31 Mayıs 2010 Pazartesi

perde pilavı ve közlenmiş patlıcan salatası

Canım kızımın ilk yaş partisi hazırlığımdan ilk tarifler..
İlk tarif perde pilavı davet sofralarına çok yakıştırdığım bir yemek. Tarifi portakal ağacından bu pilavı daha öncelerde yaptığımda beş baharım  evde yoktu içine karabiber çok az miktarlarda yenibahar ve tarçın atmıştım çok yakışmıştı bu sefer Türkiye'den getirdiğim için vardı ama nane kokusu ağır basmıştı ben pek yakıştıramadım pilava kuru naneyi. Siz de yapmaya karar verirseniz bence baharata dikkat edin derim. Birde bu sefer fıstık koymadım içinde bolca zaten badem vardı (200gr). Hamurun kıvamı tam yerinde birde son püf noktası hamuru yoğurduktan sonra buzdolabında birkaç saat bekletin yağlı ve yumuşak hamur olduğundan daha iyi sonuç aldım. Unutmadan 3 tane büyük tavuk bacağı haşladım ve 3 su bardağı pirinç resimdeki büyüklükteki kalıba denk geldi birazda arttı. Ne kadar çok yazdım bir pilav için değilmi ama çok güzel bir tarif tam anlamıyla memnun kalmanız için hepsi. Tecrübelerimi paylaştım. Portakal ağacına da teşekkür etmek lazım tabi arşivlerimize bu güzel pilavı kattığı için. Ben size tarifin aynısını aktarıyorum.  




perde pilavı
4 adet tavuk göğsü
1 kg pirinç
300 gr badem
100 gr dolmalık fıstık
2 ym kaşığı beş türlü baharat

hamur malzemesi
3 yumurta
5 ym kaşığı yoğurt
125 gr margarin
1 çay bardağından biraz eksik sıvı yağ
1 pk kabartma tozu
tuz
aldığı kadar un

hepsini karıştırın güzelce yoğurun yumuşak hamur elde edin.

hazırlanması
Pilavı diri olacak şekilde pişirin tavukları haşlayıp küçük parçalara ayırın ve hafif yağda kızartın. Büyük tepsiye pilav, tavuk, badem, dolmalık fıstık ve baharat konulur güzelce harman edilir. Önceden hazırlanan hamur bir küçük bir büyük parçaya ayrılır büyük parça merdaneyle açılır margarinle yağlanmış kalıba serilir pilav içine doldurulur. Ayrılan hamur parçası merdaneyle açılır pilavın üzeri tamamen kapanır 1 saat 200C fırında pişirilir. Ters çevrilerek servis yapılır.


közlenmiş patlıcan salatası

malzemeler
1.5 kg patlıcan, közlenmiş soyulmuş limonlu suda bekleyen
4 tane sarımsak ince kıyım
2 adet kırmızı biber, közlenmiş soyulmuş ufak doğranmış
yarım demet maydonoz ince kıyım
1 aida bardak zeytinyağ
1 çay kaşığı karabiber
yarım limon suyu
tuz

hazırlanışı
Patlıcanlar kuşbaşı doğranır içine diğer malzemeler eklenir karıştırılır servis tabağına alınır ve üzeri kıyılımış dereotuyla süslenir





27 Mayıs 2010 Perşembe

kaşarlı köfte

Yine mi köfte! evet bizim evde çok yenen bir yemek, İsviçre'de köfteci dükkanı mı  açsam acaba?
Birde ben köftelerimi hep fırında pişiririm hem daha hafif oluyor hemde ortalık batmıyor :)












malzemeler:
400 gr kıyma
1 büyük rendelenmiş soğan
1 ym kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kekik
1 su bardağı kaşar
2 ym kaşığı zeytinyağ
2 ym kaşığı galeta unu
1 tutam ince kıyım maydonoz
tuz

hazırlanışı:
Tüm malzemeleri iyice karıştırıp yoğurun. Yağlı kağıda serili tepsiye dizip yağsız olarak 200 derece fırında pişirin.

25 Mayıs 2010 Salı

bir tatil kaçamağı

İsviçre'de çok güzel bir sistem var. Her avrupa ülkesinde varmı bilmiyorum Almanya ve Fransa'da da görmüştüm. Hobi bahçeleri diyebiliriz belli bir metrekarede yıllık kira ödeyerek sizin olan bahçeler. Ekip biçmek için diyebiliriz. Dinlenme, toprakla uğraşma vs. işler için. Hele çocuklara nefis bir olay bizde bu güzel bahçelerden birine davetliydik. Arda'nın keyfine diyecek yoktu arkadaşımın çocuklarıyla çok güzel oynadı :) buradan tekrar teşekkür ediyorum kendilerine. (resimdeki çift Mürvet ve Uğur)



benim yaptığım patates salatası


Mürvet'in yaptığı kısır


Yine Mürvet'in yaptığı közlenmiş biber salatası, mükemmeldi.



