31 Aralık 2014 Çarşamba

sosyete mantısı

sosyete mantısı

Hazır yufkanın güzelliklerinden bir tarif.. Ben İsviçre'de maalesef hazır yufkadan yararlanamıyorum burada yufkacılar yok Türkiye'den gelirken 1-2 kilo bavula sıkıştırabilirsem o bana kar kalıyor. Burada da tek bir yerde var diye duydum o da bana oldukca uzak bir kanton. Biz bu tarifi çok uzun yıllar önce tavada kızartarak yapardık ve nefis olurdu. Ben şimdi fırında pişirerek yaptım. Kızartarak da deneyebilirsiniz.

Fırın kabını yağlayarak dizdim oldukca küçük olduklarından kürdanla sabitleştirmeyi düşündüm baktım açılmıyorlar ekstra uğraşmama gerek kalmadı..

Ben 2 tane yufka kullandım 24 tane küçük böreğim oldu. Siz kişi sayısına göre ayarlayabilirsiniz.

(iç harcı bildiğiniz karnıyarık harcı)

300 gr kıyma
2 tane kuru soğan
bir tutam maydanoz
1 tatlı kaşığı salça
karabiber
tuz

Kıymayı küçük bir tencereye koyalım üzerine küçük doğradığımız soğanı ekleyelim kıyma suyunu çekene kadar karıştırarak pişirelim. 3 yemek kaşığı zeytinyağ ekleyelim biraz karıştıralım. Salçasını da koyup salça kokusunu salana kadar kavuralım. Tuz ve karabiber ekleyip soğumasını bekleyelim.

Yufkayı tezgahımızda açalım önce artı şeklinde keselim her bir parçayı da 3'e bölelim 12 eşit parçamız olacak. Geniş yerlerine kıymalı harcımızdan koyalım ve gevşek olmayan rulo saralım. Sonrasında etrafında dolandırıp gül şekli verelim. Yağladığımız fırın kabına dizelim. Pişerken kurumaması için üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağ 3 yemek kaşığı suyu karıştırıp sürelim 200C fırında kızartalım.

1 kutu yoğurda 3 diş ezilmiş sarımsak, tuz ekleyip karıştıralım.

2 ym kaşığı tereyağ 2 ym kaşığı zeytinyağı ısıtıp 1 ym kaşığı salçayı kavuralım karabiber, kırmızı toz biber de ekleyip ocaktan alalım.

Servis tabağına böreklerimizi dizelim üzerine sarımsaklı yoğurdu en üste salçalı sosumuzu gezdirelim ince kıydığımız maydanozlar la süsleyip servis yapalım..


30 Aralık 2014 Salı

kıymalı yumurtalı ev pidesi


Yemek ayrımı yapılan bir evin mutfağının zorluğunu düşenebiliyormusunuz? Ve hatta yaşıyormusunuz? Beni ozaman en iyi siz anlarsınız.. Şükretmeyi bilen çocuklar yetiştirmeye çaba göstersem de neredeyse bebekliğinden buyana çok seçici bir oğlum var. Nazlanmadan yediği yemek sayısı bir elin beş parmağını geçmez. Lahmacun ve pideyi severek yer. Bu sefer değişiklik olsun diye çocukluğum da hatırımda kalan bir lezzeti pişirdim. Yumurtasını yemedi zaten aklıma da gelmişti bu yumurta sorun olur diye.. Pide fırınından çıkmış gibi nefis pidelerimiz oldu .. Bunda da püf nokta; ele yapışan cıvık bir hamur mayalamak, iyi dinledirmek (fırından alınan ekmek hamuru gibi)
Ve çok yüksek önceden ısıtılmış fırın da pişirmek.


resimde görüldüğü gibi hamur iki katına çıkmalı ele yaıştığından tezgaha unu bol koymalıyız ve ellerimizi unlamalıyızki rahat koparıp açabilelim.


yine resim de görüldüğü gibi bezeleri oval açmalıyız ben bu sefer biraz daha tok ve büyük pideler yapmak istedim her zamankinden bezeleri büyük tutup hamurunu bir nebze kalın tuttum..


İç harcımızın rengi kırmızı olmalı ki hamur piştiğinde kahverengi değilde tatlı kırmızısı kalsın..
O yüzden ölçüsünde verdiğim salça miktarı gözünüzü korkutmasın..


