aşure
Aşurenin rengi beyaz, kıvamı biraz koyu olmalıdır benim için ve üzerinde mutlaka nar taneleri olmalı. Ya sizin? Eğer aynı tadı ve kıvamı seviyorsanız bu tarif tam sizlik. Yaparken her şeyin ölçüsünü aldım ilk defa yapacaksanız tamamen işinizi kolaylaştıracağını düşünüyorum. Benim bildiğim içinde en az 7 çeşit olurmuş ve 7 kişiye dağıtılırmış.
üzerine konan mavi kelebek oğlum doğduğunda kapıyı süslediğim mavi tülün üzerindeki süs, bahar havası verdi biraz kanımca:)
Pişirirken kurutulmuş erik, iç bakla, kestane ekleyebilirsiniz ben tercih etmiyorum ama içine fındık, fıstık, badem, ceviz gibi kuru yemişlerde katılabiliyor. Benim tercihim üzerinde kullanmak hem yumuşamaması hemde karartmaması için.
3 su bardağı buğdaydan 25 kase gibi aşure çıkıyor. Daha fazla düşünüyorsanız ölçüyü arttırabilirsiniz.malzemeler
3 su bardağı aşurelik buğday
1 gece önceden 5-6 kez sıcak suyla yıkayın süzün. Üzerine 10 su bardağı su koyarak kaynatın ocağın altını kapatın ve ertesi güne kadar bekletin.
1,5 su bardağı kuru fasulye
1,5 su bardağı nohut
yine bir gece önceden ıslatın ertesi gün yumuşayana kadar çok iyi pişirin suyunu süzün.
10 tane inciri bütün olarak haşlayın suyunu süzün ve dörde bölün.
1 kase kayısıyı sıcak suda 10 dk. bekletin suyunu süzün ve küçük doğrayın.
1 tane büyük portakalın kabuğunu rendeleyin kalın soyarak beyaz kısımlarından ayırın ve minik minik doğrayın.
1 tane büyük elmanın kabuğunu soyun minik minik doğrayın (bu işlemi tencereye ekleyeceğiniz zaman yapın ki kararmasın)
1 türk kahve fincanı kuş üzümünü 10 dk. sıcak suda bekletin ve süzün.
1 su bardağı kuru üzümü sıcak suda bekletin ve süzün.
Ertesi gün buğdaylar suyunu çekmiş olacaktır üzerine 5 lt. su ve 1 çay bardağı yıkanmış pirinç ekleyip orta ateşte 1 saat pişirin. Bazıları aşurenin karıştırılmayacağını söylesede tahta kaşıkla karıştırarak altının tutmasını engelleyin. Hepsini bir anda alacak tencereniz yoksa ikiye bölerek en büyük boy tencerenizde de pişirebilirsiniz.
1 saat sonra yukarıda yazılan tüm malzemeleri (incir hariç) ekleyin 15 dk. daha pişirin.
1 kilo + 2 su bardağı şeker, 8 tane karanfil ekleyin son kez 15 dk. daha pişirin ocaktan alır almaz inciri ekleyin ve karıştırın. Toplamda 1,5 saat pişmiş olacak buğdaydan farkedebilirmi pişme süresi bilemiycem oda sanırım akşamdan ıslattığınızda sabah anlayabilirsiniz baya bir açılmış olmaları gerekli. İsteğe bağlı 1 tk. fincanı gül suyu ekleyebilirsiniz ocaktan aldıktan sonra ben maalesef ekleyemedim gül suyum olmadığı için.
Kaselere bölmeden önce 10 dk. tencerede bekletin. sonra porsiyonlara ayırın. Üzerine tarçın serpin ve dilediğiniz gibi süsleyin. Benim aşurelerimin üzerinde, kavrulmuş kıyılmış badem, nar, çekilmiş antep fıstığı ince kesilmiş kayısı/incir var. Fındık fıstık, ceviz, kiraz şekerlemesi, hindistan cevizi, hatta kavrulmuş susamla istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz..
