25 Kasım 2011 Cuma

mürdüm erikli tart

mürdüm erikli tart
Burada bu tartlar o kadar yaygın ki hem evde hem dışarıda çok tüketiyor İsviçre'liler. Bende sevdim:) özellikle ananaslı tart kahvenin yanına istediğim yegane tatlıdır:) İsviçre'li tanıdığın evinde yemiştim bir dilimcik tadı damağımda kaldı eve geldim hemen yaptım çocuklarda yer diye düşündüm. Her zamanki gibi hayal kırıklığına uğradım, benimkiler yemedi. Olsun koca tart bana kaldı:)
yasamla dans arkadaşımız çay etkinliği yapıp beni de davet etmiş bende tartımla katılıyorum..
hamuru için
1 tane yumurta
100 gr tereyağ
1 çimdik tuz
1 çay bardağı şeker
aldığı kadar un

Tüm malzemeyi karıştırarak çok sert olmayan hamur yoğurun. Buzdolabında 1 saat dinlendirin.

üzeri için
mürdüm eriği  (500-750gr. kadardı)
200 ml krema
1 yumurta
1/2 çay bardağı şeker
Erik hariç hepsini karıştırıp çırpın.

Tart hamurunu zemini unlayarak açın. Ortalama 32cm.lik tart kalıbına yayın (borcaın yuvarlak tepsiside olabilir biraz büyükcene bir tart olur:) her yerini çatalla delin. Kenarlarından taşan hamurları keserek alın. İçine çekirdekleri çıkarılmış ikiye bölünmüş erikleri yerleştirin. Hazırladığınız kremayı üzerine gezdirin. 200C fırında pişirin. Soğuduktan sonra üzerine jelatin hazırlayabilir yada benim yaptığım gibi reçeli hafif sulandırarak glazür yapmış olursunuz..

Artan hamurları tekrar açarak kurabiye kalıplarıyla kesip fırın kağıdı serili tepsiye yerleştirin, 180C fırında pişirin. Nefis kurabiyeleriniz hazır. Benim ufaklıklar tartı yemedi ama bu kurabiyeleri silip süpürdüler:) Unutmadan üzerinde görünenler toz şekerdir. Biraz karemelize olması için..



28 yorum:

  1. ellerine sağlık canım tart da kurabiyelerin de nefis görünüyor:)
    kastamonumuzda çok yaygındır mürdüm eriği üryani erik deriz biz:)

    YanıtlaSil
  2. mayhoş ,yumuşacık bir tat.tam benlik..ellerine sağlık tatlım..

    YanıtlaSil
  3. tart nefis görünüyor canım.erikde çok yakışmış bence.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık canım,
    görüntüsüyle insanı kendine çekiyor:)
    İsveçte de meşhur.Hatta 2 tarif aldım ama yapmak kısmet olmamıştı bu görüntünün üstüne yapmak şart oldu galiba:)
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. Harika bir görüntü canım, sabah sabah ağzım açık seyrettim tartın güzelliğini.
    Çocukların damak tadı büyüdükçe gelişiyor sanırım, ilerde silip süpürürler herşeyi, hele ergenlik çağında doymak bilmezler :))

    Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  6. Canım,
    ellerine sağlık. Çok iştah açıcı görünüyor. Kurabiyelerde ayrı bir güzel.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  7. Değişik tartları ben de çok seviyorm,erikli çok şık olmuş,kurabiyeler de çok şeker...
    Ellerine sağlık,sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. çok güzel olmuş canım tart).. erikler harika görünüyor
    sevgiler:)

    YanıtlaSil
  9. muhteşemmm olmuş canım:)
    ellerine sağlık..
    kurabiyelerde çok ciciler...
    afiyet bal olsun kuzucuklara:)
    hayırlı cumalar..
    sevgilerimle..
    :)

    YanıtlaSil
  10. bende çok beğendim görüntüden hiç tatmadım ama kesinlikle çok seveceğimden eminim ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  11. mürdüm eriğini çok severim, tartın nefis görünüyor,ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  12. ben de bu aralar tartlara taktim kafayi, super olmus...

    YanıtlaSil
  13. çok güzel görünüyor, tadını merak ettim:)
    bizde de çocuklar sade kurabiye, kek halini tercih ediyorlar...
    ellerine sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. Bu çocukalrın ağzının tadı yok..
    Ben dün gece havuşlu,tarçınlı kek yatım büyük oğlum"bari ceiz koymasaydın,havuçlu yapmasana,bana çikolatalı yap"diye saydırdı durdu..:))
    Bizde eşime yedik tepsinin yarısını..:))
    Canım her zamanki gibi harika görünüyor..
    Ellerine sağlık canıııııım..

    YanıtlaSil
  15. muhteşem olmuş canım:)
    ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  16. Hem tart hem de kurabiyeler nefis görünüyor.Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  17. yine çok hoş tarifler ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  18. Canım benim; tart içine giren margarin ve tereyağı dolayısıyla evde pek yapmadığım birşey ama bir yerde ikram edildi mi asla hayır diyemediğim bir lezzet..Ellerine sağlık, mürdüm eriğine de bayılırım zira..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  19. Almanların yaptığı bir tart tarifim var benimde ,çok güzel oluyor ,nefis görünüyor ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  20. Mürdüm eriğini çok sevdiğim için onunla yapılan lezzetlerede bayılıyorum ellerine sağlık canım afiyet şeker olsun:))

    YanıtlaSil
  21. Ellerine saglik canim benim... Ben de bayiliyorum bu eriklere... Hatta tart ta yaptim ama yayinlamadim galiba... Bakar misin ne tembelim..:)) Ama senin tarifin cezbetti beni... Deneyecegim ilk firsatta... Sevgilerimle, güzel bir haftasonu diliyorum...

    YanıtlaSil
  22. Valla ben bayıla bayıla yerdim ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  23. Böyle bir güzellik nasıl yenmez, birazını ben alırım canı gönülden.
    Erik zamanı mutlaka yapılır, çok severiz.
    Ellerinize sağlık, sevgiler.

    YanıtlaSil
  24. inanamıyorum harika görünüyorrrr, bayıldım. ellerine sağlık

    Kahve Dükkanı'ndan sevgiler...

    YanıtlaSil
  25. ekledim arkadaşım.. ellerine sağlık..sevgiler.http://yasamladans.blogspot.com/2011/11/cay-kahve-bahane-etkinligi-devam-ediyor.html.

    YanıtlaSil
  26. bir gün önce yapsak olurmu? eğer yaparsak oda sıcaklığındamı bekletelim dolaptamı?

    YanıtlaSil
  27. reçeli nasıl sulandırıcaz acaba kekini yumuşatmazmı?

    YanıtlaSil
  28. mümkünse aynı günde yapmakda fayda var çok daha farklı olucaktır. bir gün önce yaparsanız dolapta bekletin.
    reçel kendiliğinden suluysa fırçayla sürülebiliyorsa sulandırmayın sürülemeyecek gibiyse 1-2 ym kaşığı suyla açın.

    YanıtlaSil