20 Eylül 2010 Pazartesi

kuru domatesli tavuk rulo ve yufka kaseli paprika

Hafta başında nefis bir yemeği sizlerle paylaşmak istiyorum, hem zevkli hem şık, tadını tavuk severlerin çok beğeneceğini düşünüyorum. Kurutulmuş zeytinyağında marine edilmiş domates çok lezzet katmış. Bu yemeği yapmanızı öneriyorum davet sofralarına da çok yakışacağından eminim. Dört kişilik hazırladım siz kişi sayısına göre arttırabilirsiniz malzemeleri.
malzemeler
4 adet tavuk şinitzel
1 kase zeytinyağ içinde bekletilmiş kuru domates
1 tutam taze kişniş (ıspanak, maydonoz , mercanköşk olabilir)
4 kalın dilim brie veya camembert peyniri (camembert kullandım, dil peyniri de olabilir)
kürdan
karabiber
toz kişniş
tuz
zeytinyağ

çıtır yufkalar için

1 adet yufka
1 kırmızı paprika
1 sarı paprika
2 diş sarımsak
4 ym kaşığı rende kaşar peyniri
tuz
köri
karabiber
2 ym kaşığı zeytinyağ

hazırlanışı

tavuk snitzelin üzerine bir kalın dilim peynir iki üç tane kuru domates bir kaç yaprak taze kişniş koyun tuz ve karabiber serpin ikiye katlayıp kürdanla tutturun. Bütün tavuklar bitince üzerine zeytinyağ gezdirin karabiber, toz kişniş ve tuz serpin servis saatine kadar buzdolabında marine olmasını sağlayın.

Çıtır kaseleri yapmak için yufkayı dörde bölün tart kalıbının içini margarinle hafif yağlayın yufkayı içine yerleştirin. 200C fırında pişirin.

Paprikaları jülyen doğrayın (kibrit çöpü), sarımsakları rendeleyin zeytinyağında paprikalarla soteleyin çay kaşığının ucuyla baharatlarını ve tuzunu ekleyin karıştırın. Kaselerin içine pay edin birer kaşık rendelenmiş peyniri serpin bir kaç yaprak taze biberiye yada taze kekik serpin fırında sadece peynir eriyene kadar tutun.

Marine olmuş tavukları ızgara tavada yada normal ızgarada pişirin sıcak olarak paprikalı yufka kaseleriyle servis yapın.

19 Eylül 2010 Pazar

kürbis suppe (bal kabaklı çorba), krutonlu

Geçen postlarımdan birinde söz etmiştim envai çeşit kabak yetiştiriyorlar diye. Sizler için gidip görüntüleyeceğim demiştim sözümü tuttum :) gidip görüntüledim gitmişken çorbalık kabağımı aldım çorbamı da yaptım ve huzurunuzda..

kürbis suppe

malzemeler

çorbalık kabak (benim kullandığım kabak 1kilo 100 gramdı kabuklu haliyle)
200 ml krema
1,5 lt et suyu
1/2 çay bardağı pirinç
2 ym kaşığı tereyağ
karabiber
tuz

kruton için

tost ekmeği yada bayat dilim ekmek (10 adet tost ekmeği kullandım)
2 ym kaşığı dolu dolu margarin

(ben  sade kruton yaptım isterseniz sarımsakları ezip sarımsaklı yada çeşitli baharatları kullanıp baharatlı ve baharatlı sarımsaklı hazırlayabilirsiniz. hem çorbalarınızda hemde salatalarınızda da kullanabilirsiniz)

Ekmekleri küp küp doğrayın. margarini eritip ekmeklerin üzerine döküp karıştırın 200C fırında ekmekleri arada bir karıştırarak kızartın.
Soğuduktan sonra kavanoza boşaltın, lazım oldukca kullanılmaya hazır krutonlar.

hazırlanışı

Kabakları soyun küçük dilimleyin yıkadıktan sonra orta boy bir tencereye alın üzerine et suyunu (normal suda olabilir) yıkanmış pirinçleri koyup yumuşayana kadar pişirin. Piştikten sonra blendırdan geçirin krema, tuz ve karabiberi ekleyip biraz kaynatın. Tereyağını eritin çorbaya dökün, karıştırın. Krutonla servis yapın. (pirincin verdiği nişastaya göre su ile kıvamını ayarlayın)

çorbasını yaptığım kabak


kabak cenneti




aynı çiftlikte mevsimine göre yetiştirilmiş çiçekleri kendiniz istediğiniz kadar toplayıp satın alıyorsunuz. Arada bir gidip taze çiçeklerimi topluyorum inanılmaz keyifli bir şey.