1 kilo un 
1 paket kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
aldığı kadar su (sıcak olmasın)

Hamuru ele yapışan şekilde hazırlıyoruz ama güzelce yoguruyoruz. Ve iki katı olana kadar mayalandırıyoruz.

İç harcı için 
4 tane kuru soğanı ronda da çekiyoruz. 750 gr orta yağlı kıyma, yarım demet kıyılmış maydanoz
2 yemek kaşığı biber salçası, 2 yemek kaşığı domates salçası, tuz, karabiber, kimyon 
1 çay bardağı zeytinyağ, 1,5 su bardağı su güzelce yoğuruyoruz kıyma suyu çekene kadar. 

Hamurdan iri mandalina kadar hamur koparıyoruz. Unlayarak oval açıyoruz. İç harçtan koyarak elimizle yayıyoruz. Kenarlarını kıymanın üzerine kapatıp ortasına yumurta kırıyoruz. 250C fırında nar gibi olana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkınca kenarlarına tereyağ sürüyoruz. Sıcak olarak ayranla beraber servis yapıyoruz.

artan hamurunuz olursa benim gibi pide yapabilirsiniz..

29 Aralık 2014 Pazartesi

püf noktalı sebzeli tavuk haşlama



Her mutfak da pişen ama yemek bir ask dokunuşlu piliç haşlama.. Bence lezzetine lezzet ekleyen bir iki püf noktası var ve onları sizlerle paylaşmak istiyorum. 

Tavuğun üzerine sebzeleri ve suyu doldurup ocaga koymak değilde zeytin yağında iri doğranmış 2 -3 tane havucu  soteleyip A vitaminini çözdürüyoruz hem de bu işlemle havuçlar yağa rengini verecek.

Rengini alan yağa (ister bütün ister parca. Ben iki parçaya ayrılmış but pişirdim ve derisini önceden çıkardım) tavuk parçalarımızı ekleyecegiz ve karıştıra karıştıra hafif kızartacağız.

(İki tane küçük soğanı temizleyip ikiye bölüp tencereye ekledim neden derseniz malum kış ayı, soğanda sağlam bir antibiyotik) 3-4 tane patatesi soyup yıkıyoruz yine iri parçalara bölüp tencereye ekliyoruz.

En son sebze ve tavukların üstünü geçecek kadar su evde varsa tane karabiber de ekleyip  kaynayana kadar hızlı ateşte sonra orta ateşte pişiricez.

steğe bağlı limon sıkıp sımsıcak servis yapacağız :) hele ki şu karlı hava da bol karabiberli limonlu ve kaynar şifa kaynağı olur.

Afiyetle..


28 Aralık 2014 Pazar

hazır yufkadan ıspanaklı, peynirli gül böreği

gül böreği
Çok basit ve pratik tarifimiz var bugün vakit darlığınız varsa sizi kurtaracaktır muhakkak ki..Ve göze hitap edecek bir sunumunuz olacak. Kişi sayısına göre ayarlayabilirsiniz ölçünüzü 1 yufkadan 4 tane böreğiniz olacak, bunu göz önünde bulundurup sayınızı ayarlayabilirsiniz..


5 tane yufka

1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
1 cay bardağı yoğurt
2 tane yumurta
tüm malzemeyi iyice çırpın.

istediğiniz iç harcı yapabilirsiniz..

200 gr ezilmiş peynir
ince kıyılmış yarım kilo ıspanak 

1 adet yufkayı tezgaha yayın üzerine aldığı kadar sosu fırça yardımıyla sürün. Bıçakla + şeklinde kesin. Her parçanın geniş kısmına iç harçtan koyun ve rulo yapın. Kendi etrafında sarın gül şekli verin. Fırın kagıdı serili tepsiye yerleştirin.Yufkalar bitince kalan sosa 1 yumurta daha kırın iyice çırpın böreklerin üzerine güzelce sürün 200C fırında nar gibi kızartın. Sıcak olarak servis yapın..

27 Aralık 2014 Cumartesi

limon soslu porsiyon cheesecake

atek kişilik limon soslu cheesecake

Cheesecake yapmak bana daha pratik geliyor pasta yapmaktan. Kesinlikle pasta yapmaktan çok daha kolay meyve soslarıyla da süslendiğinde çok şık sunumlar çıkıyor ortaya..



Bu tarifi ben pyrex de yapmıştım çok bereketli olmuştu aynı limon soslu pyrex de bereketli cheesecake linkine tıklayarak tarife ulaşabilirsiniz.