Ayrıca yeşil salata ve közlenmiş patlıcan vardı masamızda. Özellikle Uğur'un çok beğeneceğiniz bir salata sosu var biraz emek istiyor ama her buzdolabında bulunması gereken bir sos. Salatamıza bu sostan döktük tadına tat kattı. Yakın bir zamanda tavuk şişlerin marinesini ve bu sosun reçetesini yazıcam. Birde benim yaptığım  kıyır kıyır poğaçalar Mürvet'in nefis köftesi vardı ne yazıkki resimlerini silmişim. görüntü olmadığı için tariflerini yazmıyorum.

közlenmiş biber salatası:
dolmalık kırmızı biber ve yeşil biber közlenir, bol zeytinyağ, sarımsak, tuz, sirke karıştırılır ve biberlerin üzerine dökülür afiyetle yenir.

patates salatası:
1 kg patates haşlanmış küçük doğranmış
1 demet maydonoz ince kıyım
1 demet taze nane ince kıyım
2 adet kırmızı soğan piyazlık doğranmış
1 adet limon suyu
zeytinyağ
karabiber
tuz

tüm malzemeler servisten 30 dk. önce karıştırılır. sosunu emmesi için.

24 Mayıs 2010 Pazartesi

elmalı tart

papatya68in düzenlediği pastalar ve kekler etkinliği için hazırladığım elmalı pastam
elmalı tart

malzemeler:
tart hamuru için:
125 gr margarin
250  gr un
bir çimdik tuz
1 adet yumurta
1 su bardağından bir parmak eksik şeker

tüm malzemeyi yoğurun buzdolabında 2 saat dinlendirin

yarım su bardağı şekeri karamelize edin 2 ym kaşığı margarini içine katıp eritin 26 cm kalıbın içine karameli dökün dilimlenmiş elmaları (4 tane elma) karamelin üstüne dizin. buzdolabında dinlendirdiğiniz hamuru üzerine yayın. 200 derece fırında yaklaşık 35 dk. pişirin.

23 Mayıs 2010 Pazar

tavuk kokoreç

Nefis bir hafta sonu atıştırmalığı. Resim kendini ne kadar anlatıyor bilemiycem ama keyifle yenen bir ekmek arası. İsteğe bağlı porsiyon yada dürüm arası da olabilir :)


malzemeler:
2 adet tavuk bacağı (evde tavuk bacağı vardı, göğüsün kullanımı daha rahat olur)
2 adet büyük domates
2 adet sivri biber
bol kekik
bol toz kırmızı biber
bol acı biber (isteğe bağlı)
1/2 çay kaşığı kimyon
tuz

hazırlanışı:
Tavuklar haşlanır parçalara ayrılır ve küçük küçük doğranır. Tavaya 4 ym kaşığı zeytinyağ konur biberler sotelenir tavuklar ve baharatlar eklenir tahta spatulayla üzerlerine basa basa kavrulur en son domatesler konur suyunu çekene kadar pişirilir.

22 Mayıs 2010 Cumartesi

cevizli pırasa köftesi


malzemeler:
1 kg pırasa
1 çay bardağı un
1 adet yumurta
1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi
250 gr kıyma
1 ym kaşığı karabiber
1 ym kaşığı toz kırmızı biber
tuz

ayrıca: un, yumurta, sıvı yağ

hazırlanışı:
Pırasalar ince doğranır 1 su bardağı su ve tuzla haşlanır. Suyu süzülür ve rondoda çekilir. Diğer malzemelerle karıştırılır ve yoğrulur. Biraz cıvık olacaktır hamuru daha fazla un katarsanız tadı değişecektir. O yüzden buzdolabında bir süre dinledirin kendini toplayacaktır. Yassı köfteler hazırlayıp önce una sonra çırpılmış yumurtaya batırıp tavada kızartın. Fazla yağını emmesi için kağıt havluya kızarttıklarınızı çıkarın.

21 Mayıs 2010 Cuma

üzümlü çörek

mutfaktayımın düzenlediği kremşantili tatlar için hazırladığım üzümlü çörekler. Alman pastası kıvamında yumuşacık hamuru, bundan sonra Alman pastalarını bu hamurdan yapmaya karar verdim. Çok daha iyi sonuç alacağım kesin :)



malzemeler:
500 gr un
1 pk maya
100 gr kuru üzüm ince kıyılmış
1 su bardağı şeker
100 gr yumuşak margarin
1 su bardağı ılık süt
1/2 yarım limonun rendelenmiş kabuğu
3 adet yumurta sarısı

ayrıca : 2 ym kaşığı süt 1 adet yumurta sarısı, kremşanti

hazırlanışı:
Tüm malzeme karıştırılır, yoğrulur yumuşak bir hamur hazırlanır. 2 saat mayalandırıldıktan sonra cevizden büyük parçalar koparılır ve yuvarlanır. üzerine sütlü yumurta sarısı sürülür 200 derece fırında pişirilir. (fırın kabına sıcak su koyup fırının tabanına yerleştirilir kurumamaları için) soğuduktan sonra ikiye bölünür, tarifine göre hazırlanmış kremşanti sıkma torbasına alınır ve içine sıkılır. En son üzerine pudra şekeri elenir.

20 Mayıs 2010 Perşembe

yufkalı köfte

Sarımsaklı yoğurtla servis yapılırsa beytiden pek farkı olmuyor.

malzemeler: (resimdeki kalınlıkta 6 adet çıkıyor)
250 gr kıyma
1 büyük rendelenmiş soğan
2 tane sarımsak rendelenmiş
1 çay bardağı kaşar rendelenmiş
1 tatlı kaşığı karabiber
pul biber (isteğe bağlı)
bir tutam maydonoz ince kıyım
2 yumurta (1 tanesi köftenin içine 1 tanesi yufkanın üzerine sürülecek)
tuz

ayrıca: 1 adet yufka, 1 ym kaşığı eritilmiş margarin

hazırlanışı:
Köfte malzemeleri iyice yoğrulur. Yufkanın üzerine erimiş margarin sürülür uç kısımları içe doğru katlanarak kare elde edilir  bir ucuna köfte yayılır ve rulo yapılır margarinin kabına yumurta kırılır  karıştırılıp yufkanın üzerine sürülür. 180 derece fırında pişirilir.

