Bir baş yapıtı tanıtmak istiyorum sizlere müthiş bir lezzet yanında salata bile aranmıyor o denli yani:) Tarifi Bayburt'lu arkadaşım Fatma'ya ait onun elinden yemek de vardı ya neyse:) Denemenizi gönül rahatlığıyla öneriyorum...
Yufkaları kendiniz yapabileceğiniz gibi hazır yufkada kullanabilirsiniz. Genellikle imece usulu yapılan yufkalardan hazırlanan sironlar, kış boyunca kullanılmak üzere oldukca çok hazırlanır ve yapılmak istendiğinde sadece ıslatılır yemeğe hazır edilir anadolu kadınının mahiretli ellerinden çıkan bu güzel yemek bu sefer benim mutfağımdaydı...
malzemeler
800 gr un
tuz
su
Derin bir kaba, unu 1 tatlı kaşığı tuzu koyup aldığı kadar az az su ekleyip yumuşak hamur hazırlayın 30 dk dinlendirin. 7 bezeye ayırın
Unladığınız zeminde yufkalar açın. Elektrikli sacınız varsa üzerinde nemi gidene kadar pişirin çok pişirirseniz saramazsınız çıtır çıtır kırılır. Benim gibi sacınız yoksa yağsız olarak büyük boy teflon tavada yada karnıyarık tenceresi gibi büyük teflon tenceresinde pişirebilirsiniz. (sonradan aklıma geldi kellerde duran pizzamatik tenceresi ve onun içinde pişirdim) Pişen yufkayı hemen rulo yapın 2 cm aralıklarla kesin tepsiye dizin. (borcamın yuvarlak tepsisini kullandım) Hazırlanan zironları 220C fırında pişirin.
2 adet büyük tavuk bacağını orta boy tencerede biraz zeytinyağı ile çevirin. (bu işlemi tavuk suyunun daha lezzetli olması için yapıyoruz) Biraz kızaran tavukların üzerini suyla doldurun 1tatlı kaşığı tane karabiber ekleyin ve kaynatın. Tavuklar pişince kemiklerinden ayırarak küçük parçalara bölün. Tavuk suyunu üzerini geçecek kadar sironların üzerine gezdirin. Sironlar suyunu çekince tavuk etlerini üzerine yayın.
750 gr yoğurt
2 diş ezilmiş sarımsak
tuz
Yoğurdu çırpın sarımsak ve tuzu da ekleyip tavukların üzerine eşit şekilde yayın.
ayrıca
2 yemek kaşığı tereyağını eritin 1 yemek kaşığı salça ekleyip kavurun. 1 tatlı kaşığı toz kırmızı toz biber ekleyin karıştırıp ocaktan alın. Hazırladığınız sosu yoğurdun üzerine gezdirin. İsteğe bağlı üzerine ince kıyılmış maydonozla servis yapın...
veee güzel bir haber...
sevgili müminede gördüğüm güzel bir haberi paylaşmak istiyorum sizlerle sevgili şeyma Libya'dan çıkabilmiş Allah'ın izniyle, ailesinin yüreğine su serpilmiştir muhakkak bizde arkadaşları olarak çok sevindik.. İnşallah diğer vatandaşlarımızda bir an önce ülkemize dönebilir. Kendi halkına silah çevireni Allah'a havale ediyorum ve ölen insanlarına rahmet diliyorum... Dünya da buna seyirci kalıyor ya kelimelerin kifayetsiz kaldığı an...
sevgi ve selamlarımla, hoşcakalın...
canımm kelebeğimle ilgili bir haber olmasına çok sevindimm..inşallah vatana dönerler sağsalim..
YanıtlaSilsironn aaahh bayılırım ona ben:))
ellerine sağlık canımm..
Sevalciğim Şeymadan gelen haberlere çok sevindim yine senden güzel özel bir tarif eline emeklerine sağlık sevgiler...
YanıtlaSilSeymanin Libyadan ciktigina cok sevindim insallah diger zor durumdaki vatandaslarimizda ordan kurtulurlar
YanıtlaSilmuhtesem ötesi bir yemek olmus,ayrintili anlatiminla hemen yapasim geldi yani daha dogrusu birden aciktim bu enfes görüntü karsinda ellerine saglik canim
gine döktürmüssün cok lezletli gorunuyo bunu mutlaka deniycem,ellerine saglik melisayi ve ardayi optum iyi geceler:D
YanıtlaSilİsmi çok ilginç,ama görüntü muhteşem.Ellerine sağlık.Sevgilerimle...
YanıtlaSilbaşlığı görüp de geldim meraktan! sonra şeymadan haber aldım daha da mutladın ve tarif tarifsiz bir lezzettedir bence... hakikaten nefis duruyor.. ben bunu pişirmek kesinlikle isterimmmm!!! eminim tadı harika olur! ellerinize sağlık!
