28 Şubat 2011 Pazartesi

limonlu kek

Limonun ferahlatıcı tadı ve kokusu, zeytinyağın da verdiği süngerimsi dokusuyla nefis bir kek oldu.. Belli bir tarife dayanmıyor sadece tecrübeyle edinilmiş bilgilere dayanarak yaptığım bir limonlu kek.. İftiharla sunuyorum:)

malzemeler
3 küçük  boy yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 pk vanilya yada çubuk vanilya
1 büyük limonun suyu ve kabuğunun rendesi
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı zeytinyağ
4 çay bardağı un
1 pk kabartma tozu

hazırlanışı

Karıştırma kabına (cam yada çelik olmalı) yumurtaları kırın içine şekeri ekleyin mikserle özleşene kadar çırpın. Diğer sıvı malzemeleri de ekleyip karıştırın en son kuru malzemeleri ekleyin karıştırın. Yağlanmış dikdörtgen kalıba karışımı dökün sallayıp eşit yayılmasını sağlayın. 180C fırında pişirin. Ilındıktan sonra üzerine pudra şekeri eleyin.

kuşbaşı etli ve peynirli pide

Hamur işini kim sevmez! Hele evde yapılmış pideler olunca yanında bir de mis gibi ev yapımı yoğurtla yapılmış bol köpüklü buz gibi ayran:) Aslında hiç bir zorluğu yok mutfağa ilgisi olup ama çekinenler için söylüyorum içini hazırladıktan sonra mayalanan hamur o kadar hiç gözünüzde büyütmeyin ve girin mutfağa herkezi şaşırtın:)

annesinin kızı:) bakarmısınız maşaallah nede güzel yakışıyor ellerine, yirmibir aylığız henüz ama mutfakla aramız çok iyi:)

malzemeler

(miktarları biraz fazla, kalabalıksanız tam yeterli ama ikikişiyiz bu miktarlar bize çok derseniz yarı yarıya azaltabilir yada hazırlayıp buzluğa kaldırabilirsiniz daha sonra elinizin altında hazır bulunur:)

1 kg kuşbaşı et
3 adet domates
3 adet kuru soğan
3 adet sivribiber yada çarliston
1,5 ym kaşığı acı biber salçası

1,5 ym kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay bardağı sıvıyağ
karabiber
tuz

Etleri çok minik doğrayın, soğanların kabuklarını soyup çok ince doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyup kuşbaşı doğrayın. Biberlerin çekirdeklerini çıkarıp dilimleyin. Bütün malzemeleri ekleyip karıştırma kabında karıştırın.

hamur malzemeleri için
1,5 kilo un
1 pk yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz

Mayayı biraz su ile ezin. Unu ve tuzu ekleyin azar azar su ilave ederek hamur yapın. Ele hafif yapışan yumuşak hamur hazırlayın. yarım saat kadar dinlendirip mayalandırın.


Peynirli harç için

orta yağlı 350 gr beyaz peynir
yarım demet ince kıyım maydonoz
1 ym kaşığı margarin

hepsini karıştırıp hazır edin.

İsterseniz kıymalı harçta hazırlayabilirsiniz yukarıda yazılan kuşbaşılı karışımın aynı şekli kıymayla hazırlanır.

Hamurdan limon büyüklüğünde bezeler hazırlayın unulu zeminde ince olacak şekilde oval açın. Hazırladığınız iç harçtan yayarak yanlarından birer cm kapatın. 1 yumurtaya 3ym kaşığı sıvıyağ ekleyip çırpın pidenin kenarlarına sürün 200C fırında pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

kuşbaşılı ve peynirli pide

25 Şubat 2011 Cuma

lor dolması / pembe rüya / çilekli pasta

Bayburtlu arkadaşım Fatma'nın sofrasından üç lezzeti paylaşmak istiyorum sizlerle.. Lor dolmasını özel taleple yapmasını rica ettim :) bol kalorili ama o kadar da lezzetli. (Laf aramızda, tamamen sizler için yapmasını istedim :) bloğumda  bulunması gerektiğini düşündüğüm  bir yemek. Sofranın genelini  yayınlayamıyorum akşam olduğu için resimler çok karanlık çıkıyor ışık maalesef çok yetersiz kalıyor. Yine de bu üç lezzeti yayınlamak istedim..

Menü oluşturmanıza yardımcı olabilmesi için neler hazırladığı yazıyorum:

mantı
karışık sebzeli patates salatası
pazı sapından turşu kavurması
pembe rüya
çilekli pasta

Bayburt'un lor dolması (lor sarması)

malzemeler
2 su bardağı ince bulgur
250 gr tam yağlı beyaz peynir
100 gr rendelenmiş kaşar peyniri
1,5 paket labne peynir
2 paket krema (400 ml)
2 adet çok ince kıyılmış kuru soğan
karabiber
tuz
diri kalacak şekilde haşlanmış pazı

hazırlanışı
Bulguru kaynar su ile yıkayıp  hemen suyunu süzün. Diğer tüm malzemeleri de ekleyip iyice karıştırın. (Bulgurdan bulgura fark olabileceği için katılan sıvı miktarlarını hemen çekip karışım katı olursa biraz süt ekleyebilirsiniz) Hazırladığınız içten pazı yapraklarını sararak fırın kabına yerleştirin. Üzerine 2 paket krema dökerek 200C fırında pişirin. Fırından çıktıktan hemen sonra 120 gr tereyağını eritip üzerine gezdirin.
Yemekten sonra mahallede 3 tur koşu yapmak serbestir:)
şeftalili irmik tatlısı (pembe rüya ismi ben taktım yakıştı ama:)

malzemeler
7 ym kaşığı irmik
1 lt süt
1 pk vanilya
1 su bardağı toz şeker

Bütün malzemeleri karıştırarak pişirin. Üzeri göz göz olduktan sonra ocaktan alın borcama dökün.

