16 Mayıs 2011 Pazartesi

züleyha'nın cıvıl cıvıl kahvaltı sofrası..

sevgili arkadaşım Züleyha'nın bahar havasındaki kahvaltı daveti.. hele bir bazlaması vardı, evlere bile paket yaptı:) sıcacık, arasına tereyağ sürüp yemesi çok zevkliydi..

bu güzel kahvaltı masasında neler mi vardı?

klasik kahvaltılıklar
domatesli mozzarella salatası
bol yeşillikli patatesli kahvaltı salatası
bazlama
yumurta dolması
kakaolu muffins
çilekli, muzlu pasta


bazlama
Züleyha miktarları çok kullanmış sırf kahvaltı değil bizlere dağıtmak içinde çok yapmış, ister bu haliyle fazla yapıp buzluğunuza kaldırıp daha sonra kullanabilir
yada
1 kilo un, yarım paket maya, 1 su bardağı süt, tuz, aldığı kadar su kullanabilirsiniz.

malzemeler
4 kilo un
1 pk maya
1 litre süt
aldığı kadar su
tuz

hazırlanışı
Bütün malzemeleri karıştırın suyu azar azar ekleyerek hafif ele yapışan yumuşak hamur yoğurun. Mayalanması için 35-40 dakika dinlendirin. Portakal büyüklüğünde bezeler yapın elinizle resimdeki boyutlarda açın. Lahmacun makinesinde yoksa kalın teflon tavada önlü arkalı pişirin.
hazine odası:)  bazılarını da kıymalı yapmış değişik olmuştu..
kakaolu yumuşacık muffins

malzemeler
1 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
2 çay bardağı şeker
1 çay bardağı süt
2 ym kaşığı kakao
1 pk vanilya
1 pk kabartma tozu
1 su bardağı un

hazırlanışı
Yumurta ve şekeri krema olana kadar çırpın. Diğer malzemeleri de ekleyip çırpın, muffis kağıtlarına paylaştırın 180C fırında pişirin. Soğuduktan sonra servis yapın. Arzu ederseniz bitter çikolatayı eritip üzerlerine dökebilirsiniz.
sabah kahvaltılarının şık yumurta kayıkları

malzemeler
6 tane yumurta
iki kibrit kutusu kadar beyaz peynir
kıvamı bağlamak için mayonez
bir çimdik toz kırmızı biber
tuz

yumurta dolması
sunumu bence çok şık oluyor..
hazırlanışı
Yumurtaları katılaşana kadar haşlayın. Kabuklarını soyun yumurtaları uzunlamasına ikiye bölün sarılarını alarak ortalarını boşaltın. Yumurta sarısını, beyaz peyniri, toz kırmızı biberi, mayonezi, tuzu karıştırıp yumuşak kıvama getirin. Krema sıkma torbasına alarak yumurtanın çukur yerlerini doldurun.

yeşillikli patates salatası
tarife gerek olduğunu düşünmüyorum yinede özetleyecek olursak: 1 kilo patates haşlanır kabukları soyulur kuş başı doğranır isteğe bağlı yeşillikler ince kıyılarak içine ilave edilir tuz, pulbiber, karabiber, zeytinyağ, limon suyuyla tatlandırılır servis yapılır.

çilekli, muzlu pasta

malzemeler
4 tk fincanı şeker
4 tane yumurta
4 tk fincanı un
2 tk fincanı sıvıyağ
1 pk vanilya
1 pk kabartma tozu
ayrıca;
1 poşet sade kremşanti
1 poşet çikolatalı kremşanti

hazırlanışı
Yumurta ve şekeri krema olana kadar çırpın sıvıyağı ekleyin çırpın diğer malzemeleri de karışıma ekleyin karıştırın. 22 yada 24 cm.lik yuvarlak kalıbı margarinle yağlayın ve pandispanyayı  dökün sllayarak eşit yayılmasını sağlayın. 170C fırında pişirin. Çok pişmiş yerleri varsa traşlayıp kullanın. Pandispanyayı ikiye bölün. (nemini kaybetmişse sütle ıslatın. Züleyha ıslatmamıştı) ara katına çikolatalı kremşanti yayın muz ve çilek dilimleri döşeyin. Üzerine ve yan kaplamasına sade kremşantiyle sıvayın. Çilek dilimleri ve çikolata kırıntılarıyla süsleyin. Buzdolabına kaldırıp dinlendirin soğuk olarak servis yapın.

14 Mayıs 2011 Cumartesi

mantı ve hingal çerkez kızı Figen'in elinden..

(bloggerdan oluşan sorundan dolayı bu yayın silindi ve tekrar geri geldi! Sevgili arkadaşlarımın yazmış oldukları çok değerli yorumlar maalesef geri dönmedi... yazılan yorumların görünmemesi tamamen bloggerla ilgili sorundur, önemle bilgilerinize sunarım)