19 Mayıs 2010 Çarşamba

karnıyarık böreği

 gelibolu17'nin düzenlediği 60. Porselen Demlik Çay saati etkinliği için hazırladığım karnıyarık börekleri. Ben iç harcını kavurmadan yapıyorum et iki kez pişmediği için bence daha lezzetli oluyor.

malzemeler:
8 adet için
2 adet yufka
150 gr kıyma
1 büyük yemeklik doğranmış soğan
bir tutam ince kıyılmış maydonoz
1 adet domates minik doğranmış
1 ym kaşığı toz kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı karabiber
1/2 çay bardağı su
tuz
yufka hariç tüm malzeme iyice karıştırılır.

sos için:
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 yumurta
hepsi karıştırılır.

hazırlanışı:
Birinci yufka tezgaha serilir üzerine sostan sürülür ikinci yufka üzerine serilir sigara böreği gibi kesilip sekiz parça elde edilir. Uç kısmına harç malzemesi konur kalınca şekilde sarılır en üstüne artan sostan bolca sürülür bıçakla ortadan biraz kesilir üzerin bir dilim domates ve biber konulur 200 derece fırında pişirilir.

18 Mayıs 2010 Salı

tuzlu gevrek kurabiye, peynirli poğaça ve kıymalı kaşarlı tava böreği

Tuzlu gevrek kurabiye inanılmaz güzel ağızda hemen eriyen, nefis bir gevrek olmuş.
malzemeler:
1 su bardağı süt
250 gr margarin (eritilecek)
2 tatlı kaşığı toz şeker
2 çay kaşığı tuz
2 yk kaşığı limon suyu
1 pk kabartma tozu
1 pk vanilya
1 yumurta sarısı hamurun içine beyazı üstüne
aldığı kadar un (hamur oldukca yumuşak olacak)ve

hazırlanışı:
Tüm malzemeler karıştırılarak yumuşak bir hamur yoğrulur küçük parçalar kopartılarak tezgahın üzerinde yuvarlanarak uzatılır sonra kendi etrafında dolanır.Çırpılmış yumurta beyazı sürülür ve susam serpiştirilir.
200 derece fırında pişirilir.

lezzetlimi lezzetli poğaçalar

malzemeler:
250 gr tereyağ
4 ym kaşığı yoğurt
1 pk kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
2 yumurta (bir yumurta sarısı üzerine)
aldığı kadar un

hazırlanışı:
Tüm malzeme yoğrulur yumuşak kıvamlı hamur yapılır yarım saat dinlendirilir. cevizden biraz büyük parçalar kopartılıp yuvarlanır. İçine maydonozlu peynir konularak tepsiye dizilir yumurta sarısı sürüldükten sonra 200 derece fırında pişirilir.


Arzu'dan son tarif  görüntüsü bile ye beni diyor :) el açması kuru yufkalı kaşarlı kıymalı tava böreği İki tava pişirmiş kendisi ama gerçekten nefisti köy böreklerinin tadında ve kıvamında en müsait zamanda yufka açıp kurutmak lazım hem çat kapı gelen misafir içinde çabucak hazırlanabilecek bir şey.

Malzemeler:
kuru yufka
kıyma
kuru soğan
karabiber
rendelenmiş kaşar
tuz
maydonoz

hazırlanışı:
Tavanın içi yağlanır yufka parçalara ayrılır ıslatılarak tavanın içine yayılır. Kıyma soğanlarla kavrulur karabiberi tuzu eklenir ocaktan alınınca maydonoz ve peyniri konur karıştırılır ıslatılmış yufkaların içine yayılır. Üzeri tekrar ıslatılmış yufkalarla kapatılır. Ters yüz ederek pişirilir. Ve sıcak sıcak yenir.

16 Mayıs 2010 Pazar

afyon kaymağı


Sunumu hoş tadı hoş adı hoş yapımı kolay Afyon Kaymağı. Sevgili arkadaşım Arzu'nun ellerinden..

keki için:
1,5 çay bardağı irmik
1,5 çay bardağı un
1,5 çay bardağı süt
1 çay bardağı şeker
3 yumurta
1 pk kabartma tozu
1 pk vanilya

hazırlanışı:
Şeker yumurta çırpılır sonra diğer malzemeler eklenir çırpılır orta boy bir kapta 180 derece fırında pişirilir.

şurubu:
2 su bardağı su
1 su bardağı şeker
ikisi şeker eriyene kadar karıştırlıp (şurup kaynatılmıyor) soğuk olarak sıcak kekin üzerine dökülüyor.

kreması:
1 litre sütten 1 su bardağı eksik
200 ml krema
1 çay bardağı şeker
5 ym kaşığı nişasta

Tüm malzemeler karıştırılır ocakta pişirilir. Islatılmış kekin üzerine dökülür. En üste hindistan cevizi serpilir.