1 pk kremşantiyi tarifine göre hazırlayın. Soğuyan irmiğin üzerine kremşantiyi yayın.

4 adet taze şeftali yada konserve
ince dilimleyin tatlının üzerine yayın.

jölesi için
2 ym kaşığı çilek/vişne/kırmızı renkli reçel suyu
1 ym kaşığı nişasta
2 çay bardağı su
hepsini karıştırıp pişirin ılındığı zaman şeftalilerin üzerine yayın.
soğuk olarak servis yapın.

çilekli pasta
yumuşacık pandispanyalı çok lezzetli bir pastaydı

malzemeler
6 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 pk kabartma tozu
1 su bardağı un
2 ym kaşığı nişasta

hazırlanışı
Yumurta sarılarını ve beyazlarını ayırın. Beyazlarını kar olana kadar çırpın. Şekeri ve diğer malzemeleri ekleyip karıştırın. (32 cm.lik kalıp için) tepsiye dökün ve 180C fırında pişirin.
Fırından çıknca tapsiyi ters çevirip soğutun. Bu şekilde pandispanyanız yumuşak kalacak. Soğuduktan sonra üç parçaya yada ikiye bölün.

ayrıca

500 ml krema
1 pk krema sertleştirici
1 pk çilekli tart jölesi
250 gr çilek
Kremaya krema sertleştirici ekleyip koyulaşana kadar çırpın. Ara katına ve üst kaplamasına sürün. Üst kısmına ikiye böldüğüüz çilek yada frambuaz yerleştirip tarifine göre hazırladığınız çilekli tart jölesini yayın. soğuk olarak servis yapın.

24 Şubat 2011 Perşembe

beef stroganoff ve dört peynirli makarna sosu

Adı çok afilli ama yapımı bir o kadar basit, davet sofralarına da gönül rahatlığıyla çıkarılabileceğiniz  bir ana yemek. Patates püresi ile servis yaptım arzu edilirse patates kızartması yada başka bir garnitür kullanılabilir.

malzemeler
500 gr biftek
1 adet kuru soğan
200 gr mantar
200 ml krema
1 ym kaşığı un
3 ym kaşığı zeytinyağ
2 çay bardağı su
karabiber
tuz

hazırlanışı
Biftekleri uzun şeritler halinde ince doğrayın. Derin bir tavaya zeytinyağını alıp ısıtın etleri ilave edin pişirin. Soğanın kabuklarını soydukdan sonra ince yemeklik doğayın ete ilave edin soğanlar yumuşayana kadar kavurun. Mantarları dilimleyip unla beraber ete ilave edin bir iki dakika çevirin suyu, kremayı, karabiberi ve tuzu ilave edin orta ateşte suyunu biraz çekene kadar pişirin.

patates püresi
600 gr patates
1 ym kaşığı tereyağ
1 çay bardağı süt
tuz

Patateslerin kabuklarını soyun yıkadıktan sonra bol suda haşlayın. Suyunu süzdükten sonra daha sıcakken patatesleri ezin içine tereyağ, süt ve tuzu ekleyerek ocağın üstünde karıştırarak sütünü çektirin.

Servis tabağına alarak üzerine beef stroganoffları koyarak servis yapın.

Dört peynirli kremalı spagetti
İtalyanların tipik bir yemeği olan dört peynirli sos, makarna sosu yada pizza olarak çok yaygın kullanılıyor. Pizzaya da çok yakışan bu dört peyniri, Türkiye'nin nefis peynirleriylede uygulayabilirsiniz.

malzemeler
100 gr emmentaler peyniri
100 gr gouda peyniri
150 gr gorgonzola peyniri (küflü)
100 gr permasan peyniri
(yada eski kaşar, çerkez, dil, taze kaşar vs)
1 ym kaşığı tereyağ
1 ym kaşığı zeytinyağ
1 ym kaşığı un
2 diş sarımsak
200 ml krema
1 su bardağı süt
değirmen karabiber
tuz
1 pk spagetti (500gr)


hazırlanışı
Spagettileri bol suda içine tuz, zeytinyağ damlatarak haşlayın. Spagettiler haşlanırken sosunu hazırlayın. Bunun için, tereyağ ve zeytinyağında unu kavurun ezilmiş sarımsağı ekleyin karıştırın. Kremayı sütü ekleyin kaynadığında içine ezdiğiniz paynirleri ekleyin bir tek permasanı rendeleyin sert olduğu için kremanın içinde erimesi zor olur. Karabiberi ve tuzu ayarlayıp süzdüğünüz makarnaların üzerine döküp karıştırın. sıcak olarak servis yapın.

