21 Mart 2012 Çarşamba

tavuklu başamelli ıspanak graten

Seni seviyorum ıspanak! Ispanağa ilanı aşk da ettim ya sonunda.. Çok da sevsem sevgisini gösteremeyenlerdenim bu ışıl ışıl zümrüde.. Benden başkası yemiyor evde yarım kilo ıspanak alıyorum nasıl pişireceğimi şaşırıyorum yeterki herkez yesin hem benim için kolaylık olsun ikinci ana yemek işim olmasın hemde sevdiceklerime faydası dokunsun istiyorum.. Ama ahtım var yine alıcam o narin yemeye kıyamadığım kuzu yapraklarını hepsinden bir tencere pirinçli domatesli yemeğini pişiricem şöyle anne usulünden, ekmeği bana bana yiyeceğim..
Yarım kilo ıspanakdan iki yemek pişirdim ben geçenlerde.. İkisindende memnun kalınmadı, dedim ya bu sefer pirinçli yemeği gelecek herkezin önüne beğenmeyen kalkar iki tane sosis haşlar kendine olacağıda o zaten:)

Bu tarif yerli ve yabancı sitelerde çok yaygın yapılmış buda benim usulümce oldu.. miktarları az tutarak 4 kişilik hazırladım 5 kişiye  yetecek kadar yemeğimiz oldu..

1) 4 tane patates
    1 çay bardağı süt
    1 çay bardağı rende kaşar peyniri
    1 ym kaşığı tereyağ
    tuz
Patateslerin kabuklarını soyun yıkayıp haşlayın. Patates ezeceğiyle ezin diğer malzemeleride ekleyip katıştırın.
Küçük bir fırın kabına patatesleri bastırarak döşeyin.

2) 250 gr ıspanak (yarım demet yaprak kısımları)
    1 tane küçük kuru soğan
    1 tatlı kaşığı salça
    2 ym kaşığı zeytinyağ
    karabiber
    tuz
Ispanakları yıkayın ince doğrayın. Soğanı yemeklik doğrayın zeytinyağında kavurun. Salçayı ekleyip kokusunu salana kadar çevirin. Ispanakları, tuzu, karabiberi ekleyip ıspanaklar yumuşayana kadar pişirin.
Patates püresinin üzerine yayın.

3) 250 gr kuşbaşı doğranmış tavuğu ıspnakları kavurduğunuz tavada 1 ym kaşığı zeytinyağda soteleyin tuzunu ayarlayıp ocakdan alıın ve ıspanakların üzerine yayın..

4) başamel sosu için
    2 ym kaşığı un
    1 ym kaşığı tereyağ
    2 su bardağı süt
Tereyağ eridiği zaman unu ekleyip kavurun sütü ekleyip çırpma teliyle karıştırarak pişirin. Başamel kabarmaya başlayınca ocakdan alıp tavukların üzerine gezdirin.

En üste rendelediğiniz kaşar peynirlerini serpip 200C fırında peynirler eriyip renk değiştirene kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın..

başamelli, tavuklu, ıspanaklı patates püresi
Bu tür yemekleri bence kesinlikle tek kişilik fırın kaplarında pişirmek lazım servis yaparken çeşitlerin birbirine girmemesi lazım, ben öyle düşünüyorum hem çok daha şık olacaktır.. Bende ilk öyle yaptım sufle kaplarına bölüştürmeyi düşündüm, patatesi bastığımda diğerlerine yer kalmadığını görünce büyük kaba hazırladım. Maalesef kaplarım ufak geldi. Yani kap kacak alırken  bir iş için değil daha büyük düşünüp her şeyde kullanabileceğimiz edavatları almak önemliymiş buda bana kapak olsun:)

25 yorum:

  1. Canım hem çok besleyici,hem çok le
    ziz bir o kadarda şık bir yemek el
    lerine sağlık sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. aşık olunulmayacak gibi de değil valla :)))))) ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  3. ohhh lezzet şifa deposu ayrıcada görsellik olarakta harika bir tarif olmuş ellerine sağlık canım
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  4. ıspanağı bende çok seviyorum. her ne kadar evdekilere zorla yedirsemde yapmaya çalışıyorum ama beni yıldıran şeyde temizleyip yıkamak keşke gün içinde biri temizlese bende akşam pişirsem. senin tarifindeçok değişik olmuş. ellerine sağlık canımcımmmm....