17 Eylül 2010 Cuma

balık pane ve patates garnitür



Balık severlere güzel bir alternatif; küçük parçacıklarla pane yapılmış yanında patates garnitürü, çoban salatası ve aioli sosla yada mayonezle  çok zevkli bir akşam yemeğine dönüşüvermiş :)

malzemeler

500 gr beyaz etli balık fileto
3 yumurta
galeta unu
un
karabiber
tuz
1/2 limon suyu

kızartmak için yağ

hazırlanışı

Balıkları yıkayın ve iyice kurulayın, balıkları üçgen şekilde dilimleyin üzerine tuz, karabiber limon suyu ekleyip karıştırın. Bir tabakta yumurtaları hafif tuzla çırpın. Galeta unu ve normal unu ayrı tabaklara koyun. Yağı ısıtın balıkları önce una, yumurtaya en son galeta ununa bulayıp kızartın.

patates garnitür için, bir kaç patatesi haşlayın küp küp doğrayın 2 yemek kaşığı tereyağını eritin patatesleri içine alın tuz, karabiber birkaç dal taze biberiye ile soteleyin ocaktan aldıktan sonra ince kıyım maydonoz ekleyip karıştırın.

Balıkları patates garnitür ve çoban salatası ile servis yapın.



16 Eylül 2010 Perşembe

focaccia (İtalyan ekmeği)

kalp kurabiyem nam'ı çilek kızın becerikli ellerinden çıkma bu güzel ekmeği evvelsi gün yaptım aman Allah'ım ekmek demek haksızlık olur müthiş bir lezzet başlıbaşına bir yemek ve yanında hiç bir şey istenmiyor. Pişirdikten sonra da üzerine zeytinyağ gezdirdim ve yanında da servis yaptım bana bana yedik. Eğer İtalyanlarda yemiş olsaydı mamamia deyip kırmızı şaraplarını açarlardı. Bizde % 100 üzüm suyumuzu açtık :)
mayalı hamur seviyorsanız mutlaka denemenizi öneriyorum. Benimde focaccia tarifim var bir iki şey değişik ama Denizciğimin nefis bir uygulaması olmuş orta kısmında peynir var ve o peynir daha ekmek sıcacıkken nefis bir lezzet veriyor. Ben orta kısmında kaşar peyniri değilde buzdolabında kalmış iki çeşit İsviçre dağ peyniri kullandım. Peynirde özgürlük var yani :)  Kurabiyemin tarifine ulaşmak için buraya tıklayın lütfen :)

 malzemeler

500 gr un
7 gr toz maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı bal
1 su bardağı ılık süt

Tüm malzemeyi yoğurun bir kaç saat mayalandırın. (unu fazla mı kaçırdım bilemiyorum 1 bardak süt yetmedi biraz daha ilave edip yoğurdum)

ara katına
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

üzeri için
zeytinyağı
kekik
karabiber
taze biberiye
kiraz domates

hazırlanışı
Hamur mayalandıktan sonra iki eşit parçaya ayırın. Fırın kabını zeytinyağla yağlayın ilk parçayı elinizle açarak kaba yerleştirin üzerine peynirleri serpin. Diğer hamuru yine elinizle açın peynirlerin üzerine yerleştirin. Domatesleri hamurun içinde ufak çukurlar açarak dizin. Kekik, karabiber ve biberiyeleri serpin üzerine zeytinyağ gezdirin. 150C 15 dk pişirin. Fırınınızı 180C ye getirip  kızarana kadar pişirin.