tekirdağ köftesi

Çanakkale'ye giderken Tekirdağ malum yolumuzun üzeri hatta geçen sene ilk defa tr ye arabayla gittiğimizde gece 12 de durup köfte yemiştik. Ev de yapmayı hiç düşünmemiştim taki sevgili Eylemde görünceye kadar. Tarifi aynı şekilde uyguladım bir tek yumurta miktarından bir tane azalttım sonuç mu mükemmel Tekirdağ köfteleri...

malzemeler
500 gr kıyma
1/2 su bardağı un
1/2 su bardağı irmik
1 tane rendelenmiş kuru soğan
5 diş sarımsak
2 tane yumurta
karabiber
kimyon
tuz

hazırlanışı
Tüm malzemeleri karıştırıp çok iyi şekilde yoğurun. Bir gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün dolaptan çıkarın tekrar yoğurun orta boy ceviz büyüklüğünde koparıp elinizde yuvarlayarak uzun köfteler yapın elinize yapışırsa çay tabağına z.yağ koyarak elinizi ıslatıp şekil verin. Mangal yada sıvıyağda kızartarak servis yapın.


sevgili arkadaşlarımdan lezzet saati bu çok keyifli ödülü benimlede paylaşmış kendisine çok teşekkür ediyorum. Bütün blogarkadaşlarımla bende paylaşıyorum..









22 Şubat 2011 Salı

ziron silor siron


Bir baş yapıtı tanıtmak istiyorum sizlere müthiş bir lezzet yanında salata bile aranmıyor o denli yani:) Tarifi Bayburt'lu arkadaşım Fatma'ya ait onun elinden yemek de vardı ya neyse:)  Denemenizi gönül rahatlığıyla öneriyorum...


Yufkaları kendiniz yapabileceğiniz gibi hazır yufkada kullanabilirsiniz. Genellikle imece usulu yapılan yufkalardan hazırlanan sironlar, kış boyunca kullanılmak üzere oldukca çok hazırlanır ve yapılmak istendiğinde sadece ıslatılır yemeğe hazır edilir anadolu kadınının mahiretli ellerinden çıkan bu güzel yemek bu sefer benim mutfağımdaydı...

malzemeler
800 gr un
tuz
su
Derin bir kaba, unu 1 tatlı kaşığı tuzu koyup aldığı kadar az az su ekleyip yumuşak hamur hazırlayın 30 dk dinlendirin. 7 bezeye ayırın
Unladığınız zeminde yufkalar açın. Elektrikli sacınız varsa üzerinde nemi gidene kadar pişirin çok pişirirseniz saramazsınız çıtır çıtır kırılır. Benim gibi sacınız yoksa yağsız olarak büyük boy teflon tavada yada karnıyarık tenceresi gibi büyük teflon tenceresinde pişirebilirsiniz. (sonradan aklıma geldi kellerde duran pizzamatik tenceresi ve onun içinde pişirdim) Pişen yufkayı hemen rulo yapın 2 cm aralıklarla kesin tepsiye dizin. (borcamın yuvarlak tepsisini kullandım) Hazırlanan zironları 220C fırında pişirin.

2 adet büyük tavuk bacağını orta boy tencerede biraz zeytinyağı ile çevirin. (bu işlemi tavuk suyunun daha lezzetli olması için yapıyoruz) Biraz kızaran tavukların üzerini suyla doldurun 1tatlı kaşığı tane karabiber ekleyin  ve kaynatın. Tavuklar pişince kemiklerinden ayırarak küçük parçalara bölün. Tavuk suyunu üzerini geçecek kadar sironların üzerine gezdirin. Sironlar suyunu çekince tavuk etlerini üzerine yayın.

750 gr yoğurt
2 diş ezilmiş sarımsak
tuz
Yoğurdu çırpın sarımsak ve tuzu da ekleyip tavukların üzerine eşit şekilde yayın.

ayrıca
2 yemek kaşığı tereyağını eritin 1 yemek kaşığı salça ekleyip kavurun. 1 tatlı kaşığı toz kırmızı toz biber ekleyin karıştırıp ocaktan alın. Hazırladığınız sosu yoğurdun üzerine gezdirin. İsteğe bağlı üzerine ince kıyılmış maydonozla servis yapın...


veee güzel bir haber...
sevgili müminede gördüğüm güzel bir haberi paylaşmak istiyorum sizlerle sevgili şeyma Libya'dan çıkabilmiş Allah'ın izniyle, ailesinin yüreğine su serpilmiştir muhakkak bizde arkadaşları olarak çok sevindik.. İnşallah diğer vatandaşlarımızda bir an önce ülkemize dönebilir. Kendi halkına silah çevireni Allah'a havale ediyorum ve ölen insanlarına rahmet diliyorum... Dünya da buna seyirci kalıyor ya kelimelerin kifayetsiz kaldığı an...

sevgi ve selamlarımla, hoşcakalın...

