26 Eylül 2010 Pazar

safranlı karnıbahar, kremalı domates, tutmaç çorbası

Ramazandan bu yana yayınlamak istediğim çorbalarım. Yazın pek aranmasa da kışın vazgeçilmezidir.. Heleki dağa yada ormana gidilmişse buz gibi havadan içeri girildiğinde dumanı üzerinde aranan ilk şey :) Bizde öyle, kayaktan geldiğimizde içimizi ısıtacak tek şey...


safranlı susamlı karnıbahar çorbası

Karnıbahar çorbasını yaparken karnıbaharı önden haşlayıp suyunu dökerseniz kokusu vitaminleriyle beraber gitmiş olur içimi daha zevkli olacağı kesin. Vitamin değerleri kalsın derseniz suyunu dökmeyin derim eh brokoli gibi kokusu kalır ama besin değeri çok daha yüksek olur.

malzemeler

ufak boy karnıbahar
1 çimdik safran
1 kutu krema
3 ym kaşığı un
1,5 lt et suyu yada bulyon
susam
2 ym kaşığı tereyağ

(bu çorbayı ızgara yapılmış kerevitle de sunabilirsiniz. niyetim oydu ama dolaptakinin son tarihini maalesef kaçırmışım)

hazırlanışı
Karnıbaharı temizleyip küçük parçalara ayırın et suyu ile haşlayın. Tereyağla unu kavurun karnıbaharın suyu ile açarak çorbaya ilave edin. Blendırla karnıbaharı öğütün. İçine safran, krema tuz ilave edip bir taşım kaynatın. Çorba bekledikce koyulaşırsa bir miktar kaynar su ile kıvamın ayarlayın.
Kavrulmuş susamla servis yapın.


kremalı domates çorbası

malzemeler
4 adet olgun domates
2 diş sarımsak
2 ym kaşığı tereyağ
1 kutu krema
3 ym kaşığı un
1,5 lt et suyu yada bulyon
1 ym kaşığı dolusu salça
isteğe bağlı rende kaşar peyniri ve kruton
tuz

hazırlanışı

Domatesleri doğrayın sarımsakları ezin. Tereyağla beraber soteleyin. Salçayı ve unu ekleyip hafifce kavurun.
Et suyunu ilave edip karıştırın. Kaynadıktan sonra blendırdan geçirin. Kremayı ve tuzu ekleyip bir taşım  kaynarın. (eğer rengini daha kırmızı isterseniz krema kullanmayın)
Servis yaparken isteğe bağlı kruton, rende kaşar, taze fesleğenle sunum yapın.
Her zaman unlu çorbalar beklerken koyulaşabilir. Et suyu yada normal su ekleyip çorbanızın kıvamını ayarlayın.



tutmaç çorbası

malzemeler
1 su bardağı haşlanmış mercimek
1 su bardağı erişte
1 yumurta sarısı
2 su bardağı yoğurt
2 ym kaşığı kurtu nane
2 ym kaşığı tereyağ
2 lt et suyu yada bulyon
tuz

hazırlanışı

Kaynayan et suyuna erişteleri atın yumuşayana kadar pişirin. Mercimekleri ilave edin Biraz daha kaynatın. Terbiyesi için yumurta sarısı ve yoğurdu iyice çırpın. (eğer ev eriştesi kullanıyorsanız una ihtiyaç yok çünkü ev eriştesi zaten meyaneli kendi ununu salıyor ama hazır erişteyse yoğurda 1 ym kaşığı un ekleyin) Karışımı çorbaya ileve edin sürekli karıştırarak kaynatın.
Tereyağı eritin üzerine naneyi ekleyin yakmadan kızdırın çorbaya dökün ve karıştırın. afiyetler olsun...







