11 Ekim 2011 Salı

annemin çay sofrası

Annemle beraber hazırladığımız yazdan kalma güzel, sıcak, sevimli bir sofra:) yada ben öyle gördüğümdendir..
Hava o kadar sıcaktı ki bu yaz şöyle tadıyla gezdim diyemem 36-38C dışarıda dolaşabilmek mümkün değil yada ben yapamıyorum nefes alabilmek bile çok zordu..
Evet evet iklimler değişiyor, çocuklarımıza nasıl bir dünya bırakacağız sordukları zaman bunun hesabını nasıl vereceğiz bilemiyorum..
Farkındamısınız Japon'ya daki patlamadan hiç bahsedilmiyor bir lobi bu olayı sanki ört bas ettiriyor ve uyutuluyoruz. Oysa dünya tarihinin en büyük nükleer facialarından birini yaşadı.. Soluduğumuz hava, toprağımız, yağan yağmurumuz ne kadar radyasyon içeriyor kademe kademe dünyamıza yayıldı bu zehir bilmiyoruz.. İlk zaman özel uçak havalanmıştı buradan, hangi derecede buraya ulaştımı diyerek. Evet ulaştı ama okadar sonrası gelmedi..
Canınızı sıkmak istemiyorum, ne zamandır düşündüğüm bir konu bu insan çocuk sahibi olduktan sonra her şeye yaklaşımı farklı oluyor.. Daha çok endişeleniyorsunuz.. her şey için..

Üstteki iki resimde krem şantili poğaçadır.. Biri peynirli diğeride sade gevrek şeklinde.. İki şeklide lezzetli.. Tüm mayalı poğaçalar gibi aynı gün taze taze tüketilmesi gerekiyor. Ertesi gün bayatlıyor onunda çözümü var tekrar yeneceği zaman sıcak fırında mis gibi kokusunu  salana kadar biraz tutarsanız yeni pişmiş gibi servis yapabilirsiniz.. Bu güzel tarifi  bülbülün yerinden almıştım..

kremşantili poğaça

malzemeler
2 poşet toz kremşanti
1 su bardağı süt
1 pk kuru maya
1 pk kabartma tozu
250 gr tereyağ
2 tane yumurta (1 tanesinin sarısını üzerine sürmek için ayırın)
tuz
5-6 su bardağı un

hazırlanışı
Yumurta, tereyağ, kremşantiyi ekleyip yoğurun. Sütü ve mayayı ekleyip karıştırın diğer malzemeleride ekleyip yumuşak hamur yoğurun yarım saat dinlendirip mayalandırın. 4 eşi parçaya ayırın yemek tabağı boyunda açın 8 eşit parçaya bölün peynirli maydonozlu iç harç hazırlayıp geniş kısmına koyun ve rulo yapın. üzerine bir kaç damla sıvıyağla çırptığınız yumurta sarısından sürün. 200C fırında pişirin. Ben hamurun yarısını da simit şeklinde yaptım iki çeşit elde etmiş oldum sizlerede fikir verebilir..

zeytinyağlı kırmızı biber dolması
Çok çok lezzetli bir dolma çeşidi.. Çay sofralarınıza mutlaka hazırlayın derim hem rengiyle hem tadıyla harika oluyor:)

malzemeler
12 adet orta boy kırmızı biber
4 tane kuru soğan
12 ym kaşığı pirinç
1,5 çay bardağı zeytinyağ
1,5 ym kaşığı acı biber salçası
2 diş sarımsak
yarım demet maydonoz
yarım demet taze nane
kimyon
kuru nane
karabiber
tuz


