14 Mayıs 2011 Cumartesi

mantı ve hingal çerkez kızı Figen'in elinden..

(bloggerdan oluşan sorundan dolayı bu yayın silindi ve tekrar geri geldi! Sevgili arkadaşlarımın yazmış oldukları çok değerli yorumlar maalesef geri dönmedi... yazılan yorumların görünmemesi tamamen bloggerla ilgili sorundur, önemle bilgilerinize sunarım)

İsviçre'de bir çerkez kızı; Figen.. Sevgili arkadaşım, bende  toplanılacağı gün sizlere mantı ve psehalive (hıngal/hingal) yapayım  dedi.. Bizde hep beraber eveeet dedik:) Sadece mantı ve hingal beklerken bir dünya emek vererek birbirinden nefis yemekler hazırlanmıştı.. Yine sayfamda ilk defa yer alacak güzel tariflerle buradayım..
(Melisa bu postu yazarken kucağımda Figen teyzesi ve şunu söylüyor:  öveeyl ısıydı, öveyll :)).. Ömer'i kocaman kocaman öpüyoruz buradan:))
misler gibi salçalı tereyağlı mantı
(Figen hıngal içinde kullanacağından hamuru 2,5 kilodan yoğurmuş 3 yumurta kullanmış. 1 kilo una 1 yumurta ölçü tutabilirsiniz 3 beze oluyor bu miktar bile 1 tabak ölçü düşünülürse, 10 kişilik ortalama servis çıkıyor)

malzemeler
1 kilo un
1 yumurta
tuz
su
karıştırma kabına unu alıp yumurtayı içine kırın 1 tatlı kaşığı kadar tuz atıp azar azar un ekleyip sert hamur yoğurun (yumuşak olursa kıvamlı olmaz çok sert olursada hamur yapışmaz) yarım saat kadar dinlendirin.

İç harcı için
300 gr kıyma
karabiber
pulbiber
kırmızı toz biber
tuz
hepsini karıştırın.
Hazırlanan bezeyi unlayarak açın. Karelere kesin iç harcından minik minik pay ederek resimde gösterildiği gibi kapatın. Bütün uçlar en üstte toplanacak.
Sonra kullanacaksanız tepsiye un serpin mantıları üst üste gelmeyecek şekilde yayın bir kaç saat dışarıda tutun biraz kurusun buzdolabı poşetine alıp dondurucuya kaldırın.
Bol kaynar suya tuz ve zeytinyağı damlatarak makarna haşlar gibi haşlayın.  Buzları çözülüp kaynama noktasından sonra 5-6 dk yeterli oluyor pişen mantılar suyun üzerine çıkıyor.
Mantıları süzün yada kevgirle suyun içinden alın (kevgirle alırsanız hafif mantının suyuda gelir) bol  sarımsaklı yoğurt hazırlaıp  üzerine dökün sosu için: tereyağında (miktar size bağlı 3-4 ym kaşığı tereyağına 1 ym kaşığı salça gibi) salçayı, pulbiberi, karabiberi kavurun mantının üzerine gezdirin.

Figen'le beraber sonra bende, yapım aşamasını görüntülemek için tekrar mantı yaptık.

 değişik bir o kadar da lezzetli  kuru baklalı  yaprak sarma
Tokat yöresinde sıkca yapılan bu nefis sarmaları, bakla ve sarmayı seviyorsanız denemenizi öneriyorum..

malzemeler
3-4 parça küçük kemik parçaları
1 kase kuru bakla
1 kase ince bulgur
1/2 çay bardağı sıvı yağ
3 tane kuru soğan
2-3 ym kaşığı salça
dereotu
reyhan
nane
pulbiber
kırmızı tozbiber
karabiber
tuz
asma yaprağı

 etli kuru baklalı yaprak sarması
hazırlanışı
Baklayı bir gün önceden sıcak su ile ıslatın. Ertesi gün baklayı diriliği gidene kadar haşlayın, süzün ikiye yada üçe bölün. Bulguru 1 kase sıak suyla ıslatın suyunu çekince ince kıydığınız kuru soğanı ve dereotunu, baklayı ve diğer malzemeleri ekleyip karıştırın.
Pişireceğiniz tencerenin içine kemikleri yerleştirin üzerine sarmaları dizin Sıcak su ve tuz ekleyin. 2-3 ym kaşığı zeytinyağ gezdirin pişirin.
Piştikten sonra 2 tane kuru soğanı ince yemeklik doğrayın biraz zeytinyağında soteleyin 1 ym kaşığı dolusu salçayı ekleyip kavurun. Pişen sarmaların suyunu  tencerenin kenarından bu sosa dökün 1-2 dk kaynatın ve sarmaların üzerine gezdirin. Biraz dinlendirin sıcak olarak servis yapın.