İsviçre'de bir çerkez kızı; Figen.. Sevgili arkadaşım, bende  toplanılacağı gün sizlere mantı ve psehalive (hıngal/hingal) yapayım  dedi.. Bizde hep beraber eveeet dedik:) Sadece mantı ve hingal beklerken bir dünya emek vererek birbirinden nefis yemekler hazırlanmıştı.. Yine sayfamda ilk defa yer alacak güzel tariflerle buradayım..
(Melisa bu postu yazarken kucağımda Figen teyzesi ve şunu söylüyor:  öveeyl ısıydı, öveyll :)).. Ömer'i kocaman kocaman öpüyoruz buradan:))
misler gibi salçalı tereyağlı mantı
(Figen hıngal içinde kullanacağından hamuru 2,5 kilodan yoğurmuş 3 yumurta kullanmış. 1 kilo una 1 yumurta ölçü tutabilirsiniz 3 beze oluyor bu miktar bile 1 tabak ölçü düşünülürse, 10 kişilik ortalama servis çıkıyor)

malzemeler
1 kilo un
1 yumurta
tuz
su
karıştırma kabına unu alıp yumurtayı içine kırın 1 tatlı kaşığı kadar tuz atıp azar azar un ekleyip sert hamur yoğurun (yumuşak olursa kıvamlı olmaz çok sert olursada hamur yapışmaz) yarım saat kadar dinlendirin.

İç harcı için
300 gr kıyma
karabiber
pulbiber
kırmızı toz biber
tuz
hepsini karıştırın.
Hazırlanan bezeyi unlayarak açın. Karelere kesin iç harcından minik minik pay ederek resimde gösterildiği gibi kapatın. Bütün uçlar en üstte toplanacak.
Sonra kullanacaksanız tepsiye un serpin mantıları üst üste gelmeyecek şekilde yayın bir kaç saat dışarıda tutun biraz kurusun buzdolabı poşetine alıp dondurucuya kaldırın.
Bol kaynar suya tuz ve zeytinyağı damlatarak makarna haşlar gibi haşlayın.  Buzları çözülüp kaynama noktasından sonra 5-6 dk yeterli oluyor pişen mantılar suyun üzerine çıkıyor.
Mantıları süzün yada kevgirle suyun içinden alın (kevgirle alırsanız hafif mantının suyuda gelir) bol  sarımsaklı yoğurt hazırlaıp  üzerine dökün sosu için: tereyağında (miktar size bağlı 3-4 ym kaşığı tereyağına 1 ym kaşığı salça gibi) salçayı, pulbiberi, karabiberi kavurun mantının üzerine gezdirin.

Figen'le beraber sonra bende, yapım aşamasını görüntülemek için tekrar mantı yaptık.

 değişik bir o kadar da lezzetli  kuru baklalı  yaprak sarma
Tokat yöresinde sıkca yapılan bu nefis sarmaları, bakla ve sarmayı seviyorsanız denemenizi öneriyorum..

malzemeler
3-4 parça küçük kemik parçaları
1 kase kuru bakla
1 kase ince bulgur
1/2 çay bardağı sıvı yağ
3 tane kuru soğan
2-3 ym kaşığı salça
dereotu
reyhan
nane
pulbiber
kırmızı tozbiber
karabiber
tuz
asma yaprağı

 etli kuru baklalı yaprak sarması
hazırlanışı
Baklayı bir gün önceden sıcak su ile ıslatın. Ertesi gün baklayı diriliği gidene kadar haşlayın, süzün ikiye yada üçe bölün. Bulguru 1 kase sıak suyla ıslatın suyunu çekince ince kıydığınız kuru soğanı ve dereotunu, baklayı ve diğer malzemeleri ekleyip karıştırın.
Pişireceğiniz tencerenin içine kemikleri yerleştirin üzerine sarmaları dizin Sıcak su ve tuz ekleyin. 2-3 ym kaşığı zeytinyağ gezdirin pişirin.
Piştikten sonra 2 tane kuru soğanı ince yemeklik doğrayın biraz zeytinyağında soteleyin 1 ym kaşığı dolusu salçayı ekleyip kavurun. Pişen sarmaların suyunu  tencerenin kenarından bu sosa dökün 1-2 dk kaynatın ve sarmaların üzerine gezdirin. Biraz dinlendirin sıcak olarak servis yapın.

psehalive/hingal/hıngal
Mantının hamuruyla aynı hamur. Figen'ler bu şekilde üçgen yapıyorlarmış daha büyük kenarlarını büke büke de kapatabilirsiniz..

malzemeler
1 kilo un
1 yumurta
tuz
su

iç harcı için
3-4 tane patatesi haşlayın, ezin pul biber, karabiber, kırmızı tozbiber ve tuzla tatlandırıp karıştırın.

Mantıda olduğu gibi sert hamur hazırlayın. 3 bezeye ayırın unlayarak açın. büyük kareler keserek patatesli iç harçtan koyun üçgen kapatın. Bol kaynar suya tuz ve zeytinyağ damlatarak hıngallar üste çıkana kadar haşlayın. üzerine kızdırılmış tereyağ dökün.

kuru biberli kuru kabak kavurması...
kuru kabak ve biberi yazdan kurutarak hazırlayabileceğiniz gibi hazırda kullanabilirsiniz, yıkayıp biberlerin çekildeklerini temizleyerek ipe dizin kabakları dilimleyip temiz bir çarşafın üzerinde yada ipe dizerek güneşte kurutun. 

malzemeler
istenilen miltarda kabak ve biber kurusu (ikişer avuç kullanılmış)
3 tane kuru soğan
1 ym kaşığı salça
karabiber
1 tane kesme şeker
1/2  çay bardağı zeytinyağ
tuz

hazırlanışı
Kabak ve biberi yumuşayana kadar haşlayın. Suyunu süzün. Soğanı yemeklik doğrayıp sıvıyağda kavurun salçayı ekleyin kokusu çıkana kadar çevirin karabiberi, şekeri, tuzu, kabağı ve biberi ekleyip karıştırınyarım çay bardağı su ekleyin suyu çekene kadar pişirin. Sıcak yada soğuk servis yapın.