YanıtlaSilAyyy bayilirim ben buna.Ama benim bildigim adi sirin, gerisi ayni. Ellerine saglik. Pepelamizdan verdigin guzel haber icin de ayrica tesekkurler. Kucak dolusu sevgilerimle . . .
YanıtlaSilbende bir benzerini balıkesir yöresinde avunya diye tatdığım için avunya ismi ile yayınlamıştım. lezzetli garanti bir tarif.......ellerinize sağlık.
YanıtlaSilşeymaya gerçekten ben de çok sevindim.bu sironun tarifini okurken resmen ağzımın suları aktı ellerine sağlık denenmek üzere not ediyorum.
YanıtlaSilAmanın amanın mutlaka deneyecem nefisss görünüyor,canım ellerine sağlık....
YanıtlaSilcanım günaydın.... ne kadar iştah açıcı gözüküyor. İlk kez gördüm bu yemeği sayende bende öğrenmiş oldum. Ellerine emeğine sağlık
YanıtlaSilCanım gözümüz aydın Şeymacığımız ha
YanıtlaSilyırlısıyla dönüyor.Ziron aklımı ba
şımdan aldı ellerine sağlık öpüyo
rum.
Ne kadar güzel bir görüntü böyle bu insanı acıktırıyor. Ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilÇocukluğuma götürdünüz beni , rahmetli anneannem yapardı, ellerinize sağlık müthiş görünüyor:)
YanıtlaSilÇok şükür Kelebeğimiz kurtulmuş. Çok sevindim gerçekten. Allahım oradaki herkesin yardımcısı olur inşallah.
YanıtlaSilSironu Gümüşhanede yemiştim çok güzeldi. Ama seninki çok daha lezzetli görünüyor canım. Ellerine sağlık..
merhabalar ben zeynep blogspotta yenıyım .sımdı blogunuzu gezıntıye cıkıyorum :)ellerinize saglık harıka olmus
YanıtlaSilgerçekten harika bir görntü arkadaşım.ellerine sağlık.öpüyorum.
YanıtlaSilevet canim kelebegimiz sükürler olsun kurtulmus!
YanıtlaSilsiron enfess görünüyor ellerine emegine saglik canim..
sicacik sevgiler
canım bloğumda ödülün var alırsan sevinirim...
YanıtlaSilellerinize sağlık.bende gümüşhaneli komşumda yedim ve tarifini yayınlamıştım ama sizinki farklıymış bide siziki gibi yapan komşu bulmak lazım .
YanıtlaSilEllerinize saglik. Goruntusunden belli ne kadar lezzetli oldugu. Ben de bunu yalanci manti olarak, kiymali icle yapmistim. Cok begenmistik. Seyma icin de cok sevindim. Allah zor durumda olan herkesin yardimcisi olsun.
YanıtlaSilSironu evde yoğurup açınca tadına doyulmuyor gerçekten..
YanıtlaSilEllerine sağlık..
BEN HAZIR YAPILMIŞ PAKET ALDIM AMA SENİN YAPTIĞIN ÇOOOK FARKLI:))
YanıtlaSilELİNE SAĞLIK
Geçen yıl arkadaş toplantısında yaptığımda arkadaşlarım çok beğenmişti. Hepsi tarifini istedi. Ellerine sağlık. Seyma ile verdiğin haber teşekkürler, bende hep düşünüyorum dünya nereye gidiyor. Sağlık ve sevgi dileklerimle..
YanıtlaSilsüper bir tarif çok iştah açıcı :))
YanıtlaSilCanım ellerine sağlık nefis görünüyor bizde bayat ekmekle yaparız çok da severim afiyet şeker olsun... Pepelam içinde çok sevindim çok şükür... sevgilerimle...
YanıtlaSilNefis! Ağzıma layık, bayılırım!
YanıtlaSilSironu bizde yaparız .
YanıtlaSilEllerine sağlık. Çok güzel görüniyor canım. Canım çekti sanırım:)
Canim benim yaaa... Öncelikle Seyma`nin haberine cok ama cok mutlu oldugumu söylemeliyim.... Günlerdir haber beklyiorum ondan,,, Hatta IDO ya ait iki gemideki yolcularin listesine bile baktim, hos soyadini bilemiyorum ama seyma diye aradim... Neyse cok sükürler olsun, insallah herkes hayirlisiyla kurtulur... Bu aralar fazla dolasamiyorum bloglari, söyle bir baktim sana, sahane tarifler var yine... Ellerine saglik canim benim... Osternde kesin olmamakla beraber belki oralara da gelecegiz, denk düserse belki biryerlerde bulusabiliriz.. Mailini bekliyorum... Sevgilerimle,
YanıtlaSilZİRON buuu :) Bende bayburtluyum ve bende böyle denemiştim :) Ama annem farklı şekilde seviyor.Afiyet bal şeker olsun ;)
YanıtlaSilben sadesini yemistim ama tavuklusuda cok harika gozukuyor ellerine saglik canim benim
YanıtlaSil