19 Mart 2012 Pazartesi

çorbaların efendisi: tarhana

Çorba tarihinin başlangıcı, asırlara dayanan lezzet.. Anadolunun baş tacı.. Her yörenin kendine has tarhana tarifi vardır ama benim tek geçtiğim tarhana Cide'nindir.. Bence onun sırrıda içine konan boydalı (çemenotu) ve tohuma kaçmış dereotu, mis gibi kokar Cide'nin tarhanası yolunuz Kastamonu pazarına düşerse mutlaka Cide tarhanasından alın ve pişirin yada kayınvalidemin tarifiyle bu iki otu alarak mutlaka yapın ve bol bol bu çorbayı yapıp çocuklarınza içirin. Çanakkale'ye bile bu otlar özel siparişle getirtilir ve yoğrulan tarhananın içine konur çünkü lezzeti aroması tadıldığı için bilinir..
tarhananın içine koyduğumuz boydalı ve tohumlu dereotu

geçen yaz tüm ayrıntılarıyla not aldığım tarhana hamurunun tarifini kaybetmişim, en kısa zamanda tarifi tekrar alıp buraya ekleyeceğim..
kıymalı tarhana çorbası
içine bir çok malzeme eklenebilir benim en sevdiğim hali kıymalı olanı, diğerlerini de yapıcaz..

malzemeler
1 çay bardağı tarhana
100 gr kıyma
2 ym kaşığı tereyağ
1 ym kaşığı salça
1,5 lt et suyu yada su
tuz

hazırlanışı
Orta boy tencereye tereyağı alıp eritiyoruz içine kıymayı ilave edip kıymayı kavuruyoruz. Salçayıda ekleyip salça kokusunu verene kadar çeviriyoruz. Üzerine suyu ve tarhanayı koyuyoruz kaynayana kadar karıştırarak pişiriyoruz. Tuzsuz olmaz tabi ağız tadımıza göre tuzu ayarlıyoruz. Dumanı üzerinde servis yapıyoruz..

Çorba ertesi güne kalırsa koyulaşabilir  biraz su takviyesiyle açılır..

not:) Kastamonu pazarı kasımpaşanın üst tarafı sanırım kulaksızda her hafta kuruluyor bilgilerinize..

12 yorum:

reyhan kokulu mutfağım dedi ki...

benimde kayınvalidem yapıyor tarhanamızı bizim sinopta da otlar önemlidir mis gibi tadı olur ellerine emeklerine sağlık...

zeymurancafe dedi ki...

ellerıne sağlık canım nefıs gorunuyor tam soguklar bıtmek üzereyken ıcımızı ısıtacak harıka bır corba olmus,sevgiler

Unknown dedi ki...

Mmm misler gibi, kokusu buralara geldi... Bana tarhana olsun, nereden oldugu önemli degil... Hele de haftaortasi, sabah kahvaltisinda bayilirim... Ellerine saglik arkadasim... Sevgilerimle,

özlem dedi ki...

merhaba,
ben kastamonu taşköprülüyüm, biz de tarhanayı böyle yaparız ama yalnızca dorak(dere otunun irisine biz dorak deriz) ile. burada görünce mutlu oldum :) rahmetli babanıza bir fatiha da ben okuyacağım bu akşam.

bundan sonra takip edeceğim blogunuzu, sevgilerimle :)

Unknown dedi ki...

annemde bu yaz yaptı severek tüketiyoruz ellerine sağlık nefis görünüyor:)

yemekbiraşk dedi ki...

sevgili özlem. belki cidede dorak deniyordur ben bilmiyorum.. bir izleyicim daha hemde hemşehrim olması sevindirdi beni.. dua içinde çok teşekkür ederim.. Allah razı olsun sevgilerimle seval

Unknown dedi ki...

ellerine sağlık arkadaşım,
afiyetler olsun,
güzel bir hafta diliyorum
sevgilerimle...

Elif dedi ki...

Kıymalı hiç duymamıştım ben de annemim yaptığı tarhanayı böyle deneyeyim.

gelibolu17 dedi ki...

Eskiden Osmanlı zamanında padişah tebdili kıyafet gezerken halktan bir eve uğrar,ev sahibi kadın evinde yiyecek bir şey olmadığı için ne malzemesi varsa toplayıp hamur yoğurup taze tarhana çorbası yapar padişaha ikram eder,padişah çorbayı çok beğenir adı ne diye sorar,kadında "dar hane" çorbası der,bilmem padişah anlamışmıdır kadının manidar cevabını? o günden bugüne değişe değişe tarhana çorbası olarak gelmiş derler bu güzel çorbayı :)
çok severim bende her yaz illa yapar kışa hazırlarız,,,,seninkininde görüntüsü çok güzel,afiyet şifa olsun canımcıma,ellerine sağlık,,öpüyorum selamlar :)

Hayatın Tatları dedi ki...

çok merak ettim ve ilk kez duydum bu otların tarhanaya katıldığını.. kastamonuya gidersem kesin seni anıp, alıcam tarhanadan canım... ellerine sağlık.

nergis mevsimi dedi ki...

Ellerine sağlık...Yıllarca annem yaptı tarhanamızı,şimdi teyzem yapıyor, annemin yokluğunu hissettirmemeye çalışıyor.Tarhana tarifini bekliyorum,bundan sonra kendim de yapabilirim belki...Sevgilerimle...

güneyaras dedi ki...

Yaş tarhana yapımını nette ararken sizin postunuzu gördüm ve işte bu dedim çünki benim de yapacağım tarhana tarifiyle aynı. çünki içinde boydalı ve tohuma kaçmış dereotu var kesin bizim oralısınız diye düşünürken cideli olduğunuzu öğrendim , (bende ineboluluyum) ellerinize sağlık ,bende blogumda yaptığım tarhanayı resimli olarak yayınlayacağım.

Special design for Yemek Bir Aşk by GeCe