21 Şubat 2011 Pazartesi

laz böreği ve krem karamelli kakaolu kek

laz böreği
Merak ettiğim ve denemek istediğim bu tatlıyı araştırırken çok farklı şekilde tariflerine rastladım. Orjinalinde içine karabiber de koyuyorlar ama ben cesaret edemedim:) Üzerine parlaklık vermesi için şurup hazırlanıyor ama gelecek olan misafirlerimin hayalinde üzerinde pudra şekeri olunca (aslında benimde:) şurup yerine pudra şekeri eledim.
Kaynak olarak bizim kuzine den yararlandım. Kullandığı tepsinin çok büyük olduğunu yazıyordu kremada 5kilo süt vardı ben borcamın dikdörtgen tepsisini kullandım bana bu ölçüler çoktu. Ölçülerde oynadım. 4 yufka altına 4 yufka üzerine kullanmışlar, benim tepsim bahsedildiği kadar büyük olmadığı için ben yoğurduğum hamurdan 20 beze yapıp 10 altına 10 üzerine kullandım. Çok güzel bir tatlı oldu. Maalesef sonradan öğrendim laz böreği ince olurmuş, bu kadar kusur kadı kızındada olsun diyoruz bu aşamada:) Sanıyorum doğru tarife netteki en yakın laz böreği oldu. Bizim Kuzineyede çok teşekkür ediyorum. Böylesine nefis bir lezzeti paylaştığı için.

kreması için
2 lt sütten 2 çay bardağı eksik
2 su bardağı şeker
1 su bardağı un
4 yumurta
Bütün malzemeleri karıştırın. Orta ateşte sürekli karıştırarak muhallebi hazırlayın. (hamuru hazırlayın, kremayı hazırlayın yufkaları açarken krema ılınsın)

yufkası için
1 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
2 çay bardağı süt
1 çay kaşığı ucu ile kabartma tozu
aldığı kadar un

(ince olmasını isterseniz hamur malzemlerini yarı yarıya azaltın)

Bütün malzemeleri karıştırarak yumuşak hamur yoğurun. 20 bezeye ayırın. Aralarına nişasta koyarak 10 lu açın. Tepsiyi tereyağla yağlayın. Açtığınız yufkayı tepsinin kenarlarından sarkacak şekilde yerleştirin. Üzerine hazırladığınız kremayı dökün sarkan yufkalaı kremanın üzerine kapatın. Geri kalan yufkalarıda arasına nişasta koyarak onlu açın. Kremanın üzerine yufkaları ayırarak tek tek yerleştirin. Yarı yarıya margarini ve tereyağını eritin(maalesef miktarını almamışım takribi 120 gr kadar) böreğin üzerine dökün. Büyük dilimler halinde kesin. 210C fırında pişirin. Ilık yada soğuk servis yapabilirsiniz. Üzerine bolca pudra şekeri eleyin yada
2 ym kaşığı toz şeker
1 ym kaşığı tereyağ
3 ym kaşığı su
Hepsini karıştırın bir taşım kaynatın fırından çıkınca üzerine gezdirin. Ben pudra şekerini tercih ettim.

 laz böreği
Bilmiyorum anlatırken karışık mı anlattım yada anlatabildim mi? başarılı olabilmişimdir umarım:)

 krem karemelli kakaolu kek
Muhteşem bir kek, yapanlar zaten bilir. Ben bu keki ilk kez portakal ağacında  gördüm ve 3-4 defa yaptım çok sevilerek yenen bir kek. 


tarifi aynı şekilde aktarıyorum...


Malzemeler:

•Yarıdan fazla su bardağı şeker (yakmak için)
•Krem karamel için:
•500 gr süt
•3 yemek kaşığı şeker
•4 yumurta
•vanilya
•limon kabuğu rendesi
•Kek için:
•3 yumurta
•1,5 su bardağı un
•1 su bardağı şeker
•3 yemek kaşığı kakao
•1/2 su bardağı süt
•1/2 su bardağı sıvı yağ
•1 kabartma tozu
•vanilya
•limon kabuğu rendesi
*Kesinlikle kelepçeli kalıp kullanılmaz!

Hazırlanması:

1.Yarım su bardağı şekeri teflon tavada yakın ve ortası delik veya düz bir kek kalıbının tabanına yayın. (Kalıp yağlanmayacak)

2.Krem karamel için süte tüm malzemeleri katın ve mikserle güzelce çırpın. Bu karışımı da kek kalıbına boşaltın.
3.Keki hazırlayın. Önce yumurta ve şekeri iyice çırpın. Vanilya ve limon kabuğu rendesini katıp çırpmaya devam edin. Süt ve sıvıyağı katın. En son birlikte elediğiniz un+kakao+kabartma tozu karışımını da ekleyin ve keki de kalıba boşaltın. (Bu tuhaf görüntü sakın gözünüzü korkutmasın.)

4.Pastayı benmari usulü yani içi sıcak su dolu bir tepsinin içine oturtarak önceden ısıtılmış fırında 175C'de pişirin.  Fırına göre pişme süresi kekten daha uzun sürebilir bir kürdanla kontrol edin.

5.Pişen pastayı dışarıda soğuttuktan sonra mutlaka bir gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün KENARLI bir tabağa ters çevirin. (bir bıçakla kenarları ayırın ve gerekirse kalıbın altını çok hafif ateşe tutun veya 10sn. kadar sıcak suya batırın)

 
bu kek kalıptan çıktığında nefis bir görüntü oluyor ama benim kalıbım artık deforme olmuş buda keke yansıdı:) 

Libya'da çıkan olaylara üzülmemek mümkün değil. Orada yaşayan vatandaşlarımızın sağ salim ülkemize dönmesini temenni ediyorum..  Sevgili  pepeladan  güzel haberler varmış blog arkadaşlarımızdan gelen haberlere göre iyilermiş bu sevindirici haberi paylaşmak istedim sizlerle...