Burada tek ince bir ayrıntı var cheesecakeler piştikten sonra sosuyla buluşunca 
ince dilimlediğiniz limonları fırın kabına yağlı kağt serip üzerine biraz toz şeker serpip karamelize edin soğuyunca cheesecakelerin üzerine yerleştirin. Farklı sunumunuz olacak.
Afiyetle..


26 Aralık 2014 Cuma

degisik şık gosterisli davet salataları :)

Davet sofralarının renk cümbüşleri güzelim salatalar/mezeler. Eskiler de yeniliklere bu kadar acık degildik galiba kliselesmis malzemeler ve salatalar yapardık, reform mutfaklarımızda da oldu bence simdi meyve ve çekirdeklerini her türlü sebzelerle salata yapıyoruz. Nede iyi oluyor, tatlarına doyum olmuyor..

Börülce salatası

2 su bardagı haslanmıs borulce
3 tane havuc julyen dogranıp biraz zeytinyagında sotelenmis 
2 kase dogranmış kuru domates
1 demet taze soğan ince kıyılmıs
1 demet dereotu ince kıyılmıs
1 demet maydanoz ince kıyılmıs
1/2 demet taze nane ince kıyılmıs
1 cay bardagı zeytinyagı
1 limonun suyu
tuz

Tüm malzemeyi derin bir kapta karıştırıp servis tabagına alın.


esmer bulgur salatası

2 su bardağı pilavlık bulgur
4,5 su bardağı şalgam suyu (acılı yada acısız tercihe bağlı)
1 demet maydanoz ince kıyılmış
1 demet taze sogan
1 demet dere otu ince kıyılmıs
1 kase kornison tursu kucuk dogranmıs
1 su bardagı mısır tanesı
1 çay bardağı zeytinyagı
limon suyu
tuz

Şalgam suyunu tencereye alın kaynadığı zaman bulguru içine koyun ve bulgur suyunu çekene kadar pilav gibi pişirin. Soğumasını bekleyin.
Tüm malzemeleri karıştırın ekşiliğini ve tuzunu ağız tadınıza göre ayarlayıp servis tabağına alın..


Zeytinyaglı kuru dolma ve sarma


Karısık yesillikli ve cekirdekli salata

Hazır halde bir poset karısık yesillik
hazır halde mix salata cekirdekleri
1 su bardagı nar tanesi
1 su bardagı ırı cekilmis ceviz
sosu icin
1/2 cay bardagı zeytinyagı
1/2 balzamic sirkesi
tuz
Ceviz haric tüm malzemeyi karıstirip servis tabagına alın üzerine ceviz kırıklarını serpin.


seritli burma acma



Yusra'nın bahar sofrasından guzel bir tarif var bugun blogumuz da.. Becerikli arkadaşım her zaman ki gibi çok özenmişti sofasına, özenli sofraların başında tatlı muhabbetlerin tadına da doyum olmuyor..

şeritli burma çörek yada açma

Denenesi ve yapılası bir tarif sofra da kendini gösteriyor. Bizim gibi tadının yanı sıra görüntüsüne de önem veren hanımlar için..

2 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı sıvı yağ
3 tane yumurta (1 tanesinin sarısını üzerine sürmek için ayırıyoruz)
1,5 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşıgı tuz
aldığı kadar un (takribi 6 silme su bardağı kadar)
1 pk yaş maya
ayrıca yarım pk tereyağ

Un hariç tüm malzemeyi karıştırın. Unu azar azar ekleyerek yumuşak ele yapışmayan hamur hazırlayın. 1 saat hamuru dinlendirip mayalandırın.

Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp oval acın. Uzunlamasına yarım cm. genişliğinde şeritler kesin ama şeritleri uç kesimden koparmayın. Ovalın içinde ayrılmadan şeritler kalacak. 1 tatlı kaşıgı kadar yumuşak tereyağını üzerine sürün. Bu aşamadan sonra üzerine istediğiniz malzemeyi serpebilirsiniz yada sade kalabilir.

(tahin ceviz karışımı
zeytin ezmesi yada parçaları
peynir kırıkları
acuka vs)

Yine uç kısımdan başlayarak verevlemesine sigara böreği sarar gibi hamur sarın. Kendi etrafında döndürerek yuvarlayın. Dışarıda kalan ucu pişerken açılmaması için altına sıkıştırın.

Fırın kagıdı serili yada yağladığınız tepsiye aralıklarla dizin. Üzerine ayırdığınız yumurta sarısına 1 yemek kaşığı sıvıyağ 1 yemek kaşığı yoğurdu çırparak sürün. Susam, çörek otu serpin bu şekilde yarım saat daha mayalandırın. 200C de ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.