zeytinyağlı kırmızıbiber dolması

hazırlanışı
Soğanları ince yemeklik doğrayıp ezdiğiniz sarımsakla beraber zeytinyağında soteleyin. Nişastası gidene kadar çok iyi yıkanmış pirinçleri ekleyip 2-3 dakika kavurun. Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar biraz daha kavurun. İnce kıydığınız yeşillikleri, baharatları ve tuzu ekleyip karıştırıp ocaktan alın.
Kırmızı biberlerin üst kısımlarını keserek çekirdek ve sap kısımlarını temizleyin yıkayıp, kurulayın. İç harçtan doldurup biberlerin üzerini geçmeyecek kadar sıcak su, tuz birazda zeytinyağ gezdirip üzerine yemek tabağı kapatıp yumuşayana kadar pişirin. Soyabildiğiniz kadar dış kabuklarını soyun. Sıcak yada soğuk servis yapın..
sofranın tatlıları olan kremalı galeta unlu tatlıyı ve tahinli kuru baklavayı daha önce yayınlamıştım
özellikle kuru baklava tavan yapmıştı damaklarda:)
enfes, yalancı ama bir okadarda gerçekci su böreği (makarna böreği)

malzemeler
1) 1 pk kelebek makarnayı tuzlu bol suda çok iyi haşlayın.

2) 4 tane yumurta
    2su bardağı süt
    1 su bardağı sıvıyağ
tüm malzemeyi çırpın ve 1 su bardağı ayırın.

3) 250gr beyaz peynir
    yarım demet ince kıyım maydonoz
    peyniri ezin maydonozla beraber karıştırın.

4) Süzdüğünüz makarnayı, peyniri, sıvı karışımı hepsini karıştırın.

5) 3 tane yufka
    yuvarlak tepsiyi yağlayın yufkayı yayın kenarlarını dışarıda bırakın, makarnalı karışımın yarısını döküp eşit şekilde yayın. İkinci yufkayı makrnanın üzerine büzdürerek yayın. Kalan makarnalı karışımı yayın dışarıda kalan yufkanın kenarlarını tepsiye alın. Üçüncü yufkayı üzerine yayın. Ayırdığınız 1 su bardağı sıvıyı tepsiye gezdirin. 2 saat buzdolabında bekletin. 200C fırında pişirin.

yalancı su böreği (makarna böreği)

kızarmış patates piyazı (salatası)

malzemeler
5-6 tane orta boy patates
1 demet maydonoz
1 demet taze soğan
1/2 demet taze nane
1 tane kuru soğan
1 tane tarla domatesi (büyük ve susuz)
(bu domatesin böyle satıldığını gördüm)
pul biber
karabiber
tuz
yarım limon suyu

hazırlanışı
Patatesi küp doğrayıp nişastası gidene kadar yıkayın. sıvıyağda kızartın.

Kuru soğanı piyazlık doğrayıp tuzla ovun.

Yeşillikleri ince kıyın. Tüm malzemeyi karıştırın. Patatesin yağını az bulursanız yağ ekleyebilirsiniz. Piyazınız servise hazırdır..



bu linki buradan vermem biraz komik olacak çünkü dünyanın tıkladığı bir link, ama dayanamadan vermek istiyorum portakal ağacı bir iyilik kampanyası başlatmış, minicik bebeciklerin ve çocukların üzerlerine giyebileceği montlar belkide çıplak olan ayacıklarına ayakkabılar botlar kampanyası lütfen görmediyseniz tıklayın bu dallardan birini de sizler tutun..

Kışa girerken, bayram gelirken çocuklarımızın yüzünü güldürelim..
onlarla beraber bizlerde gülelim..


 



38 yorum:

  1. Cay sofrasi böyle oluyorsa yemek sofralari nasil oluyordur kimbilir :) ellerine saglik annenizin... Afiyetler olsun sizede....

    YanıtlaSil
  2. günaydın canım,hepsi birbirinden lezzetşiler,ellerine sağlık tatlım..

    YanıtlaSil
  3. ne güzel sıcacık bir sofra şifa olsun sizlere canım.zaten sofraların çok güzel oluyor.iç güzellik ancak bu kadar yansıtılır...maşallah.öpüyorum...

    YanıtlaSil
  4. Canım benim anneciğinin ellerine sağ
    lık enfes bir menü öpüyorum.

    YanıtlaSil
  5. mmm:)))
    enfess bir masa...
    ellerinize sağlık sizin ve anneciğinizin:)
    sabah sabah gözüm gönlüm açıldı...
    yakipteyim bundan böyle...
    bende sizi beklerim sayfama,bir fincan kahve eşliğinde hoş sohbete...:)
    gönül dolusu sevgilerimle...