20 Şubat 2011 Pazar

çay sofrası

Çok özel lezzetleri ilk kez  denediğim çay soframı yine evimde ilk defa ağırlayacağım arkadaşlarım için hazırladım.. İlk defa laz böreği yaptım harika bir şey oldu ve ilk defa tepside içli köfte yaptım tadına doyamadık aynı hafta içinde ikinci kez tekrar yaptım.. Neler mi hazırladım beraber bakalım..

kıymalı patatesli el açması gül böreği
kuş yuvası patates salatası
gül poğaça
ton balıklı enginar salatası
tepside içli köfte
yoğurtlu cevizli ıspanak salatası
krem kremelli çikolatalı kek
laz böreği

tepside içli köfte
Sofranın resimlerini çekerken içli köftemiz fırındaydı onu sonradan görüntüledim.
Bu güzel yemeği zelihada ve aybikede de görmüştüm onları anmadan da geçmek istemedim akıma iyice düşürmüşlerdi  çünkü:)

iç harcı için
500 kıyma+2 su bardağı su
4 büyük kuru soğan
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 ym kaşığı acı biber salçası
1 ym kaşığı tatlı biber salçası
1/2 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
4 yemek kaşığı  margarin (bulgurda yağı çektiği için miktar çok değil)
yarım demet ince kıyılmış maydonoz
tuz

Öncelikle kıymayı yayvan tencereye alıp üzerine 2 su bardağı suyu dökün. Kıyma suyunu çekene kadar pişirin. (bu işlemi Adana'lı bir arkadaşım yaparken görmüştüm sorduğumda da et kokusunun gitmesi ve etin daha hafif olması için demişti. Çok da doğru söylemiş test edildi:) Soğanların kabuklarını soyup çok ince şekilde doğrayın. Üşenmezseniz ayrı bir tavada kavurup kıymaya ekleyin. Ben üşendim kıymaya direk ekledim. Margarini ekleyin soğanlar yumuşayana kadar kavurun. Salçaları ve baharatı ekleyin biraz daha kavurun. Ocaktan alıp cevizi ve maydonozu ekleyin karıştırın. İyice soğumasını bekletin.
köfte fırında pişerken nar gibi kızaracak sanmayın. Bulgurunda salça olmadığından
 rengi dönmüyor cam tepsi olduğundan kenarlarından anlıyorsunuz piştiğini demlenirkende 
iç hacının rengini otomatikman bulgur alıyor 
hamuru için
2 su bardağı ince burgur
2 su bardağı kaynar su
300 gr kıyma
1 yumurta
4 ym kaşığı irmik
karabiber
tuz
Bulguru bir kaba alıp üzerine sıcak suyu dökün biraz bekletin suyunu çeksin. Üzerine diğer malzemeleri de ekleyip iyice ve güzelce yoğurun. Kalıp olarak borcamın yuvarlak tepsisini kullandım. Tepsiyi margarinle iyice yağlayın. Hamuru ikiye bölün tepsiye elinizle iyice bastırın. Üzerine soğumuş iç harcı dökün her tarafına eşit şekilde dağıtın. Üzerine kalan hamuru elinizi ıslatarak küçük parçalar yaparak yerleştirin(kıymanın üzerinde direk yayılmıyor küçük parçalar yaparak çalışırsanız daha kolay olur) üzerini elinizle ıslatarak 210C fırında pişirin. İlk harı geçince yuvarlak tabağa ters yüz ederek çevirin. Sıcak olarak servis yapın.
ton balıklı enginar salatası
bu salatayı uydurdum ama, çok da uyumlu oldu içindeki malzemeler:)
tadinadoyamadim arkadaşımızın düzenlediği etkinliğe yolluyorum

malzemeler
500 gr net enginar (yarı yarıya hem kalbini hem yuvarlak olarak kullandım)
200 gr ton balığı
1/2 limon suyu
1/2 çay bardağı zeytinyağ
1/2 çay bardağı mısır
1/2 kase kornişon turşu yuvarlak doğrayın
bir tutam ince kıyım maydonoz
1 adet domates
hazırlanışı
Enginarları limonlu suda diri kalacak sekilde haşlayın suyunu süzün. Karıştırma kabına alın (enginarları ikiye bölün çok büyük olursa dörde bölün) maydonoz ve domates hariç diğer malzemeleri de ekleyin ve karıştırın.
Servis tabağına alarak dilimlediğiniz domates ve maydonozla süsleyin.

kıymalı patatesli el açması gül böreği

hamuru için
1 kilo undan 1 su bardağı dolusu eksik un
yaklaşık 430-440 ml su
tuz
Malzemeleri karıştırarak yumuşak hamur yapın. 30 dk. dinlendirin.
iç malzemesi için
2 orta boy patates
500 gr kıyma
1/2 demet maydonoz ince kıyım
2 adet kuru soğan
karabiber
tuz
hazırlanışı
Soğanların kabuklarını soyarak ince doğrayın. Yarım çay bardağı zeytinyağda kavurun kıymayı ekleyin kıyma pişene kadar kavurmaya devam edin. Diğer malzemeleri de ekleyip karıştırın ocaktan alın.
Hamurdan bezeler hazırlayın (32 adet çıktı) az unlayarak bezeleri açın. (hepsini açarken yarım su bardağı kadar un kullandım) Sosu için, 1 su bardağı yoğurt 2 adet yumurta 2 ym kaşığı margarin hepsini çırpın. Açtığınız hamurların üzerine sostan sürün uç kısmına iç harcından koyarak rulo yapın kendi etrafında sararak gül şekli verin. Fırın kağıdı koyulmuş tepsiye yerleştirin. Üzerlerine kalan sostan sürün. 200C fırında pişirin.
yoğurtlu cevizli ıspanak salatası

malzemeler
400 gr temizlenmiş yıkanmış net haliyle ıspanak
250 gr süzme yoğurt
1 ym kaşığı mayonez
1 su bardağı ceviz
2 diş ezilmiş sarımsak
hazırlanışı
Ispanakları rondodan geçirin. Karıştırma kabına alın üzerine çekilmiş cevizi, yoğurdu, sarımsağı, tuzu ekleyip karıştırın. Servis tabağına alarak cevizle süsleyin.