psehalive/hingal/hıngal
Mantının hamuruyla aynı hamur. Figen'ler bu şekilde üçgen yapıyorlarmış daha büyük kenarlarını büke büke de kapatabilirsiniz..

malzemeler
1 kilo un
1 yumurta
tuz
su

iç harcı için
3-4 tane patatesi haşlayın, ezin pul biber, karabiber, kırmızı tozbiber ve tuzla tatlandırıp karıştırın.

Mantıda olduğu gibi sert hamur hazırlayın. 3 bezeye ayırın unlayarak açın. büyük kareler keserek patatesli iç harçtan koyun üçgen kapatın. Bol kaynar suya tuz ve zeytinyağ damlatarak hıngallar üste çıkana kadar haşlayın. üzerine kızdırılmış tereyağ dökün.

kuru biberli kuru kabak kavurması...
kuru kabak ve biberi yazdan kurutarak hazırlayabileceğiniz gibi hazırda kullanabilirsiniz, yıkayıp biberlerin çekildeklerini temizleyerek ipe dizin kabakları dilimleyip temiz bir çarşafın üzerinde yada ipe dizerek güneşte kurutun. 

malzemeler
istenilen miltarda kabak ve biber kurusu (ikişer avuç kullanılmış)
3 tane kuru soğan
1 ym kaşığı salça
karabiber
1 tane kesme şeker
1/2  çay bardağı zeytinyağ
tuz

hazırlanışı
Kabak ve biberi yumuşayana kadar haşlayın. Suyunu süzün. Soğanı yemeklik doğrayıp sıvıyağda kavurun salçayı ekleyin kokusu çıkana kadar çevirin karabiberi, şekeri, tuzu, kabağı ve biberi ekleyip karıştırınyarım çay bardağı su ekleyin suyu çekene kadar pişirin. Sıcak yada soğuk servis yapın.

gül tatlısı

malzemeler
1 su bardağı sıvıyağ
1/2 su bardağı yoğurt
1 su bardağı irmik
1 tane yumurta
125 gr margarin
1 çimdik tuz
1 pk kabartma tozu
1 pk vanilya
aldığı kadar un

hazırlanışı
Tüm malzemeyi karıştırın unu azar azar ekleyerek kıvamlı ele yapışmayan yumuşak hamur hazırlayın. (Benimde yaptığım bu güzel tatlının buradan nasıl gül şekli verildiğini görebilirsiniz) hamuru merdaneyle açın çay bardağı ile kesin üstüste 3lü yada 4lü dizin yuvarlayın bıçakla ortadan ikiye kesin. tepsiye dizin 200C fırında pişirin.

şerbeti için
3 su bardağı şeker
4 su bardağı su
2-3 damla limon suyu
hepsini karıştırın kaynatın kaynama noktasından sonra 25-30 dk kaynatın şerbet soğuk tatlı sıcak olarak güllerin üzerine dökün. Şerbetini çekene kadar dinlendirin.

etimek tatlısı
herkezin kendine göre bir tarifi olduğu bu nefis tatlının farklı bir versiyonu

malzemeler
16 tane etimek
şerbeti için
1 su bardağı şekeri ocakta bir kabın içne alarak eritin. 1,5 su bardağı su ekleyin şeker tekrar toplanacaktır eriyene kadar kaynatın. Etimekleri bir kabın içine dizin hazırladığınız şerbeti üzerlerine döküp etimekleri ıslatın.

kreması için
1 lt süt
7 ym kaşığı şeker
6 ym kaşığı un
1 tane yumurta sarısı
1 ym kaşığı margarin
1 pk vanilya
Vanilya ve margarin hariç tüm malzemeyi karıştırın ocakta üzeri göz göz olana kadar pişirin. Ocaktan aldığınız muhallebiye vanilya ve margarini ekleyin mikserle çırpın. Kremayı etimeklerin üzerine yayın en üste iri çekilmiş fındık yada ceviz serpin. Buz gibi servis yapın..








