pılıçka/haluçka
Kastamonu'nun en sevilen yemeklerindendir, Bir çok yörede aynı şekliyle yapılır iç harcı değişiklik gösterir ve farklı isimlerle anılır. Hatta Kastamonu'da bile kasaba kasaba adı değişir; su böreği, kulaklı makarna, haluçka benim bilkdiklerim bu kadar atladığım varsa affola..
Babamın en sevdiği yemeklerden biriydi her ramazan, her gece sahurda mutlaka annem yapardı;( iç harcını ise tereyağda kavrulmuş yumurta, karabiber, tuz, ince kıyım maydonozdan isterdi bu şekliylede nefis olur ben içini kıymalı yaptım. Hingal gibi isterseniz tarifi burada..
pılıçka
malzemeler (istediğiniz gibi azaltıp çoğaltabilirsiniz bu ölçülerle 5-6 kişilik porsiyon çıkıyor)
3 su bardağı un
2 tane yumurta
1/2 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
Tüm malzemeyi karıştırın kolay toparlanan ama sert hamur yoğurun. Üzerini kapatarak 2 saat kadar dinlendirin.
İç malzemesi
300 gr kıyma
2 tane soğan
bir tutam ince kıyım maydonoz
karabiber
nane
tuz
Soğanı yemeklik doğrayın diğer malzemeleride ekleyerek karıştırın.
Hamuru tekrar yoğurun. 3 eşit parçaya bölün. Un serperek resimdeki kalınlıkta bezeleri açın. Kare ve büyük olarak kesin (6*6 yada 8*8 cm) ortasına iç malzemeden koyun ve üçgen kapatın.
Bol kaynar su hazırlayın içine tuz bir kaç damla zeytinyağ damlatın pılıçkaları içine atın suyun üzerine çıkana kadar haşlayın. Kevgirle servis tabağına alın. Haşlama suyunu et suyuyla yaparsanız enfes olur aynı suyu ziyan etmeyip çorba yaparsanız tadından yenmez:)
3-4 yemek kaşığı tereyağı eritin 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber dökerek kızdırın. Yanmamasına özen gösterin. Pılıçkaların üzerine dökerek servis yapın. Yada
1 baş Taşköprü sarımsağı
(lütfen yerli sarımsak tercih edin şu ithal kocaman kocaman şeyleri satın almayın)
8-10 tane acı chili biberi
üzerini geçecek kadar zeytin yağ
Biberleri ve sarımsağı ince kıyın üzerini geçecek kadar zeytinyağ dökün karıştırın. Bu müthiş lezzeti mantınızı bandırarak yiyin.
Bu sosu tüm hamur işlerinizde özellikle çin mantısı, türki mantıları yada pizzayla deneyin acı ve sarımsak seviyorsanız tam sizlik..
çok nefis görünüyor,tam bir hamur tutkunuyum galiba.İsimleride enteresanmış.eline sağlık
YanıtlaSilOff ne kadar güzel bir tarif böyle.Ellerine sağlık.Her ne kadar bana yasak olsada
YanıtlaSilCanım eline sağlık hıngele benziyor böyle tatları çok seviyorum:)
YanıtlaSilçok öptüm,sevgiler
ben sinop boyabat'lıyım ,oralarda böyle benzer bir lezzet yaparlar ve piruhi derler , iç malzemesi olarak süzme yoğurt koyarlar :) ayrıca ikiside nefis görünüyor sosa da bayıldım ,emeklerine sağlık sevalciğim...
YanıtlaSilAma ben simdi nasil yapacagim bu mantiyi....::(( Vakit yok, istah coookkk.... Ben manti diyorum, olur degil mi??? Belki yarinaaaa... Sevgilerimle, afiyletler olsun...
YanıtlaSilHakikaten çok lezzetli bir yemek olmuş. Ellerinize sağlık. Sevgiler.
YanıtlaSilannanem tatar mantısını daha değişik kapardı...
YanıtlaSildemek çeşit çeşit kapama şekli varmış
eline sağlık canım
Harika, harika, harika
YanıtlaSilellerinize sağlık, afiyet olsun:)
Nefiss gözüküyor,ellerinize sağlık.
YanıtlaSilbayildimmmmmmmmmmmmmmmmm allahim o fotograflarin kalitesi ne oyleee ! ellerinize saglik baanaaa da beklerim kahve postu yaptim :)
YanıtlaSilbisous bisous
www.fraise-framboise.blogspot.com
Harika görünüyor. Ben de Tosya'lıyım ama böyle değişik isimleriyle duymamıştım hiç. Biz mantı deriz :) Ama tabi dediğiniz gibi ilçelere, köylere göre bile değişebiliyor isimler. Biberli sos enfes görünüyor. Yemeğin lezzetine lezzet katar cinsten. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilOf of nasıl bir görüntü bu..ellerinize sağlık..Sosu çok değişikmiş..
YanıtlaSiltatarların bir kaşık börek dedikleri yemek var ona benziyor yoğurt dökmüyorlar ,gerçekten güzel olmuş elinize sağlık.Sarımsak uyarınıza katılıyorum
YanıtlaSilne diyorsun. süpersin, en kısa zamandadeneyeceğim.
YanıtlaSilve paylaşacağım.
Paylaşımcı anne
nefiss nefisss.ellerine sağlık canım.sevgiler.
YanıtlaSilYaşasın bir Kastamonu yemeği daha :) Biz çocukken buna haluşka derdik, öyle duyuyorduk veya öyle anlıyorduk, bir de biraz daha farklı oluyordu bizimki. Bir de biz halamıza da haluşka derdik bundan mütevellit :) Ellerinize sağlık, pek beğendim, gördüğüme pek sevindim.
YanıtlaSil