15 Eylül 2010 Çarşamba

köfteli kabak karnıyarık

Bu güzel yemeğin tarifini, annemin yemek tarifleri defterinden almıştım yıllar önce. Ne de iyi yapmışım. Hep söylüyorum bizim evde köfte çok tüketiliyor haftada 2-3 kez yenir bende hep alternatif arayışlarda bulunurum. Daha sırada bekleyen pideli köfte, patlıcan beğendili köfte, kabak beğendili köfte, tepsi kebabı (köfte) yayınlanacak bir sürü köftelerim var, aslında iyide köfte arşivim bir anda zenginleşecek :)  Sevgili narincenin düzenlediği kabak etkinliğine gönderiyorum köfteli kabak karnıyarığı tarifimi, eminim harika lezzetler çıkacak ortaya :) Sabırsızlıkla yayın gününü bekliyorum ve kolaylıklar diliyorum Necla Hanıma.

Burada ki marketlerde kabaklar çok koyu yeşil ancak türk bakkallarında denk gelinirse (taze olarak) bulabiliyorsunuz bildiğimiz kabağı. Bizim memleketin kabaklarından yapılırsa renk daha parlak olacaktır ama yinede çok lezzetli bir yemek.

malzemeler

5 adet orta boy kabak

Köfte için
1 çay bardağı pirinç (haşlanmış)
yarım demet dereotu (ince kıyım)
yarım demet maydonoz (ince kıyım)
400 gr kıyma
4 diş sarımsak (rendelenmiş)
2 adet kuru soğan (rendelenmiş)
2 ym kaşığı zeytinyağ
kimyon
karabiber
tuz

süslemek için
domates
sivri biber
rende kaşar peniri (1 çay bardağı yeterli)

hazırlanışı

Köfte malzemelerini karıştırın ve yoğurun. Kabakları ikiye bölün, çekirdek kısımlarını çay kaşığı ile oyarak çıkarın. (ama çöpe atmayın buzluğa kaldırın başka bir sefer kullanacağız) Kaynar ve az tuzlu suda hafif diri kalacak şekilde haşlayın.

Fırına girebilen bir kaba, kabakları dizin. Kabak boyunca köfte hazırlayıp oyuk kısmına yerleştirin.

Üzerine domates dilimleri ve biber dilimi yerleştirin.

Haşlanmış kabağın suyundan 1 su bardağı su alıp bir yemek kaşığı salçayı ezin 2 ym kaşığı zeytinyağ, karabiber ve tuz koyup karıştırın kabakların üzerine dökün en üste rende kaşar serpin 200C fırında pişirin.



ev yapımı lahmacun


Lahmacunu ramazan boyunca 3 kez yaptım ve bir kezde arkadaşım benim için yaptı. Ailecek çok sevdiğimiz bir yemek, en son yaptığımı da görüntülemeye başardım. Hamurunu ve iç malzemesini daha önceden hazırlayıp iftara yakın bir zamanda da  pişirdiğimden bir türlü görüntüleyemiyordum son sefer başardım :)  

malzemeler
lahmacun içi için
500 gr kıyma
200 gr margarin
yarım demet maydonoz
5 adet kuru soğan
5 diş sarımsak
1 çay bardağı sıvıyağ
4 adet domates
3 yemek kaşığı acı biber salçası (acısızda olabilir)
2 yemek kaşığı domates salçası
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
tuz
1,5 su bardağı su

bu, lahmacun içi 1kilo una denk geliyor..
hamur için

1 kg un
1 pk yaş maya
tuz

hazırlanışı

Hamur malzemelerini karıştırıp su ekleyip yumuşak bir hamur yoğurun. bir kaç saat dinlendirip mayalandırın.

İster elinizde tüm iç malzemeyi ince ince kıyarak yada rondoda çekerek kıyın. Derin bir kapta bütün kıyılmış sebzeleri birleştirin salçaları, kıymayı, karabiberi, yağları, suyu ve tuzunu da ekleyip karıştırın.

Mümkünse fırınınızda çift tepsi kullanın daha seri şekilde lahmacunlarınız fırından çıkar.

