3 Eylül 2010 Cuma

saray sarma (fatih sarması)

Bu tatlıyı ufukmutfakta bloğunda gördüğümden beri yapmak istiyordum herkez tatlı yapma telaşına düşeceği içinde tam zamanı dedim. Çekilmiş antepfıstığını Türkiyeden gelirken almayı unuttuğum için çekilmiş fındıkla yaptım böylesi bile nefis oldu. Evdeki çeşnicimiz tadına baktığında hımmmm bazı tatlılara bakarsın muhteşem gözükür bazılarınada bakar birşeye benzetemezsin ama tadı damakta patlar, buda damakta patlayanlardan olmuş dedi. Ben bunu iltifat olarak kabul ediyorum :) Tarifin orjinali zuhal yalçının karnavalında. Bayrama kadar gül tatlısı ve kolay üçgen baklavayı yayınlamayı istiyorum. İki küçük çocukla bundan fazlasıda zaten olmuyor. Yoksa istediğim, bloğumu şenlendirecek bir sürü şerbetli tatlılar var onlarda zamanla birazı da kurban bayramına inşallah.
malzemeler

5 adet yumurta
1/2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı un
1 pk vanilya
1/2 pk kabartma tozu
1 su bardağı antep fıtığı (opsiyonel fındık,ceviz)
1 su bardağı şeftali reçeli (kayısı,erik)

Şerbeti için

3 su bardağı su
2 su bardağı şeker
1/2 limon

hazırlanışı

Yumurta ve şekeri iyice çırpın. Un, kabartma tozu, vanilya (Ben bu paket vanilyaları kullanmıyorum sentetik olduğu için. Çubuk vanilya kullandım. Evde yoksada hiç kullanmıyorum.) ekleyip üzeri göz göz olana dek çırpın fırın tepsisine pişirme kağıdı yayın üzerine pandispanyayı dökün spatulayla yayın. Önceden ısıtılmış 200C fırında 15-20 dk pişirin. Fırından çıkarıp ilk harı geçtikten sonra rulo yapın ve açın içine reçeli sürün fıstıkları serpin tekrardan rulo yapın.

Şerbeti için su ve şekeri 20 dk kaynatın, yarım limonun suyunu sıkıp 5 dk daha kaynatın. Ilındığı zaman sıcak kekin üzerine kepçeyle şerbeti gezdirin üzerinede fıstık serpin. Mutlaka kaymakla yoksa benim gibi mascarpone ile servis yapın.

20 yorum:

  1. Ahh! :)
    İnanamıyorum,kaç gündür aklımdan geçiyorken burada görmek beni nasıl sevindirdi.Süper tevafuk..
    Bayılırım ben fatih sarmasına!
    Geçen sene aynen senin gibi görür görmez denemek istemiş ve aynı hafta iki kez yapmıştım arkadaşım,harika bir tat..
    Ellerine,gönlüne sağlık,muhabbetle :)

    YanıtlaSil
  2. Ben bu tatlıyı ilk kez Mehmet Yaşin'in programında görmüştüm, Fatih Sarmcısını tanıtıyordu, merak etmiştim, daha önce yemediğim bir tatlı, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık canım görüntü çok güzel.

    YanıtlaSil
  4. Ellerıne sağlık afıyetler olsun bereketi ile..

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. canım bu sarmalar bir hoş göründü gözüme sorma:)) bayram telaşı başladı ki ne başladı bilemezsin:))
    ben birde bayramda doğumgünü kutlaması yapacağımm.. normalde doğum günüm değil asıl gün 20 eylül de ben hazır tatilken patlatcam gitsin:))

    YanıtlaSil
  6. Nefissss bir görüntü.Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  7. pepelacım çok teşekkürler. benim rulom ilk denemeye veriyorum pek parlak olmadı yeni aldığım bu rulolar için bir kalıpla pişirdim iki yerinden çatladı bu kadarını zor toplayabildim. Kekini iki kez pişirdim ilki paramparça oldu sararken. truf yapmak için dipfrize kaldırdım. Yani klasik yöntemle pişirmek lazımmış fırın tepsisi ve pişirme kağıdyla :) bende aynı şeyi cheesecake le yaşadım :) bloğuna ziyarete geldiğimde aa bir gün öncede sen yayın yapmışsın :)) oluyor yani böyle şeyler
    sevgiler..

    Sevgili Ege mutlaka tavsiye ediyorum çok da kolay bir tatlı
    sevgiler..

    Handan Hanım çok teşekkür ederim
    sevgiler..

    Denizim çok teşekkürler canım. çok kolay gelsin şimdiden kutluyorum ozaman yeni yaşını. canını sıkmak gibi olmasın ama buralarda önden kesinlikle kutlamazlar uğursuzluk getirdiğine inanıyorlar haberin olsun canım..
    sevgiler..

    Ablacım çok teşekkürler beğendiğinize sevindim daha şık olması lazımdı ama yeni şeyleri kullanırken düşünmek lazımmış :)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. Süper nefis olmuş ellerinize sağlık. Çok da iştah açıcı görünüyor. Müsadenizle hazırladığınız bu tabağı alıyorum.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  9. gerçektende tam ağzıma ve saraylar layık bir tatlı olmuş ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  10. maşallah canım yaaaaaaaa valla ne güzel döktürüyorsun tarifleri:))9eline sağlık...elimi tutta enerjin bna gelsin biraz:))))

    YanıtlaSil
  11. Yok gülüm bence enfes görünüyor,biraz zorlasa da değmiş,alıp gidesim var şu tabaktaki dilimi
    (Aslında bütün halini diyeceğim ama çekiniyorum :)))
    En sevdiğim!

    YanıtlaSil
  12. oy oy oy harika olmuş bu yaaa enfes enfes ....

    YanıtlaSil
  13. Nefis görünüyor kalkıp hemen yapasım geldi afiyetler olsun sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. ayyyyy ben buna bayılırım biliyonmu:)ben yenimi geliyorum bu bloga nefis şeyler var yahu şu makarnaya bak karidesli filan anlaşılan çıkamiicam bu blogdan

    YanıtlaSil
  15. Görüntü muhteşem canım,ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  16. Fuat Bey çok teşekkürler ne demek buyrun lütfen..
    saygılar

    Sevgili Aylin çok teşekkürler..
    sevgiler..

    Esracım tevazu ediyorsun hayatım hem şükür görüştürene.. tatilden sonra çıkamadın dışarıya :)) ama tatil rehaveti oluyor değil mi haklısın :)
    sevgiler

    Pepelacım ne demek buyur lütfen :) çok teşekkürler canım
    esenlikler..

    sevgili lezzet sarayı çok teşekkür ederim :)
    sevgiler..

    Sevgili Mine çok teşekkür ediyorum beğendiğine sevindim :)
    teşekkürler

    Sevgili Serpil çok teşekkür ederim :) her zaman beklerim :)
    sevgiler..

    Sevgili Canan çok teşekkürler beğendiğinize sevindim :)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  17. ellerine sağlık nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
  18. Yapması bana biraz zor geldi ama... çok da lezzetli görünüyor... Rahat bir zamanda denenecekler listesine alındı.
    Ellerinize sağlık, sevgiler.

    YanıtlaSil
  19. Cok lezzetli bir tatli olmus, ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  20. Özlemcim çok teşekkürler beğendiğine sevindim
    sevgiler..

    sevgili Aslı hiç zor değil yaparken göreceksin :) beğendiğine sevindim
    sevgiler..

    Düş bahçesi çok teşekkürler. sevgiler..

    YanıtlaSil