullanmak gerekli. Permasan peyniri yerine eski kaşar peynirini alternatif olarak kullanabilirsiniz.. Bu makarnayı yaptığınız da ana yemek olarak düşünün yardımcı yemek için salata yeterli olacaktır..


malzemeler

400 gr sapaghetti
1 küçük kuru soğan
100 gr çemensiz yağlı pastırma
1 kutu krema (200 ml)
3 yumurta sarısı
3 ym kaşığı zeytinyağ
100 gr permasan rendesi yada eski kaşar

hazırlanışı

Makarnaları bol kaynar suya zeytinyağ ve tuz ekleyerek haşlayın. Al Dente olarak haşlayabilirsiniz ama ben tercih etmiyorum yumuşak olmalı.

Süzün, bir kepçe suyundan sos için ayırın.

Soğanın kabuklarını soyun yıkayın çok ince kıyın zeytinyağında soteleyin ince kıydığınız pastırmayıda ekleyip soğanlarla karıştırın. kremayı ve makarna suyundan ekleyip kaynatın.

Yumurta sarılarını çırpın sostan bir kepçe ekleyin karıştırın sosa ekleyin. Peynirleri de ilave edip tuz ve karabiberle tatlandırın.

Süzdüğünüz makarnayı sosla birleştirin.

Servis tabağına aldığınız zaman değirmenden taze karabiber çekerek servis yapın.

 not: bu sosun özelliği yumurtalı olmasıdır.



21 Mart 2011 Pazartesi

çökertme kebabı

çıtır çıtır patatesin üzerinde yoğurt sos en üstte yumuşacık et, bir davet yemeği...

malzemeler
500 gr biftek şerit şerit doğranmış
(500 gr kuşbaşı et kullandım)
2 adet rendelenmiş soğan
4 ym kaşığı zeytinyağ
toz kırmızı biber
karabiber
kekik
tuz

Eti tencereye alıp suyunu salıp çekene kadar pişirin. Zeytinyağ ve rendelenmiş soğanları ekleyin kavurun ocaktan almaya yakın istediğiniz miktarda baharat ve tuzunu ekleyip karıştırın.

1 kg patates
400 gr yoğurt
2 diş sarımsak
tuz

Patateslerin kabuklarını soyun yıkayın rendeleyin tekrar yıkayın içine tuz ve su koyup 15-20 dk kadar bekletin. suyunu süzün tekrar yıkayın iyice nişastasının gitmesi gerekiyor. Tavaya sıvıyağ akıtıp patates kızartması yapar gibi kızartın kağıt havlunun üzerine çıkarın.

Sarımsakları ezin tuzla beraber yoğurdu çırpın.

Servis tabağına kızarmış patatesi üzerine yoğurdu en üste kavrulmuş eti koyup isteğe bağlı domates dilimleriyle  servis yapın.
çökertme kebabı

19 Mart 2011 Cumartesi

çikolata kaplı brownie

Sevgili Bera'nın doğum günü sofrası, özellikle yayınlamamı istemiş küçük okuyucum onu kıracak değilim ya :) Nice güzel senelere sağlıkla, mutlulukla Bera'cım..

annesinin yaptıklarından bazıları

peynirli poğaça
fındıklı kurabiye

ve çikolata kaplı brownie

çikolata kaplı brownie

malzemeler
1 su bardağı şeker
125 gr margarin
3 yumurta
1,5 su bardağı un
3 ym kaşığı kakao
1 su bardağı ayıklanmış bütün ceviz
1 pk vanilya
1 pk kabartma tozu
1/2 çay kaşığı tuz
200 gr bitter çikolata

hazırlanışı
Margarin, şeker, vanilya ve tuzu krema kıvamına gelene kadar çırpın. Yumurtaları ayrı bir kaba kırıp çırpın ve yağlı karışıma ekleyin. Un, kakao, kabartma tozunu ekleyip karıştırın (ceviz içlerini ikiye ayırarak kullanın) Cevizleri de ekleyip karıştırın. Fırın kabına boşaltıp önceden ısıtılmış 180C fırında pişirin. (arkadaşım ölçüyü iki katına çıkarıp fırın tepsisinde pişirmiş) Çikolatayı benmari usulü eritin (Bir kaba su koyup ocağın altını yakın  üzerine başka bir kap oturtup çikolataları içine kırın altta ısınan suyun etkisiyle çikolataları eritin. Bu işlem esnesında çikolataya su girmemesine özen gösterin) Eriyen çikolatayı dilimlediğiniz kekin üzerine dökün. İsteğe bağlı çilek dilimleri yada çekilmiş antep fıstığı ile süsleyin.