gül tatlısı

malzemeler
1 su bardağı sıvıyağ
1/2 su bardağı yoğurt
1 su bardağı irmik
1 tane yumurta
125 gr margarin
1 çimdik tuz
1 pk kabartma tozu
1 pk vanilya
aldığı kadar un

hazırlanışı
Tüm malzemeyi karıştırın unu azar azar ekleyerek kıvamlı ele yapışmayan yumuşak hamur hazırlayın. (Benimde yaptığım bu güzel tatlının buradan nasıl gül şekli verildiğini görebilirsiniz) hamuru merdaneyle açın çay bardağı ile kesin üstüste 3lü yada 4lü dizin yuvarlayın bıçakla ortadan ikiye kesin. tepsiye dizin 200C fırında pişirin.

şerbeti için
3 su bardağı şeker
4 su bardağı su
2-3 damla limon suyu
hepsini karıştırın kaynatın kaynama noktasından sonra 25-30 dk kaynatın şerbet soğuk tatlı sıcak olarak güllerin üzerine dökün. Şerbetini çekene kadar dinlendirin.

etimek tatlısı
herkezin kendine göre bir tarifi olduğu bu nefis tatlının farklı bir versiyonu

malzemeler
16 tane etimek
şerbeti için
1 su bardağı şekeri ocakta bir kabın içne alarak eritin. 1,5 su bardağı su ekleyin şeker tekrar toplanacaktır eriyene kadar kaynatın. Etimekleri bir kabın içine dizin hazırladığınız şerbeti üzerlerine döküp etimekleri ıslatın.

kreması için
1 lt süt
7 ym kaşığı şeker
6 ym kaşığı un
1 tane yumurta sarısı
1 ym kaşığı margarin
1 pk vanilya
Vanilya ve margarin hariç tüm malzemeyi karıştırın ocakta üzeri göz göz olana kadar pişirin. Ocaktan aldığınız muhallebiye vanilya ve margarini ekleyin mikserle çırpın. Kremayı etimeklerin üzerine yayın en üste iri çekilmiş fındık yada ceviz serpin. Buz gibi servis yapın..








7 Mayıs 2011 Cumartesi

değişik sulu köfte ve güncel yaşamdan kareler..

Çocukluğumun bir bölümü Çanakkale'de annanemlerin yanında geçti.. Geçmişe dönüp baktığımda ne mutlu bir çocukluk yaşamışım yanlarında, bugün görüyorum ve özlüyorum.. Dedecim sonsuzluğa intikal edeli çok uzun seneler oldu ben ona doyamadım, takdiri ilahi biliyorum.. 
Başka bir zaman da dedemi anlatırım sizlere nasıl baba özlemi çektiğini neler yaşadığını 73 yıllık hayatında neler gördüğünü neleri kaybettiğini...
Bu köfte de annanemin tarifidir. Bir ismi varmı bilmiyorum mutlaka vardır bizim oralarda bu şekliyle pişirilir. Dayımın, teyzemin  çocuları da gelince hep beraber ekmeği bana bana yerken o yemeğin lezzeti anlatılmaz yaşanırdı:)
yanına tavsiyem tereyağlı sade bulgur pilavı ve üzüm hoşafı:)

nasıl mı yapılır? bu annane köftesi;

Kıyma, rendelenmiş soğan, kekik, karabiber, tuz ekmek içi, bir kaç damla zeytinyağı özleşene kadar yoğrulur minik toplar koparılır elde ufalayarak ovalleştirilir. Sahan tencereye dizilir.  Kuru soğan temizlenir çok ince doğranır zeytinyağında sotelenir salça eklenir kavrulur köftelerin üzerine dökülür köftelerin hizasına kadar su konur tuz eklenir ve pişirilir.


nerede yaşıyorum neler yapıyorum çok abartmadan biraz da paylaşmak istiyorum...  Basel İsviçre'nin kuzeyi Alman'ya ve Fransa'nın sınırın da kültür ve (roche ve novartisin dünya ana merkezi) ilaç sanayi şehridir. Allah'ın hikmeti Türkiye donarken buralar bu ara yanıyor desem abartmamış olurum herhalde bugün 26-28C mesela..
Bu resimler şehrimize arabayla 15 dk mesafedeki Napolyon'un çizdiği sınırla belirlenen (daha öncesi Basel'inmiş) Fransız köyünden taşın ön kısmı İsviçre

arkası Fransa
ağacın üzerinde asılı saksılar çok hoşuma gitti ya sizin?
bulunduğumuz yer Fransa aşağıda ki köy Basel land'ın köyü (Basel ve Basel Land ayrı kantonlar)
yan yana sıradan köycükler de olsalar yaşam başka akıyor konfor ve günlük yaşama dair her şeyin bulunduğu yerler. Stada inmeden her şeyininizi halledebiliyorsunuz mesela çocuğunuza piyano yada keman dersini uzaklara gitmeden halledebiliyorsunuz basit bir örnekle..
bulunduğumuz yer Fransa ortadaki uzunlamasına giden yer  Basel (nedeni ise ren nehrinin İsviçreden çıkış yeri ve nehir boyunca kurulmuş şehir zamanında zürih ve cenevre de finans tam oturmamışken en parlak dönemini yaşamış Basel) Basel'in arkasın da gözüken yerler de Almanya. Arkada başlayan dağlar da schwarzwald  şu meşhur kara orman pastasının ana yurdu.. Dağ içi köylere gittiğimiz zaman orjinal pastayı ve mekanları sizler için görüntüleyeceğim...

yaşama dair tüm güzellikler sizlerle buluşsun...