Tepsiye fırın kağıdınızı yayın, hamurunuzdan yuvarlaklar kopartıp (cevizden biraz büyük) az unla açın iç harçtan bir yemek kaşığı dolusu koyup kaşığın tersiyle hamura yayın tepsiye alın (bir tepsiye dört tane lahmacun sığıyor iki tepsiyle yaparsanız aynı anda sekiz lahmacun pişmiş oluyor) 230C önceden ısıtılmış fırının en alt rafında pişirin. (en alt rafda pişmesinin nedeni, lahmacunların altının daha iyi pişirilmesi için)

Bu ölçülerden saymadım ama baya bir lahmacun çıkıyor. Kalabalık değilseniz ölçüleri azaltabilirsiniz yada yapayım sonrada yeriz derseniz soğuyunca dipfrize kaldırabilirsiniz. İç harcınız artarsa yine dipfrize kaldırıp sonraki lahmacun yada pidelerinizde kullanabilirsiniz.  Mutlaka yeşilliklerle servis yapın. Afiyetler olsun...
ev yapımı lahmacun
dışarıda yapılan lahmacunlarıda severim ama bu evde yapılmaşının üzerine lahmacun tanımam:)


13 Eylül 2010 Pazartesi

gorgonzolalı avakado yada tortillas


Mavi peynirli avakado salatasını ziyaret ettiğim bir blog arkadaşımda görmüştüm, hazır evde avakadom da varken yapmak istedim ama nerede gördüğümü bir türlü bulamadım. Buda bana ders oldu, bundan sonra kesin kayıt yapmam gerektiğini anladım. Bu reçetede böyle yola çıkınca oluştu. Avakado ve gorgonzolaya ne yakışır derken bu nefis lezzet oluştu. Bir kısmını akşam yemeğinde tükettik. Ertesi günde bir kısmını öğlen yemeğinde tortillas yaptık en çok da böyle sevdik.
(tarifin orjinal sahibi bulundu ana kaynağını görmek için dokuzuncu buluta uğramanız yeterli. çok da sevdiğim bloglardan biri ama insan burnunun dibini görmez ya bazen öyle olmuş)

malzemeler

2 adet avakado
150 gr gorgonzola (keçi peyniride olabilir yada sevdiğiniz başka bir peynir)
1/2 limonun suyu
acı biber (Urfadan gelme isot kullandım aman Allah'ım :)
maydonoz
4 diş sarımsak
1/2 çay bardağı zeytinyağ
hazırlanışı

Avakadonun kabuklarını soyun ikiye bölün. Çekirdeğini çıkarıp küp küp doğrayın. (bir blogda gördüğüm; doğranmış avakadoların kararmaması için üzerine çekirdeği konulmuştu ne kadar geçerli bilemiyorum bende uyguladım. Salata bittikten sonra içinden çıkardım) Limon suyunu ekleyin, Sarımsakları dövün, maydonozları ince kıyın. Sarımsak, maydonoz, acıbiber, zeytinyağ ve tuzu küp küp doğradığınız gorgonzolayıda ekleyin ve karıştırın.




11 Eylül 2010 Cumartesi

ricotta ev yapımı peynir


Kahvaltılarınız için ev yapımı nefis bir peynir, ricotta. Kendiniz yaptığınız için tadı bile çok farklı gelecek size severek yiyeceksiniz. Evde peynir yapımı beni çok mutlu ediyor nedense bilemiyorum :) Birde bayramda nöbetci blogcu oldum galiba her bayram gününe bir post :) sevgiler..
humeyraninyerinde kahvaltı etkinliğine katılıyorum tarifimle...

malzemeler

1 lt süt
3 ym kaşığı beyaz üzüm sirkesi

malzeme bundan ibaret.

hazırlanışı

Sütü kaynatın  içine üzüm sirkesini dökün karıştırın anında kesilecektir zaten, biraz bekletin ve ince bir tülbenti derin bir kaba yayın içine kesilmiş sütü dökün tülbentin dışarıda kalan kenarlarını toplayın ve hafiften sıkın sabaha kadar süzülmesini sağlayın. Servis tabağına alıp üzerine zeytinyağ gezdirip afiyetle yiyin :)