18 Mart 2011 Cuma

onsekiz mart

Çanakkale şehitlerini minnetle, duayla anıyoruz... Haydi hep beraber bütün şehitlerimiz için ruhlarına fatiha okuyalım...
Allah razı olsun... Allah kabul eylesin...

17 Mart 2011 Perşembe

mantarlı köfte

mantarlı köfte
dolma olmasını beklerken köfte oldular:) doğaçlama oluşan bir yemek oldu..

malzemeler
500 gr mantar sap kısımları çıkartılmış
1 tane kurusoğan yemeklik doğranmış
1 çay bardağı rende kaşar peyniri
2 diş sarımsak ince kıyılmış
200 gr kıyma
2 ym kaşığı zeytinyağ
bir tutam ince kıyım maydonoz
kimyon
kekik
karabiber
toz kırmızı biber
tuz

hazırlanışı
Mantar hariç tüm malzemeyi karıştırıp yoğurun.  Mantarları yıkayın kurulayın içlerine tuz serpiştirin. Hazırladığınız köftelerden  fındıktan biraz büyük yuvarlayıp mantarların boş kısımlarına oturtun. Fırın kabını hafif yağlayın mantarları dizin 200C fırında pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

mantarlı köfte

16 Mart 2011 Çarşamba

velibah / katmer / gözleme

Geçen haftalarda Cemile teyzemizin evinde bütün kızlar toplandık. Cemile teyzemiz bize tadına doyum olmayan velibahlarından, katmerlerinden ve gözlemelerinden yaptı. Memleket havasında nefis bir kahvaltı yapmış olduk kendisine, gelinlerine ve kızına buradan tekrar çok teşekkür ediyorum..

Ben hepsini mayalı hamurdan yaptığını sandım yanılmışım, hamurunda sadece un, su ve tuz varmış. İstediğiniz miktarda un kullanabilirsiniz ister yarım kilo ister 1 kilo yada daha çok.

bir kilo una 1 tatlı kaşığı tuz atıp azar azar su ekleyip ele yapışmayan hamur yoğurun 1-2 saat dinlendirin.

katmer için
Margarini eritin. Limon büyüklüğünde hazırlanmış hamur bezelerinden bir tanesini tezgaha koyup üzerine az miktarda un serperek açın. Erittiğiniz margarinden sürerek (bu aşamada istenirse haşhaşlı katmerler de yapılır aşcının notu haşhaşın içine biraz sıvıyağ konursa daha iyi olurmuş) katlanır (orta kısmında buluşurmak suretiyle her ucu katlanır ve kare şekli verilir) biraz dinlendirilir ve tekrar açılır. Kalın teflon tavada yada sac da pişirilir.

gözleme için
(istenilen iç harç hazırlanır)

patatesli için
3-4 büyük patatesi haşlayın rendeleyin tuz karabiber biraz da sıvıyağ ekleyerek karıştırın.

peynirli için
250 gr beyaz peyniri ezin yarım tutam maydonozu ince kıyın karıştırın.

kıymalı için
1 büyük soğanı ve bir tutam maydonozu ince doğrayın 250 gr kıyma, tuz, karabiber ekleyip karıştırın. (ister çiğden ister kavurarak kullanın ben çiğ olanı tercih ediyorum)

ıspanaklı için
yarım kilo ıspanak yapraklarını temizleyin yıkayın ve suyunu süzdürün ince kıyın 200 gr peyniri ezip karıştırın tuz atılmaz peynirin tuzu yeterli gelecektir.(tuzunu kontrol edin:)

Bir beze alınır hafif unlanarak yuvarlak açılır yufkanın yarısına kadar iç harcı yayılır diğer uç kapatılır teflon yada sacda pişirilir sıcakken üzerine (eritilmeden) margarin sürülür.

velibah

velibah için
3-4 tane büyük patatesi haşlayın kabuklarını soyun, ezin, tuz, karabiber ve toz kırmızıbiber ekleyip karıştırın. Hazırlanan bezeyi çok az açıp ceviz kadar patatesten koyup patatesler kapanacak şekilde hamuru birleştirin yuvarlayın ve yuvarlak açın. Teflon yada sac da pişirin üzerine margarin sürün.