24 Nisan 2011 Pazar

frambuazlı şarlot

İstanbul kokan, İstanbul kadar güzel sevgili arkadaşım, ablam Sevda'nın doğum günü için yaptığım pastam..
Bütün gün oturup ani bir kararla akşam üstü mutfağa girdim 15-20 dakika da pratik bir şekilde hazırladığım mutlaka 1 gece buzdolabında beklemesi gerektiği halde pastamı aldığım gibi Sevda'nın kapısında soluğu aldım..
O an unutulmaz bir gün oldu arkadaşıma:) Diyeceğim şu ki bisküvilerin boylarını daha orantılı kesebilirdim ara katlarına krema pişirebilirdim şunu söyleyebilirimki Sevda ve çocukları çok beğenmiş hatta tarifini istedi:) Pratikliği bakımından zor anlarınız da deneyebilirsiniz.
frambuazlı sarlot

malzemeler
1 büyük paket kedi dili bisküvisi
2 pk krema
2 pk krema sertleştirici
1 su bardağı pudra şekeri
250 gr mascarpone peyniri yada labne
250 gr frambuaz
1 poşet kremşanti
1 çay bardağı süt

hazırlanışı
Krema, pudra şekeri ve sertleştiriciyi beraber koyulaşana kadar mikserle çırpın. Mascarponeyi ilave edin kremaya karıştırarak yedirin.
Kremşantiyi sütle koyulaşana kadar çırpın.
26cm.lik çember pasta kalıbının boyunda bisküvileri kesin sütle hafif ıslatarak kalıbın etrafına dizin. Kestiğiniz parçaları da değerlendirip tabana tekrar sütle ıslattığınız bisküvileri dizin hazırladığınız mascarponeli karışımın yarısını dökün tekrar bisküvi dizin kalan kremayı dökün en üste hazırladığınız şantiyi yayın. Şantinin düzgün gözükmesi için üzerine hindistan cevizi serpin. Bir kaç tane ayırdığınız frambuazlarla süsleyin. (üzerini komple frambuaz kaplayabilirsiniz)

15 Nisan 2011 Cuma

gülhan'ın çay sofrası

Çiçeği burnunda anne, olan sevgili arkadaşım Gülhan'ın tatlı kızını görmeye gittiğimizde bizler için hazırladığı güzel sofrası..  Naz bebeğe sağlıklı, mutlu uzun bir ömür diliyorum:) Aramıza hoşgeldin bebek.. sefa getirdin..
cevizli katmer açma
çay sofralarınıza, gün sofralarınıza güzel bir seçenek

malzemeler
1 çay bardağı sıvıyağ
1 pk maya
2 su bardağı su
aldığı kadar un
1, 5 çay kaşığı tuz

hazırlanışı
Malzemeleri karıştırın ele çok hafif yapışacak şekilde,  oldukca yumuşak hamur yoğurun. 2 beze yapın. 10-15 dk. dinlendirin. Bezeleri elinizle yaklaşık yufka boyunda açın üzerine sıvıyağ sürün kırılmış ceviz serpin. Uç kısımlarından tutarak orta kısımda birleştirin kare şekline getirin. 10 dk daha bekletin. Yufkayı dört parmak genişliğinde kesin büküp büküp yağlı tepsiye dizin. İkinci bezeyede aynı işlemi uygulayın. 200C fırında pişirin.

nefis beyaz peynirli börek


çay soframız

vee ev yapımı lahmacun

Gülhan'ın miktarları o kadar çok ki, çünkü bütün ev ahalisi damatlar, gelinler, torunlar, misafirler düşünülerek yapılmış mesala un 4 kilo, kıyma 2 kilo gibi... Bu miktarlar çok kalabalık olmayınca fazla gelebilir ve ilk deneyecek olanlarda  miktarları azaltıp ayarlayamayabilir zorluk çekilmemesi için daha önce yaptığım lahmacun linkine yönlendiriyorum..

yinede yazacak olursak;
4 kilo un
1 kilo süt
maya
tuz

yumuşak hamur yoğruluyor (süt yeterli gelmezse kıvamını su ile ayarlayabilirsiniz) mayalanması için biraz bekletin.

2 kilo kıyma
1 demet maydonoz
8 adet yeşilbiber
5 diş sarımsak
3 ym kaşığı biber salçası
4 ym kaşığı domates salçası
1 pk domates püresi
7 tane kuru soğan
1 su bardağı sıvıyağ
tuz

sebzeleri rondada kıyın, diğer malzemeleri de ekleyip karıştırın hamurdan küçük bezeler yapıp açarak iç malzemeden yayın 200C fırında pişirin.