15 Mayıs 2010 Cumartesi

mavi beyaz doğum günü pastası

Canım oğlumun ikinci yaşgünü pastası kakaolu pandispanya vepastacı kremasından oluşuyor.

iyiki doğdun iyiki varsın canım oğlum.

fırında sahan köfte

Sahan köfte direk ocakta yapılan bir yemek, ama ben köfteyle suyun direk buluşmasını bu sefer istemedim. Fırında pişirdim. Böyle çok daha lezzetli oldu.

malzemeler:
400 gr kıyma
1 dilim bayat ekmek içi, ıslatılmış sıkılmış
yarım tutam maydonoz, ince kıyım
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kekik
1 büyük rendelenmiş soğan
2 ym kaşığı zeytinyağ
tuz

hazırlanışı:
Tüm malzemeyi iyice yoğurun. Cevizden biraz büyük köfteler yuvarlayın. Fırına girebilen bir kaba patates köfte olarak dizin. Yağsız olarak 200 derece fırında 20 dk pişirin. Çıkarıp üzerine domates ve biber dilimlerini koyup 1 ym kaşığı salçayı 1 kase suyla  ezip tuzunu atın köftelerin üzerine dökün  tekrar fırına verin. Piştikten sonra fırında bırakmayın suyunu çeker. Benimki gibi :) Zaten bizim evdede sulu yemek pek sevilmez isabetli oldu :)

14 Mayıs 2010 Cuma

kremalı havuçlu kek

İstanbul Sevdamın düzenlediği Sütlü Tatlılar Etklinliği için hazırladığım Kremalı havuç kekim. Sunumu ve tadıyla her zaman beğeni kazanmıştır açıkçası.
pasasofram birinci yılını doldurmuş ve doğumgünü etkinliği hazırlamış bende bu nefis kekimle katılıp doğumgününü kutluyorum kendisinin.

malzemeler:
2 yumurta
2 su bardağı rendelenmiş havuç
1 su bardağı çekilmiş ceviz, biraz iricene olabilir.
1 pk kabartma tozu
5 ym kaşığı şeker
5 ym kaşığı un

hazırlanışı:
Hepsini beraber iyice karıştırıyorsunuz, kelepçeli kalıbın dibine yağlı kağıt serip kenarlarını hafif yağlıyorsunuz. Karışımı içine döküp düzledikten sonra 200 derece fırında pişiriyorsunuz.

Krema malzemeleri:
9 ym kaşığı şeker
2 ym kaşığı dolu dolu nişasta
3 ym kaşığı un
1 lt süt

hazırlanışı:
Tüm malzemeyi iyice çırpın. Muhallebi gibi piştikten sonra 1 ym kaşığı margarin ekleyip 2-3 dk tekrar çırpın. Ilındığı zaman soğumuş kekin üzerine dökün. Buzdolabında 3-4 saat dinlendirin. tarçın serpip servis yapın. (üzerindeki havuçlar marzipan hazır alıp süsledim. şeker hamurundan yada marzipandan hazırlayabilirsiniz. yada dilimlerin üzerine ceviz koyabilirsiniz.)


13 Mayıs 2010 Perşembe

viyana şinitzeli ve patates püresi


malzemeler:
 2 kişilik
2 adet süt dana büyük biftek
1 su bardağı un
1 su bardağı galeta unu
1 yumurta
1/2 çay bardağı süt
tuz karabiber
(biftek sayısını kişi başına göre arttırabilir malzemeyi çoğaltabilirsiniz)

hazırlanışı:
Biftekleri iyice dövün Sinitzel çok kalın olmamalı. Kağıt havluyla iyice iki tarafını kurulayın. Bir tabakta un, karabiber ve tuzu karıştırın. Başka bir tabağa galeta ununu koyun. ayrı bir tabakta yumurta ve sütü çırpın.
Biftekleri önce una sonra yumurtalı karışıma en son galeta ununa bulayıp bol kızgın yağda kızartın. Limon dilimi ve patates püresiyle servis yapın.

patates püresi için :
500gr patatesin kabuklarını soyun küçük küçük doğrayıp üzerini 1 parmak geçecek kadar su ekleyip haşlayın. Suyunu süzüp  güzelce ezin içinde pürüz kalmasın. 1 ym kaşığı terayağ 1 aida çay bardağı süt ekleyip kısık ateşte karıştırın sütünü çekince ocaktan alın.

ananaslı tart

mutfak günlüğümün düzenlediği Bahar Şenliği etkinliği için hazırladığım taze ananaslı tart. Tek porsiyonluk da hazırlayabilirsiniz. Tartın reçetesi Basel'in en iyi koch larından Uğur Karaca'ya ait.

malzemeler:
100 gr tereyağ
100 gr margarin
200 gr badem unu (un gibi çekilmiş badem)
200 gr un + 3 ym kaşığı un
1 çay bardağı şeker

üstü için:
1 adet taze ananas soyulmuş küp küp doğranmış
(konservede olabilir)

kreması için:
300 ml krema
1 yumurta
1 çay bardağı şeker
1 ym kaşığı silme nişasta
tüm malzemeyi iyice çırpın

hazırlanışı:
hamur malzemelerinin hepsini yoğurun 32 cm.lik kalıbın dibine ve yanlarına elinizle yayın çatalla her yerini delin (hamurun kabarmaması için) 180 derece fırında 15-20 dk pişirin. Benim tartım fırından çıktığında hamurun bir tarafı kabarmıştı elimle dokundum uslu bir şekilde yerine oturdu. İçine ananasları yayıyorsunuz üstüne hazırladığınız kremayı döküyorsunuz. tekrar fırına verip krema koyulaşıp kızarana kadar pişiriyorsunuz. 

Soğuduktan sonra bir dilim aldığımda kenarlarının piştiğini ortasının pişmediğini gördüm tekrar fırına verdim. Fırından almadan önce ortasının pişip pişmediğini kontrol ederek alınız.