15 Mart 2011 Salı

elmalı strudel

Özellikle vanilya sosuyla sunulduğu zaman nefis bir tatlı oluyor. Bu strudele kolay elmalı strudel demek lazım neredeyse komple çöpe gidiyordu. İç harcını hazırladım hamurunu yoğurdum dinlendirdim sıra birleştirmeye geldi hamuru açtım sarılmıyor beze yapışıyor sanırım unu az geldi tarifi tam anlamıyla uyguladığım halde. Bir koşu markete gidip milföy aldım hamurun üzerindeki iç harçı topladım. Milföye sararak strudeli kurtardım.
Başka sefer hamurunu un ölçüsünü arttırarak tekrar deneyeceğim ve sizlerle son durumu paylaşırım:)
pasa soframın düzenlediği porselen demlik çay saati etkinliğine katılıyorum.. çay sofraları için nefis tariflerle orada buluşalım..
iç harcı için
70 gr tereyağ
100 ml galeta unu
200 gr şeker
1 kg elma (700 gr kullandım)
1/2 çay kaşığı tarçın
1 tane limonun kabuk rendesi
50 gr iri çekilmiş fındık içi

hazırlanışı
Tereyağında galete unu kahverengi olunaya kadar kavurun. Elmaların kabuklarını soyup çekirdek kısmını temizleyin minik minik doğrayın tüm malzemeyi kavrulmuş una ekleyip karıştırın. Ocaktan alıp harcı soğutun.

42cm*26cm şeklinde (dikdörtgen) hazırladığınız milföyün üzerine iç harcı komple yayın ve hamuru rulo yapın. Fırın kağıdı üzerinde 200C fırında pişirin. Ilındığı zaman üzerine bol pudra şekeri eleyin.

elmalı strudel
gün sofralarınıza, çay sofralarınıza çok güzel alternatif, sunumuylada..



14 Mart 2011 Pazartesi

lokanta usulü patatesli köfte

lokanta usulü patatesli köfte
bazen Türkiye'ye duyulan özlemden böyle tatlar da akıla geliveriyor:) o günlerden birinde;

malzemeler
yarım kilo kıyma
1 tane rendelenmiş soğan
1 dilim ufalanmış ekmek içi
1 tutam ince kıyılmış maydonoz
1 yemek kaşığı zeytinyağ
karabiber
tuz

hazırlanışı
Tüm malzemeyi karıştırın. Güzelce yoğurun 30 dk buzdolabında dinlendirin.  Ceviz büyüklüğünde kopararak oval köfteler hazırlayın.

4 adet orta boy patates
2 adet küçük domates
2 adet çarliston biber
1,5 ym kaşığı salça
tuz

Patateslerin kabuklarını soyun yıkayın elma dilimleri şeklinde doğrayın bol suda nişastası gidene kadar iyice yıkayın. Sıvıyağda patatesleri kızartın yayvan tencereye dizin aynı yağda kızarttığınız köfteleri patateslerin üzerine dizin. yarım santim kalınlığında dilimlediğiniz domates ve biberleri üzerine dizin biraz suda ezdiğiniz salçayı köftelerin üzerine gezdirin yine köftelerin yarı beline gelecek şekilde su  ve tuz ekleyip kaynadıktan sonra 7-8 dk pişirin.

11 Mart 2011 Cuma

fırında sebzeli levrek

Yine marine yapılarak pişirilmiş balık. Fırında pişeceği zaman marine mutlaka yapılması gerekiyor o zaman daha da lezzetleniyor.

marinesi için (3-4 adet levrek)
6 diş ezilmş sarımsak
1/2 çay bardağı zeytinyağ
taze baharat (biberiye, kekik varsa)
1/2 çay kaşığı kuru kekik
karabiber
tuz

tüm malzemeyi karıştırın temizlenmiş balıkların üzerini bıçakla kesin sosun içine alın ve her yerine sürün buzdolabına kaldırın 2-3 saat dinlendirin.

sebzesi için
2 adet büyük patates
2 adet sarı ve kırmızı dolmalık biber
1 adet havuç
250 gr mantar
3 adet domates
tuz

Patateslerin kabuklarını soyun yıkayın küp küp doğrayın hafif diri kalacak şekilde haşlayın süzün. Diğer sebzeleri de küp küp doğrayın tuz atıp hepsini karıştırın.  Fırın kabına alarak üzerine levrekleri yerleştirin. (sebzelere yağ kullanmaya gerek yok balık daki yağ yeterli) 220C fırın da pişirin. Fırından çıkınca kıyılmış maydonoz ve limon dilimleriyle servis yapın.