    (bayram sofranızdaki tereyağlı minik pideciklerin tarifi var mı sayfanızda acaba?)

    YanıtlaSil
  6. sıcacık güzel yorumlarınız için candan teşekkürler..

    bir tutam kekik çok teşekkürler:)
    http://yemekbirask.blogspot.com/2011/02/kusbas-etli-ve-peynirli-pide.html bu linkten ulaşailirsiniz.. orada pideler büyük şekilde hamuru cevizden biraz küçük kullanılırsa minik olur üzerine yumurta sarısı değilde tereyağını eritip sürersek aynı pideleri elde etmiş oluruz gerçektende yemeside zevkli oluyor görünümüde:) sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  7. şimdi uçup konasım geldi bu masaya canım.harika bir menü.bak bak bitmedi.ellerinize sağlık.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  8. Sabah sabah gözümüz gönlümüz şenlendi,yapanların ellerine sağlık,sevgiler:)

    YanıtlaSil
  9. annenizin ellerine sağlık...enfes bir sofra olmuş...

    YanıtlaSil
  10. artık ben size ne dıyeyım anne de kızı da harıka ,ellerınıze sağlık,iyiki varsın

    YanıtlaSil
  11. Canım, hangi birine ne yazsam ki? Hepsi birbirinde nefis görünüyor. Ellerinize sağlık canım..

    YanıtlaSil
  12. ablacım ellerinize sağlık.

    bu sofralarına bayılıyorum.
    misafir geleceği zaman ilk aklımagelen senin sofraların.

    YanıtlaSil
  13. böhüüüüüüüüüüüüüü:(((
    ühüüüüüüüüüüüüüüü:(((
    annemi özledim yaaaaa:((
    canımm muhabbetiniz ve bereketiniz bol olsun..
    anne kkusu hiiiççç eksilmesin burnundan..
    çok güzel herşey çookk.)

    YanıtlaSil
  14. Canım,
    ellerine sağlık. Nefis bir sofra.Anneciğile beraber yaptığınız her şey birbirinden güzel.Gözlerimi alamadım. hangisine bakacağımı şaşırdım. O sofrada olmak vardı.
    Anneciğinle daha nice güzel sofralara ve muhabetlere inşallah.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  15. herş ey nefis görünüyor..ellerinize sağlık..sevgiler

    YanıtlaSil
  16. çok teşekkür ederim:)
    hemen verdiğiniz linke ışınlanıyorum:)
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  17. Merhabalar canım, şimdi orada olmak vardı ne güzel görünüyor herşey, bu hafta sonu ablamlar ve yeğenler bize kahvaltıya gelecekler, kısmet olursa krem şantili poğaçaları bu şekilde denemek istiyorum daha önce yapmıştım çok beğenmniştik. denersem zaten link vererek yayaınlarım elbatteki.. Görüşmek üzere annenize hürmetler, sevgiler.

    YanıtlaSil
  18. evet çocuk sahibi olunca herşeye endişeleniyor insan
    sofra harika görünüyor makarna böreğini deneyeceğim ilk fırsatta
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  19. canım benim insan anne olunca işte böyle herşeyi en ince ayrıntısına dek düşünüyor. Allahım bizi korusun demekten başka bir şey gelmiyor içimden . Sofranıza gelince gerçkten hepsi çok leziz Bu sofranın keyfi bambaşkadır degil mi nede olsa sofrada beraber çay keyfi yaptıkların en sevdiklerin..
    Canım hepinize afiyet bal olsun.
    Portakal ağacı sevgili haticeyi tebrik ediyorum böyle bir konuda öncülük yaptığı için.
    Bende kızımın her sene küçülen kıyafetlerini ya esirgeme kurumuna yada köyümüzde bulunan fakir insanlara yollarım. Ama kızımın dolabını bir kontrol edeyim bakarsın yeniden küçülen yada hiç kullanmadığı birşey çıkabilir. Tatlım tekrar uyarın için teşekkür ederim şahsım adına sevgiyle kal