gül poğaça
tarifi Oktay Ustadan
malzemeler
4 su bardağı un
2 yumurta
1 pk kurumaya
2 ym kaşığı dolusu margarin
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı süt
aldığı kadar su
hazırlanışı
Tüm malzemeleri karıştırarak yumuşak hamur hazırlayın 30 dk. kadar mayalandırın. (22 adet poğaça çıktı) ceviz kadar parçalar koparın. Çay tabağı kadar açın artı şeklinde kesin ama orta kısmı ayrılmayacak şekilde. Ayrıca maydonozlu peynir hazırlayıp ortalarına paylaştırın. Kesilmiş parçaları herbirinin üzerinde toplayarak gül şekli verin. Üzerine yumurta sarısı sürün 200C fırında pişirin.

kuş yuvası patates salatası
malzemeler
700 gr patates (miktarları istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz)
2 ym kaşığı mayonez
1 ym kaşığı limon suyu
1 ym kaşığı zeytinyağ
tuz
patateslerin kabuklarını soyup yıkayın ve haşlayın. Sıcakken ezin ve diğer malzemeleri ekleyip karıştırın. Eşit parçalara bölerek elinizde yuvarlayın. Elinize yapışırsa su ile ıslatarak devam edin. Servis tabağına dizin. Ortasını hafif bastırn çukur açın.
1 su bardağı haşlanmış garnitür
3 ym kaşığı mayonez
1 ym kaşığı zeytinyağ
1 ym kaşığı limon suyu
tuz
Hepsini karıştırın. Hazırladığınız patateslerin çukur kısımlarına pay edin üzerine kıyılmış maydonoz serpin.

tatlıları da bir sonraki postta yayınlayacağım inşaalah
sevgiyle sağlıkla kalın...





18 Şubat 2011 Cuma

tantuni

Tantuniyi buralarda bulmak mümkün değil sadece tr ye gidişlerde özlem giderdiğimiz bir yemekti. Taki evde yapana kadar. Sadece dışarıda yapılış şekillerini gözlemlediğim tantuniyi evde yaparsam aynı tadı yakalayabilirmiyim diyordum ama yakaladım:) Gözlemlediklerim neydi; çok minik doğranmış et haşlanmış şekilde özel tavasında yanında iki şişe bulundurularak pişirilyordu. Sanırım birinde yağ birinde su vardı. Eti minik doğramak çok uğraştıcı olsa gerek dedim ve hemen püfüdük nokta uyguladım. Bir kere biftek kullanırsam doğrama daha rahat olurdu hele birazda dondurursam eti işim çok daha kolaydı. Bende öyle yaptım. Eti mutlaka kesilecek sertlikte dondurun Bifteği şeritlere bölün ve minik minik doğrayın. Çalışması çok pratik ve kolay oluyor. Haşlamaya gelince eti yayvan tencereye alıp üzerine 1 bardak su ekledim ve suyunu çekene kadar pişirdim bu şekilde haşlanmış oldu:) Lavaşı kendim yaptım siz ambalajlı şekilde hazır da alıp kullanabilirsiniz. Ama unutmayınki içindeki katkı maddelerini.

malzemeler
600 gr biftek
1 su bardağı su
4 ym kaşığı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1,5 çay kaşığı sumak
tuz

lavaşı için
1 kg.dan 1 su bardağı eksik un
1 pk maya
tuz
su

Un, maya ve tuzu karıştırın azar azar su ilave ederek yumuşak hamur hazırlayın. Yumurtadan büyük bezeler hazırlayıp unladığınız zeminde açarak teflon tavada yağsız olarak önlü arkalı pişirin.

garnitürü için
3 tane büyük kurusoğan
1 demet maydonoz
3 adet domates
tuz
Soğan ve domatesleri küçük küp doğrayın, maydonozu ince kıyın tuz serpip karıştırın.

Tantuni yapımı için
Etleri yukarıda anlattığım şekilde hazırlayın. Suyunu çekince üzerine yağı ekleyip kavurun. Baharatları ve tuzu ekleyip karıştırın. Üzerine biraz daha zeytinyağ gezdirip karıştırın ve ocaktan alın.

Lavaş ekmeklerinin içine bölüştürün üzerine hazırladığınız garnitürden ekleyin ve kimyon serpip rulo yapın. Sıcak olarak limon dilimi ve süs biber turşusuyla servis yapın. Tadına doyum olmayan tantunileriniz hazır..