10 Mart 2011 Perşembe

kremalı tavuklu pırasa

kremalı tavuklu pırasa
Bir pırasa yemeği daha ama saraydan çıkma bir yemek gibi duruşu asil:) tadıda..
yelpazesuyun düzenlediği tavuk yemekleri etkinliğine bu güzel yemekle katılıyorum birbirinden güzel tavuk tarifleri için uğrayın derim:) 

malzemeler
yarım kilo pırasa
yarım kilo tavuk göğsü
2 pk krema
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

hazırlanışı

Pırasaları çok iyi yıkayıp 2 cm aralıklarla doğrayın. Fırın kabına yerleştirin üzerine kremayı dökün tuzunu ayarlayın fırın kabının üzerini folyoyla kapatın 200C fırında pırasalar yumuşayana kadar pişirin.

Tavuk göğsünü tuzlu suda haşlayın minik parçalara ayırın pırasaların üzerine dizin. En üste peyniri serpin peynir eriyene kadar fırında tekrar pişirin. İsteğe bağlı kırmızı biber dilimleriyle süsleyerek pişirebilirsiniz.

Yapımı çok pratik olan bu yemeği porsiyonluk fırın kaplarında da hazırlayabilirsiniz. Sunumu çok daha şık olacaktır.




9 Mart 2011 Çarşamba

etli pırasa sarması (pırasa dolması)

etli pırasa sarması

Eşim çocukluğunda pırasayla tramva yaşamış evde kokusunu bile duymak istemez. Ben de bu kış o kadar çok kullandım ki pırasayı özellikle böreklerde. Ama her şeye yakışıyor, lezzetine farklı bir şeyler eklediğiniz zaman..
Yemek günlüğüm de de olması gereken tariflerden biri olunca etli sarmasını pişirdim ve eşim de yedi gönül rahatlığıyla önerebileceğim bir ana yemek. Zor olacağını düşündüğüm bir yemekti yanılmışım hiç bir zorluğu yok. Zeytinyağlısını da yapabilirsiniz tercih sizlerin.

malzemeler
1 kg kalın pırasa
1 su bardağı dolusu pirinç
200 gr kıyma
bir tutam demet dereotu
bir tutam maydonoz
2 adet kuru soğan
1 ym kaşığı zeytinyağ
yarım su bardağı su
1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı kurunane
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
karabiber
tuz
hazırlanışı
Pırasaları yıkayın boylamasına ikiye ayırın kaynar suda hafif diriliği gidene kadar haşlayın. Boylarını kısaltmayın sararken kısaltın çünkü kısa keserseniz saramazsınız sardıkca boy ölçsüne karar verin uzunu her zaman kısaltabilirsiniz ama kısa elinizde patlayabilir:) İç harcı için Soğanların kabuklarını soyun yıkayın ve yemeklik doğrayın dereotu ve maydonozu yıkadıktan sonra ince kıyın ve diğer malzemelerle karıştırıp yoğurun. pırasaları resimde gösterildiği gibi muska şekinde sarın pişireceğiniz tencerede 2 ym kaşığı zeytinyağ ve 1 tatlı kaşığı salcayı kavurun ve sarmaları sıralayın. Üzerine  tuz serpin, sarmaların üzerini geçecek kadar su ekleyin üzerine tabak kapatıp orta ateşte pişirin.

8 Mart 2011 Salı

karnabahar mücveri / ıspanaklı çılbır / kıymalı pırasa yemeği

Kışın sultan sebzeleri; karnabahar, ıspanak, pırasa, kereviz, lahana ve brokoli bugün sizlerle karnabaharı, ıspanağı ve pırasayı paylaşacağım. başka bir postta ise diğer sultanları..
Bu, blogger da yaşanan sorunlardan sonra com.a geçtiğim ilk postum uğurlu gelir inşallah. Blogger gerçekten de aile gibiydi ayrılmak çok buruk oldu. Yine buradayım umarım yalnız com olmam:)
karnabahar mücveri
karnabahar sevmeyen ve yemeyenlere bile severek yedirebileceğiniz bir lezzet

malzemeler
1 küçük karnabahar (700gr.dı)
2 küçük patates
1 adet kırmızı çarliston
2 adet taze soğan
yarım demet dereotu
2 büyük yumurta
1 su bardağı galete unu
1 tatlı kaşığı kuru nane (ayrıca taze de kullanbilirsiniz)
karabiber
tuz