    YanıtlaSil
  20. Rabbim sofranızın bereketini artısın herşeyyy harka görünüyor yemeden doydum resimlerle ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  21. dediklerine yüzde yüz katılıyorum nasıl bir dünya kalacak çocuklarımıza endişelenmemek elde değil:(
    sofra harika görünüyor yapılanlarda çok güzel ellerine salık:)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  22. Makarnalı börek çok değişik geldi.arkadaşlarım geldiğinde deneyeceğim.hepsi çok güzel ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  23. Canım benim inan her yağmur yağdığında aklıma benimde hemen bu olay geliyor."Zehir yağıyor zehir"diye nasıl üzülüyorum.
    Allah hepimizi korusun.
    Masan her zamanki gibi çok güzel..
    Birbirinden güzel,fotoğraflar ve lezzetler..
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  24. hepsi pek güzeldir eminim ama ben börek ve salataya bittim :) ellerine sağlık.


    Kahve Dükkanı'ndan sevgiler...

    YanıtlaSil
  25. sofra harika lezzetler çok daha harika ,anneyle olunca daha da bir güzel oluyor zaten herşey :) ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  26. ellerine sağlık hepsi birbirinden güzel. olsada bende yesem.

    YanıtlaSil
  27. Allah cümlemizi de korusun.Artık yediğimiz içtiğimizden soluduğumuz havaya kadar herşey,beden ruh akıl sağlığımız için tehtit oluşturuyor.
    Sevalcim,bu arada ne kadar becerikli olduğunun sebebi belli oldu.Böyle becerikli annenin kızı da böyle olur.Kırmızı biber dolmasına bayılırım.Adeta ye beni diye bağırıyor.Diğer lezzetler de hepsi birbirinden nefis süperr görünüyor.Annecinin ve senin ellerinize emeklerinize sağlık.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  28. Her şey harika ve herşey nefisssss

    YanıtlaSil
  29. canım annelik güzel bir hastalık bence her şeyde attığımız her adımda onlar için bir şeyler yapmak istiyoruz ve en önemliside güzel bir dünya bırakmak istiyoruz ama inşallah tüm insanlar bu bilice ulaşırda bırazcık olsun yaşanabilir bir dünya bırakabiliriz sofraya gelince hiç kuşkusuz her zamanki gibi mükemmel bol muhabbetli nice sofralar sevgiler
    bu arada tariflerinden çok faydalanıyorum

    YanıtlaSil
  30. BU BÖREĞİ YAPMAK ŞART OLDU:)))
    ELİNE SAĞLIK CANIM, SEVGİLER

    YanıtlaSil
  31. Canım her şey enfes ve nefis görünüyor anneciğinin ve senin ellerine sağlık afiyet şeker olsun...
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  32. hepsi nefis görünüyor ama dolmalar beni ekrana kilitledi...
    afiyet şifa olsun sizlere...
    sevgiler

    YanıtlaSil
  33. Maşallah arkadaşıma maşallah.

    Lezzetler her zamanki şahaserliğinde,yakın olsaydık ne güzel olurdu,biliyomusun?:)


    ellerine,yüreğine sağlık,öpüyorum anneciğin ellerinden.

    en içten,

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  34. çocuk olunca insan neleri düşünmüyor ki..Allahım hem onları hem bizi korusun....

    sofranız harika görünüyor..sizin ve ennenizin ellerine sağlık....fotoğraflar canlı canlı gel beni ye diyor resmen ...)

    YanıtlaSil
  35. yaa canım senın şu sofralar benı bıtırıyor...hepsımı guzel olur..annelı kızlı...maşallahh size...

    YanıtlaSil
  36. kırmızı biber dolmasını soyun demişsiniz piştikten sonra resimde sanki közlenmiş gibi siyah lekeler kalmış közleyipmi yapıyoruz yoksa piştikten sonra soyuyormuyuz
    zahide

    YanıtlaSil
  37. Zahide hanım merhabalar. dolmalar közleme değil, dolma biber pişirir gibi tencerede. Kabuklarını soymamızdaki amaç diğerlerine nazaran kabuğu daha kalın kalıyor. Çok zorlamaya gerek yok zatan gelenler gelir gelmeyenler üzerinde kalır benimkilerde de aynısı oldu.
    Üzerinde gördüklerinizde, pişerken taşan maydonozlar..
    hoşcakalın..

    YanıtlaSil