10 Eylül 2010 Cuma

bayram hediyem


Sevgili Gönül Hanım'ın çok zarif hareketiyle bu güzel kedicik evimi, bu muhteşem kitap ayracıda kitaplarımı süslüyor. Sayfasında yayınladığı zaman, bu sevimli kedicik hakkında yorum yazdım. Sağolsun bana hediye edebileceğini söyledi ve arife günü bana ulaştı. Mutluluğumu anlatamam size çok duygulandım bende en kısa zamanda iadeyi ziyaret bağabında geri dönücem kendisine :) Buradan tekrar teşekkür ediyorum..

sevimli kedicik

ve kitap ayracım


8 Eylül 2010 Çarşamba

ücgen baklava

Vakit bulamayıpta sona güne kalan tatlı alternatifine bir çözüm. Hem çok kolay hemde baklava :) Tadıda sizi memnun kılacaktır mutlaka. Çalışırken arife gecesi saat birden sonra hem sarma hemde baklava yaptığımı bilirim bu kadarınada pes diyorum bugün geriye baktığımda canıma kastım neymiş bilmiyorum.
Al iki kilo baklavanı tatlıcıdan o bayramda sarma yenmeyi versin efendim çalışan kadınsın sonuçta. ama öyle olmaz her şey geleneklere uygun olacak benim içim rahat edecek. Bayram yemekleri hazır olacak zeytinyağlısından ana yemeğine, böreğinden çorbasına.

İnsan yedisinde neyse yetmişinde de o oluyor sözü çok doğru ne kadar yoğun ve yorgun olsada ikramlıkları tam tekmil hazır olmalı. Yaptığım sarmaları bu sefer fıstıklı, üzümlü ki ben buna osmanlı sarması diyorum gerçeğide budur, bu şekilde yapmadım İstanbul'da olsaydım kesin öyle yapardım burada gelen misafirlerimin ağız tadına uymuyor misafir içinde yapıldığına göre zorlamamak lazım dedim :)
Ayrıca baklavayı sevgili annemin kiziyimın hazırladığı bayram tatlıları etkinliğine yolluyorum :) birbirinden güzel lezzetleri uğrayıp görebilirsiniz..

üçgen baklava

malzemeler

1 yumurta
4/1 limon suyunda 1 çay kaşığı karbonat eritilecek
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 fiske tuz
aldığı kadar un

açmak için mısır nişastası

şerbeti için
2,5 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
4/1 limonun suyu
şeker ve suyu karıştırın 20 dakika kaynatın. limon suyunu ekleyip 5 dk. daha kaynatın ve soğutun.

ayrıca
250 gr margarin eritilecek ve baklavanın üzerine gezdirilecek
çekilmiş ceviz

hazırlanışı

Hamur malzemelerini yoğurun. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur olması gerekli. 20 beze yapın bunların her birinin arasına nişasta koyup hepsini üst üste koyun ve merdaneyle açın karelere kesin orta kısımlarına ceviz koyun üçgen katlayın ağız kısımlarını yapıştırmadan sırt sırta tepsiye dizin. Margarini eritin baklavaların üzerine yağı gezdirin. 200C fırında kızartın. Baklava sıcak şerbet soğuk şekilde baklavayı haşlayın. Arzuya göre kaymakla da servis yapabilirsiniz.



zeytinyağlı sarma

Bu sarmaların iç harcını sarımsaklı, bol soğanlı, acılı, nar ekşili yaptım. Farklı olsun isterseniz size fikir verebilir belki.

7 Eylül 2010 Salı

kremalı tavuk ve spaetzli

İsviçre'nin yaygın yemeklerinden biri olan spaetzlinin tarifi yakında.... Kremalı tavuk ise hem çok pratik ve kolay hemde davet sofralarına çıkacak kadar lezzetli.

malzemeler

500 gr. snitzelden doğramış tavuk
200 ml. krema
1 tatlı kaşığı kişniş
1 çay kaşığı kekik
karabiber
tuz
3 ym kaşığı zeytinyağ

hazırlanışı

Tavukları tavaya alıp suyunu salıp çekene kadar pişirin. Yağı ilave edip kavurun. Baharatları ve kremayı ekleyip 3-4 dk. kaynatın. Servise hazırdır.