12 Mayıs 2010 Çarşamba

etli kabak dolması ve terbiyeli tavuk çorbası

Yanında ev yapımı yoğurtla dereotlu etli kabak dolması. Yakın zaman da yoğurt yapımını da günlüğüme ekleyeceğim. Beş yıldır kendi yoğurdumu kendim yapıyorum bio sütten biliyorum ki katkısız güvenle çocuklarıma yediriyorum. Birde kabakların içini oyduğunuzda çıkanları çöpe atmayın buzluğunuza kaldırın. (patlıcan dahil) içiniz demi arttı onuda buzluğa kaldırın günü gelecek nefis bir şey yapıcaz.


malzemeler:
1 kg. kabak, temizlenmiş içi oyulmuş.
8 ym kaşığı pirinç
200 gr kıyma
yarım demet maydonoz, ince kıyım
yarım demet dereotu, ince kıyım
1/2 su bardağı su
2 ym kaşığı zeytinyağ
2 adet soğan, küçük yemeklik doğranmış
2 adet domates 1 tanesi yemeklik doğranmış diğeri dolmalara kapak için dilimlenmiş
1 ym kaşığı salça
2 tane sarımsak ince kıyım
1 tatlı kaşığı karabiber 
2 ym kaşığı nane
isteğe bağlı pulbiber
tuz

Hazırlanışı:
kabaklar ve dolmaların kapakları olan domates haricinde tüm malzemeyi iyice karıştırın. Kabakların içine doldurun domatesle ağızlarını kapatın. pişireceğiniz tencerede 2 ym kaşığı z.yağında 1 ym kaşığı salçayı kavurun dolmaları üzerine dizin kabakların yarı beline kadar su ekleyin tuzunu katıp önce harlı sonra kısık ateşte pişirin.



sırada nefis bir çorba var davetlerinize çok yakışacağından eminim.

malzemeler:
2 adet tavuk butu
1 yumurta sarısı
2 tane sarımsak
4 ym kaşığı un
5 ym kaşığı yoğurt dolu dolu
1 ym kaşığı tereyağ

hazırlanışı:
Orta boy çorba tenceresinde tavukları haşlayın kemiklerini ayırın eti küçük parçalara bölün. Suyuna yumurta sarısı, un, sarımsak tereyağ, yoğurdu ve tuzunu ekleyip karıştırarak pişirin. En son tavuğu ekleyip biraz daha kaynatıp ocaktan alın. Servise hazır nefis çorbanız

11 Mayıs 2010 Salı

uyuyan bebekli pasta

Evet kabul ediyorum çok amatörce bir çalışma ama çalıştıkça yol alınacağınıda biliyorum :) uzun zamandır şeker hamurlu bir pasta yapmadım elim yavaşlamış. Şekil vermekte bu sefer çok zorlandım. Ama hamurun kıvamı  güzel olmuş. Arkadaşımın kızı için hazırladığım pasta kedisi bebekli istedi. Yoksa 20. yaş gününü kutladık hep beraber. Nice senelere Özlem'cim.

pandispanya malzemeleri 26 cm.lik kalıp için:
7 ym kaşığı şeker
5 ym kaşığı un
5 yumurta
1 ym kaşığı nişasta
1 pk kabartma tozu
2 pk krem şanti tarifine göre hazırlanmış.

hazırlanışı:
Yumurtaların sarısı ve beyazı ayrılır. Beyazları kar oluncaya kadar çırpılır. Şekeri ilave olur 1-2 dk çırpılır. yumurta sarıları, elenmiş un ve kabartma tozu eklenir homojen bir karışım oluncaya kadar çırpılır. 180 derecede pişirilir.

ara katları meyve suyuyla ıslatılır.  1 pk krem şanti ye 400 gr doğranmış çilek eklenir karıştırılır ve ara kata sürülür. İkinci katı kapatılır 1pk krem şantiyle sıvanır. Şeker hamuruyla kaplanır.

şeker hamuru malzemeleri:
1 kg. ince çekilmiş pudra şekeri + 2 su bardağı p.şekeri
10 gr toz jelatin (agar agar markası)
1 çay bardağı su
1 su bardağı glikoz
2 ym kaşığı gliserin
1 çorba kaşığı süzülmüş limon suyu


hazırlanışı:
Toz jelatinin üzerine suyu döküp 1 dakika kadar bekletin jelatin biraz şişsin microdalga fırında 10 sn. kadar ısıtın çok ısıtırsanız jelatinin özelliği gidecektir. (mikrodalganız yoksa benmari usulü ısıtın) Glikozuda eriyene kadar microdalga fırında ısıtın.

Glikoz, jelatin, gliserin, limon suyu hepsini karıştırın. 1 kg. pudra şekerini yoğurma kabına eleyin karışımı içine aktarın 1 ym kaşığı margarin ekleyip güzelce yoğurun. (zor toparlanan bir hamur oluyor moralinizi bozmayın) eğer ele yapışan bir hamursa hala, pudra şekeri ilave ederek yoğurmaya devam edin. 

Hamur toparlandığında 1 ym kaşığı margarini yedirerek yoğurun hava almayacak şekilde saklayın. Parçalara bölerek istediğiniz rengi katarak tekrar yoğurun. Elastik ama sert bir hamur olacak. Havayla temas ederse kurur kullanamazsınız. (bu nasıl kavram derseniz, yaptıkca tecrübe kazanılan bir iş kanımca. İlk yaptığım şeker hamurları hemen erir su gibi olurdu az uğraştırmadı beni yani)

Hamuru Tezgahınıza pudra şekeri eleyerek merdaneyle 1 cm kalınlığında açın ince olursa yırtılma ve erime ihtimali var kalında ise görsellik açısından hoş değil.Pastanın üzerine merdane yardımıyla yayın. Fazlalıklarını bıçak yardımıyla kesin artan hamuru üzerine şekil vermek amacıyla kullanabilirsiniz. Daha fazla hamur arttıysa tekrar yoğurup hatta biraz kuruduysa tekrar bir kaşık margarinle yoğurup hamuru taoparlayıp hava almadan poşete koyup buzluğa kaldırabilirsiniz.