15 yorum:

  1. Ellerine sağlık 3 değişik çorba birden. Özellkle karnıbahar çorbası çok güzel afiyet şeker olsun..
    sendepişir/Nilgün

    YanıtlaSil
  2. Tutmac corbasina bayilirim ben. Kokusu buralara kadar geldi desem:)
    Ellerine saglik. Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Burda havalar öyle serinlediki tam corba zamani,corbalarin hepside birbirinden besleyici doyurucu nefis olmus,suan tutmac corbasi olsaydi sicacik ne iyi olurdu
    elinize saglik

    YanıtlaSil
  4. Çorbalar birbirinden güzel olmuş.Tiroidim olduğundan karnıbahar yiyemiyorum.Çok da üzülmedim sevmem zaten.Ama diğer çorbaları bayıla bayıla yerim.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  5. birbirinden güzel değişik çorba çok leziz yaklaşan kış günleri için mükemmel teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. ooo döktürmüşsün :) ellerine sağlık.. domates ve erişteli güzel ama karnıbahar çorbasını yapma konusunda pek emin değilim o sebzeyi sevemedim gitti :)

    YanıtlaSil
  7. Ah ah kış gelse de şu sıcacık çorbaları içsek, üşümeyi özledik vallahi :)

    YanıtlaSil
  8. canımm üç süper lezzett:)) ellerin dert görmesinn:))
    harikasınn hep diyorum ya günden güne daha da güzelleşiyor bu blog :))

    YanıtlaSil
  9. oy oy oy kışa ne yiiyeceğiz belli.ellerine sağlık bu kış bol bol çorba içelim

    YanıtlaSil
  10. Tam havalar serinlemisken, bu guzel corbalar herkesin imdadina kosmustur. Ellerinize saglik. Sevgiyle kalin.

    YanıtlaSil
  11. Maşallah canım,tam bir çorba açılımı yapmışsın ve hepsi de birbirinden lezzetli..Ellerine sağlık,safranlı olanı denemek istiyorum inş..Havalar biraz daha soğusun,sıcak sıcak iyi gider diye düşünüyorum..mutlu haftalar..

    YanıtlaSil
  12. çorbaların hepsi de birbirinden güzel ve lezzetli ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  13. Nilgün Hanımcım çok teşekkür ederim evet karnıbahar ilginç oldu aldım dolapta sürünüyor çorba yapayım bari dedim öyle bir çorba çıktı ortaya:)
    sevgiler..

    Bayram kombesi :) rüzgara bak sen benim mutfaktan esti dubaiye düştü :)) beğendiğinize sevindim.
    sevgiler..

    Bahar çiçeği aynen burada da öyle 10C düştü şuan çorbalar artık aranmaya başladı :)
    sevgiler..

    anneanneninemekleri, maalesef bizim evdede yenmez çocuklar yesin diye neredeyse 200grlık çok minik alırım o bile sürünür çok da faydalı denir :(
    sevgiler..

    Gönülcüm ben teşekkür ederim güzel yorumun için :)
    sevgiler..

    Seçilcim farklılık olsun diye belki olabilir haşlayıp suyunu dökersende kokusu baya gitmiş olur :)
    sevgiler..

    Selma Tasarım :) biz üşümeye başladık bile.. urunlarımız ile akmaya başladı :))
    sevgiler..

    kurabiyem ne mutlu bana bu gözlemlenebiliyorsa :)
    sevgiler canım

    Serpilcim kesinlikle çorba..:)
    sevgiler..

    nurseninhobileri, umarım öyle olmuştur nacizane tariflerimi paylaşıyorum :)
    sevgiler..

    Zelihacım dene şekerim :) istersen haşlayıp suyunu dök biraz o karnıbaharın kendine has kokusu gitmesi için :)
    sevgiler canım..

    YanıtlaSil
  14. havalar soğudu sıcacık çorbalar aranır oldu artık .sizin tariflernizde birbirinden güzel ve besleyici ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  15. Kışa doğru, değişik lezzet arayışlarıma bir çare olacak tarifleriniz. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil