16 Mart 2012 Cuma

etli yaprak sarması


etli yaprak sarması
Sarmayı, büyük küçük herkez çok sever. Kimi etli, kimi zeytinyağlı. Zeytinyağlının bile kaç çeşidi olur mercimekli, bulgurlu, baklalı, erikli, vişneli yada gerçek zeytinyağlı osmanlı mutfağının en güzellerinden tarçın kokusunun buram buram hissedildiği toz karanfilin ferahlığı yeni baharın keskin kokusu bol soğanın verdiği inanılmaz lezzet üzümlü, fıstıklı zeytinyağlı sarmanın tadı da bambaşka olur hani.. sevmeyeni de sevmez bilirim:) ama diğer zeytinyağlı sarmalar, yalancı tavuk göğsü deriz ya işte öyledir bence:)  Evet.. söz sözü açtı misali, konumuz etli sarma olsada zeytinyağlının içinden çıkamadık.. Her yörenin, her evin kendince usulü muhakkak var bu da benim mutfağımın usulü etli sarmalar..

malzemeler
250 gr orta yağlı kıyma
1 su bardağı pirinç
2 tane büyük kuru soğan
1 tane domates
yarım demet maydonoz
3 ym kaşığı zeytinyağ
1 ym kaşığı salça
1 yemek kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı karabiber
1 çay bardağı su
tuz
salamura yada taze üzüm yaprağı


aşama aşama yaprak sarması görüntüleri:)
Yemek yapmaya merakı olan ama daha önce hiç sarma yapmamış hanımlara kolaylık olması açısından nasıl sarıldığını göstermek için görüntüledim..

hazırlanışı
Soğanların kabuklarını soyun çok ince yemeklik doğrayın. Maydonozları yıkayın çok ince kıyın. Pirinci 3-4 su nişastası gidene kadar iyice yıkayın. Malzemeleri karıştırma kabına alıp üzerine rendelediğiniz domatesi (olmasada olur ama lezzet bakımından bence  aroması güçlü) diğer malzemeleri ekleyip iyice karıştırın. (suyuda mutlaka koyuyoruz iç harcı biraz gevşetmesi için) Salamura yaprak kullanılacaksa sıcak suya bırakıp tuzunun çıkmasını bekleyin. Taze yaprağı kaynar suya daldırıp çıkarın. Ben yazdan kola şişesine bastırdığım yaprakları kullandım. Yaprakların içine yaprağın boyuna göre koyup sarıyoruz. Zeytinyağlı sarmanın yaprağı büyük etlinin küçük olur bunuda belirtelim..

Salçalı pişirebileceğiniz gibi salçasızda pişirebilirsiniz. Ben sarmaları pişireceğim tencerede 3 ym kaşığı zeytinyağda 1 yemek kaşığı salçayı kavurup üzerine sarmaları diziyorum bence bu şekilde çok lezzetli oluyor..
Sarmaların üstünü geçmeyecek şekilde sıcak su ve tuz koyun üzerine ağır tabak kapatıp tencerenin kapağını kapatın kaynama noktasından sonra hemen ocağın altını kısın ağır ateşte pişirin. 10 dk. kadar sarmalarınızı demlendirin. Sıcak olarak yoğurtla beraber servis yapın..

32 yorum:

Unknown dedi ki...

Canım çok severim sarmayı ellerine
sağlık,hayırlı cumalar,sevgiler.

Unknown dedi ki...

çok severim.yapması zahmetli de olsa yemesi harika...ellerine sağlık.afiyetler olsun...

Unknown dedi ki...

Ahh, yakin olsaydik, bir tabak isterdim.... Nasil canim cekti simdi... Ellerine saglik arkadasim... Sevgilerimle,

u.aydin dedi ki...

Hayatım seninki de yoğurt yatağında olmuski degmeyin lezzetine.ellerine sağlık.kalem gibi de maaşallah.sevgilerle hayırlı cumalarin olsun.

zeynep dedi ki...

Bayılırım yaprak sarmasına , çok lezzetli görünüyor , sunum da harika olmuş , eline sağlık , sevgiler.

nesrin dedi ki...

Ellerine saglik canim, bizim evde her hali sevilir.

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

nefismi nefis ellerine saglik,ben cerez niyetine yerim genelde,burda Türkiye`dekilerin tadini bulamiyorum,ama güzel yapiyorum yinede,sevgiler canim...

nanemaydonoz sofrasıGÜL dedi ki...

eline sağlık olsada yesem şu an
böyle bak bak olmayacak en iyisi mutfağa gidip sarmak

Gizemli Tatlar dedi ki...