12 Nisan 2011 Salı

kremalı, peynirli poğaça

kremalı  peynirli poğaça
sevgili arkadaşım Fatma'nın kontakstelleye getirdiği nefis poğaçaları içinde krema olduğunu öğrenince hemen tarifini aldım yemek bir aşk'da olması gereken bir lezzet dedim, yarısını peynirli  yarısını da açma şeklinde yapmıştı, yumuşacık poğaçalardı...
malzemeler
2 su bardağı yoğurt
1 kutu krema (200ml)
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket vanilya (yanlış okumadınız)
1 pk kabartma tozu
1 pk maya
1 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un

iç harcı için
100 gr. ezilmiş peynir
bir tutam ince kıyım maydonoz
yumurta akı (sarısı poğaçanın üzerine)
hepsini karıştırın.

hazırlanışı
Bütün malzemeleri karıştırın unu azar azar ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun. Mayalanması için ılık ortamda yarım saat dinlendirin. Cevizden büyük bezeler koparın iç harcını koyarak kapatın üzerine yumurta sarısı sürün 200C fırında pişirin.

kremalı poğaça

kıymalı ıspanak, etli kuru fasulye, patatesli patlıcan yemekleri

etli kuru fasulye
Tencere yemeklerine kaldığımız yerden devam ediyoruz:) Ekmeği bana bana yediğimiz mis gibi yemeklerimizden:)

malzemeler
1 su bardağı dolusu kuru fasulye
2 adet kuru soğan
2 adet domates
(yada yazdan hazırlanmış yarım su bardağı domates)
200 gr kuşbaşı et
(kemikli parça et de olabilir)
1 küçük ilikli kemik (opsiyonel)
1,5 ym kaşığı salça (tercihen biber salçası)
3 ym kaşığı zeytinyağ

hazırlanışı
Kuru fasulyeyi akşamdan ıslatın. Ertesi gün suyu süzün. Soğanın kabuklarını soyun yemeklik doğrayın zeytin yağında soteleyin eti ve kemiği ekleyin kavurmaya devam edin. Domateslerin kabuklarını soyup minik doğrayıp tencereye ilave edin biraz soteleyip salçayı ekleyin karıştırın. Fasulye ve 4 su bardağı su ekleyip orta ateşte pişirin Ocaktan inmeye yakın tuzunu ekleyin. Düdüklü tencerede daha kısa sürede pişirebilirsiniz suyunu daha az kullanın. Ben kuru fasulyeyi düdüklüde pişirmiyorum çünkü iki kez düdüklüde yaktım suyunu ayarlayamadığım için:)
kıymalı pirinçli ıspanak yemeği
malzemeler
1 poşet ıspanak (500 gr)
100-200 gr kıyma
1 çay bardağı pirinç
1,5 ym kaşığı salça
2 su bardağı su (pirinç suyu çekeceği için)
1 büyük kuru soğan
3 ym kaşığı zeytinyağ
tuz

hazırlanışı
Soğanı yemeklik doğrayın zeytin yağında soteleyin kıymayı ekleyin kavurun salçayıda ilave edin karıştırın. Yıkayıp doğradığınız ıspanakları, tuzu ve pirinci ekeyip karıştırın. Su yu da ekleyip kaynadıktan sonra ocağın altını kısın ve pişirin.

kıymalı patatesli patlıcan yemeği
malzemeler
3 adet büyük boy patlıcan
1 tane orta boy patates
2 adet domates
1 adet sivribiber
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
200 gr kıyma
1 ym kaşığı dolusu salça tercihen biber
3 ym kaşığı zeytinyağ
karabiber
tuz
bir çimdik kimyon

hazırlanışı
Soğanı yemeklik doğrayın yağda soteleyin. Kıymayı ekleyip kavurun domatesleri minik doğrayıp biraz kavurun salçayı ekleyin karıştırın. Patlıcanları alacalı soyup kuşbaşı doğrayın tuzlu suda biraz bekletin süzün yıkayın tencereye ekleyin. Patatesin kabuğunu soyun yıkayın kuşbaşı doğrayıp tencereye ilave edin. Baharatları da ilave edin. Sebzelerin hizasına kadar su ekleyin. Kaynadıktan sonra ocağın altını kısın ve pişirin. 

10 Nisan 2011 Pazar

fırında havuçlu kabak mücveri ve ton balıklı meksika fasulye salatası

fırında havuçlu kabak mücveri
Kızartmaya nazaran çok daha hafif olan fırın mücverini, içindeki sebzeleri değiştirerek de yapabilirsiniz. Kalıp olarak ben dikdörten kalıbı tercih ettim. Erken fırından çıkardığım için içini tam çekmemişti. En son fırın derecesini düşürüp 15 dk. daha fırında tutsaydım daha iyi olacaktı. Bu şekliyle bile fena değildi :)

malzemeler
2 büyük kabak
2 büyük havuç
1 tane kuru soğan
2 tane taze soğan
3 küçük yumurta (büyük ise 2 tane)
1/2 paket kabartma tozu
1 çay bardağı ufalanmış beyaz peynir
bir tutam dereotu
bir tutam taze nane
4 ym kaşığı un
3 ym kaşığı zeytinyağ
1 çay kaşığı kurunane
karabiber
tuz

hazırlanışı
Kabak ve havucu kazıyın, rendeleyin. Suyunu sıkın karıştırma kabına alın. Diğer malzemeleride küçük doğrayıp kabaklara ekleyin. diğer malzemeleride karıştırma kabına alarak iyice karıştırın. Hafif yağladığınız kalıba yayın. 220C fırında turboyu çalıştırmadan pişirin. İsteğe bağlı fırına sürmeden önce 1-2 ym kaşığı kaşar peyniri rendesi serpebilirsiniz.