10 Mayıs 2010 Pazartesi

patates salatası ve irmik tatlısı



malzemeler:
patates haşlanmış ve dilimlenmiş
yarım demet taze soğan ince doğranmış
yarım demet ince kıyım maydonoz
2 adet haşlanmış yumurta
domates
zeytin
zeytinyağ
limon
karabiber
tuz

hazırlanışı:
Patatesleri servis tabağına alıp üzerine yağ, limon, tuz ekleyip patatesleri ezmeden harmanlayın. üzerine taze soğanları, maydonozları serpin. Yumurtaları dilimleyip üzerine dizin yanlarını domates dilimleriyle süsleyin. Üzerine zeytin serpiştirin.
irmik tatlısı gerçekten çok güzel olmuştu. tane tane mis gibi :) tarifi Fatma'cığıma ait.



malzemeler:
1,5 su bardağı irmik
125 gr tereyağ
1 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
1 su bardağı çam fıstık (miktarı size kalmış ne kadar çok o kadar lezzetli olur)

hazırlanışı:
Tereyağında fıstıkları pembeleştirin. İrmiği ekleyip kavurun rengi dönünce sütünü, suyunu, şekerini ekleyin. Suyu ve sütü çekince ocağın altını kapatıp Üzerine çift kat kağıt havlu koyup demlenmeye bırakın. İsteğe bağlı servis yaparken üzerine tarçın serpilir.

9 Mayıs 2010 Pazar

kısır


Kısır çay sofralarının vazgeçilmezi, bende hemen hemen her soframda yaparım. Bu sefer ki kısırımızı da Özlem'ciğimin doğum günü için yaptım. Anında tükendi diyebilirim.

malzemeler:
500 gr ince bulgur
1 demet maydonoz
1 demet taze soğan
3 ym kaşığı dolusu acı biber salçası
1 ym kaşığı domates salçası
1/2 su bardağı zeytinyağ
1/2 su bardağı sıvıyağ
2 adet sıkılmış limon
3 çorba kaşığı nar ekşisi
3 diş sarımsak
2 ym kaşığı nane
1 ym kaşığı karabiber
2 ym kaşığı kimyon
1 ym kaşığı yedibahar
1 ym kaşığı toz kırmızı biber
kıvırcık

hazırlanışı:
Bulgurun üzerini 2 parmak geçecek kadar kaynar su ekleyin. Suyunu çektikten sonra içine yağları, salçaları, rendelenmiş sarımsakları ve baharatları ekleyip iyice yoğurun. (1. Baharatları ağız tadınıza göre ayarlayabilirsiniz 2. Tuzunu dikkatli ekleyin, acı biber salçası tuzlu olduğundan ayarı fazla kaçabilir) yeşilliklerini ekleyip karıştırın servis tabağının yanlarını ve altını kıvırcıkla kaplayıp ortasına kısırı dökün. Servise hazır.

anneler günü pastası

İlk önce canım annemin, kayınvalidemin ve tüm annelerin Anneler Günü'nü kutluyorum. Annecim bu pasta senin için.


pandispanya malzemeleri:
20 cm lik kalıp için
4 yumurta
6 ym kaşığı şeker
3 ym. kaşığı un
1 ym kaşığı nişasta
2 ym kaşığı kakao
1 pk kabartma tozu

Hazırlanışı:
Yumurtaların sarılarını beyazlarını ayırın. Beyazlarını kar gibi olana dek çırpın. İçine şekeri ekleyip biraz daha çırpın. Yumurta sarılarını ilave edip  çırpmaya devam edin. Kalan tüm malzemeyi eleyip karışımın içine ilave edin hepsini 5-6 dk. çırpın hafif yağlanmış kalıba dökün. önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.

ayrıca;
1 pk çikolatalı krem şanti (tarifine göre hazırlanmış)
1 pk çilekli krem şanti(tarifine göre hazırlanmış)
250 gr doğranmış çilek
ıslatmak için meyve suyu

Pastayı iki kata ayırın. Aralarını meyve suyuyla ıslatın. Çilekli krem şantinin içine çilekleri ekleyin karıştırın. Pastanın arasına yayın ikinci katı kapatıp çikolatalı krem şantiyi her yerine sürün. Üzerini ve yanlarını küçük çikolata parçacıklarıyla kaplayın. Şeker hamurundan hazırladığınız (yada hazır aldığınız) çiçeklerle süsleyiniz.
not: üzerindeki çiçekleri ben hazırladım. şeker hamurunun tarifini en kısa zamanda yayınlayacağım. Çünkü bu sefer daha kolay açılabilen hamur oldu.)