karnabahar mücveri

hazırlanışı
Karnabaharı yıkayın küçük budaklara ayırın ve  buharda haşlayın vitamin değerlerinin kaybolmaması için. Aparatınız yoksa tencereye su koyun üzerine süzgeci oturtun ve sebzelerinizi haşlayın en üste kapak kapatırsanız daha hızlı haşlanır. Patatesin kabuklarını soyun yıkayın ve rendeleyin suyunu süzün. Kırmızı biberin çekirdeklerini çıkarın şeritlere ayırarak küçük doğrayın. Dereotunu yıkadıktan sonra ince kıyın.  Karnabaharlar haşlanınca çatal yada patates ezeceği ile ezin içine diğer hazırlanmış sebzeleri ve malzemeleri ekleyin karıştırın. Buzdolabında 1-2 saat dinlendirin. Tavaya sıvıyağ koyup ısıtın ve elinizle köfteler hazırlayıp tavada kızartın kızartma olurken harcı tekrar dolaba kaldırın çözülmesin. Hafif ele yapışıyor içine tekrardan galete unu eklemeyin sebzelerin tadı öne çıksın. sıcak yada soğuk servis yapın.

yoğurt soslu ıspanaklı çılbır

malzemeler
1 kg. ıspanak
3 ym kaşığı zeytinyağ
tuz
5 tane yumurta
1 çay bardağı sirke
1,5 lt su
2 kase yoğurt
2 diş srımsak
1 ym kaşığı tereyağ
1 çay kaşığı kırmızı toz biber

hazırlanışı

Ispanakları temizleyin yıkayın ve sadece yaprak kısımlarını kullanın (Kökleri salata, çorba yada yemek yaparak değerlendirilir) Ispanakların suyunu iyice süzdürün hatta varsa salata kurutucusunda çekerek suyunu atın. Sıvıyağda tuzla beraber kavurun.

Yumurtaları hazırlamak için tencereye 1,5 lt suyu alın tuz ve sirkeyi ekleyin kaynadığı zaman yumurtaları suya yakın yerden içine kırın beyazları sertleşip sarıları kayısı olacak şekilde pişirin. Bu kıvam nasıl anlaşılır zaten beyazlar piştiği anda sarısı da otomatik bu kıvamı alıyor. Daha önceden hazırladığınız soğuk suya pişen yumurtaları delikli kepçeyle alıp koyun şoklama işleminden sonra sudan çıkarın.

Yoğurda ezilmiş sarımsak ve tuz ekleyip karıştırın. Yemek tabağına pişen ıspanaktan ıspanağın çevresine sarımsaklı yoğurttan ve üzerine pişirilen yumurtaları koyup tereyağında kızdırılan toz kırmızı biberi gezdirin. Yoğurt soslu ıspnaklı çılbır servise hazır..


kıymalı pırasa yemeği

malzemeler
yarım kilo pırasa
200 gr kıyma
1 adet havuç
2 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı pirinç
1 yemek kaşığı dolusu salça
3 ym kaşığı zeytinyağ
tuz

hazırlanışı
Pıarasaları temizleyip çok iyi yıkayın. Özellikle yeşil kısımla beyaz kısımın birleştiği yer gizli şekilde çamurlu olur bu kısım da çamur kalmaması için tek tek ayırıp yıkayın. Pırasaları ikiye bölün ve ince şekilde doğrayın. Soğanları temizleyip yıkadıktan sonra ince yemeklik doğrayın. Havucu küçük zar şeklinde doğrayın soğanla berabe 1-2 dk soteleyin. Kıymayı ekleyip beraber kavurun. Salçayı da ekleyip çevirin pırasaları, pirinci, tuzu üzerini hafif geçecek şekilde suda ekleyip pirinçler yumuşayana kadar pişirin. Pirinç suyu fazla çekerse biraz daha su ekleyin. Çok sulu olamaması için azar azar kullanın.

1 Mart 2011 Salı

tire köfte

Tire köfte, sunumuyla kebaba dönüşmüş. Sadece kıyma ve tuzdan yapılan bu köfteyi merak ettim ve yaptım beğenerek yedik. Yoğurt ve pide ile servis yapılması isteğe kalmış daha çok köfte ve domates sosuyla servis yapılan bu yemeği denerseniz mutlaka pide ve yoğurdu kullanın hepsi bütünleştiğinde lezzeti ortaya çıkıyor...
Ben yine pidesini ev de kendim yaptım isteğe bağlı hazır kullanabilirsiniz..

malzemeler
500 gr döş yerinden kıyma
1 tatlı kaşığı tuz
(yine de biraz karabiber ekledim)

(Eti iki kez çekip tuzu ekleyip çok iyi yoğurup bir gece buzdolabında bekletip ertesi gün tekrar makineden çekip yine çok iyi yoğurup pişiriliyormuş)

Kıymaya tuz ekleyip çok iyi yoğurun buzdolabına kaldırıp 1 gece bekletin ertesi gün çıkarıp tekrar çok iyi yoğurun. Ceviz üyüklüğünde koparıp çöp şişlere elinizi ıslatarak takın sıka sıka aşağı doğru elinizi çektiğinizde çok rahat şişe geçecektir. Tekrar buzdolabına kaldırın servis zamanına kadar bekletin.