25 Aralık 2014 Perşembe

mascarponeli incir tatlısı

Semilay'ın kahvaltısını dün yayınlamştım, (fotoğrafı telefonumla çektim) buda sevgili arkadaşımın tatlı tabağı sunumu çok zarifti.. İncir tatlısıyla beraber baklava yufkalı kadayıf ikram etmişti. Sarma kadayıfı bir davet sofram da bende yapmıştım ama  tarifini vermemiştim ozel bir postta tekrar resimleyip yayınlarım diye düsündüm ama yapmadım:) ocak ayında gün misafirlerim var belki sırf bir post hazırlamak için tekrar yaparım :) 


Mascarponeli fırında incir tatlısı

1 paket incir (miktar istediğiniz kadar)
1 kutu mascarpone
ceviz içi

İncirlerin saplarını kesin derin bir kaba alın üzerini geçecek kadar sıcak su koyun incirler şişene kadar bekletin. Bu süreç sonunda incirlerin suyu kahverengiye dönüyor bu sudan 1 çay bardağı ayırın.

Çay kaşıgıyla incirlerin içini biraz bastırıp 1 çay kaşığı mascarpone koyun üstlerini ceviz içiyle kapatın.

Fırın kabına sıralayın. Ayırdığınız incir suyunu kaba dökün. 180C fırında  mascarpone eriyene kadar pişirin. Servis tabagına alıp ister krema ister mascarponeyle süsleyip isteğe bağlı ılık servis edin.


Kaymaklı muzlu incir tatlısına da buradan bakabilirsiniz..

24 Aralık 2014 Çarşamba

sevgili arkadasım semilay'ın kahvaltı sofrası

Dün arkadaşım da kahvaltıdaydık lezzetleriyle görüntüsüyle nefis bir sofra kurmuş bizlere bende cep telefonumla görüntüleyip sizlerle paylaşmak istedim.. Mutlaka haftasonu yada davetlerinize bir iki fikir verir diye düşünüyorum.


küp küp doğranmış domates soslu karısık kızartma
ince dilimlenmiş fırında kasar peynirli mantar
3 renk biberli melemen
rendelenmiş yoğurtlu kırmızı pancar
peynirli sigara böreği
bol yeşillikli meksika fasulyeli patates salatası
bebe roka
peynir tabagı
ve kahvaltılıklar




22 Aralık 2014 Pazartesi

yusra'nın bahar sofrası

Merhaba, merhaba kucak dolusu merhaba.. Blogumu bu kadar özleyecegimi bilmezdim :) Sorunu giderdim ve sanıyorum artık tembellik yapmayıp sayfamı daha sık guncelleyeceğim.. Ve ilk postumu bu muhtesem sofra ile yapmak istiyorum. Hafta içi de tarifleri yayınlayacagım inşallah demek de fayda var tabi :) 
Gün sofralarınıza, Cay davetlerinize güzel fikirler verecegini düsünüyorum..
Sevgilerimle 

Resimleri oldugu gibi natür yayınlıyorum umarım begenirsiniz cünkü laptopumu degistirdigim icin tüm programlarım da eskisiyle gitti. Tekrardan yuklemem lazım ama o surecı beklemek ıstemedım



20 Aralık 2014 Cumartesi

Bir ozlem bulusmasi


Herkese yurekten sicacik selamlarimla,
Gercekten bu sefer cok ozledim blogumu, bunca zamandir neden yok oldugumu merak eden sevgili takipcilerimi bilgilendirmek adina bir iki kelem etmek istedim..
 
Ahh sormayin sevgili dostlar mail adresim bloke oldu bir turlu aktif hale getiremedim. Bloga da ayni mail adresiyle girdigim icin sizlere ulasamadim.. Insallah sorunu cozdum diyim :)
 
Bu sefer gercekten cok ozlemisim blogumu bir heyecan kapladi icimi su satirlari yazarken. Bir dosta tekrardan merhaba demek ne guzel bir sey :) Kendi bilgisayarimdan ulasamadim sizlere o yuzden yeni bir tarif yok bu resmi picasadan ekledim..
 
Umarim kendi bilgisayarim da da sorun yasamadan sizlere yayin yaparim..
 
Kalbi selamlarimla¨,
Seval SAGRA 

Special design for Yemek Bir Aşk by GeCe