5 Eylül 2010 Pazar

kinderfest


Bismillahirrahmanirrahim

Kur’ân-ı Kerîm’de medhedilen en kıymetli gecedir. Kadir gecesinin fazîleti, üstünlüğü (bin aydan daha fazîletli, kıymetli, hayırlı olduğu), bizzât Allahü teâlâ tarafından, Kadir sûresinde açıkça bildirilmiştir.Kur'an-ı Kerim'de Cenab-ı Hak, bu mübarek gecenin kıymet ve faziletini şöyle beyan buyurmaktadır:

"Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır.. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar. O gece, esenlik doludur. Tâ fecrin doğuşuna kadar."
(Kadir Suresi )

Resul-i Ekrem (s.a.v) Efendimiz buyuruyor:

"Kim Kadir Gecesi'nde inanarak, ihlas ile o geceyi ibadetle geçirirse, geçmiş günahları bağışlanır."

"Kadir Gecesi yatsı namazında cemaatte hazır bulunan, ondan nasibini almıştır."

Müminlerin annesi Hz.Aişe (r.a.) şöyle diyor :

-Dedim ki: Ya Resullullah, Kadir Gecesi'ni bilirsem onda ne şekilde dua edeyim? Şöyle buyurdu:

- Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa'fü anni. (Allah'ım sen affedicisin, affı seversin, beni affeyle.)

Peygamberimiz (sav) buyuruyor:

"Kadir gecesinde bir defa, Kadir sûresini okumak, (başka zamanda) Kur’ân-ı kerîmi hatmetmekten daha sevâptır. Bu gece koyun sağma müddeti kadar namaz kılmak, ibâdet etmek, bir ay her geceyi ibâdetle geçirmekten daha kıymetlidir."

Bu mübarek gecede dua sünnettir. O icabet vakitlerinden birisidir. Süfyan-ı Sevrî demiştir ki, o gece dua etmek, namaz kılmaktan daha sevaptır. Kur'ân okuyup da dua ederse güzel olur.

İbnü Hacer Heytemî Tuhfetü'l-Muhtâc'da der ki:

"Kadir gecesini görene, saklaması sünnettir. Onun kemâliyle faziletine ancak Allah Teâlâ'nın bildirdiği kimseler nail olur."


kinderfest

Oğlumun spielgruppesinde (oyun grubu) dün sokak festi vardı. Tamamen çocuklara yönelik eğlenceler oyunlar içeren bir gündü. Bu etkinliklerin arasında; yüz boyama, masal anlatımı, çeşitli oyunlar, çekilişler, tahta at üzerinde tur ve daha bir çok oyunlar.
Senede bir gün sokakta özel izinle yapılan (trafiğe kapatılıyor) bir eğlence.

Başka etkinlikler de oluyor mesela cadılar bayramında kürbissuppe içiliyor. (kabak çorbası. Binbir çeşit kabak üretiliyor görmenizi isterdim kabak mevsiminde çiftliğe gidip görüntüleyeceğim inşallah.) Benden de bu etkinlik için kısır ve makarna salatası yapmam istendi geliri spielgruppenin oluyor, seve seve dedim. Bir iki kare cumartesi gününden fotoğraflar.




rokalı makarna salatası

malzemeler

500 gr penne makarna
1 bağ roka
1 kase kornişon turşu
1 kase mısır
2 adet domates
zeytin
salata baharatı
pul biber
karabiber
nar ekşisi
zeytinyağ

hazırlanışı

Penneleri tuzlu suda haşlayın. Üzerine soğuk su gezdirin ve süzün. Karıştırma kabına alın ince doğradığınız rokaları, küçük doğradığınız kornişonları, mısırları, baharatları, nar ekşisi, zeytinyağ ve tuzunu ekleyip karıştırın. Servis tabağına alın.


