15 Eylül 2010 Çarşamba

ev yapımı lahmacun


Lahmacunu ramazan boyunca 3 kez yaptım ve bir kezde arkadaşım benim için yaptı. Ailecek çok sevdiğimiz bir yemek, en son yaptığımı da görüntülemeye başardım. Hamurunu ve iç malzemesini daha önceden hazırlayıp iftara yakın bir zamanda da  pişirdiğimden bir türlü görüntüleyemiyordum son sefer başardım :)  

malzemeler
lahmacun içi için
500 gr kıyma
200 gr margarin
yarım demet maydonoz
5 adet kuru soğan
5 diş sarımsak
1 çay bardağı sıvıyağ
4 adet domates
3 yemek kaşığı acı biber salçası (acısızda olabilir)
2 yemek kaşığı domates salçası
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
tuz
1,5 su bardağı su

bu, lahmacun içi 1kilo una denk geliyor..
hamur için

1 kg un
1 pk yaş maya
tuz

hazırlanışı

Hamur malzemelerini karıştırıp su ekleyip yumuşak bir hamur yoğurun. bir kaç saat dinlendirip mayalandırın.

İster elinizde tüm iç malzemeyi ince ince kıyarak yada rondoda çekerek kıyın. Derin bir kapta bütün kıyılmış sebzeleri birleştirin salçaları, kıymayı, karabiberi, yağları, suyu ve tuzunu da ekleyip karıştırın.

Mümkünse fırınınızda çift tepsi kullanın daha seri şekilde lahmacunlarınız fırından çıkar.

Tepsiye fırın kağıdınızı yayın, hamurunuzdan yuvarlaklar kopartıp (cevizden biraz büyük) az unla açın iç harçtan bir yemek kaşığı dolusu koyup kaşığın tersiyle hamura yayın tepsiye alın (bir tepsiye dört tane lahmacun sığıyor iki tepsiyle yaparsanız aynı anda sekiz lahmacun pişmiş oluyor) 230C önceden ısıtılmış fırının en alt rafında pişirin. (en alt rafda pişmesinin nedeni, lahmacunların altının daha iyi pişirilmesi için)

Bu ölçülerden saymadım ama baya bir lahmacun çıkıyor. Kalabalık değilseniz ölçüleri azaltabilirsiniz yada yapayım sonrada yeriz derseniz soğuyunca dipfrize kaldırabilirsiniz. İç harcınız artarsa yine dipfrize kaldırıp sonraki lahmacun yada pidelerinizde kullanabilirsiniz.  Mutlaka yeşilliklerle servis yapın. Afiyetler olsun...
ev yapımı lahmacun
dışarıda yapılan lahmacunlarıda severim ama bu evde yapılmaşının üzerine lahmacun tanımam:)


21 yorum:

  1. ayy lahmacuna bayılırım. arasına domates koyarak ayranla ne güzel gider. olsa da yesek. ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. Walla bence evde yapılan lahmacun kesinlikle çok daha sağlıklı! Ben de en kısa zamanda deneyeceğim bu tarifini ellerine sağlık çok güzel gözüküyorlar:)

    YanıtlaSil
  3. yaşasın ev yapımı lezzetler.
    dışardan asla ve asla yemem lahmacun falan!!
    bende hep yaparım ama bende fotoğraflayamam değişik dimi halimi anlarsın sen sevalcim:))
    ellerine sağlık canımmm:))

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık,çok güzel görünüyorlar.

    YanıtlaSil
  5. Sevalciğim benim kızda özellikle fındık lahmacuna bayılır iyi bir fikir ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Sevgili seval çok güzel görünüyor bende çok severim bizde evde hazırlayıp taş fırınlarda pişirmeye veriyoruz süper lezzet

    YanıtlaSil
  7. Süper görünüyor, ellerinize sağlık. Daha önce ben de denemiştim ama eşim "biraz kuru olmuş" deyince bir daha yapmamıştım. Tekrar denemekte fayda var. Size afiyetler olsun.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Harika olmuş,ev yapımı olması çok güzel,ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  9. hiç evde yapmadım :(( harika görünüyor canım ellerine sağlık denemem lazım

    YanıtlaSil
  10. Nefis gözüküyorlar,elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  11. off çok severim lahmacunu helede ev yapımı :)

    YanıtlaSil
  12. Özlemcim afiyetler olsun ozaman :)
    bende ayranla bayılırım :)
    sevgiler..

    Tümaycım inşallah yaptığında beğenirsin biz çok severek yiyoruz..:)
    sevgiler..,

    Denizcim yapması bile zevkli :) hele yemesi nefis evet nedense lahmacunu görüntülemek çor zor oluyor :))
    sevgiler..

    Sevgili Pınar çok teşekkürler beğendiğine sevindim..
    sevgiler..

    Minecim kesinlikle evet çocuklara fındık hem yemesi kolay hemde baymıyor :)

    Sevgili Gönül taş fırında pişirmek nefis bir şey... keşke öyle bir imkan olsa buradada :9
    sevgiler..

    Sevgili Birsel ilk öyle olmuş olabilir ama ikinci farklı olabilir okadar güzel yemekler yapıyorsun ki şaşacağını zannetmem :)
    sevgiler..

    anneanneninemekleri beğendiğinize çok sevindim kesinlikle ev yapımı daha bir başka
    sevgiler..

    Handecim beğendiğine çok sevindim denediğin zaman beğeneceğini umuyorum :) sevgiler..

    Canan Hanım teşekkürler :)
    sevgiler..

    Sevgili Yeşim biz de ev ahalisi olarak çook seviyoruz :)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  13. Lahmacuna bayılırım harika görünüyor ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  14. ya elllerinize sağlık ,insanın yapası geliyor gerçekten...

    YanıtlaSil
  15. sevgili Armina, çok teşekkür ederim beğendiğine çok memnun oldum :)
    sevgiler..

    lifegoeson, çok teşekkürler galiba bende bu gidişle üç güne kalmadan tekrar yapacağım...:)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  16. artık evde lahmacun yapabileceğim:)
    ellerine sağlık çok güzel olmuş
    sevgiler

    YanıtlaSil
  17. Bizde de lahmacun çok sevilir. Bende biiir zamanlar yapıyordum.Artık tembelim:(
    Elinize sağlık, sevgiler

    YanıtlaSil
  18. sevgili İzgün beğendiğine çok sevindim:)
    sevgiler..

    Nazlıcım kendine haksızlık etme nefis yemekler yapıyorsun sende yakın akibindeyim yani :)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  19. Merhaba,
    2 sorum olacak,

    1. hamur citir citir mi oluyor yoksa yumusakmi? Ben hamuru citir citir olan bir tarif ariyorum.

    2. 200gr margarine takildim. Bunu ete mi katiyorsun? Eritip mi koyuyorsun?

    Cok nefis gorunuyor bu lahmacunlar:D

    YanıtlaSil
  20. sevgili Selma, fırında çok tutmazsan ve hamurunu kalın açarsan 1 cm kadar yumuşak oluyor hamurunu ince açar fırında çok tutarsan çıtır çıtır olur.

    margarini eritmeden direk etin içine koyup hepsini yoğuruyorsun.

    margarin koymazsan kuru olur et kısmı, böyle çok lezzetli oluyor :)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  21. Lahamacun is my husband Dogan's favourite food. Cok Guzel!!! I'm now a follower of your Blog.

    YanıtlaSil