7 Mayıs 2010 Cuma

hardal soslu avakadolu yeşil salata


malzemeler:
1 adet avakado, elma dilimi kesilmiş
1 adet taze soğan, ince halka doğranmış
5-6 adet yeşil salata, küçük parçalanmış
1 adet salatalık, küp doğranmış
yarım demet ince kıyım maydonoz
yarım demet ince kıyım dereotu

sosu için:
1 yk kaşığı hardal  (dolu dolu kaşık)
1 ym kaşığı elma sirkesi
1 yemek kaşığı limon
1/2 çay bardağı zeytinyağ
1 ym kaşığı salata baharatı
1 tatlı kaşığı karabiber
1 diş rendelenmiş sarımsak
tuz

tüm malzeme iyice çırpılır.

salatanın hazırlanması:
Avakado hariç tüm yeşillikler salata kabına alınır. Üzerine avakadolar serpiştirilir. Sosu dökülüp servise hazır edilir.

6 Mayıs 2010 Perşembe

somon soslu penne

Tuz Biber Dergisinin  Yemek Tarifleri Etkinliğinin konusu bu ay Makarnalar. Bizim evde neredeyse 7gün 24 saat yenebilecek bir yemek.


malzemeler:
500 gr penne makarna
400 ml krema
100 gr rende kaşar
200 gr füme küçük bölünmüş somon
1 adet rendelenmiş soğan
1 dolu kaşık margarin
100 gr ince kıyım mantar
1 tutam dereotu
1 adet sebze bulyon
1 ym kaşığı silme nişasta
karabiber

hazırlanışı:
Penneler istediğiniz kıvamda haşlanır. Margarin eritilir soğanlar kavrulur. Mantar ilave edilir hafif kavrulur. Krema ve nişasta eklenir karıştırarak pişirilir. Sosa bulyon, dereotu, karabiber, kaşar ve somon eklenir. Biraz daha kaynadıktan sonra ocaktan alınır. Pennelerin üzerine dökülür karıştırılır. Servis tabağına alındıktan sonra toz permesan serpilir. (eski kaşar da olabilir)
not: eğer sos koyu olursa haşlanmış makarnanın suyuyla açılır.

pastane poğaçası yada saçaklı (sakallı) poğaça

Mutfaktan Seslerin düzenlediği 59. Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği için yaptığım (saçaklı , sakallı) pastane poğaçalarm. Doğruyu söylemek gerekirse bu etkinlikten sevgili Kalp Kurabi'yenin sayfasında görüp haberim oldu. Bana katılmak ise 59.sunda nasip oldu :)

malzemeler:
100 gr margarin
1 yumurta (beyazı içine, sarısı üstüne. Benim yumurtalarım küçüktü iki tane kullandım.)
1 pk maya
1 ym kaşığı şeker
aldığı kadar un (250 gr kadar alıyor, bu ölçülerden 1 tepsi poğaça çıkıyor)
1 çay bardağı ılık süt
tuz

arsasına sürmek için :
1 kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir
1 kutu labne peynir
ince kıyım maydonoz, dereotu

hazırlanışı:
Hamurun tüm malzemelerini yoğuralım. (önce mayayı süt ve şekerle ezelim) Mümkün olduğunca uzun mayalandıralım. 3-4 saat gibi. Cevizden küçük parçalar koparalım yuvarlayıp yağlanmış tepsiye dizip üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpelim. 200 derece fırında pişirelim.

Ilındıktan sonra peynirleri karıştırıp içine kıydığımız maydonozdan biraz ekleyip karıştıralım. poğaçaları koparmadan aralarını kesip peynirden sürüp maydonoz ve dereotuna bulayalım.




5 Mayıs 2010 Çarşamba

sebzeli karışık pizza






malzemeler:
500 gr. un
1 pk kuru maya
aldığı kadar su
1 yemek kaşığı şeker
tuz

Mayayı şekeri, bir çay bardağı suyla karıştıralım. Unu, tuzu mayayı aldığı kadar suyla yoğuralım. Hafif ele yapışan bir hamur olmalı. 3-4 saat bekletelim. (pizza hamurunu öğlen yoğurdum akşam yemeğine kadar mayalandırmaya bıraktım. 2 katına kadar yükselmişti)

Üstü için:
3 yemek kaşığı salçayı 1,5 su bardağında ezelim. İçine yarım çay bardağı zeytinyağ, 1 ym kaşığı kekik, 1 ym kaşığı toz kırmızı biber, 1 ym kaşığı karabiber 2 diş rendelenmiş sarımsak ve tuz ekleyip çırpalım. Hamuru fırın tepsisinin boyunda 1-2 cm kalınlığında açalım yağlanmış tepsiye yayalım. Üzerine hazırladığımız salçalı karışımı döküp her yerine sıvayalım. 200 derece fırında hamur tava gelene kadar pişirelim. Fırından tepsiyi alıp 150 gr rende kaşar peynirini serpelim. Dilediğimiz malzemeyi dizelim (ben kabak, domates, sucuk, mantar, zeytin koydum) son seferde 100 gr dil peynirini parça parça koyalım. (burada çok kolay bulunabildiği için mozzerella kullandım)


4 Mayıs 2010 Salı

2 barbi pasta

Sevgili Beril'le İdil'in doğum günü pastaları. Ne kadar çok sevinmişlerdi. Barbi kadar güzel kızlara barbi pasta :)


tariflere  buradan ulaşabilirsiniz.

3 Mayıs 2010 Pazartesi

karnabahar musakka

Karnabahar maalesef ailecek sevdiğimiz bir sebze değil. Annemin tarifiyle yaptım bu sefer. Davetlere yakışacak bir yemek oldu.


malzemeler:
1 kg.lık karnabahar
200 gr kıyma
1 büyük soğan
1 büyük domates
bir tutam maydonoz
1 tatlı kaşaığı karabiber
1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı pulbiber
2 yumurta
1 su bardağı rendelenmiş kaşar
2 yemek kaşığı salça
3 yemek kaşığı zeytinyağ


hazırlanışı:
Karnabaharı çiçeklere ayırıp tuzlu kaynar suda 10 dk. haşlayıp süzüyoruz. Yumurtayı tuz karabiberle çırpıp karnıbaharları bulayıp sıvıyağda kızartıyoruz.