ton balıklı meksika fasulye salatası
İçindeki malzeme uyumuyla da oldukca lezzetli bir salata oldu.

malzemeler
1 büyük kutu ton balığı
1,5 su bardağı haşlanmış meksika fasulyesi
2 adet sivri biber
1 çay bardağı tane mısır
bir tutam maydonoz
1 büyük limonun suyu
2 ym kaşığı zeytinyağ
tuz
karabiber

hazırlanışı
Meksika fasulyesini  karıştırma kabına alın. Ton balığının yağını iyice süzün ve fasulyelerin üzerine dökün. Maydonozu ve biberi ince kıyın. (Biberden biraz ayırıp süslemesi için kullanabilirsiniz) diğer malzemeleride ekleyip karıştırın. Servis tabağına alarak üzerine biberleri serpip fesleğen, maydonoz yada taze nane yaprağı koyarak süsleyin.

8 Nisan 2011 Cuma

peynirli ıspanaklı tart

Ispanak seviyorsanız pratik ve lezzetli  yemek oluyor. Ispanak haricinde herhangi bir sebze de olabilir örneğin pırasa, patlıcan, kabak vs. hem çay sofralarında hemde herhangi bir öğünde yapılabilecek bu tartı tarif kolik ve hobi dünyamın düzenlediği 45 dakikalık tarifler etkinliğine yolluyorum orada görüşmek üzere:)
peynirli ıspanaklı tart

malzemeler
1 poşet ıspanak (500 gr yaprak halinde)
1 tane kuru soğan
2 diş sarımsak
3 ym kaşığı zeyinyağ
4 ym kaşığı permasan yada eski kaşar rendesi(opsiyonel)
250 gr beyaz peynir
1 büyük yumurta
milföy hamuru

hazırlanışı
Kuru soğanı ve sarımsağı temizleyin yemeklik doğrayın. Zeytinyağında soteleyin. Doğranmış ıspanağı ilave edin  kavurun. Ocaktan alın. Ezilmiş peyniri, permasanı ekleyin içine yumurtayı kırın karıştırın peynirden dolayı tuzu yeterli gelecektir ama ağız tadınıza göre ayarlayın.  (33cm.lik milföy hamuru kullandım) Tart kalıbına milföyü yayın üzerini çatalla delin iç harcı yayın 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri serpin 200C fırıında üzeri kızarana kadar pişirin.
peynirli ıspanaklı tart

5 Nisan 2011 Salı

cumartesi çay sofrası

Arkadaşlarımla geçirdiğimiz güzel bir cumartesi akşamından çay sofrası.. Gün sofralarına da alternatif olacak çeşitleriyle size fikir verebilir..


humus
Burada yapılan organizasyonlara da yapıp götürdüğüm humus yada falafel en çok ilgi gören yemeklerden oluyor İsviçre'lilerden yana..
(inanın kendi arkadaşlarım da çok beğendi:)
malzemeler
2 su bardağı haşlanmış nohut
1 aida çay bardağı zeytinyağ
1 su bardağı tahin
4 diş sarımsak
1,5 büyük limon suyu
1 çay kaşığı kimyon
karabiber
tuz

hazırlanışı
Tüm malzemeleri rondoya alıp çalıştırın püre haline getirin. Servis tabağına alın.
1 çay bardağı zeytinyağ
1 çimdik karabiber
1 çay kaşığı kuru nane
1/2 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
ocakta kızdırın humusun üzerine gezdirin. Ezmeli poğaça hamurundan 2 beze ayırıp ince ekmekler yapıp, domates limon dilimleri ve maydonozla servis yaptım.

mayonezli beyaz lahana salatası
malzemeler
küçük boy lahana (650gr.dı)
2 su bardağı süzme yoğurt (magerquark kullandım)
4 ym kaşığı mayonez
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
yarım demet ince kıyım maydonoz
tuz

hazırlanışı
Lahananın sert kısımlarını temizleyin yıkayın rondoya sığacak şekilde parçalayın ve rendeleyin. Cevizden biraz ayırıp tüm malzemeyi  karıştırın. Servis tabağına alın ayırdığınız cevizle süsleyin.
peynirli kabak sarması
Kabakları hafif yağda kızartarak yaptım şimdi düşününce unlu yumurtalı karışımda kızartsaydım daha mı iyi olurdu diyorum:) çok beğenilen salatalardan biri oldu bu şekliylede:)
malzemeler
3 adet uzun kabak
100 gr beyaz peynir
150 gr krem peynir
maydonoz
dereotu
1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz
karabiber

hazırlanışı
Kabakları ince uzun dilimleyin. Teflon tavda çok az yağda kızartın. Dereotu ve maydonozu inc kıyın. Diğer malzemeleri de ekleyip karıştırın. Kabak dilimlerinin içine bölüştürün. rulo şeklinde sarın. İsteğe bağlı kiraz domateslerle süsleyin.