3 Eylül 2010 Cuma

saray sarma (fatih sarması)

Bu tatlıyı ufukmutfakta bloğunda gördüğümden beri yapmak istiyordum herkez tatlı yapma telaşına düşeceği içinde tam zamanı dedim. Çekilmiş antepfıstığını Türkiyeden gelirken almayı unuttuğum için çekilmiş fındıkla yaptım böylesi bile nefis oldu. Evdeki çeşnicimiz tadına baktığında hımmmm bazı tatlılara bakarsın muhteşem gözükür bazılarınada bakar birşeye benzetemezsin ama tadı damakta patlar, buda damakta patlayanlardan olmuş dedi. Ben bunu iltifat olarak kabul ediyorum :) Tarifin orjinali zuhal yalçının karnavalında. Bayrama kadar gül tatlısı ve kolay üçgen baklavayı yayınlamayı istiyorum. İki küçük çocukla bundan fazlasıda zaten olmuyor. Yoksa istediğim, bloğumu şenlendirecek bir sürü şerbetli tatlılar var onlarda zamanla birazı da kurban bayramına inşallah.
malzemeler

5 adet yumurta
1/2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı un
1 pk vanilya
1/2 pk kabartma tozu
1 su bardağı antep fıtığı (opsiyonel fındık,ceviz)
1 su bardağı şeftali reçeli (kayısı,erik)

Şerbeti için

3 su bardağı su
2 su bardağı şeker
1/2 limon

hazırlanışı

Yumurta ve şekeri iyice çırpın. Un, kabartma tozu, vanilya (Ben bu paket vanilyaları kullanmıyorum sentetik olduğu için. Çubuk vanilya kullandım. Evde yoksada hiç kullanmıyorum.) ekleyip üzeri göz göz olana dek çırpın fırın tepsisine pişirme kağıdı yayın üzerine pandispanyayı dökün spatulayla yayın. Önceden ısıtılmış 200C fırında 15-20 dk pişirin. Fırından çıkarıp ilk harı geçtikten sonra rulo yapın ve açın içine reçeli sürün fıstıkları serpin tekrardan rulo yapın.

Şerbeti için su ve şekeri 20 dk kaynatın, yarım limonun suyunu sıkıp 5 dk daha kaynatın. Ilındığı zaman sıcak kekin üzerine kepçeyle şerbeti gezdirin üzerinede fıstık serpin. Mutlaka kaymakla yoksa benim gibi mascarpone ile servis yapın.

penne frutti di mare (deniz meyveli/ürünlü penne)

Bizim evde makarna soslarının erbabı eşimdir. Bir italyanla rahatlıkla yarışabilir. Belki çocukluğunun büyük bir kısmını italyan komşularıyla geçirmiş olmasından kaynaklanabilir. Bir bolenez sosunu en az üç saat kaynattıklarını söyler. Beni görmesinler o zaman, soğan kıyma anında kavrulur üzerine bol miktarda domates rendesi, sarımsak baharatlar derken 10 dakikada hazır. Eh işi erbabına bırakmak lazım dedim, kenara çekildim ve önünde şapka çıkardım :) yine çok güzel soslarından birini hazırladı bende sizlerle paylaşmak üzere amatör makinemle fotoğrafını çektim.
malzemeler

1 paket (300gr) karışık deniz ürünü
500 gr penne
400 ml krema
1 çay kaşığı kırmızı tozbiber
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı karabiber
150 gr rendelenmiş parmesan (eski kaşar olabilir)
4 ym kaşığı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı nişasta
2 diş sarımsak
tuz

Hazırlanışı

Penneleri yağlı ve tuzlu bol suda haşlayın hafif dişe gelecek şekilde pişirin ve süzün.

Sosu için, pulbiber, kırmızı biber  ve sarımsağı zeytinyağında hafif kavurun. Kremayı ekleyin kaynamaya başladığında nişastayı pennenin suyunda (1/2 çay bardağı kadar) çözün nişastayı, peyniri ve karabiberi ekleyin karıştırın frutti di mare yi ekleyin kısık ateşte 10 dk. pişirin tuzunu ayarlayın ocaktan alın. Pennelerin üzerine döküp karıştırın sıcak olarak servis yapın.