14 adet şiş köfte çıkıyor..

pidesi için

3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 pk maya
1,5 su bardağı su
hepsini karıştırıp hamur yoğurun. 30 dk kadar dinlendirip mayalandırın 5 bezeye ayırıp unlu zeminde 1 cm den biraz kalın açarak fırında yada bazlama yapar gibi yağsız teflon tavada pişirin. 

domates sosu için
300 gr.lık doğranmış domates kullandım yada yarım kilo olgun domatesküp doğranmış şekliyle. Sosu hazırlanırken içine hiç bir şey katılmıyormuş. Tavada sade pişiriliyormuş. 1 ym kaşığı zeytinyağ ve tuz ile soteledim.


Köfteleri fırın kağıdının üzerinde 7-8 dk ön pişirme yapın (makbul olanı mangal) Ilındıktan sonra şişlerden çıkarın köfteleri ikiye bölün. 2 ym kaşığı tereyağı eritin köfteleri bu yağda kızartın.

Servis tabağına sırasıyla, dilimlediğiniz pideleri, yoğurdu (500gr) domates sosu, köfteleri koyup tavada kalan tereyağı kebabın üzerine gezdirip bol ince kıyılmış maydonozla(bir demet) süsleyip servis yapın.

anlatımı çok uzun oldu sanırım ama gözünüzü korkutmasın yapımı zor değil.

28 Şubat 2011 Pazartesi

limonlu kek

Limonun ferahlatıcı tadı ve kokusu, zeytinyağın da verdiği süngerimsi dokusuyla nefis bir kek oldu.. Belli bir tarife dayanmıyor sadece tecrübeyle edinilmiş bilgilere dayanarak yaptığım bir limonlu kek.. İftiharla sunuyorum:)

malzemeler
3 küçük  boy yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 pk vanilya yada çubuk vanilya
1 büyük limonun suyu ve kabuğunun rendesi
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı zeytinyağ
4 çay bardağı un
1 pk kabartma tozu

hazırlanışı

Karıştırma kabına (cam yada çelik olmalı) yumurtaları kırın içine şekeri ekleyin mikserle özleşene kadar çırpın. Diğer sıvı malzemeleri de ekleyip karıştırın en son kuru malzemeleri ekleyin karıştırın. Yağlanmış dikdörtgen kalıba karışımı dökün sallayıp eşit yayılmasını sağlayın. 180C fırında pişirin. Ilındıktan sonra üzerine pudra şekeri eleyin.

kuşbaşı etli ve peynirli pide

Hamur işini kim sevmez! Hele evde yapılmış pideler olunca yanında bir de mis gibi ev yapımı yoğurtla yapılmış bol köpüklü buz gibi ayran:) Aslında hiç bir zorluğu yok mutfağa ilgisi olup ama çekinenler için söylüyorum içini hazırladıktan sonra mayalanan hamur o kadar hiç gözünüzde büyütmeyin ve girin mutfağa herkezi şaşırtın:)

annesinin kızı:) bakarmısınız maşaallah nede güzel yakışıyor ellerine, yirmibir aylığız henüz ama mutfakla aramız çok iyi:)

malzemeler

(miktarları biraz fazla, kalabalıksanız tam yeterli ama ikikişiyiz bu miktarlar bize çok derseniz yarı yarıya azaltabilir yada hazırlayıp buzluğa kaldırabilirsiniz daha sonra elinizin altında hazır bulunur:)

1 kg kuşbaşı et
3 adet domates
3 adet kuru soğan
3 adet sivribiber yada çarliston
1,5 ym kaşığı acı biber salçası

1,5 ym kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay bardağı sıvıyağ
karabiber
tuz

Etleri çok minik doğrayın, soğanların kabuklarını soyup çok ince doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyup kuşbaşı doğrayın. Biberlerin çekirdeklerini çıkarıp dilimleyin. Bütün malzemeleri ekleyip karıştırma kabında karıştırın.

hamur malzemeleri için
1,5 kilo un
1 pk yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz

Mayayı biraz su ile ezin. Unu ve tuzu ekleyin azar azar su ilave ederek hamur yapın. Ele hafif yapışan yumuşak hamur hazırlayın. yarım saat kadar dinlendirip mayalandırın.