yoğurt soslu patates salatası
malzemeler
1 kilodan az patates (800gr.dı)
2 orta boy havuç
1 kase kornişon turşu
1 kase yoğurt
1 ym kaşığı zeytinyağ
3 ym kaşığı dolusu mayonez
karabiber
tuz

hazırlanışı
Pateteslerin kabuklarını soyun havuçları temizleyin kaynar suda haşlayın. Patatesleri ve havuçları küp küp doğrayın. Kornişonu yarım hilal doğrayın. Tüm malzemeleri karıştırın. Servis tabağına alın. Kıydığınız maydonozla süsleyin.
ezmeli ve peynirli minik mayalı poğaçalar

malzemeler
1 su bardağı süt
4 ym kaşığı dolusu margarin
1 pk maya
1,5 çay kaşığı tuz
3,5 su bardağı un

Bütün malzemleri karıştırın yoğurun mayalanması için bekletin.

ezme için
2 ym kaşığı çekilmiş ceviz
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı acı biber salçası
1 tatlı kaşığı tatlı biber salçası
2 ym kaşığı zeytinyağ
1 rer çimdik kimyon, karabiber, kekik, nane
hepsini karıştırın.

peynirli için
100 gr peynir
1 tutam maydonoz

peyniri ezin maydonozu kıyın karıştırın.

Fındıkdan biraz büyük bezeler koparın iç harçlarından koyun yuvarlayın. Yağlı tepsiye dizin yumurta sarısı üzerine sürüp 200C fırında pişirin.

sarımsak soslu bulgur köftesi
çok lezzetli olan bu köfteyi günlerinize gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz..

malzemeler
1 su bardağı dolusu ince bulgur
300 gr kıyma
1 yumurta
4 ym kaşığı irmik
karabiber
tuz
1 ym kaşığı dolusu acı biber salçası

hazırlanışı
Bulguru 1 su bardağı sıcak su ile ıslatın. Diğer malzemeleride ekleyin çok iyi yoğurun. Fındık kadar koparın yuvarlayın ortasına parmağınızla bastırın. Kaynar tuzlu suda köfteleri 2-3 dakika haşlayın. Sudan çıkarın.

sosu için
4 ym kaşığı dolusu tereyağ
1 ym kaşığı zeytinyağ
1 baş sarımsak
3 ym kaşığı domates salçası
1 ym kaşığı biber salçası
karabiber
bir çimdik tuz
Sarımsakları temizleyip ezin. Tereyağı eritin diğer malzemeleri de ekleyip kavurun. Köfteleri üzerine ekleyin hafif kavurun servis tabağına alıp yarım demet yada bir demet maydonozu kıyıp üzerine serpin.
bal kabaklı börek
söylemesem bal kabağı olduğu anlaşılmadı bile, biz çok beğendik umarım sizlerde beğenirsiniz:) ayrıca yufkanın açma işleminden dolayı kat kat börek oluyor..
oktayustayemektariflerinin düzenlediği porselen demlik çay etkinliğine böreklerimi misafir olarak yolluyorum:)
kendisine kolaylıklar diliyorum..

içi için
1,5 kilo bal kabağı
2 adet kuru soğan
1/2 çay bardağı zeytinyağ
1 yemek kaşığı kuru nane
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay bardağı pirinç
tuz

Bal kabağının kabuklarını soyun rendeleyin çok iyi sıkarak suyunu alın. Soğanların kabuklarını soyun yıkayın yemeklik doğrayın. Zeytinyağında soğanları soteleyin kabakları ilave edin çevirin Baharatlatı koyun. karıştırın. Pirinci ekleyin ( bu aşamada pirinci haşlayıp yada çiğden koyabilirsiniz. ben çiğden koydum kabağın suyunu alması için arada bir karıştırdım sıcağıylada pirinç kabardı)

hamuru için
5 su bardağı un
2 ym kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı su
tüm malzemeyi karıştırıp yumuşak kıvamlı hamur yoğurun.İki parçaya ayırın. 200 gr margarini eritin. Bezeyi yufka boyunda açın üzerini 5-6 ym kaşığı yağla yağlayın. Rulo yapıp kendi etrafında sarın buzdolabında 1 saat dinlendirin. İkinci bezeyede aynı işemi uygulayıp dolaba kaldırın. Birinci bezeyi dolaptan çıkarın fırın tepsisi boyunda açın yağladığınız tepsiye döşeyin saoğumuş iç harcı üzerine yayın ikinci bezeyide açarak iç harcın üstünü kapatın kalan yağdan üzerine sürüp dilimleyin 200C fırında pişirin

Bu salatayı ikinci kez yapıyorum ilkini Arda'nın ikinci yaş gününde yapmıştım. Sunumunu şık bulduğum için tekrar yaptım içindeki malzemelerden dolayı çerkez tavuğunu andırıyor bana.. Tarifini ufuk mutfakta dan almıştım. Değişiklik için deneyebilirsiniz.
tost ekmeği salatası
malzemeler
1 pk tost ekmeği
250 gr tavuk göğsü
2 su bardağı suyu süzdürülmüş yoğurt
2 diş sarımsak
1 su bardağı kaşığı mayonez
karabiber
tuz

hazırlanışı
Tavuk göğsünü haşlayın sudan çıkarın sarımsakla beraber dişe gelecek şekilde  rondodan geçirin. Diğer malzemeleri de ekleyip karıştırın. Tost ekmeğinin üzerine hazırladığınız bu  karışımdan sürün ekmekler bitene kadar bu işlemi tekrarlayın kule gibi dizin iki uçdan tutarak servis tabağına yatırın. Üzerine sürmek için yarım su bardağı süzdürülmüş yoğurt 4 ym kaşığı mayonez bir çimdik tuz karıştırın her tarafını kaplayın.
1 yumurtayı haşlayın kabuklarını soyun rendenin ince kısmıyla rendeleyin, kuru nane ve pul biberle  resimdeki gibi süsleyin. Alt etek kısımlarını da:) maydonoz ve dereotu ile süsleyin..

