20 Ocak 2013 Pazar

ev yapımı yogurt


Ev yapımı yoğurt ne zamandır yayınlamak istediğim bir posttu. Her yiğidin bir yoğurt yiyişi var denir ya herkezinde kendince bir yoğurt mayalama tekniği vardır, bende bu şahane ev yapımı yoğurdu nasıl yaptığımı yazacağım. Kremalısını da  yapıyorum oda güzel oluyor başka sefere de kremalısı..
 
2 kilo süt (mümkünse organik)
1 kutu küçük yoğurt (180gr mümkünse organik)
 
Sütü kaynatın ılınmaya bırakın, serçe parmağınızı süte batırın tabiri yerindeyse parmağınızı sıcaklığı ısıracak ama yakmayacak şekilde olacak. Oda ısısında beklemiş mayalık yoğurdunuzu süte dökün ve biraz karıştırın. Üzerine kapak yerine süzgeç kapatın (bu işlem kapakta biriken buharın dışarı çıkmasını sağlayacak) önce sofra bezine sonra battaniye ye sarın 4 saat mayalandırın. Üzerini açın biraz bekletin buzdolabına ağzı açık olarak kaldırın ve 1 gün yoğurdunuza dokunmayın. Ağzı açık olarak buzdolabına kaldırırsanız kıvamı tam oturmuş olacak.
 
Bazen ilk yapılan yoğurt tutmayabiliyor açtığınızda tutmamış olursa tekrar sarın bir kaç saat daha bekletin.
 
Tutmuş ama çok sıvıysa yani yoğurt gibi tüketilemiyecekse dökmeyin yayla çorbası yapın.
 
Ev yapımı yoğurdun tadına vardığınızda artık yoğurtlarınızı hep kendiniz yapacaksınız:)
 
 
 

18 Ocak 2013 Cuma

bezelye püresi


Bezelye püresi, patates püresine alternatif bir yan yemek çok da lezzetli her türlü ızgara ve tavada hazırladığınız etlerinizin yanında servis yapabilirsiniz.. Benim tercihim tavuk göğüsden yanaydı birbirini tamamlayan lezzet oldu. Ölçülü yapmadım bilginiz açısından yinede paylaşmak istedim çok zorluğu olmadığı için kolaylıkla kıvamını bulacağınızı düşünüyorum..
 
Ayıklanmış haliyle bezelye (derin dondurucudan kullandım. 500gr)
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 yemek kaşığı tereyağ
süt
tuz
 
Bezelyelerin hizasına kadar süt koyarak haşladım. İçine tuz, tereyağ ve peyniri ekleyip karıştırdım sonrasında blandırdan geçirdim sıcak olarak servis yaptım.. Kıvamını koyu bulursanız çok az süt ekleyerek açabilirsiniz..

16 Ocak 2013 Çarşamba

taze fasulye kavurması


Karadeniz mutfağının önemli yemeklerinden biri taze fasulye kavurması, yazdan buzluğa sırf kavurmasını yaparım diye koymuştum ve geçenlerde yaptım pek de güzel oldu. Çay sofralarınıza da yapabilirsiniz. Ben yumurtayı az kullandım isteğe bağlı çoğaltabilirsiniz.
 
yarım kilo taze fasulye
3 tane kuru soğan
2 tane yumurta
1 çay bardağı zeytinyağ
tuz
 
Taze fasulyeyi temizleyin 2-3 cm eninde doğrayın tuzlu su hazırlayıp haşlayın suyunu süzün. Soğanı iri yemeklik doğrayıp zeytinyağında soteleyin fasulyeleri ilave edip biraz daha soteleyin. Yumurtaları kırıp tuzunu ayarlayın karıştırarak yumurtaları pişirin. Sıcak olarak servis yapın..

15 Ocak 2013 Salı

şiveydiz

 
Şiveydizi ilk kez pişirdim ve bu kadar ilgi göreceğini düşünmedim, malum bizim evde sulu yemeği benden başka yiyen olmaz çocuklara da aşılamaya çalışıyorum ama olmuyor galiba. Bu özel yemeği de önden çorba diyerek servis yaptım çok beğenildi bu kadarcığını resim için ancak ayırabildim:)
Ben ölçüyü az tuttum isterseniz siz arttırabilirsiniz. Pırasa yerine taze soğan kullanabilirsiniz.
 
