etli yaprak sarması
Sarmayı, büyük küçük herkez çok sever. Kimi etli, kimi zeytinyağlı. Zeytinyağlının bile kaç çeşidi olur mercimekli, bulgurlu, baklalı, erikli, vişneli yada gerçek zeytinyağlı osmanlı mutfağının en güzellerinden tarçın kokusunun buram buram hissedildiği toz karanfilin ferahlığı yeni baharın keskin kokusu bol soğanın verdiği inanılmaz lezzet üzümlü, fıstıklı zeytinyağlı sarmanın tadı da bambaşka olur hani.. sevmeyeni de sevmez bilirim:) ama diğer zeytinyağlı sarmalar, yalancı tavuk göğsü deriz ya işte öyledir bence:) Evet.. söz sözü açtı misali, konumuz etli sarma olsada zeytinyağlının içinden çıkamadık.. Her yörenin, her evin kendince usulü muhakkak var bu da benim mutfağımın usulü etli sarmalar..
malzemeler
250 gr orta yağlı kıyma
1 su bardağı pirinç
2 tane büyük kuru soğan
1 tane domates
yarım demet maydonoz
3 ym kaşığı zeytinyağ
1 ym kaşığı salça
1 yemek kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı karabiber
1 çay bardağı su
tuz
salamura yada taze üzüm yaprağı
aşama aşama yaprak sarması görüntüleri:)
Yemek yapmaya merakı olan ama daha önce hiç sarma yapmamış hanımlara kolaylık olması açısından nasıl sarıldığını göstermek için görüntüledim..hazırlanışı
Soğanların kabuklarını soyun çok ince yemeklik doğrayın. Maydonozları yıkayın çok ince kıyın. Pirinci 3-4 su nişastası gidene kadar iyice yıkayın. Malzemeleri karıştırma kabına alıp üzerine rendelediğiniz domatesi (olmasada olur ama lezzet bakımından bence aroması güçlü) diğer malzemeleri ekleyip iyice karıştırın. (suyuda mutlaka koyuyoruz iç harcı biraz gevşetmesi için) Salamura yaprak kullanılacaksa sıcak suya bırakıp tuzunun çıkmasını bekleyin. Taze yaprağı kaynar suya daldırıp çıkarın. Ben yazdan kola şişesine bastırdığım yaprakları kullandım. Yaprakların içine yaprağın boyuna göre koyup sarıyoruz. Zeytinyağlı sarmanın yaprağı büyük etlinin küçük olur bunuda belirtelim..
Salçalı pişirebileceğiniz gibi salçasızda pişirebilirsiniz. Ben sarmaları pişireceğim tencerede 3 ym kaşığı zeytinyağda 1 yemek kaşığı salçayı kavurup üzerine sarmaları diziyorum bence bu şekilde çok lezzetli oluyor..
Sarmaların üstünü geçmeyecek şekilde sıcak su ve tuz koyun üzerine ağır tabak kapatıp tencerenin kapağını kapatın kaynama noktasından sonra hemen ocağın altını kısın ağır ateşte pişirin. 10 dk. kadar sarmalarınızı demlendirin. Sıcak olarak yoğurtla beraber servis yapın..
Canım çok severim sarmayı ellerine
YanıtlaSilsağlık,hayırlı cumalar,sevgiler.
çok severim.yapması zahmetli de olsa yemesi harika...ellerine sağlık.afiyetler olsun...
YanıtlaSilAhh, yakin olsaydik, bir tabak isterdim.... Nasil canim cekti simdi... Ellerine saglik arkadasim... Sevgilerimle,
YanıtlaSilHayatım seninki de yoğurt yatağında olmuski degmeyin lezzetine.ellerine sağlık.kalem gibi de maaşallah.sevgilerle hayırlı cumalarin olsun.
YanıtlaSilBayılırım yaprak sarmasına , çok lezzetli görünüyor , sunum da harika olmuş , eline sağlık , sevgiler.
YanıtlaSilEllerine saglik canim, bizim evde her hali sevilir.
YanıtlaSilnefismi nefis ellerine saglik,ben cerez niyetine yerim genelde,burda Türkiye`dekilerin tadini bulamiyorum,ama güzel yapiyorum yinede,sevgiler canim...