17 Şubat 2011 Perşembe

dereotlu, peynirli poğaça

dereotlu, peynirli poğaça

Yumuşacık, çok lezzetli bir poğaça. İsviçre'li ve diğer ülkelerden gelen arkadaşlarıma yapıp götürdüğüm bu poğaçalar nefis oldular. Fırından ilk çıktığında daha alev alevken yemek harikaydı. Tabi bütün poğaçalar gibi soğudukca normal bişey oldular:) ama sıcakken yenmesini şiddet içermeyen şiddetle tavsiye ediyorum:)

malzemeler
200 gr beyaz peynir ezilmiş
1 demet dereotu ince kıyılımış
2 yumurta (1 tanesinin sarısı üzerine)
1 küçük kutu yoğurt (180gr)
100 gr yumuşak margarin
1 pk kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un

hazırlanışı
Bütün malzemeleri karıştırarak içine azar azar un ekleyin ve ele yapışmayan oldukca yumuşak hamur hazırlayın. Ceviz kadar parçalar koparıp yuvarlayın içine ayrıca hazırladığınız peynir maydonoz karışımından koyun ve yuvarlayın. Yağlanmış yada fırın kağıdı serili tepsiye dizin üzerine 1 ym kaşığı sıvıyağla çırpılmış yumurta sarısı sürün. Üzerine çörekotu serpin 200C fırında fansız olarak pişirin.


15 Şubat 2011 Salı

ayşegül'ün çay daveti sofrası

Sevgili arkadaşım Ayşegül'ün çok özenle hazırladığı nefis çay daveti..  Arda ve Esra'da kanka olunca muhabbet ikiye katlanıyor. Esra Ayşegül'ün kızı sevimli cimcime Arda'nın en yakın arkadaşlarından, bizim için çok değerli yani:) Canı ne zaman sıkılsa anne Esra'ya gidelim der:) Esra'ya gittiğimiz bir günden fotoğraf... 
Çay sofralarınıza fikir vereceğini düşünüyorum, Hepside yapılabilecek lezzet pastane simidini mutlaka deneyin derim bizim burada Ayşegül'ün simidi çok popülerdir. Yoğurtlu patates salatasına ise yeni bir yorum katmış çok sevimli ve lezzetliydi..

menüde nelermi var
pastane simidi
etsiz çiğ köfte
turşu kavurması
kaldırık sarması
yoğurtlu top patates salatası
gerçek çarşaf böreği
etli karalahana sarması
yoğurtlu kabak kızartması
afyon kaymağı

pastane simidi

malzemeler
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 su bardağı sıvıyağ
1 pk yaşmaya
3 ym kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un

hazırlanışı
Bütün malzemeyi karıştırın. yumuşak hamur yapın ve mayalandırın. Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar kaparın tezgahın üzerinde iki elinizle ovalayarak uzatın kendi etrafında çevirerek  uçlarını birleştirip simit şekli verin. Bir yumurtayı iyice çırpın. Simidin iki tarafını yumurtaya bulayın ve susama batırın. Fırın kağıdı serili tepsiye yerleştirin 20 dk. kadar tepside bekletin biraz daha mayalansın. 200C fırında pişirin.
karalahana sarması
sunumunu ben çok beğendim
İç malzemesini: bol kurusoğan, pirinç, kıyma, maydonoz, kurunane, karabiber domates salçası olarak kullanmış.. Sarmaların ocaktan inmesine yakın tereyağda salçayı kavurup üzerine gezdirmiş. Ocaktan alıp demlenmeye bırakmış. Resimde anlatıyor çok lezzetliydi. Bu şekilde pişirebilirsiniz ve memnun kalacağınızı düşünüyorum..

etsiz çiğ köfte (sıkma kısır)

malzemeler(10 kişilik)
(kişi başına 1 çay bardağı ince bulgur)
Kısırlık ince bulgur
2 adet kuru soğan
1 ym kaşığı dolusu acı biber salçası
1 ym kaşığı dolusu domates salçası
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay bardağından biraz fazla zeytinyağ
1/2 çay ardağı nar ekşisi
yarım demet maydonoz
tuz

hazırlanışı
Bulguru yoğurma kabına alın. Soğanları çok ince doğrayın salçaları, baharatları da ekleyip az az soğuk su ekleyerek bulgur pişene kadar  yoğurun. Ağzınıza aldığınızda çıtırdamıyorsa kıvama gelmiştir:) arkadaşım püf noktası uygulamış, hamur yoğurma makinesinde hiç zaman kaybetmeden yoğurmuş:) güzel fikir. Zeytinyağını ve nar ekşisini ekleyip biraz daha yoğurun. İnce kıydığınız maydonozuda ekleyip karıştırın. Küçük parçalar koparıp elinizle sıkın. Yeşilliklerle servis yapın.

 yoğurtlu sarımsaklı kabak kızartması

Bildiğimiz klasik lezzet, ama farklı dokunuş. Kabakları ince dilimledikten sonra yağda kızartıp bol sarımsaklı yoğurtla servis yapın. Üzerine pul biber ve dereotu serpin.