Bu kaselerde dağıtılmak üzere hazırladıklarım. Bu şekilde tercih ettim kapaklarıda var dağıtırken kolaylık oluyor hem karşı taraf kabın iadesinde zorluk yaşamıyor..
bir iki notcuk:
Bu su ölçüsüyle piştiği zaman hafif sulu oluyor ertesi gün suyunu çekiyor ama rahatsız edici değilde tam kıvamlı bir aşure oluyor. Eğer hafif sulu isterseniz 2-3 su bardağı suyu fazla tutun. Şekeri ona göre arttırın.
1 kilo+2 su bardağı şeker ölçüsü bence tam kıvamında oluyor ağızda ve boğazda yakıcı şeker tadı bırakmıyor ama hafif biraz daha belirgin olsun isterseniz 1 su bardağı daha katabilirsiniz..
Allah kabul etsin canım:))
YanıtlaSilçok güzel olmuş maşallahh:))
fotoğraflarına hayran kaldım:)
ALLAH kabul etsin canım.
YanıtlaSilBence de kelebek ve güller aşureye ayrı bir güzellik şıklık katmış.
Eline sağlık canım.
Sevgilerimle...
allah kabul etsin...
YanıtlaSilAllah kabul etsin canım ,ellerine sağlık bolluk bereket olsun evinde ...
YanıtlaSilellerine sağlık çok nefis görünüyor.
YanıtlaSilcanım harika görünüyor ben aşure hiç sevmem ama bu görüntülerden sonra yememek imkansız ellerine sağlık allah kabul etsin sevgiler
YanıtlaSilBen şu kelebekli kaseyi aldım kaçtım haberin olsun canım :) ellerine sağlık harika olmuş aşuren Allah kabul etsin,ama ben sunumunu çok beğendim,hani yemekteyiz programında olsak benden tam not aldıydın...
YanıtlaSilselamlar,sevgiler olsun...
Allah kabul etsin yine harika görsellemişsin bol malzemeli ımmm nefisss ellerinize sağlık =)
YanıtlaSilyine sunumunuz harika tamda sevdiğim gibi bir aşure olmuş ellerinize sağlık sevgilerimle:)
YanıtlaSilCanımmm Allah kabul etsin tekrarla
YanıtlaSilrına kavuştursun inşallah.Ellerine
sağlık enfes sunuma özellikle mavi
kelebeğe bittim:))öpüyorum.
ellerine sağlık cnm görüntü süper narı bende çok yakıştırıyorum aşureye ben bu sene yapamadım seneye inşallah:)
YanıtlaSilBen o mavi kelebege bayilllldiiimm... Ellerine saglik canim benim,,, Allah kabul etsin...
YanıtlaSilellerine sağlık tam da benim kıvamımı yazmışsın , senin tarifinide deneyeceğim, bizimkiler yapılınca bittiğindden :)) fotoğraflayamadım , hepimiz çok severiz, üst süslemelerinede bayıldım evet NAR kesinlikle olmalı berekettir, besin değerlerini saymıyorum bile, Allah kabul etsin, ellerine sağlık.
YanıtlaSilAllah kabul etsin canım nasıl güzel resimler öyle çok beğendim
YanıtlaSilafiyet olsun
sevgiler:)
Offfff offfffffff...
YanıtlaSilne güzel görünüyorlar böyle her bir kare uzan al kaseyi diyor resmen,
Rabbim kabul eylesin,bereketi yuvanda sofranda olsun arkadaşım.
sevgilerimle...
sunuma hayran kaldım..çok zevklisiniz...hele hiç aşure yapmamış biri olarak ölçüler tam benlik..inşallah yapacağım..sevgiler..
YanıtlaSilellerine sağlık allah kabul etsin canım:))
YanıtlaSilçok güzel bir sunumla harika bir aşure olmuş canım.ellerine sağlık.ALLAH kabul etsin.sevgiler.