41 yorum:

  1. görüntüler o kadar güzelki inanki acıktım genin bu saatinde neler atıştırsam allahtan bugün bizdede mantı vardı yoksa dayanamazdım ne güzel bir sofra sevgiler

    YanıtlaSil
  2. hıngalı çok severim,mantının da yapım aşamalarını çok güzel anlatmışsınız senın ve arkadaşının ellerıne sağlık

    YanıtlaSil
  3. mantilar nefisti vallaha eline saglik bacim

    YanıtlaSil
  4. böyle güzel bir sofraya kocaman bir maşallah:)herkesin ellerine emeğine sağlık..

    YanıtlaSil
  5. oyyy oyy o masada olmak isterdim. Figenin eline koluna sağlık walla bravo sanırım birde oğlu var galiba dimi? evde çocuk olmasına rağmen bu kadar hazırlık yapmışsa maşallah ona!Bu arada benimde arşivde bekleyen gül tatlılarım vardı burdakileri görünce ben hiç eklemeyim en iyisi :( benimkiler kabardı kocaman oldular çünkü...

    YanıtlaSil
  6. bugün bende tokatli arkadasimda yedim nohutlu sarma ,arkadasinin ellerine saglik hepsi birbirinden lezzetli olmus özellikle manti

    YanıtlaSil
  7. bayılırım mantıya ve tatlıya burda olsalarda yesem:)

    YanıtlaSil
  8. çok harika bir menü hazırlamış arkadaşınız bayıldım orda olmak varmış
    arkadaşınızın ellerine sağlık sizlerede afiyet olsun
    tarifler harika sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Gece gece bu mantıları görmek bana hiç iyi gelmedi be gülüm:)))
    Figen hanımın ellerine sağlık mantısı da diğer yaptıkları da hep emek isteyen yemekler maşaallah mutfağı seven bir hanım galiba
    sizlere de afiyet olsun
    sevgiler

    YanıtlaSil
  10. harika lezzetler arkadasinin ellerine saglik!Melisa'yi da cok öptük!

    YanıtlaSil
  11. Maşallahhh Figen hanıma,ellerine sağlık arkadaşım,ne güzel bir sofra hazırlamış.

    Malum Kayserili olunca bizim evde ilk akla gelen mantı olmakta,
    bükme şekli farklı biraz ama figen hanımın ki daha da farklı.Afiyetler olsun.
    Sıcacık güzel dostluklar olsun.

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  12. Tek kelime il eharika diyorum! Gerçekten çok zahmetli ve güzel bir masa olmuş. Ellerine sağlık arkadaşının.

    YanıtlaSil
  13. oh oh o masad olmak vardı:)senin vede yapan herkesin ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  14. kuru baklalı dolmayı bizde yaparız.stüne sarımsaklı yoğurt dökünce harika olur canım.menüdekilerin hepsi birbirinden güzel.ellrinize sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  15. Canım,
    Figen hanımın becerilerine hayran kaldım. Her biri ayrı güzellikte. Beraber yaptığınız mantıya söyleyecek söz bulamadım. Nefis olmuş. Uzunca bir süre gözümü alamadım.Ellerine sağlık.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  16. Hamarat hanımlar ellerinize sağlık, resimlere bakmak bile keyifliydi. Baklalı sarmayı annemde yapar, buğday da katar. Hepinize yarasın ama yağ olmasın:)

    YanıtlaSil
  17. tok olmama rağmen bunları görünce acıktım resmen :)))
    ellerinize sağlık hepsi ayrı güzel

    YanıtlaSil
  18. Arkadaşının ellerine,emeğine sağlık.
    Mantı için deliren birisi olarak ekrana yapıştım.
    Herşey birbirinden lezzetli .
    görünüyor
    Ellerine sağlık canım.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  19. Yarabbim!O nasıl güzel bir sofradır öyle.Kayserili olunca mantılarda gözüm kaldı açıkçası.ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  20. BU NASIL GÜZEL BİR GÖRÜNTÜDÜR BÖYLE...
    LEZZET ŞÖLENİ VAR BURDA ENFES GÖRÜNÜYORLAR..
    SEVGİLERİMLE...