2 Eylül 2010 Perşembe

cheesecake orman meyveli

Sevgili Silvia'nın çok güzel bir tarifi. Cheesecake genelde yenildiği zaman bayar ikinci dilimi yiyemezsiniz. Bu kekte öyle bir sorun yok. Silvia'nın ki kadar başarılı olmasada çok beğenildi :) benim fırınım inanılmaz harlı ne oldu ne bitti anlamak mümkün değil üzerini harlamış yine biraz :) bu cheesecaken tabanında ve yan kaplamasında bisküvi var ve çok yakışmış benimde ilgimi yan kaplaması çekmişti. Cheesecake seviyorsanız denemenizi öneriyorum.

Hamuru için:


200 gr. un
75 gr. tereyağ (oda sıcaklığında bekletilmiş)
1 Yumurta
75 gr. toz seker
1 çay kaşığı kabartma tozu

Malzemelerin hepsini karıştırıp yoğurun. 1 saat buzdolabında bekletin.


iç malzemesi

750 gr Magerquark (süzme yoğurt)
2 Yumurta
140 gr şeker

Bunları birlikte 1 dakika karıştırın

1 paket vanilya puding
1 paket Sauerrahm (ekşi krema olmadı normal krema)
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı soğuk süt

Yoğurtlu karışıma yukarıdaki malzemeleri de ekleyip bir iki dk. karıştırın.

Önce hamuru 26 cm.lik yuvarlak kelepçeli kalıba yayın, kenarları üç santim olucak şekilde, ilk başda çok ince gelebilir ama içinde kabartma tozu olduğu icin pişince kalınlaşıyor. Ondan sonra içine cremasını dökün. Isterseniz sade veya üzerine 1 su bardağı meyve dizin.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 50 dakika pişirin. Buzdolabında 3-4 saat dinlendirin.

1 Eylül 2010 Çarşamba

limonlu ,zencefilli ve yeşil zeytinli tavuk butu

Limonun ferahlığı, zencefil ve kişnişin muhteşem tatlarıyla birleşti ve yeşil zeytinin koyduğu son noktayla tabağımızdaki yerini aldı. Ben tavuğun derisini tütsüleyemediğim için çıkardım siz mümkünse mutlaka beraber pişirin hem sunumu hem lezzeti çok daha farklı olacaktır. Özellikle yeşil zeytin inanılmaz bir lezzet verdi. Ondada tercih kırma zeytin yoksada sorun değil benim kullandığım zeytinde kırma değildi ama ispanyollar nasıl tutturmuşsa lezzet aynıydı.

Malzemeler


1çay kaşığı  zencefil
1/2 çay  kaşığı toz kırmızı biber
1 ym kaşığı kişniş
Karabiber
Tuz
4 adet tavuk butu
4 ym kaşığı zeytinyağ
400 ml tavuksuyu yada bulyon
1 büyük limon
200 gr yeşil çekirdeksiz zeytin
3 ym kaşığı ince kıyılmış maydonoz
1 pk sebze bulyon

Hazırlanışı


Baharatların hepsini karıştırın tavukların her yerine sıvayın.
Zeytinyağında önlü arkalı kızartın. Limonun kabuğunu rendeleyin, suyunu sıkın beraber tavaya ilave edin.

Tavuk suyu yada suyu tavaya alın, sebze bulyonu ve doğranmış zeytinleri ekleyin karıştırın bir taşım kaynatın tavanın ağzını aliminyum folyoyla kapatın önceden ısıtılmış 180C fırında 45 dk. Pişirin. Fırından çıkardıktan sonra maydonozları serpin, servise hazırdır.

Eğer bulyon kullanacaksanız tuza ihtiyaç yok kullanmayacaksanız tuzunu ilave edin.

not: ben bu yemekde toz kırmızı biber ölçüsünü fazla kaçırdım (1 tatlı kaşığı) rengi bu kadar kırmızı olmuyor ister bu şekilde renkli yapın ister yukarıda ölçüsünü düzelttiğim şekliyle yapın..




Special design for Yemek Bir Aşk by GeCe