Peynirli harç için

orta yağlı 350 gr beyaz peynir
yarım demet ince kıyım maydonoz
1 ym kaşığı margarin

hepsini karıştırıp hazır edin.

İsterseniz kıymalı harçta hazırlayabilirsiniz yukarıda yazılan kuşbaşılı karışımın aynı şekli kıymayla hazırlanır.

Hamurdan limon büyüklüğünde bezeler hazırlayın unulu zeminde ince olacak şekilde oval açın. Hazırladığınız iç harçtan yayarak yanlarından birer cm kapatın. 1 yumurtaya 3ym kaşığı sıvıyağ ekleyip çırpın pidenin kenarlarına sürün 200C fırında pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

kuşbaşılı ve peynirli pide

25 Şubat 2011 Cuma

lor dolması / pembe rüya / çilekli pasta

Bayburtlu arkadaşım Fatma'nın sofrasından üç lezzeti paylaşmak istiyorum sizlerle.. Lor dolmasını özel taleple yapmasını rica ettim :) bol kalorili ama o kadar da lezzetli. (Laf aramızda, tamamen sizler için yapmasını istedim :) bloğumda  bulunması gerektiğini düşündüğüm  bir yemek. Sofranın genelini  yayınlayamıyorum akşam olduğu için resimler çok karanlık çıkıyor ışık maalesef çok yetersiz kalıyor. Yine de bu üç lezzeti yayınlamak istedim..

Menü oluşturmanıza yardımcı olabilmesi için neler hazırladığı yazıyorum:

mantı
karışık sebzeli patates salatası
pazı sapından turşu kavurması
pembe rüya
çilekli pasta

Bayburt'un lor dolması (lor sarması)

malzemeler
2 su bardağı ince bulgur
250 gr tam yağlı beyaz peynir
100 gr rendelenmiş kaşar peyniri
1,5 paket labne peynir
2 paket krema (400 ml)
2 adet çok ince kıyılmış kuru soğan
karabiber
tuz
diri kalacak şekilde haşlanmış pazı

hazırlanışı
Bulguru kaynar su ile yıkayıp  hemen suyunu süzün. Diğer tüm malzemeleri de ekleyip iyice karıştırın. (Bulgurdan bulgura fark olabileceği için katılan sıvı miktarlarını hemen çekip karışım katı olursa biraz süt ekleyebilirsiniz) Hazırladığınız içten pazı yapraklarını sararak fırın kabına yerleştirin. Üzerine 2 paket krema dökerek 200C fırında pişirin. Fırından çıktıktan hemen sonra 120 gr tereyağını eritip üzerine gezdirin.
Yemekten sonra mahallede 3 tur koşu yapmak serbestir:)
şeftalili irmik tatlısı (pembe rüya ismi ben taktım yakıştı ama:)

malzemeler
7 ym kaşığı irmik
1 lt süt
1 pk vanilya
1 su bardağı toz şeker

Bütün malzemeleri karıştırarak pişirin. Üzeri göz göz olduktan sonra ocaktan alın borcama dökün.

1 pk kremşantiyi tarifine göre hazırlayın. Soğuyan irmiğin üzerine kremşantiyi yayın.

4 adet taze şeftali yada konserve
ince dilimleyin tatlının üzerine yayın.

jölesi için
2 ym kaşığı çilek/vişne/kırmızı renkli reçel suyu
1 ym kaşığı nişasta
2 çay bardağı su
hepsini karıştırıp pişirin ılındığı zaman şeftalilerin üzerine yayın.
soğuk olarak servis yapın.

çilekli pasta
yumuşacık pandispanyalı çok lezzetli bir pastaydı

malzemeler
6 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 pk kabartma tozu
1 su bardağı un
2 ym kaşığı nişasta

hazırlanışı
Yumurta sarılarını ve beyazlarını ayırın. Beyazlarını kar olana kadar çırpın. Şekeri ve diğer malzemeleri ekleyip karıştırın. (32 cm.lik kalıp için) tepsiye dökün ve 180C fırında pişirin.
Fırından çıknca tapsiyi ters çevirip soğutun. Bu şekilde pandispanyanız yumuşak kalacak. Soğuduktan sonra üç parçaya yada ikiye bölün.

ayrıca

500 ml krema
1 pk krema sertleştirici
1 pk çilekli tart jölesi
250 gr çilek
Kremaya krema sertleştirici ekleyip koyulaşana kadar çırpın. Ara katına ve üst kaplamasına sürün. Üst kısmına ikiye böldüğüüz çilek yada frambuaz yerleştirip tarifine göre hazırladığınız çilekli tart jölesini yayın. soğuk olarak servis yapın.

