16 Eylül 2010 Perşembe

focaccia (İtalyan ekmeği)

kalp kurabiyem nam'ı çilek kızın becerikli ellerinden çıkma bu güzel ekmeği evvelsi gün yaptım aman Allah'ım ekmek demek haksızlık olur müthiş bir lezzet başlıbaşına bir yemek ve yanında hiç bir şey istenmiyor. Pişirdikten sonra da üzerine zeytinyağ gezdirdim ve yanında da servis yaptım bana bana yedik. Eğer İtalyanlarda yemiş olsaydı mamamia deyip kırmızı şaraplarını açarlardı. Bizde % 100 üzüm suyumuzu açtık :)
mayalı hamur seviyorsanız mutlaka denemenizi öneriyorum. Benimde focaccia tarifim var bir iki şey değişik ama Denizciğimin nefis bir uygulaması olmuş orta kısmında peynir var ve o peynir daha ekmek sıcacıkken nefis bir lezzet veriyor. Ben orta kısmında kaşar peyniri değilde buzdolabında kalmış iki çeşit İsviçre dağ peyniri kullandım. Peynirde özgürlük var yani :)  Kurabiyemin tarifine ulaşmak için buraya tıklayın lütfen :)

 malzemeler

500 gr un
7 gr toz maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı bal
1 su bardağı ılık süt

Tüm malzemeyi yoğurun bir kaç saat mayalandırın. (unu fazla mı kaçırdım bilemiyorum 1 bardak süt yetmedi biraz daha ilave edip yoğurdum)

ara katına
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

üzeri için
zeytinyağı
kekik
karabiber
taze biberiye
kiraz domates

hazırlanışı
Hamur mayalandıktan sonra iki eşit parçaya ayırın. Fırın kabını zeytinyağla yağlayın ilk parçayı elinizle açarak kaba yerleştirin üzerine peynirleri serpin. Diğer hamuru yine elinizle açın peynirlerin üzerine yerleştirin. Domatesleri hamurun içinde ufak çukurlar açarak dizin. Kekik, karabiber ve biberiyeleri serpin üzerine zeytinyağ gezdirin. 150C 15 dk pişirin. Fırınınızı 180C ye getirip  kızarana kadar pişirin.

30 yorum:

  1. Valla tahmin edebiliyrum lezzetini,lsa da yesek,ben de yapiim en kısa zamanda killar aldı başını giidyr zaten,ellerine sağlık,sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Eline sağlık sevalciğim:)))bak ismini yeni öğrendim valla profilden..Kısım yaaa nie beni yoruyon sen? :)))neredesin diye sordum isviçredeyiM desene :)))ta gittim profilden baktım:)))Olmaz ki kardeşim....

    YanıtlaSil
  3. Oyy,acıktım ekmeği görünce ve çok merak ettim tadını :) öyle güzel anlatmışsın ki, merak etmemek mümkün değil :) Ekmek çok hoş güzel ama,o beyaz tabaktaki yeşile takılıp kaldım ben,zeytinyağımıdır nedir,Ya Rabbim ne güzel şeydir o,ona banıp mı yedin ekmeği naptın :) Her nasıl tükettinse afiyet bal şeker olsun canım,,sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. Günaydın, tarifinize sabahleyin aç karına bakınca canım çekti, hemen deniyorum, ellerinize sağlık..
    sendepişir/Nilgün

    YanıtlaSil
  5. ellerine sağlık canım vallahi harika görünüyor...
    sevgiler,selamlar.
    Hayırlı cumalar...

    YanıtlaSil
  6. Arkadaşım,
    bu ne güzelliktir böyle.... Denememek olmaz:)))) Hele o zeytinyağına bandırılan kısmı beni mest etti:))
    ellerine sağlık , sevgiler

    YanıtlaSil
  7. ellerine sağlık
    çok canım istedi yahu...:))

    YanıtlaSil
  8. canımmm ellerine emeklerine sağlıkk benimkinden bin kat daha güzel olmuşş ellerin dert görmesinn:)) ekmek yapmayı çok seviyorum ve sırada bir dolu ekmek tarifim varr:))
    hakkını fazlası ile vermişsin mükemmel görünüyor peynirde özgürlük süpermiş:)) ellerin dert görmesinn:)) bende her yapışımda başka peynir kullanıyorum:))
    yaşasın özgürlükk:))

    YanıtlaSil
  9. Ellerinize sağlık, harika görünüyor. Çilek kız'da görüp, ben de denmeye karar vermiştim ama daha kısmet olmadı. Afiyetler olsun.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. Sabah sabah bu ekmeği görmek çok güzel,nefis görünüyor,ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  11. Gerçekten nefis duruyor ekmek. Hem Denizciğimizn hem de senin ellerine sağlık:) Harika...