YanıtlaSileline sağlık olsada yesem şu an
YanıtlaSilböyle bak bak olmayacak en iyisi mutfağa gidip sarmak
Vallahi canım ben sarmanın her çeşidini severim.Ellerine sağlık, sevgiler...
YanıtlaSilyaprak sarması olur da sevmeyen olur mu ? Sevalcim çok leziz görünüyor. ellerine sağlık.
YanıtlaSilHarika ellerine saglik,
YanıtlaSilcanım çok güzel görüntüler bunlar. ellerine sağlık bence de kimse yaprak sarmasına hayır demediği gibi her evin de bir yaprak sarma çeşidi vardır. sevgiler mutlu hafta sonları...
YanıtlaSilBu hafta kız istedi ben hem zeytinyağlı hemi de etli yaptım. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilHamarat anne Çiğdem
mmm...bende çok severim..
YanıtlaSilAma bu yapılmazki...:( Sabah saat 10:12 ve ben yaprak sarmanın kokusunu alıyorum . Sadece kokusunu alıp görseline bakıyorum ama yiyemiyorum. Bu işkence değilde ne şimdi..
YanıtlaSilAcilen bir tencere sarma yapmak lazım şöyle en sıcağından offff..
Valla ellerinize sağlık gözümüz bayram etti, darısı midemize.
Ellerine sağlık canım,gördüğüm en güzel sarma anlatımı....
YanıtlaSilsevgiler...
dediğin gibi herkesin yapımı farklıdır ama senin yaptığın benimkiyle hemen hemen aynı sayılır :) çokta severim harika görünüyor ellerine emeklerine sağlık...
YanıtlaSilsunumda çok güzel elerine sağlık
YanıtlaSilTaşınmaydı, maratona hazırlıktı derken ne zamandır yapmıyorum. Nasıl lezzetli göründü şimdi gözüme anlatamam... Üstelik de bol yoğurtlu, tam sevdiğim gibi:))
YanıtlaSilEllerine sağlık olsun, sevgiler...
off ki ne off.. yaprak sarmasına bayılırımmm... birde yoğurt yanına değmeyin keyfimee.... ellerine sağlık sevalcim.. benim için makarnadan sonra en popüler yemeği yayınlamışsın :)
YanıtlaSilSarmayı sevmeyen varmıdır, hep merak ederim.Nefis gözüküyor.
YanıtlaSilBayılırım:))ellerine sağlık
YanıtlaSilTokatli arkadasim baglarindan her sene yaprak getirir, nohutla yapar sarmalari cok lezetli olur
YanıtlaSilEllerine saglik canim sarmalar nefis olmus
ben o tabağı kimseciklere vermem ,
YanıtlaSilHERKESİN HABERİ OLA !
:=)))
Ne güzel sarmışsın canım. Sabır işi bu, ben çok çabuk sıkılıyorum. Allah'tan annem var evde de yapıyor bize :)
YanıtlaSilEllerine sağlık..
Canım benimmm.. Kumanda panelimde güncel postların gözükmüyor. Gelemezsem, göremezsem kusuruma bakma. Baktım da harikalar yaratmışsın. Sarmalar muhteşem. Ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilohhhh nefis ,sunumda harika
YanıtlaSilellerine sağlık canım
Etlisini, zeytinyağlısını, fıstıklısını, üzümlüsünü hiç ayırmam ben. Her halini severim sarmanın. Seninkilerde nefis görünüyor canım. Ellerine sağlık. Sevgiler...
YanıtlaSilBayılırım bayılırım ... yemede yanında yatlık olmuş bu dolmalar.ellerine kollarına sağlık canım!
YanıtlaSilof of bayılırım bende bu hafta sonu yaptım kemikli etlerlede pişirdim seninkilerde nefis görünüyor ellerine sağlık
YanıtlaSilSarmalara bayılırım, etli yaprak sarması en güzellerindendir. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilcok severım ama hıc yapamıyorum fırsat olmuyor nefıs gorunuyor bır tabak alabılır mıyım nolurrr:)
YanıtlaSil