25 Ağustos 2011 Perşembe

ziyafet için tatlılar da hazır..

yemek davetinin tatlılarını yazmanın tam zamanı, bayrama bir kaç gün kalmışken.. Şu son günleri bir aksilik olmazsa tatlı tarifleri yazarak değerlendirmek istiyorum. Şerbetli tatlı arayanlara seçeneklerin artması için..
bonibonlu kurabiyeler
bu kurabiyeleri küçük misafirimiz ve evin iki küçük bireyini düşünerek yaptım, kurabiyeden çok üzerindeki smartisleri yemeyi tercih ettiler:)
malzemeler
200 gr margarin
1 su bardağı pudra şekeri
1 yumurta
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1 pk kabartma tozu
aldığı kadar un (3-4 bardak arası)

hazırlanışı
Tüm malzemeyi karıştırarak yoğurun. Yağlı kağıt serili tepsiye ceviz kadar yuvarlayarak dizin 200C fırında hafif pembeleşene kadar pişirin. Fırından çıkarır çıkarmaz bonibonları üzerine batırın.

not: sıcaklığıyla smartisleri kurabiyeler tutuyor, daha önce yaptığımda smartislerle beraber fırına verdim çikolatalar patladı ve renkleri değişti, böylesi çok daha iyi oldu..


kestaneli truf
ben bu trufları atıştırmalık olsun diye düşünerek yapmıştım çok da beğenildi, sizlerde bayram
çikolatası olarak yapabilirsiniz..

malzemeler
300 gr şekerli kestane püresi
çikolatalı pandsipanya yada kalan kekler değerlendirilir yoksa
bir kat çikolatalı pandispanya (paketlerde iki kat olur bir katı kullanılacak şekilde)
1/2 su bardağı çekilmiş badem
2 ym kaşığı kakao
200 ml krema
2 avuç pudra şekeri

Tüm malzemeyi karıştırın yoğurun fındık kadar yuvarlayıp kakaoya bulayın servis kağıtlarına yerleştirip biraz dinlendirin. Servise hazırdır.

kaymaklı cevizli muzlu incir tatlısı
kuruyemiş severler için biçilmiş kaftan deyiminde..

malzemeler
500 gr kuru incir
3 su bardağı demlenmiş çay
1,5 su bardağı şeker
bir kaç damla limon suyu

Çay, şeker, limon suyunu kaynatıp şerbet hazırlayın, yıkanmış incirleri ekleyip incirler şişip yumuşayana kadar pişirin.

iç harcı için
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
1 tane muz
4 ym kaşığı incirin şerbeti

Muzu ezin, ceviz ve şerbeti ekleyip karıştırın. İncirlerin göbeğini bıçakla kesip iç harçtan yerleştirip kalan boşluğa kaymak koyun. Servis tabağına alıp üzerine kalan şerbetten gezdirin.
muzlu şerbetli incir tatlısının süslemesinde altın çileği tercih ettim ve üzerlerine ceviz kırığı koydum.


profiterol
aşkı anlatan tek tatlı:)
bilindiği gibi profiterolün şu hamuru krema torbasına doldurulup sıkılarak şekli verilir, bu işlem bana zor geldiği için un ölçüsünü biraz fazla kullanıp elimle yuvarlayarak şekil verdim hamuruna yakın baktığınızda hiç bir farkının olmadığını göreceksiniz..

malzemeler
1,5 su bardağı su
2 su bardağı un
5 adet iri yumurta
1 çimdik tuz
1 çimdik şeker
100 gr margarin

hazırlanışı
Suyu kaynatın, margarini ekleyin eritin. Ocaktan alın un, şeker, tuz ekleyip mikserle çırpın. Hamur ılındığında teker teker yumurtaları kırın ve mikserle çırpmaya devam edin. Fırın kağıdı serili tepsiye fındıktan biraz büyük koparıp yuvarlayın 2 cm aralıklar yerleştirin. 180C fırında hafif pembeleşene kadar pişirin.

kreması için
2,5 su bardağı süt
5 ym kaşığı şeker
5 ym kaşığı un
1 pk vanilya
1 ym kaşığı dolusu margarin

Margarin hariç tüm malzemeyi karıştırın kremayı üzeri göz göz olana kadar karıştırarak pişirin. Ocaktan alın yağı ekleyin mikserle 1-2 dk çırpın. Şu hamurlarının göbeğinden bıçakla keserek aldığı kadar kreman koyun. Profiterolleri servis tabağına alın krema arttıysa aralarda kalacak şekilde üzerine dökün(çikolata sos geleceğinden gözükmüyor dahada lezzetli oluyor) 2 pk çikolata sosu tarifine gör hazırlayıp üzerine dökün. Bol çikolatalı sevmiyorsanız 1 pk hazırlayın..