24 Şubat 2011 Perşembe

beef stroganoff ve dört peynirli makarna sosu

Adı çok afilli ama yapımı bir o kadar basit, davet sofralarına da gönül rahatlığıyla çıkarılabileceğiniz  bir ana yemek. Patates püresi ile servis yaptım arzu edilirse patates kızartması yada başka bir garnitür kullanılabilir.

malzemeler
500 gr biftek
1 adet kuru soğan
200 gr mantar
200 ml krema
1 ym kaşığı un
3 ym kaşığı zeytinyağ
2 çay bardağı su
karabiber
tuz

hazırlanışı
Biftekleri uzun şeritler halinde ince doğrayın. Derin bir tavaya zeytinyağını alıp ısıtın etleri ilave edin pişirin. Soğanın kabuklarını soydukdan sonra ince yemeklik doğayın ete ilave edin soğanlar yumuşayana kadar kavurun. Mantarları dilimleyip unla beraber ete ilave edin bir iki dakika çevirin suyu, kremayı, karabiberi ve tuzu ilave edin orta ateşte suyunu biraz çekene kadar pişirin.

patates püresi
600 gr patates
1 ym kaşığı tereyağ
1 çay bardağı süt
tuz

Patateslerin kabuklarını soyun yıkadıktan sonra bol suda haşlayın. Suyunu süzdükten sonra daha sıcakken patatesleri ezin içine tereyağ, süt ve tuzu ekleyerek ocağın üstünde karıştırarak sütünü çektirin.

Servis tabağına alarak üzerine beef stroganoffları koyarak servis yapın.

Dört peynirli kremalı spagetti
İtalyanların tipik bir yemeği olan dört peynirli sos, makarna sosu yada pizza olarak çok yaygın kullanılıyor. Pizzaya da çok yakışan bu dört peyniri, Türkiye'nin nefis peynirleriylede uygulayabilirsiniz.

malzemeler
100 gr emmentaler peyniri
100 gr gouda peyniri
150 gr gorgonzola peyniri (küflü)
100 gr permasan peyniri
(yada eski kaşar, çerkez, dil, taze kaşar vs)
1 ym kaşığı tereyağ
1 ym kaşığı zeytinyağ
1 ym kaşığı un
2 diş sarımsak
200 ml krema
1 su bardağı süt
değirmen karabiber
tuz
1 pk spagetti (500gr)


hazırlanışı
Spagettileri bol suda içine tuz, zeytinyağ damlatarak haşlayın. Spagettiler haşlanırken sosunu hazırlayın. Bunun için, tereyağ ve zeytinyağında unu kavurun ezilmiş sarımsağı ekleyin karıştırın. Kremayı sütü ekleyin kaynadığında içine ezdiğiniz paynirleri ekleyin bir tek permasanı rendeleyin sert olduğu için kremanın içinde erimesi zor olur. Karabiberi ve tuzu ayarlayıp süzdüğünüz makarnaların üzerine döküp karıştırın. sıcak olarak servis yapın.

tekirdağ köftesi

Çanakkale'ye giderken Tekirdağ malum yolumuzun üzeri hatta geçen sene ilk defa tr ye arabayla gittiğimizde gece 12 de durup köfte yemiştik. Ev de yapmayı hiç düşünmemiştim taki sevgili Eylemde görünceye kadar. Tarifi aynı şekilde uyguladım bir tek yumurta miktarından bir tane azalttım sonuç mu mükemmel Tekirdağ köfteleri...

malzemeler
500 gr kıyma
1/2 su bardağı un
1/2 su bardağı irmik
1 tane rendelenmiş kuru soğan
5 diş sarımsak
2 tane yumurta
karabiber
kimyon
tuz

hazırlanışı
Tüm malzemeleri karıştırıp çok iyi şekilde yoğurun. Bir gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün dolaptan çıkarın tekrar yoğurun orta boy ceviz büyüklüğünde koparıp elinizde yuvarlayarak uzun köfteler yapın elinize yapışırsa çay tabağına z.yağ koyarak elinizi ıslatıp şekil verin. Mangal yada sıvıyağda kızartarak servis yapın.


sevgili arkadaşlarımdan lezzet saati bu çok keyifli ödülü benimlede paylaşmış kendisine çok teşekkür ediyorum. Bütün blogarkadaşlarımla bende paylaşıyorum..









Special design for Yemek Bir Aşk by GeCe