6 Kasım 2010 Cumartesi

patatesli kıymalı açma, acılı çemen

Nefis bir açma tarifi. Oktay Usta'nın reçetesiyle uyguladım pamuk gibi lezzetli açmalarım oldu. Önceden kendi tarifimle açma yaparken margarini eriterek yapardım baya bir yağlı ortam olurdu. Birde elimde açardım hamurunu bu açmalarda ise püf nokta uyguladım :) Cevizden biraz büyük hamur kopardım ekmek tahtasının üzerinde merdaneyle açtım. Üzerine fındıkdan biraz büyük margarin koydum ve her yerine sıvadım. İç harcını kenara koyarak yuvarladım ve düğüm attım. Şimdi ne var bunda diyebilirsiniz ama bu şekliyle bana okadar kolay geldiki açma yapmaya hep üşenirdim uğraştırıcı görürdüm erimiş yağ, elimde çekiştire çekiştire hamur :) yani benim için büyük bir adım oldu :) Tarifi aynı şekilde aktarıyorum.
Ayrıca merakiyidirin düzenlediği porselen demlik etkinliğine yolluyorum açmalarımı ve kendisine kolaylıklar diliyorum...

                                                                 kıymalı patatesli açma


malzemeler

4 su bardağı un
1 pk kuru maya
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı su
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
125 gr margarin

İç harcı için:
2 patates
1 soğan
100 gr kıyma
karabiber, tuz

hazırlanışı
Karıştırma kabına unu alın. Kuru maya ile karıştırın. Ortasına sütü, sıvıyağı, suyu, yumurtanın beyazı, tuzu ve şekerikoyun. Ortasını karıştırın daha sonra etrafındaki unları da alarak margarini ekleyin hamur haline getirin. Hamurdan cevizden büyük bezeler yapın. Bezeleri elinizle açın. Üzerine yumuşamış margarini elinizle yayın. Diğer tarafta soğanı sıvıyağla soteleyip üzerine  kıymayı,ve patatesi alın karıştırarak kavurun. Tuz ve karabiberi ekleyerek karıştırın. Harç soğuduktan sonra açılmış yağlı bezelerin üzerine payşlaştırın. Hamurları tek tek rulo yapıp açma şekli verin. (düğüm yapın) Yumurtanın sarısını üzerine sürüp çörekotu veya susam serpin.180 derecede pişirin. (fanın kullanmadan) ilk sıcaklığı çıkınca servis yapın.

mozzarellalı kahvaltı salatası

200 gr mozzarella, 3 adet domates, yarım salatalık, 2 adet sivribiber (eşim yemediği için kullanmadım)
bir tutam maydonoz ve taze nane, zeytinyağ ve tuz. Tüm malzemeyi doğrayı. Zeytinyağ ve tuz ekleyip servis tabağına alın.

ekmek üstü acılı çemen

malzemeler
1 kase acı biber salçası
1/2 kase tatlı biber salçası
1/2 kase domates salçası
2 su bardağı iri çekilmiş ceviz
5-6 diş ezilmiş sarımsak
1 su bardağı zeytinyağ
1 ym kaşığı (silme) kimyon
1 ym kaşığı kekik
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı 7bahar

Tüm malzemeyi iyice karıştırın özleşmesi lazım. Sonra afiyetle yiyin :)

21 yorum:

  1. Ellerine sağlık canım,birbirinden lezzetli mamalar bir arada..
    Hepsi de benim çok sevdiğim tarifler..
    Ellerine sağlık
    Mutlu haftasonları diliyorum..
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  2. ellerinize sağlık.hepsi birbirinden güzelolmuş.sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
  3. Hepsi birbirinden leziz ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  4. açmaya bayılrım bende. Ama hiç yapmadım nedense kolayıma poğaça gelir hep. ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  5. of of ne güzel lezzetler bunlar
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  6. Ellerine saglik. Hepsi yine birarada cok güzel.

    YanıtlaSil
  7. Canım harika bir kahvaltı menüsü elle
    rine sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Oktay ustanın açma tarifini bende yapıyorum gerçektende çok güzel oluyor ellerinize sağlık hepsi birbirinden güzel
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  9. Açmalar harika olmuş aslında hepsi nefisler ellerine sağlık afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  10. Hepsi birbirinden güzel ellerine sağlık Sevalciğim sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. açma çook nefis olmuş,çay da olacak yanında mmmm:)))) şifa olsun

    YanıtlaSil
  12. Üç tarif birden, hepsi de leziz, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  13. Canım ellerine sağlık hepsi birbirinden nefis olmuş afiyet olsun... sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  14. Ellerine sağlık açmaya bayılırım ben de senin yapyığın gibi yapıyorum hep harika oluyorlar.

    YanıtlaSil
  15. Bir sürü güzel lezzet.
    ne güzel hamaratsınız,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  16. eline sağlık sevalciğim......

    YanıtlaSil
  17. sevalim bu hafta izindeyim sana bi gün kahvaltıya mı gelsem ben acabaa :)

    YanıtlaSil
  18. açmaların harika olduğu zaten belli canım çemenide çok sık yaparım bu haftasonuda kahvaltıya yaptım biz buna acıko deriz hepsi çok güzel olmuş ellerine sağlık canım
    mutlu bir hafta dilerim sevgiler

    YanıtlaSil
  19. Bunlar nasıl lezzetler böyle:) Hepsine bayılırım hepsi de çok güzel duruyor canım. Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  20. Sevalciğim,
    Arkadaşların da dediği gibi hepsi birbirinden lezzetli görünüyor.
    Çemen bizim evde de çok yapılır ve severek yenir.
    Ellerine sağlık. Sizlere de afiyetler olsun.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  21. sevgili seval hanım tarif için teşekkür ederim ellerinize sağlık
    sevgilerrrr
    merakiyidir

    YanıtlaSil