kaldırık sarması
Ben daha önce hiç yemedim. Arkadaşım Samsun'lu ve o yöreye ait bir yemek. Kaldırık yine kara lahana pazı gibi bir sebze farklılığı ise içinin kavrulmamış mısır unundan hazırlanması. Bana çok değişik geldi. Yine bu sebzenin yada otun sap kısımlarından kavurma yapmıştı. O şekilde sap kısımlarını değerlendirmiş oluyorlar.
malzemeler
Beyaz mısır unu
tuz
kaldırık otu
3 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
hazırlanışı
Mısır ununu tuz biraz su ile yoğurun. Kaldırıkları sıcak suya sonra soğuk suya batırıp çıkarın. İçlerine mısır unu karışımından koyup sarın. Tencereye dizin. Üzerini geçmeyecek şekilde sıcak su ve tuz ekleyip pişirin. Ocaktan almaya yakın. Soğanları ve sarımsakları yemeklik doğrayın zeytinyağında kavurun, pulbiber de ekleyip kaldırıkların üzerine gezdirin. Biraz da beraber pişirip. Ocaktan alın. Dinlendirin.

kaldırık sapı kavurması
Aynı pazı yada ıspanak kavurur gibi nasıl derseniz; Doğranmış ve haşlanmış sapları bir kenara alın. 2 adet kuru soğanı piyazlık doğrayın. 4 yemek kaşığı zeytinyağında kavurun 1 su bardağı yazdan hazırladığınız doğranmış domatesleinizi ekleyin kavurun 2 diş sarımsak eklemeyi unutmayın. Sapları ekleyin ve beraber biraz daha kavurun.

kıymalı pırasalı çarşaf böreği
malzemeler
1 kilo 250 gr un
tuz
yoğurmak için ılık su
iç malzemesi
1 kilo pırasa
yarım kilo kıyma
1 adet kurusoğan
baharatlar (pulbiber, kırmızı tozbiber, karabiber)
tuz
Soğanları yemeklik doğrayın. Sıvıyağda soteleyin. Kıymayı ekleyin kavurun. İnce kıydığınız pırasaları da ilave edip pırasalar yumuşayana kadar kavurun. Baharatları ve tuzu ekleyip karıştırın ocaktan alın iç harcı soğutun.
Ayşegül yapım aşamalarını tek tek resimlemiş nede iyi olmuş:) böylelikle daha kolay anlaşılır..

Un, tuz ve ılık su ile ele yapışmayan yumuşak hamur hazırlayın. Üzerine nemli bez örterek 1 saat dinlendirin. 3 bezeye ayırın 30 dk daha dinlendirin. Bezelerden birini açarak üzerini komple sıvıyağla yağlayın. 15 dk dinlendirin. Dinlenme aşamaları size çok gelebilir ama sırrı burada. Temiz bir çarşaf yada sofra bezin üzerine alıp elinizle çekiştirerek açın, büyütebildiğiniz kadar açın. Hazırladığınız içi de üçe bölün iç harcı her yerine yayın ve sıvı yağ gezdirin. Örtünün iki ucundan yuvarlayıp ortada birleştirin. Buluşan yerin ortasından keserek iki rulo yapın. Tepsinin ortasından başlayarak sarın. 2 tepsi börek çıkıyor bu malzemeden tepsinin büyüklüğüne göre değişebilir. zerine yumurta sarısı sürün 200C fırında pişirin.
top top yoğurtlu patates salatası
malzemeler
7-8 adet orta boy patates
2 tane havuç
bir tutam maydonoz
1/2 çay bardağı zeytinyağ
pulbiber
karabiber
tuz
sos için
500gr yoğurt
2 diş sarımsak
tuz
hazırlanışı
Patatesleri soyun ve haşlayın. Derin bir kaba patatesleri alarak ezin, soyduğunuz havuçları rendenin ince yeriyle rendeleyin. Baharatları, yağı ince kıydığınız maydonozları ve tuzu ekleyip karıştırın. Servis tabağına fındık büyüklüğünde toplar yaparak dizin üzerine sarımsaklı yoğurdu döküp, 3 ym kaşığı zeytinyağında pulbiberli naneli sos yapıp üzerine gezdirin.
karışık turşu kavurması
Ayşegül'ün yaptığı acılı sarımsaklı nefis bir turşudan

Önce turşunun nasıl yapıldığını yazmak lazım hazır turşudan değil çünkü, çok özel bir lezzet olmuştu.

Lahana, havuç, biber, salatalık, kırmızı biber, yeşil domates geniş bir kaba doğranıp karıştırılır. Üzerine biraz sivrice şekilde tuzu  bir baş sarımsak (isteğe göre arttırılabilir) doğranıp eklenir ve karıştırılır. Büyük boy buzdolabı poşetlerine turşu harcı bölüştürülür.
Başka bir kapta su ve sirke karıştırılır. Sirke tadı baskın olacak şekilde. Hazırlanan su poşetlere dökülür sebzelerin biraz üzerini geçicek şekilde ağzı sıkıca bağlanır turşu kabına dizip üzerine tekrardan su, bir kaç diş bütün sarımsak ve sirke konur turşu kabının ağzı sıkıca kapatılır güneş almayan yerde bekletilir.
kavurması için
Tavaya zeytinyağ gezdirilir 1 tane soğan piyazlık doğranıp eklenir kavrulur 1 ym kaşığı salça konur beraber çevrilir. Turşunun suyu süzdürülür soğanlara eklenir karıştırılır 1 kepçede turşunun suyundan ilave edilir birkaç dakika pişirilir. Servis tabağına alınır.

afyon kaymağı
Tarifi yemek bir aşk'tan tekrar yazmama gerek yok sanırım. Buradan afyon kaymağından ulaşabilirsiniz.

Special design for Yemek Bir Aşk by GeCe