    YanıtlaSil
  21. Hepsi birbirinden güzel ve iştah açıcı,ellerinize kollarınıza sağlık.

    YanıtlaSil
  22. Oy Oy OYyy hasta yatağımda şimdi bu enfes görüntüler harika gitti :))) Acıktım galiba, ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  23. Canım yaaaa benimde son yazım dün kaybolmuştu bugün tekrar geldi ama gelen 15 yorum yok oldu?
    sinir bozucu bir durum umarım tekrarlamaz bu sorunlar bloger bıktırdı iyice:(
    sevgiler

    YanıtlaSil
  24. Bütün yemekler zahmetli ve harika olmuş ağzım sulandı doğrusu yapanın ellerine sağlık sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  25. Çerkez kızları becerikli olur benimde eşim çerkez. Figen hm. ellerine sağlık herşey birbirinden güzel harika lezzetler.
    Öpüyorum canım..

    YanıtlaSil
  26. ooo MASALLAH Figen hanima, süper bir masa hazirlamis :)) ellerine emegine saglik!!
    bayilirim buarada cerkez mutfagina :)
    sizlerede afiyet sekeler olsun canim :)

    sicacik sevgiler

    YanıtlaSil
  27. yemeklerin harikaydi bacim mantiya diyecek yok ellerine saglik

    YanıtlaSil
  28. Bu ne güzelliktir, tok karına bile beni fazlasıyla cezbetti. Yiyenlere afiyetler olsun iyi hafta sonları...

    YanıtlaSil
  29. öveyyyyyyi ben isiracam yaramaz oglum ama melisa sende cok tatlisin ogum dayanamadi:D Sevalcim tesekkurler yayinin icin cok guzel ve anlasilir olmus emegine saglik baska zamanda cerkez yemekleri yapariz beraber Melisayi Ardayi optum:D

    YanıtlaSil
  30. tam bir lezzet söleni ellerine saglik sevgiler

    YanıtlaSil
  31. oy oy spfraya bak :) Afiyetler olsun,yapan ellere sağlık..

    YanıtlaSil
  32. Vavvv, askolsun, keske beni de cagirsaydiniz... Pastami kapip, geliverirdim... Hersey sahane.... Ellerinize saglik... Ama bakin bir dahaki sefere beni unutmayin...:)) SEVGILERIMLE,

    YanıtlaSil
  33. Hepsi birbirinden güzel ve lezzetli çok imrendim doğrusu emeği geçen herkesin ellerine sağlık yiyenlere de afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  34. MAŞALLAH FİGENE NE GÜZELLİKLER HAZIRLAMIŞ:))
    AFİYET ŞİFA OLSUN
    SEVGİLER SELAMLAR

    YanıtlaSil
  35. Marifetli ellerden çıkmış harika yemekler, mükemmel bir sofra. Hepsi birbirinden lezzetli ve emek isteyen tarifler, ellerinize sağlık olsun.

    YanıtlaSil
  36. Canım,
    yorumların silinmesi çok üzücü oldu. Nedenini anlamakta zorlanıyorum.
    Figen hanimın ellerine sağlık. Hepsi muhteşem olmuş.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  37. Yemeklerin hepsi birbirinden guzel masallah elkerinize saglik , ozellikle manti kesinlikle hic hayir diyemicegimbi lezzet, evet sukurki tekrardan yayinlandi tarifler , yorumlar gitti ama insallah bir daha yasamayiz bu durumu.

    YanıtlaSil
  38. hepsı de bırbırınden ayrı güzel lezzetler,bizde yaparız mantı ve hıngal,bizimkide bir kaşığa 40 tane sıgan cinsinden kayseri mantısı:)ama benım tercıhım HINGAL çok severim,ellerınıze sağlık

    YanıtlaSil
  39. hıngal yemedim..:(...merak ediyorum....rahat bir tatil günü iş başa düşüp yapılacak bir tarif....ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  40. Çerkesler hamur işinde çok başarılılar, bayılıyorum yemeklerine. Ellerinize sağlık hanımlar.

    YanıtlaSil
  41. ellerime saglik manti cok guzel olmustu

    YanıtlaSil