dilber dudağı
işte bayram tatlısı, baklava, şekerpare dışında bir şey yapmak isterseniz dilber dudağını deneyebilirsiniz..

malzemeler
2 su bardağı un
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı sirke
1 çimdik tuz
(çok kalabalık olacaksanız ölçüleri 2 kata çıkarabilirsiniz)

Hepsini karıştırıp yumuşak hamur yoğurun. Yarım saat dinlendirin. Hamurdan 10 beze yapın tatlı tabağı boyunda açın. Aralarına nişasta koyun üstüste alıp yufka boyutunda açın. çay bardağının ağzıyla kesin içine yumurta akıyla karıştırılmış çekilmiş ceviz koyun ağzını kapatın tepsiye dizip 200 gr margarin tereyağ karışımını eritip üzerine dökün 200C fırında pişirin.

şerbeti için
2,5 su bardağı şeker
3 su bardağı su
kaynama noktasından sonra 15 dk. kaynatın birkaç damla limon suyu damlatıp 5 dk daha kaynatın.

Şerbet soğuk tatlı sıcak olarak haşlayın.

22 yorum:

  1. hepsi harika süper ötesi ama profiterolün yerini hiç bişi tutamaz =)) bende sıkma torbası ile yapıldığında daha zahmetli olduğuna inanıyorum mutlaka denicem tarifini ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Canım günaydınlar, sabahleyin ilk açtığım blog sen oldun tatlıları merak ediyordum ,gerçektende harika görünüyorlar herşeyden önce çok çok özendiğin her halinden belli ellerine sağlık. sofran hep bereketli olsun güzel arkadaşım sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  3. çok hoş bir sofra çok hoş lezzetler. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  4. ne güzel tatlılar hepsi enfes görünüyor:)

    YanıtlaSil
  5. of of beni mahvettin çok güzel görünüyorlar hele profiterol nefis ellerine sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  6. sevalciğim hayırlı ramazanlar..nasılsın? maşallah döktürmüşsün yine :)) merak ettiğim yaptıklarını sende yiyiyormusun:)) hayırlı bayramlar..

    YanıtlaSil
  7. vyyyyy.hepsi süper görünüyor canım.dilber dudağı ve incir tatlısıda harika ötesi olmuş.ellerine sağlık.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  8. ellerine sağlık canım incir tatlısını yapıcam nefis görünüyor sevgiler

    YanıtlaSil
  9. hepsi birbirinden güzel görünüyo ellerine sağlık cnm..

    YanıtlaSil
  10. bunu bana neden yapıyorsun? oof bittim ben bu nasıl bır manzardadır ooof harıka yaaa =)

    YanıtlaSil
  11. Hepsini yemek istiyorum :)) O profiterol tabağını uzatırversen pek makbule geçecek :))

    Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  12. Ben bu bloğa girince ekrana yapışıyorum resmen.
    Sevalcim,adaşım şekerim hepsi müthişşş bu ne yaaa.Ellerine emeklerine sağlıkkk.Yorumu mu yazayım biraz daha inceleyimm))
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  13. emeklerine sağlık,
    bakmak bile yetiyor bu güzelliklere :)

    YanıtlaSil
  14. Bakarken bile kilo alıyorum sankii..
    Tattlılar muhteşemler.
    Doya doya yemek istiyorum bu güzellikleri ama yaa:))
    Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  15. Çok iyi düşünmüşsün tatlısız bayram olmaz.İncir tatlısına vuruldum.Ne kadar güzel bir tabak olmuş.Ellerine sağlık.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. burası ne iştah açıcı bir blog. maşallah sofralar muhteşem
    yalnız izlemeye nasıl alacağımı bulamadım. bu tarifleri kaçırmak istemiyorum.

    YanıtlaSil
  17. ayy ben hepsini şöyle bu tarafa doğru alayım canım ,muhteşemler hepsi birbirinden güzel ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  18. Canımmm hepsi enfes ama özellikle o incir tatlısına uzanıp alasım geldi:)
    öpüyorum.

    YanıtlaSil
  19. Tam bir tatlı şöleni olmuş, ellerinize sağlık. Bende cumartesi,pazar hazırlanacağım.
    Hepimize şeker tadında bir bayram olsun.

    YanıtlaSil
  20. Masallah masallah bu ne boyle gozum gonlum acildi biran hepsini bi arada gorunce, hepsi birbirinden sahane artik bayram geldi evler senlenir, tek tek ellerine saglik canim.

    YanıtlaSil
  21. Hepsi birbirinden güzel ve nefis o sofrada olsam acaba hangisinden başlardım bilemezdim vallahi. Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  22. tatlılar muhteşem :) Şimdiden iyi bayramlar.. her gününüzün bayram kadar güzel geçmesini diliyorum.. sevgilerimle..

    YanıtlaSil