YanıtlaSilÇok leziz görünüyor. marifetli arkadaşım Allah kabul etsin. afiyetler olsun:)
YanıtlaSilCanım,
YanıtlaSilöncelikle Allah kabul etsin. Harika sunumlar olmuş. Gözlerim bayram etti.
Severim ben o kelebeği.
Sevgiyle kal.
yemeye kıyamaz insan bunları...ellerine sağlık sevgiler
YanıtlaSilamanında aman o nasıl görüntü çok güzel ellerine sağlık allah kabul etsin:)
YanıtlaSilsevgiler.
Ellerine sağlık, ne güzel süslemiş, ne güzel fotoğraflamışsın. Allah kabul etsin inşallah. Sevgilerle...
YanıtlaSilBen de bu akaşm ilk defa deneyeceğim.
YanıtlaSilinşallah elime yüzüme bulaştırmam
Amanın,çok şık olmuş,Allah kabul etsin.
YanıtlaSilSevgiler.
Annem duymasın ama hayatımda gördüğüm en güzel aşureyi yapmışsınız. Bu kadar mı özenilir, bu kadar mı güzellik katılır. Elinize sağlık valla. Allah bereketinizi arttırsın.
YanıtlaSilÖncelikle muhteşem bir sunum olduğunu söylemek isterim.
YanıtlaSilSonrasında da Allah kabul etisin.
Sevgiler
Ohh çok nefis görünüyor, ellerinize sağlık, Allah kabul etsin inşallah, sevgilerle..
YanıtlaSilBayıldım fotoğraflara.Ellerine sağlık.Çeşitler arttıkça aşure güzelleşiyor.Sevgiler.
YanıtlaSilSevalcım çok nefis görünüyor eline sağlık canım..
YanıtlaSilSevgiler...
Allah kabul etsin.
YanıtlaSilO kadar güzel gözüküyor ki. İki gündür bir öğünüm aşure olmasına rağmen, ağzım sulandı.
Hele çam fıstığı off diyorum.
Ellerine sağlık.
Aşuresever anne Çiğdem
allah kabul etsin ....çok şık ve özenle hazırlanmış bir site emeğinize sağlık
YanıtlaSilTablo gibi olmuş bunlar,muhteşem Allah kabul etsin,sevgiler
YanıtlaSilaşure cok guzel gorunuyor. kelebekli fotoya ise ayri bayildim. ellerine saglik canim, sevgilerimle...
YanıtlaSilokurken tam benim sevdiğim aşure dedim
YanıtlaSilallah kabul etsin arkadaşım
rabbim kabul buyursun canım..
YanıtlaSilaldım bir minicik kase tadımlık..
sende benim aşuremin tadına bak gülüm bir lokmacıkta olsa:)
ellerine o güzel yüreğine sağlık canım..
baki muhabbetlerimle..
:)
ellerine sağlık canım.. Allah kabul etsin..
YanıtlaSilCanim ilk önce oglusuyun dogum gününü kutlar saglikli basarili uzun ömürler dilerim.masada muhtesem olmus
YanıtlaSilAllah kabul etsin canim asureni , evine bolluk bereket getirsin
bende rengini koyu sevmem,hatta rengi karaysa ağzıma bile süremem,çok şık olmuşlar .ellerine sağlık,allah kabul etsin..
YanıtlaSilEllerine sağlık Sevalciğim...Allah kabul etsin
YanıtlaSilmükemmel görünüyorr allah kabul etsin
YanıtlaSilAllah kabul etsin canım yiyenlerede afiyet şeker olsun:))
YanıtlaSilAllah kab ul etsin ellerine sağlık canım.Fındık hiç bir şekilde yumuşamıyor içinde tecrübeyle sabittir:)
YanıtlaSilBenim rengi beyaz olsun kara olsun diye bir takıntım hiç olmadı ama bu sene kimi okduysam rengi beyaz olmalı yazıyor e vardır bildikleri :)
Sevgiler...