    YanıtlaSil
  5. Canım,
    ellerine sağlık. Nefis olmuş. yeme de yanında yat cinsinden.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  6. Aynen bizim evdede benden baska yiyen yok ispanagi,bende börekte yediriyorum ev halkina
    3 ü biryerde olmus,ispanak,tavuk,patates püresi cok lezzetli oldugundan eminim
    ellerine saglik canim

    YanıtlaSil
  7. Gerçekten nefis bir lezzet. Ben de sık sık yapıyorum. Patatesli denememiştim hiç. İlk fırsatta deneyeceğim. Ellerine sağlık Sevalcim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Ohhhh, cok lezzetli bir görüntü... Ellerine saglik arkadasim, hem leziz, hem saglikli.... Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  9. ıspanakta ancak bu kadar güzel resimlenebilirdi canım.harika olmuş.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. Harika görünüyor denemeliyim hem besleyici hem lezzetli bi tarif

    YanıtlaSil
  11. Çok severim ben de. Ellerine sağlık canım.Çok ama çok nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
  12. bizim evde sevilir ama bu şekilde harika olmuş ellerine emeklerine sağlık....

    YanıtlaSil
  13. Ellinize sağlık güzel fikir ıspanağı ana yemek olarak sunmak.

    YanıtlaSil
  14. Hiç güzelim yemek yenmezmi harika bir yemek olmuş ellerine sağlık canım benim.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  15. Tadı nefis olmuştur eminim, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  16. kimse yemesin evde sen bana yolla ben yerim ispanakli ne olursa.bugun cocuklar oglende cikinca okuldan kahvt.ogle yemegi karisti.bende ispanakli yumurtayi onlerine koydum.ispanak da demedim yumurtali yesillik dedim.yutturdum.tabaklar yalandi.tabi iglo'nun ispanagiydi cakmadilar.(ilk defa)ellerine saglik hayatim.ben de cok seviyorum her turlusunu.bu da tam pasalara layik olmus.sevgilerle.

    YanıtlaSil
  17. ıspanağı bende çok severim ve görüntü inanılmaz derecede davetkar ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  18. ennnfes görünüyor canım ellerine sağlık )

    YanıtlaSil
  19. Ispanak ispanak olali boyle lezzetli olmamistir sanirim. Sos tavuk hepsi bir arada ve de ispanak. Bayram olmus bayram..
    Elinize saglik olsun harika olmus..

    YanıtlaSil
  20. bende ıspanagın çeşitli versiyonlarını deneyerek bizimkilere yedirmeye çalışıyorum kimisinde başarılı oluyorum.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  21. Harika olmuştur ki bu ıspanak graten. Ben de senin gibi ıspanaksevengillerdenim :) Görüntü harika canım, ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  22. Nefis oluyor biliyorum
    Ben pek bir yaparım
    Ellerine sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  23. Yemek dergilerindeki fotoğraflar seninkilerinin yanında halt etmiş. Bayıldım vallaha. Ne malzemeye baktım, ne başka birşeye. Harika olmuşlar Sevalcim..

    YanıtlaSil
  24. Bu yemeğin 5 kişilik olduğunu söylemişsiniz. Şimdi benim bazı sorularım var:

    1- Bu yemek kalırsa ikinci gün nasıl ısıtılır. (mikrodalga fırınım yok)

    2- yemeği iki ayrı kap için hazırlayıp, üzerine beşamel sosu da ekledikten sonra, kaplardan birini fırına, öbürünü buzdolabına koysam ertesi gün dolaptan çıkarıp fırına atsam daha mı iyi olur. bu yemeğin fırında kalma süresi ortalama ne kadar oluyor? hani beşamel sosu da ekleyip herşeyi hazırladıktan sonra ikinci gün pişirmek daha kolay olabilir sanırım.
    cevaplar için şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  25. sevgili Ebru,
    1. evet bu tarz yemekleri ertesi gün ısıtmak gerçekten zor, microdalga iyi bir çözüm olsa bile ben hiç kullanmıyorum arada bir eşim kullanıyor hala sakıncaları varmı net değil.. Buhar yöntemiyle ısıtılabilir oda bir tabak ise süzgecin içine oturtulur basit şekilde ısıtılır.. yada sıcak fırında tutulabilir yemeğin kuruma olasılığı yüksek..
    bu tarz yemekleri günlük tüketmek en mantıklısı galiba. bir tabak arttı ertesi gün ben soğuk yedim ve beni rahatsız etmedi..

    2.Kesinlikle ön hazırlığını yapın ertesi gün fırında pişirin. Üzerini kapatın dolapta kurumasın rende kaşarı pişireceğiniz zaman serpin. fırında kalma süresi peynirler eriyip hafif renk değiştirene kadar yani çok uzun kalmıyor zaten her şey pişmiş halde fırına giriyor.. Bu yemek rahat rahat 4 kişiye yetiyor 5. kişiyide doyurabilir tabiki yanında garnitür olmalı.. miktarları arttırarak davet yemeğine çevirebilirsiniz..
    rica ederim, ben teşekkür ederim sevgilerimle..

    a

    YanıtlaSil