14 Aralık 2011 Çarşamba

pesto / pesto soslu spagetti / pestolu bruschetta

pesto sosu

Pesto sosunu farklı bir tarif için yaptıysamda yinede ayrı bir postta yayınlanmayı hak ediyor. İtalyanların en tanınmış soslarında biri olan basilikumlu pestoyu (domatesli, cevizliside yapılıyor o da sıralamada var:) sadece spagetti ve penneyi tatlandırmak için düşünmemek lazım bizim mutfağımızda çok yaygın olmasada bir çok yemeği lezzetlendirmek için kullanılır. Örnekleri çeşitlendirecek olursak şayet bunlar mozzarella salatası, pizza, tavuk sarmaları, et sarmaları biraz da hayal gücünü kullanarak daha başka lezzetlerde buluşuyor.
  parmesan peynirini kolay bulamazsanız şayet eski kaşar peynirinide kullanabilirsiniz.

malzemeler
50 gr dolmalık fıstık
1 büyük demet basilikum (40gr)
4 diş sarımsak
100 gr parmesan
1 çay bardağı zeytinyağ
1 çay kaşığı silme tuz

Önce dolmalık fıstıkları tavada yağsız olarak kavurun. Sarımsakları temizleyin. Basilikumları budak budak ayırın, yıkayın. Bütün malzemeyi rondaya alarak çekin. Bu kadar pratik ve basit bir tarif..
pesto sosu

pestolu bruschetta
başlangıçta sunabileceğiniz güzel bir atıştırmalık olan bu bruschettaları yeni yıl sofranıza yapabilirsiniz.
ana malzeme yukarıdaki pesto tarifi,  küçük ekmek dilimleri kızartılır, üzerine pesto sürülür ve servis edilir..
spagetti yada penneyi zeytinyağlı bol suda haşlayın. süzün üzerine sakına su dökmeyin şoka girmesin:) pesto sosu ekleyip karıştırın. üzerine toz permasan serpip sıcak servis yapın (eski kaşar kullanabilirsiniz)

20 yorum:

  1. Benim de cok sevdigim lezzetlerden biridir,,, Hele de makarnayla... Ellerine saglik arkadasim... Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  2. harika bi görüntüsü var..ellerine sağlık cnm..

    YanıtlaSil
  3. bayılırım fesleğen kokusuna....seramdada yetiştiriyorum :) ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  4. makarnaya bayılırım sos çok değişik nefis görünüyor ellerine sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Canım pesto sosu kahvaltıda yemeyi
    bile çok severim:)))Ellerine sağlık
    süper öpüyorum.

    YanıtlaSil
  6. çok iştah açıcı gözküyor bende yapıyorum ama kavurup yapmamıştım fıstıkalrı bir de öyle deneyeyim :)

    YanıtlaSil
  7. Son resmi görünce ağzım sulandı:)
    Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  8. BENDE COK SEVERIM...ELLERINE SAGLIK CANIM.......

    YanıtlaSil
  9. bende çok severim ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  10. hiç tadına bakmadım desem ayıp etmiş olurmuyum bilemiyorum.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  11. görüntü muhteşem ama ben hayatımda hiç basilikum görmedim :(

    YanıtlaSil
  12. Vaaaaaay, ne guzel olmus bu boyle, e kmek ustu, makarna ustu... afiyetler olsun

    YanıtlaSil
  13. Çok lezzetli görünüyor ve yılbaşı için iyi bir fırsat, ellerinize sağlık:D

    YanıtlaSil
  14. Canım benim; bak şimdi beni sostan geçirdin, bruschetta yapmak için tahrik ettin. Somuncu teyze damarımı kabarttın yani:)))) Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  15. fotoğraf varya müthiş insanın tadası geliyor arka fonda hala fotoğrafa bakıyorum ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  16. Pesto sosa bayılırım hele ki spagetti ile müthiş olur brushetta da da harika görünüyor ellerine sağlık canım afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  17. Gece yarısı bitridin beni buralarda..
    Nasıl iştah açıcı nasıl güzel bir görüntüdür bu böyle..
    Rengin güzelliğine baktım kaldım..
    Canım müthiş güzel görünüyor.
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  18. Görüntülerden tarife bakamıyoruz canım.Harikaaa ellerine emeklerine sağlık.
    Pesto soslu makarnaya bayılırım.
    Tarifimiz ayni,tuzsuz kaju fıstığıyla denedinmi?Onunla da çok güzel oluyor.
    Basilukum oradaki ismimi?
    Ben fesleğenle yapıyorum.Yurt dışında marketlerde her daim saksılarda satılıyor.Ama maalesef bizim burda sadece bahar ayında saksılar da satılıyor.Her bahar da alır ve yaparım.Bahar gelsede yapsam.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  19. 6 sene pestonun anavatanı genova'da yaşamış biri olur bikaç düzeltme yapmam gerekir. öncelikle makarna zetinyağlı suda haşlanmaz, napoli gibi bölgelerde geleneksek makarna yöntemlerinin dışına çıkmak toplumsal hizmet cezalarıyla cezalandırılır kültüre hakaret olarak sayılıp ve son olarakta spaghetti yumurta içermeyen soslarla kullanılmaz. linguine,taglietelle,trofie ve gnocchi daha uygun spaghettiye ve penneye nazaran. Yemek bölgesel bi olgu olduğu için nasıl ki bizim geleneksel beğendi'mizi yabancıların değiştirmesini hoş görmüyosak, bizlerde onların tariflerine saygı göstermeliyiz özellikle accademia delle l'italiane gibi onu koruyan köklü bir kurum varken. emeğinize ve ellerinize sağlık, sadece yapıcı bir eleştiri getirmek istedim

    YanıtlaSil
  20. güzel bilgilerinizi paylaştığınız için yemekbiraşk olarak çok teşekkür ediyorum.. İtalya'yı ayrıca çok beğeniyorum orada yaşamak da çok hoş olsa gerek roma-Napoli arasını karış karış gezdim ve aşık oldum desem..
    sevgilerimle
    seval

    YanıtlaSil