Vallahi canım ben sarmanın her çeşidini severim.Ellerine sağlık, sevgiler...

Hülya dedi ki...

yaprak sarması olur da sevmeyen olur mu ? Sevalcim çok leziz görünüyor. ellerine sağlık.

emelce yemek dedi ki...

Harika ellerine saglik,

Unknown dedi ki...

canım çok güzel görüntüler bunlar. ellerine sağlık bence de kimse yaprak sarmasına hayır demediği gibi her evin de bir yaprak sarma çeşidi vardır. sevgiler mutlu hafta sonları...

Oglak Kizlari dedi ki...

Bu hafta kız istedi ben hem zeytinyağlı hemi de etli yaptım. Ellerine sağlık.

Hamarat anne Çiğdem

Chef Leziz dedi ki...

mmm...bende çok severim..

Harikalar Atölyesi dedi ki...

Ama bu yapılmazki...:( Sabah saat 10:12 ve ben yaprak sarmanın kokusunu alıyorum . Sadece kokusunu alıp görseline bakıyorum ama yiyemiyorum. Bu işkence değilde ne şimdi..
Acilen bir tencere sarma yapmak lazım şöyle en sıcağından offff..
Valla ellerinize sağlık gözümüz bayram etti, darısı midemize.

evcilik dedi ki...

Ellerine sağlık canım,gördüğüm en güzel sarma anlatımı....
sevgiler...

reyhan kokulu mutfağım dedi ki...

dediğin gibi herkesin yapımı farklıdır ama senin yaptığın benimkiyle hemen hemen aynı sayılır :) çokta severim harika görünüyor ellerine emeklerine sağlık...

anneanneninemekleri dedi ki...

sunumda çok güzel elerine sağlık

aslı dedi ki...

Taşınmaydı, maratona hazırlıktı derken ne zamandır yapmıyorum. Nasıl lezzetli göründü şimdi gözüme anlatamam... Üstelik de bol yoğurtlu, tam sevdiğim gibi:))
Ellerine sağlık olsun, sevgiler...

Unknown dedi ki...

off ki ne off.. yaprak sarmasına bayılırımmm... birde yoğurt yanına değmeyin keyfimee.... ellerine sağlık sevalcim.. benim için makarnadan sonra en popüler yemeği yayınlamışsın :)

ihlamurcum dedi ki...

Sarmayı sevmeyen varmıdır, hep merak ederim.Nefis gözüküyor.

sibelyalcincom dedi ki...

Bayılırım:))ellerine sağlık

Baharcicegi dedi ki...

Tokatli arkadasim baglarindan her sene yaprak getirir, nohutla yapar sarmalari cok lezetli olur
Ellerine saglik canim sarmalar nefis olmus

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

ben o tabağı kimseciklere vermem ,
HERKESİN HABERİ OLA !
:=)))

Unknown dedi ki...

Ne güzel sarmışsın canım. Sabır işi bu, ben çok çabuk sıkılıyorum. Allah'tan annem var evde de yapıyor bize :)

Ellerine sağlık..

neslice tarifler dedi ki...

Canım benimmm.. Kumanda panelimde güncel postların gözükmüyor. Gelemezsem, göremezsem kusuruma bakma. Baktım da harikalar yaratmışsın. Sarmalar muhteşem. Ellerine sağlık canım.

sarımutfak-hande dedi ki...

ohhhh nefis ,sunumda harika
ellerine sağlık canım

YEMEK SEVDAM (ELİF) dedi ki...

Etlisini, zeytinyağlısını, fıstıklısını, üzümlüsünü hiç ayırmam ben. Her halini severim sarmanın. Seninkilerde nefis görünüyor canım. Ellerine sağlık. Sevgiler...

Hayatın Tatları dedi ki...

Bayılırım bayılırım ... yemede yanında yatlık olmuş bu dolmalar.ellerine kollarına sağlık canım!

GÖNÜL dedi ki...

of of bayılırım bende bu hafta sonu yaptım kemikli etlerlede pişirdim seninkilerde nefis görünüyor ellerine sağlık

Armina dedi ki...

Sarmalara bayılırım, etli yaprak sarması en güzellerindendir. Ellerine sağlık.

zeymurancafe dedi ki...

cok severım ama hıc yapamıyorum fırsat olmuyor nefıs gorunuyor bır tabak alabılır mıyım nolurrr:)

Special design for Yemek Bir Aşk by GeCe