1 demet taze sarımsak
1 demet ince pırasa
300 gr kuzu kuşbaşı
500 gr yoğurt
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 tane yumurta sarısı
1 ym kaşığı un
kuru nane
tuz
 
Taze sarımsağın ve ince körpe pırasanın beyaz kısımlarını 3cm kalınlığında doğrayın (yeşil kısımlarını salata da kullanabilirsiniz yada yumurtalı yapabilirsiniz). Etin üzerini geçecek kadar su koyun ve haşlayın pişmesine yakın soğan ve pırasayı ekleyin su az ise sebzelerin hizasına kadar sıcak su ekleyin. Sebzeler yumuşadığı zaman, yoğurda un, yumurta sarısı tuz ekleyip iyice çırpın yemeğin suyundan ekleyerek ılıtın ve yemeğe ekleyin karıştırın. Haşlanmış nohutu da ekleyin kaynadığı zaman ocaktan alın.
4 yemek kaşığı zeytinyağını ısıtın 1 yemek kaşığı nane ekleyip ocaktan alın yemeğin üzerine gezdirin sıcak olarak servis yapın.
 
 
 

14 Ocak 2013 Pazartesi

kağıt kebabı

 
Çok pratik ve kolay bir davet yemeği. Sade et olarak servis yapacaksanız kağıdıyla beraber servis yapabilirsiniz yanında pilav, patates gibi yan yemek olacaksa ambalajından çıkarıp servis yapın.. Aslında ölçüyede gerek yok misafir sayınıza göre ayarlayabilirsiniz ben yarım kilo etten 4 paket hazırladım tercih sizin. Olabildiğince sade şekliyle tercih ediyorum, kağıt kebabını arzu ederseniz patates, sivribiber gibi sebzeleri de ekleyebilirsiniz..
 
500 gr kuşbaşı kuzu eti
1 su bardağı bezelye
1 tane büyük havuç
1 su bardağı domates püresi (yazdan hazırladığımız yada rendelenmiş domates)
2 ym kaşığı zeytinyağ
kekik
karabiber
tuz
 
 
 
Havucu doğrayın diğer malzemeleri ekleyip karıştırın. Fırın kağıdının ortasına hazırladığınız eti koyarak ambalajlayın. Kağıdın yanmaması için folyoya sarın. 200C fırında pişirin. (35-40dk sürede benim kebablarım pişmişti kullanacağınız ete görede zaman değişebilir pişme esnasında kontrolü elden bırakmayın)
 
 

13 Ocak 2013 Pazar

şipşak kurabiye


Arayı uzattığım için tüm takipçilerimden özür diliyorum.. Aralığın son haftası çok yoğundum babacığımın senesi vardı sonrasında yayın yapamadım bloggerdan kaynaklı sorundan dolayı. İmdadıma hiç beklemediğim şekilde yetişen Birgül'cüğüme çok çok teşekkür ediyorum..
Ayrıca Derya'yada 
Bu kurabiyeleri oğlumun kinder gartenı için yapmıştım, üzerinize afiyet çok hastaydım, kolumu kıpırdatacak halim yoktu. Tüm malzemeyi rondaya atıp çevirdim anında kurabiye hamuru hazır oldu rast gele parçalar koparıp tepsiye dizdim yanlış hatırlamıyorsam hazırlanması, pişmesi yarım saat sürdü. O yüzden bu kurabiyelerin adını şipşak kurabiye koydum yoksa nam-ı perişan kurabiyeler..

125 gr tereyağ
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı şeker
1 pk kabartma tozu
1 pk vanilya
2 su bardağı un
1/2 su bardağı damla çikolata
1/2 su bardağı kuru üzüm
1/2 su bardağı ceviz/fındık/badem
(ben 1 su bardağı karışık kuruyemiş kullandım)

Tüm malzemeyi karıştırıp yoğurun. Rastgele parçalar koparıp fırın kağıdı serili tepsiye dizin. 200C fırında pembeleşene kadar pişirin. Soğuyunca hafif pudra şekeri serpin.



 

Special design for Yemek Bir Aşk by GeCe