Soğanları yemeklik doğrayıp zeytinyağında soteliyoruz. Kıymayı ekleyip tekrar kavuruyoruz. Domatesleri ekleyip suyunu saldıktan sonra salçasını koyup 1-2 dakika kavuruyoruz. baharatlarını, tuzunu, 2 su bardağı suyu da ekleyip kaynadıktan sonra ocağın altını kapatıyoruz. İnce kıyılmış maydonozu katıp karıştırıyoruz.

Fırın kabına karnabaharları dizip üzerine kıymalı sosu döküp rende kaşarı serpiyoruz. 220 derece fırında  peynirler kızarana kadar pişiriyoruz.




2 Mayıs 2010 Pazar

mantar soslu, iç dolgulu köfte

İçi mantar dolgulu, üzerinde mantar sosu hem şık hem lezzetli (bütün yazılarımda  kullanmışım :) köfte. Bizim evde köfte çok tüketildiği için köfteler adı altında kategori açtım. Haftada 2 yada 3 kez yenilir eşim çok sever bende artık farklı tariflerine yöneliyorum. Sizlerinde beğeneceğini düşündüğüm tatlar.

köfte malzemeleri:
500 gr kıyma
3 ym kaşığı zeytinyağ
1 yumurta
3 ym kaşığı un
1 büyük soğan rende
1 tutam ince kıyılmış maydonoz
tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı kimyon

tüm malzemeyi yoğuruyoruz, buzdolabında yarım saat bekletiyoruz.

iç dolgusu için:
150 gr ince ve küçük kıyılmış mantar
1 küçük boy yemeklik küçük doğranmış soğan
2 ym kaşığı z.yağ
1 çy kaşığı karabiber
1 çy kaşığı toz kırmızıbiber
1 çy kaşığı kekik
tuz

Soğanları ve mantarları beraber kavuruyoruz. Tuzunu, baharatlarını atıp karıştırıyoruz. Soğuması için bekletiyoruz.

Köfte harcından ceviz büyüklüğünde koparıp avcumuzun içinde açıp 1 tatlı kaşığı iç harcından koyup yuvarlıyoruz. 200 derecede köftelerimizi pişiriyoruz.

mantar sosu:
100 gr ince küçük kıyılmış mantar
1 adet sebze bulyon
bir tutam ince kıyım dereotu
2 çay fincanı süt
200 ml krema
2 ym kaşığı nişasta
1 ym kaşığı margarin

Margarinle unu kavuruyoruz yakmadan sütünü kremasını ekliyoruz içindeki pütürler gidene kadar çırpıyoruz sebze bulyonu ekliyoruz beşemalimiz pişene kadar kaynatıyoruz sonra mantarları ekliyoruz mantarlar küçülene kadar (yumuşayana kadar) çırpma teliyle karıştırarak pişiriyoruz. Bu güzel sosu tavuk da da kullanabilirsiniz. not: beklerken sos koyulaşabilir bir miktar süt ekleyip açabilirsiniz.


servis tabağına köfteleri alıp üzerine sosumuzdan gezdiriyoruz.


ben yanına margarin reklamlarının vaz geçilmez pilavını "garnitürlü pilav" yaptım.

garnitürlü pilav:
1 büyük havuç çok minik doğranmış
1 orta boy patates minik doğranmış
1 su bardağı bezelye
2 ym kaşığı zeytinyağ
3 ym kaşığı tereyağ
2 su bardağı pirinç
3,5 su bardağı su
yarım tutam ince kıyım dereotu
tuz

hazırlanışı:
Önce havuçlar karışık yağda sotelenir ki a vitamini çözülmesi için. sonra piriç eklenir tekrar kavrulur. Suyu, tuzu, patates ve bezelye eklenir önce hızlı kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirilir. Suyunu çekip üzeri göz göz olana dek pişer en son dereotunu ekleyip karıştırırız. Üzerine havlu kağıt kapatıp demlenmeye bırakırız. not: sebzeleri tekrardan haşlayıp kullanmaya gerek yok. Piriçlerle beraber zaten pişiyor.

Yanınada sütlü tatlıyı tercih ettim.


sütlü çilekli tatlı

malzemeler:
1 su bardağı öğütülmüş bebe bisküvi
1 tatlı kaşığı tereyağ
750 gr süt
6 kaşık şeker
6 kaşık un
1 ym kaşığı margarin
1 ym tabağı doğranmış çilek
1 pk tarifine göre hazırlanmış tart jölesi

hazırlanışı:
Tereyağını eritip bisküvilerle karıştırıp kalıbın tabanına yayalım. Süt, şeker, un karıştırıp muhallebi yapalım.
Piştikten sonra margarini ekleyip mikserle 3-4 dk çırpalım. Bisküvilerin üzerine dökelim. Soğuduktan sonra çilekleri üzerine yayalım hazırladığımız jöleyi ortadan başlayarak dökelim. Buzdolabında 3-4 saat bekletip servis yapalım. Ben ufak kalıp tercih ettim. Daha büyük bir kalıpta yapmak isterseniz ölçüleri çoğaltabilirsiniz.




Special design for Yemek Bir Aşk by GeCe