    YanıtlaSil
  12. Canım ellerine sağlık gerçekten ha
    rik hayırlı cumalar sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. süper bir lezzet olduğundan eminim. ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  14. ahh nesrincim sorma o kilolar ne olcak bilmem :)
    sevgiler..

    Esracıımm seni yorduğum için çok pardon :))
    sevgiler..

    Zelihacım çok teşekkürler. aynen öyle yeşil şey italyan zeytinyağı ve ekmeği banıp banıp yedik :))
    sevgiler..

    Nilgün Hanımcım çok memnun kalacaksınız bence :)
    sevgiler..

    Gülcancım teşekkürler beğendiğine sevindim:)
    hayırlı cumalar canım..

    Nazlıcım kesinlikle dene :) beğeneceksin hımmm :)
    sevgiler..

    Lezzet sarayı, ozaman bir an önce yapın derim :)
    sevgiler..

    Denizcim estağfurullah olurmu öyle şey usta sensin:))
    sevgiler..

    Sevgili Birsel kesinlikle denemeni öneriyorum :))
    sevgiler..

    anneanneninemekleri beğendiğinize çok memnun oldum
    sevgiler..

    Tümaycım deniz adınada teşşekkür ederim :))
    sevgiler..

    Deryacım çok teşekkürler:)
    hayırlı cumalar..

    sevgili Özlem çok teşekkürler
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  15. Çok hoş bir ekmek,ellerine sağlık,sevgilerrrrr...

    YanıtlaSil
  16. güzel ziyaretiniz ve samimi yorumunuz için bir kez daha teşekkür edeyim dedim.Maharet maharet kokan blogunuzada bayıldım.sevgiler..

    YanıtlaSil
  17. Evi saran kokuyuda unutamiyor insan,olsada yesem simdi,cok nefisti Deniz'in tarifiyle,ellerinize saglik...

    YanıtlaSil
  18. aman allahım bu nasıl güzel bir lezzet ellerine sağlık canım afiyet bal olsun
    sevgiler

    YanıtlaSil
  19. Pazar günü kahvaltı da yapmak şart oldu. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  20. uzun zamandır yapmadım ben de. bu görüntü insanı hemen yapmaya teşvik ediyor:)

    ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  21. Şöyyşe bi yutkundum fotoğraflara bakarken :)Ellerine sağlık .Sevgiler ;)

    YanıtlaSil
  22. annemineli çok teşekkür ederim beğendiğinize çok sevindim :)
    sevgiler..

    limon çiçekleri, çok teşekkür ederim o sizin zerafetiniz :)
    sevgiler..

    bir terazi kızı evet sizde yapmışsınız okumuştum :)) afiyetler olsun
    sevgiler..

    Sevilcim çok teşekkür ederim :) canım
    sevgiler..

    Sevgili Mahperi inşallah memnun kalırsınız :)
    sevgiler..,

    Papatya prenses sizin elinizden de muhteşem olur :)
    sevgiler..

    mutfakcini çok teşekkür ederim beğendiğine sevindim
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  23. Çok nefis görünüyor, nasıl canım istedi anlatamam.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  24. Neffis görünüyor tatlım ellerine sağlık ve afiyetler olsun size :)

    YanıtlaSil
  25. gizemli talar,çok teşekkürler :) o zaman hemen mutfağa foccıa yapmaya :))
    sevgiler

    yeşimcim çok teşekkürler afiyetle anında tükettik :))
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  26. Ooyy ooy oyy demek istiyorum sadece:)
    En sevdiğim..
    Bol köpüklü ayranımı kapıp geliyorum!

    YanıtlaSil
  27. şimacım hadi ozaman bekliyorum :))
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  28. Merhabalar,

    Focacia tarifinizi ufak değişikliklerle denedim ve gerçekten ortaya mükemmel bir sonuç çıktı. Görmek isterseniz linki burada. (http://karmahaskickedmyass.wordpress.com/2011/02/13/sonunda-focaccia-ekmeklerin-en-lezzetlisi/)Çok teşekkürler ve sevgiler.

    YanıtlaSil
  29. Merhabalar hemen ekmeğin hamurunu yoğurayımdedim. ama sizin süt konusunda yaşadığınız sıkıntıyı bende yaşadım. ya süt fazla ya un. bende 1 bardaktan sonraki sütü ölçmedim. yaptıktan sonra bloğumda yayınlayacaktım ama artık düzeltmeleri yapar öyle yayınlarım. ellerinize sağlık . Hayırlı kandiller....

    YanıtlaSil
  30. Merhabalar hemen ekmeğin hamurunu yoğurayımdedim. ama sizin süt konusunda yaşadığınız sıkıntıyı bende yaşadım. ya süt fazla ya un. bende 1 bardaktan sonraki sütü ölçmedim. yaptıktan sonra bloğumda yayınlayacaktım ama artık düzeltmeleri yapar öyle yayınlarım. ellerinize sağlık . Hayırlı kandiller....

    YanıtlaSil