vişneli pudingli  tatlı
ekşili tatları seviyorsanız tam size göre bir tatlı:)
malzemeler

beyaz muhallebisi için

1 lt süt
1 ym kaşığı dolusu nişasta
1 su bardağı şeker
2 tk fincan dolusu un
1 pk vanilya
1 ym kaşığı margarin

Tüm malzemeyi karıştırın ocakta üzeri göz göz olana kadar karıştırarak pişirin. Dikdörtgen bir borcamı suyla çalkalayın pudingi borcama yayın.
Üzerine iki kat çikolatalı petibör bisküvi döşeyin.

vişneli pudingi için

1lt vişne suyu
1 su bardağı şeker
3 tk fincanı un

tüm malzemeyi karıştırın ocakta karıştırarak pişirin biküvilerin üzerine yayın.

buzdolanında 2-3 saat dinlendirin porsiyonluk dilimledikten sonra üzerine kremşanti sıkıp dilediğiniz uygun bir neyveyle süsleyin.

şambali tatlısı
benim çocukluğumda okul önlerinde satılan bu tatlıyı anımsayıp hasret giderdik:)

malzemeler

2 su bardağı irmik
2 su bardağı yoğurt
1 su bardağı şeker
1pk vanilya
1 pk kabartma tozu

Tüm malzemeyi karıştırın yağlanmış tepsiye döküp eşit şekilde yayılmasını sağlayın. 2-3 cm aralıklarla üzerine tek sıra üzerine fıstık dizin. 180C fırında pişirin.

şerbeti için
3 su bardağı su
2,5 su bardağı şeker
bir kaç damla limon suyu

şerbet için şekeri suyu karıştırın 20 dk tancerenin ağzı yarım kapalı kaynatın limon suyunuekleyip 5 dk. daha kaynatın ve soğutun.

tatlıyı fırından çıkarınca 1-2 dk bekletin ve soğuk şerbeti dökerek haşlayın. ve dilimleyin.

3 Nisan 2011 Pazar

kremalı brokoli, tavuk suyuna domatesli şehriye, sebzeli mercimek çorbası

Ne zamandır bekleyen dumanı tüten çorbaları yaz iyice gelmeden yayınlamak lazım:)
ayrıca;
hayatın tatları beni mimlemiş:) Buzdolabımın üzerinde temizlik olduğu için görüntüleyemiyorum:) üzerinde sadece kızımın ve oğlumun resmi iki tane Çanakkale'nin magneti birde Cide ve Paris'in magneti var. magnetleri seviyorum...
kendisine teşekkür ediyor ve sevgilerimi yolluyorum:)
kremalı brokoli çorbası
malzemeler
1 adet küçük brokoli (500gr)
2 ym kaşığı un
2 ym kaşığı zeytinyağ
1,5 lt su
1 kutu krema (200ml)
tuz

kremalı brokoli çorbası
hazırlanışı
Yağla unu kavurun. Temizleyip küçük parçalara ayırdığınız brokolileri tencereye alıp üzerine suyu ve tuzu ekleyin. Brokoliler yumuşayana kadar pişirin. Blendırdan geçirin. Kremayı ekleyin kaynadığı zaman ocaktan alın sıcak olarak servis yapın.

sebzeli mercimek çorbası
Bu güzel tarifi okuyucularımdan sevgili Zeynep Hanım  süzme mercimek çorbasına bıraktığı güzel yorumla önermişti, bende tarifini uyguladım ve çok beğendim. Kendisine tekrar çok teşekkür ediyorum:)

malzemeler
2 ym kaşığı zeytinyağ
1 ym kaşığı un
1 orta boy kase kırmızı mercimek
2 lt su
2 küçük patates
1 orta boy kabak
1 orta boy kuru soğan
1 orta boy havuç
tuz

hazırlanışı
Unu zeytinyağında kavurun. Temizleyip küçük doğradığınız sebzeleri, temizleyip yıkadığınız mercimeği una ekleyin üzerine su ve tuz döküp mercimekler eriyene kadar pişirin. Blendırdan geçirin. Üzerine 1 yemek kaşığı tereyağında kızdırdığınız kuru nane (1 tatlı kaşığı) ve toz biberi (yarım çay kaşığı) dökün. Sıcak olarak servis yapın.


tavuk suyuna domatesli tel şehriye çorbası

malzemeler
2 tane domates
1 ym kaşığı salça
5 su bardağı tavuk suyu
1 su bardağından biraz az tel şehriye
1 ym kaşığı tereyağ yada zeytinyağ
bir tutam ince kıyım maydonoz
tuz

hazırlanışı
Domatesleri rendeleyin. Yağda soteleyin salçayı ekleyin kavurun üzerine tavuk suyunu dökün su kaynadığında şehriyeleri ekleyin şehriyeler yumuşayana kadar pişirin ocaktan alın moydonozu ekleyin karıştırın. Sıcak olarak servis yapın.

Special design for Yemek Bir Aşk by GeCe